Składniki : • 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka) • 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów • 600 g truskawek • 1 galaretka truskawkowa • 2 łyżki żelatyny • 1/2 szklanki mleka • 150 g śmietanki 30% lub 36% • 1 op. cukru wanilinowego • 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie : Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Po przygotowaniu przelać galaretkę do czystej miski(...)celu szybszego ostudzenia i odstawić. Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, oderwać szypułki. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spodzie poukładać biszkopty. Mleko zagotować, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić. Do większej miski włożyć twaróg sernikowy, dodać śmietankę, cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką. Do jeszcze
KUCHNIA POLSKAWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia, a sprawi radość każdemu. Mowa o pysznych pischingerach, czy prościej-waflach przełożonych kremem czekoladowym. Myślę, że wielu z Was ten deser kojarzy się z dzieciństwem :) Polecam gorąco, ponieważ krem, którym przekładamy wafle jest rewelacyjny, a gotowe wafelki znikają z rekordową szybkością :) Polecam(...)gorąco i zapraszam SKŁADNIKI KREM -75g mąki pszennej -25 g kakao -50g cukru -550 ml mleka -100g czekolady mlecznej -125g masła lub margaryny DODATKOWO -2 paczki wafli kwadratowych (po 5 sztuk w paczce) -kawałek mlecznej czekolady do polania wafelków Do garnka dajemy cukier, kakao oraz mąkę i wszystko zalewamy mlekiem, mieszamy i stawiamy na gazie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuLubię ciasta bez pieczenia, zawsze to szybsze do zrobienia, a i ryzyka zakalca nie ma. Tak, wiem ktoś może pomyśleć, a co jak masa się zważy? I na to jest rada, wystarczy dodać % i chwilę miksować w jedną stronę. Bardzo istotne jest wtedy nie zmieniania kierunków. Gdy kiedyś zapytałam pewną Panią, a dlaczego to takie istotne? Usłyszałam, bo trzeba dziada(...)odkręcić, jak mu się zakręciło i go zemdliło. I tą mądrością się z Wami dzielę. 😊 5 paczek pierników Katarzynki Masa: litr mleka 3/4 szklanki manny kostka masła 1/3 szklanki adwokata cukier Mannę gotujemy na mleku i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dużą blachę wykładamy piernikami. Masło ucieramy z dwoma łyżkami cukru, a następnie dodajemy po łyżce kaszki
Dieta moja pasjapączki. Ogólnie nie jestem zwolenniczką takich wymyślanych historii,ale te pączusie są rewelacyjnie i robi się je max 10 minut :-) Wiadomo, najlepsze są klasyczne , drożdżowe pączki z marmoladą różaną, ale gdy brakuje nam czasu to możemy zrobić te. Pączusie są bardzo smaczne, pulchniutkie i ekspresowe w wykonaniu. Po usmażeniu można je nadziać dowolnym dżemem(...)kawki :-) No ale dość pisaniny,zaczynamy: SKŁADNIKI -1 serek homogenizowany waniliowy 150g -1 szklanka mąki pszennej tortowej -2 jajka -szczypta soli -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia Olej do smażenia cukier puder do posypania Serek wraz z jajkami mieszamy trzepaczką, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy np. widelcem,nie ma potrzeby używania robota. Olej wlewamy do garnka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCześć! Dopadła mnie mania sernikowa ostatnio. To pewnie skutki uboczne upałów ;-) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik, tym razem z brzoskwiniami. Wykonanie ciasta krok
Rita creativeczas na korzenne, pękate przyjemności szarych miesięcy :D Korzenne oponki w maślankowym lukrze z cynamonem na ok. 30 oponek Potrzebujesz: 3,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 roztarte ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki(...)masło, jajka i ekstrakt waniliowy - całość bardzo dokładnie wymieszaj i przełóż na podsypany mąka blat. 3. Zagnieć gładkie ciasto. 4. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5cm i wykrawaj pączki np. szklanką, a dziurki, np. kieliszkiem. 5. Oponki smaż na głębokim oleju na złoty kolor z obu stron. 6. Usmażone pączki odkładaj na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPodaje Wam bardzo proste i szybkie ciasto z kremem. Krem jest z paczki i bez gotowania, ale bardzo dobry. Są osoby które nie lubią robić kremów, albo nie mają na to czasu. Dlatego podaję przepis na wykonanie w ten sposób. Jeśli chcecie zrobić krem samodzielnie to tu jest przepis http://kuchniapokolen.pl/karpatka-z-truskawkami/ Wykonanie biszkoptu – białka , szczyptę soli ubić(...)sztywną pianę. Następnie podczas ubijania dodawać powoli cukier. dokładnie rozmieszać. Nadal ciągle ubijając, ale już wolniej dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać składniki suche po jednej łyżce do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Dno okrągłej blaszki wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy. Pieczenie
Kuchnia Pokoleńwpływem wysokich temperatur nadzienia zachowują swoje właściwości. Mam nadzieję, że uda mi się o tym przekonać gdyż zostało mi trochę kremu i malin i zamierzam usmażyć z nimi pączki :) Ja wczoraj upiekłam z córką tort malinowo-waniliowy z okazji Dnia Babci i Dziadka. Tort wszystkim bardzo smakował i nawet siostra prosiła o przepis na tę "super masę budyniową" ;) Jakże była(...)wygodnym do dekoracji worku cukierniczym. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 700 g nadzienia cukierniczego waniliowego Lauretta 700 g nadzienia cukierniczego malinowego Lauretta Poncz: 3/4 szkl wody 2 łżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny różyczki do dekoracji Biszkopt: Ubić pianę
Smakołyki Asikawałki (forma 20 cm x 30 cm) Składniki: 1 kg sera z wiaderka 7 jajek 140 g masła 1 budyń waniliowy 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 paczka biszkoptów (24 sztuki) Przygotowanie: Masło rozpuścić i wystudzić. Białka oddzielić do żółtek. Białka utrzeć na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier oraz cukier waniliowy(...)wymieszać z ubitymi białkami za pomocą łyżki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Na spód blaszki (forma 20 cm x 30 cm) wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć biszkopty i z pomocą łyżki wyłożyć masę serową. Po włożeniu ciasta do piekarnika zmniejszyć temperaturę pieczenia do 170 stopni i piec przez
KuchniaWeDwoje.pllodówce gotowe ciasto francuskie. Dzięki niemu zawsze uda się nam stworzyć coś dla niespodziewanych gości lub po prostu szybki, ciepły posiłek kiedy brakuje czasu na większe gotowanie. Polecam! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g) - nie zużyłam całego 120 świeżego szpinaku baby 125 g łososia wędzonego na gorąco 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki mały kremowy kozi serek - rolada(...)pieprz ewentualnie sól przygotowanie Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c. Formę do tarty (użyłam prostokątnej 13x35 cm), wyłożyć ciastem, obciążyć ( surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem ) piec ok 15 - 18 minut. Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut. Składniki masy wymieszać
Stare Garyminut. Posiekany rozmaryn wrzucamy do oliwy, która nam została. Czubkami palców robimy w cieście wgniecenia co 4 cm. Po wierzchu polewamy pozostałą oliwą z rozmarynem i oprószamy solą gruboziarnistą. Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach, aż się ładnie przyrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i dodatkowo (koniecznie) kropimy oliwą. Przekładamy na deskę i kroimy w kwadraty. Smacznego! W tej edycji Wypiekania(...)Bona Apetita! Iza ze Smaczna Pyza Agata z Kulinarne Przygody Gatity Marzena z Zacisze Kuchenne Paulina z Buszująca w Kuchni Edyta z Przy kuchennym stole Karina z Jak pączek w maśle Wiesława z Zapach chleba Bernardeta z Mój kulinarny pamiętnik Monika z Niezapomniane smaki Monika z Pin Up Cooking Looking --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój
Marder&Marder ManufactureFaworki i róże karnawałowe lubię chyba jeszcze bardziej niż pączki. Pamiętam, jak w dzieciństwie z siostrą zawsze męczyłyśmy babcię, a później mamę o faworki albo róże. Te drugie były trudniejsze, nam po dwóch egzemplarzach już się robota nudziła, ale babcia wytrwale lepiła je aż do ostatniego kawałka ciasta. Dziś nawet nie próbowałam się zabierać za róże, z rodzinnego przepisu(...)ciasto przygotowałam całą paterę chrupiących, delikatnych faworków. Pycha! Składniki: 2 pełne szklanki mąki pszennej 1 szklanka gęstej śmietany 18% 3 żółtka proszek do pieczenia (odrobina, tyle co na czubek łyżeczki) 1-1,5 łyżki spirytusu cukier puder do posypania olej do smażenia Przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę, żółtka i spirytus. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby
Kulinarne InspiracjeTłusty czwartek - ble! Żartuje :) To jeden z tych dni, kiedy większość z nas je zapominając na chwile o kaloriach. Fajny dzień, ale bez szaleństw. Pączka usmażę, zjem i zapomnę, heh! Coś mi się nawet wydaje, że tego dnia skoncentruję się raczej na czymś lekko strawnym. Myślę o jakiś prostych przepisach. W końcu mam ferie - mogę zaszaleć. Dziś w przeciwieństwie(...)świetne do Lunch Box'a i do ciepłej herbaty. Ma ktoś ochotę? " Składniki : 250 g miękkiej margaryny 150 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 250 g fistaszków / orzechów ziemnych nie solonych 70 g żurawiny 550 g mąki + 30 g do obsypania blatu Sposób przygotowania: Masło i cukier wrzucamy do miski
Słodkie PrzyjemnościWeekend minął sama nie wiem kiedy. W sobotę byłam u koleżanki, i muszę powiedzieć, że to było bardzo specjalne doświadczenie. Głównie ze względu na dzieci, które
Pożeraczka, czyli raz adobrzenią mijam, ale za to, to z nią się zamieniam i jej pozostaje 6dni, a nie cztery, hahah, szczerze jej współczuje xd. Dobrze, że jest to moja stała paczka i nie jest tak, że widuje ich raz na kilka miesięcy, a praktycznie codziennie i się w sumie już do nich przyzwyczaiłam i są dobrymi kuplami.A może tak pampuchy, kluchy(...)śmietaną <3 Lub jeżeli wolicie (waniliowy) budyniowy ryż na mleku z rozgniecionymi malinami z dodatkiem cytryny i cynamonuSłodycz malin i kwaskowatość cytryny <3A teraz idę piec (znów) sernik
More food, love and dreams