serka ricotta 1 kopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy kilka kropli dowolnego ulubionego olejku np: pomarańczowego 1 budyń waniliowy Winiary 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 paczki herbatników 2 tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżka masła wiórki kokosowe Forma najlepiej tortownica kwadratowa 24/24 Wykonanie : Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem(...)kogel mogel, następnie dodajemy ser , ser ricotta, budyń, mąkę ziemniaczaną i olejek.Mieszamy mikserem na średnich obrotach.Następnie partiami dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i następnie ściśle obok siebie herbatniki. Wykładamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 60 minut. W moim piekarniku sernik się tyle piekł a Wasz może
Sama słodycz i szczypta chiliOponki z serem, nazywane są czasem pączkami serowymi lub pączkami angielskimi. W każdym bądź razie, każdy zna ten smak i zazwyczaj kojarzy z Tłustym Czwartkiem. U mnie dziś po prostu, bez okazji- czyli coś słodkiego na szybko! Polecam również przepis na oponki (bez sera) na drożdżach Składniki: 1 kg mąki 1 kg białego sera 1 masło 6 jaj 1 szklanka(...)cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ torebki proszku do pieczenia cukier puder do posypki olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto takie jak na pierogi. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać literatką kółka a środki np. kieliszkiem. Rozgrzać dobrze olej w szerokimi rondlu, smażyć z obu stron na złoto. Po wystudzeniu
Tradycyjna KuchniaWitajcie :) chociaż pewnie już macie dość pączków i faworków to może się skusicie na pyszne i lekkie ciasteczka , szybko się je przygotowuje , szczególnie gdy wpadną niespodziewani goście :) Składniki : Ciasto francuskie cukier puder do posypania Wykonanie : Ciasto rozwinąć , wykrawać po szerokości paski około 1,5 cm i długości około(...)środku każdego paska zrobić nacięcie około 1,5 cm , jeden bok przełożyć przez dziurkę i uformować faworka. Piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipaczka gotowego francuskiego ciasta, rozwałkowanegobrązowy cukiercynamonprzygotowanie :ciasto rozwinąć, posypać równomiernie cukrem i cynamonem - kto lubi słodsze - sypie więcej. Zwinąć w ruloniki dwa długie boki ku sobie ( powstanie coś na kształt lornetki).Pokroić w "plasterki" grubości ok 1,5 cm. Każdy plasterek ciasta położyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i rozwałkować ma grubość ok. 0,5 cm. Przełożyć na blaszkę , piec
Stare Garybłyskawicznie się je przygotowuje. Ja testujac przygotowałam jedną porcję a za chwilę już miałam zarobione następne, tym razem z mniejszą ilością przyprawy korzennej (do pierwszych dałam 1/2 paczki-13g i były bardzo pikantne, drugą wersję zrobiłam z dodatkiem 8g przyprawy, dodałam także cynamon). Praca przy nich to czysta przyjemność, ciasto ma super konsystencję, jest bardzo delikatne i nic się(...)klei, nie musiałam ich podsypywać mąką. I co najważniejsze moje pierniczki były miękkie nie tylko od razu po upieczeniu, one są miękkie cały czas. Ponoć te pszenne (ja nie piekłam więc nie wiem) miękkie są od razu a później twardnieją i miękną dopiero po jakimś czasie. Moje wyszły pyszne, mięciutkie i bardzo wszystkim smakujące, mimo iż dotychczas woleli bardziej
Smaczne Zdrowesklepach i Biofamily Corners – znajdziecie w Empiku oraz Auchan Chrupki Calbee – znajdziecie wyłącznie w sklepie Piotr i Paweł Które chipsy i przekąski smakowały nam najbardziej? Szczerze… każda paczka była inna i miała naprawdę ciekawy smak. I co najważniejsze – są to przekąski: bez glutenu, bez sztucznych barwników, bez sztucznych aromatów i konserwantów, bez GMO i glutaminianu sodu(...)chipsy z quinoa z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem oraz po chipsy z quinoa o smaku kwaśnej śmietany i szczypiorku. Jako zaletę podawali wyrazisty, wyczuwalny smak i chrupkość. Ja osobiście i moi domownicy zachwyceni też jesteśmy chipsami Corners Pop. Te niepozorne rożki, to wspaniała przekąska dla każdego. Nie są smażone, a pieczone, są mocno chrupiące
Słodkie okruszkiŚwięta niestety już za nami, jednak powrót do rzeczywistości po kilku dniach błogiego lenistwa i zajadania się wyjątkowymi smakołykami, zdecydowanie nie należy do łatwych- szczególnie dla
peanutbuttermonsterodcinków „Ewa gotuje” prawdopodobnie odcinek z moim sernikiem dyniowym odbędzie się 22 listopada, ale oczywiście, informację potwierdzę na blogu. Składniki: spód: 1 paczka biszkoptów 1 łyzka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka mielonych migdałów masa: 700g twarogu półtłustego mielonego 250g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki kremówki 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego(...)płatki migdałowe wiórki kokosowe Wykonanie: spod: biszkopty zblendować na piasek, zmieszać z likierem, migdałami, kokosem,(masa ciasteczkowa ma być wilgotna, nie sucha!) taką masą wyłożyć tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia, spód podpiec przez 10minut w 180C masa: twaróg zmiksować z mascarpone, dodać mleko skondensowane, dodawać po jajku, potem żółtka, śmietankę, wanilię, sok z cytryny, likier, na sam koniec przesiać mąkę
Raj dla PodniebieniaNapoleonka bez pieczenia na herbatnikach to wyśmienita propozycja na pyszne, szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto, które dzieci pokochają (zresztą nie tylko one). Przygotowanie tego pysznego deseru zajmie około pół godziny, ale trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż jeśli chcemy, aby ładnie prezentowało się na talerzu, należy odczekać kilka godzin, aby masa budyniowa odpowiednio stężała. Nie raz jednak nie zachowywaliśmy(...)krakersów, wtedy deser otrzyma ciekawą słoną nutę, która bardzo dobrze komponuje się z tym deserem. [embed]https://youtu.be/soMDXPP1tF4[/embed] Składniki (na blaszkę o wymiarach 30x25 cm): około 2,5 paczki herbatników (250 g) 1200 ml mleka szklanka cukru 100 g mąki pszennej ( około pół szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (około pół szklanki) 100 g masła łyżka ekstraktu z wanilii
e-PrzepisyKulinarnejajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia -samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony przekrawamy na dwa blaty. składniki na masę: 500 ml mleka 2 łyżki mąki orkiszowej(...)łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub do smaku ok. 40 g czekolady alkohol do smaku 1 duża paczka delicji np. wiśniowych wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń
Domowy Smak JedzeniaKolejny przepis z borówkami. Pyszny, lekki serniczek bez pieczenia ma herbatnikach. Zróbcie koniecznie na weekend ;) Składniki na blaszkę 21 x 21 cm Spód ciasteczkowy: 170 g ciastek typu digestive lub herbatników 70 g masła Składniki na masę: 400 g sera twarogowego np. Mój ulubiony lub z Piątnicy 1/3 szkl cukru 80 g masła 2 jajka kl M 3 łyżki budyniu(...)cukru np. waniliowego 60 ml mleka masa z galaretki: 1/2 paczki galaretki truskawkowej (akurat taką miałam) 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego dodatkowo: kilkanaście herbatników około 100 g borówek Spód 1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy blaszkę i chowamy do lodówki. Masa Serowa 2. W dużym garnku rozpuszczamy
Gotowanie...to proste !rewelacyjna. Składniki: Spód z mojego ulubionego kruchego ciasta 200 g mąki pszennej, 125 g masła, szczypta soli, 2 łyżki zimnej wody Farsz 1 duża cukinia lub 2 mniejsze, pół paczki fety, 2-3 ząbki czosnku, 1 cebula, 3 jajka, 2-3 łyżki śmietany, bazylia ew. zioła prowansalskie, pieprz, g ałka muszkatołowa. Z mąki, zimnego masła, wody i szczypty soli wyrobić(...)kulę i wstawić do lodówki na około pół godziny (można na dłużej np. ciasto przygotować dzień wcześniej). Gotowym ciastem wylepić formę do tarty. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Cukinię zetrzeć
Moja kraina smakówKiedy rozczyn wyrośnie dodać go do mąki , wlać jaja roztarte z solą a następnie ubite z cukrem, roztopione masło, resztę mleka.Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. FARSZ: 1 paczka mrożonego szpinaku sól, pieprz Szpinak rozmrozić, gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania wody cały czas mieszając , doprawić do smaku. Partię ciasta drożdżowego wyjąć na stolnicę i rozwałkować(...)potem w kwadraty i każdy kwadrat przekoić na dwa trójkąty. Smarować szpinakiem i zwijać w wałeczki kształtując rogaliki. Posmarować rozmąconym jajkiem, chwilę zostawić na blaszce by podrosły i piec ok 20-30 min w temp
Z Marcepanemsię zatrudniłam to mój szef miał dosłownie obsesję na punkcie tego ciasta i co piątek przez jakieś 3 lata kupował to ciasto (na przemian z pączkami). Początkowo wszyscy się cieszyli, bo piątunio i ciacho od szefa, ale po kilku latach już nawet nie sprawdzaliśmy co kupił bo było wiadomo, że alpejskie . Nie zrozumcie mnie źle, to jest naprawdę pyszne ciasto(...)niesamowicie słodkie i najnormalniej w świecie może się przejeść. Polecam je na specjalne okazje, idealnie sprawdzi się jako tort, bo tak naprawdę to ciasto się składa, i piecze tylko biszkopt. Pierwsza warstwa ciasta to biszkopt, potem warstwa kremu o smaku kawowego toffi z bezikami, a na to jeszcze idzie warstwa bitej śmietany- czysta rozpusta. Jest z nim trochę zabawy
greenscarfsię na mnie podwójnie, ponieważ galaretka stygła mi chyba ze 3 godziny czyli czasu nie zaoszczędziłam w ogóle, a budyń wyszedł tak gęsty i zbity jakbym dorzuciła do niego paczkę żelatyny. Całe szczęście po 24 godzinach w lodówce smakowo wyszło rewelacyjnie. Ale morał tego taki, że czasami pójście na skróty to tak naprawdę nadkładanie dodatkowej drogi Torcik z malinami Składniki(...)cukru – 150 g maki pszennej – 2 łyżki kakao – 1,5 łyżki oleju – 1,5 łyżki wody – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Całe jajka ubijamy wraz z solą i cukrem na gęstą i puszystą masę. Dodajemy olej oraz wodę i znów miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia
Relaxtime