czosnkowe z przepisu Iwony ..wahałam się ..upiec czy nie upiec..mhm..no i upiekłam.nie lubię za bardzo czosnku i w sumie zapach tego czosnku przy robieniu i pieczeniu tych zawijasków unosił się po całym domu...ale warto było "zepsuć " zapach w domu..zawijaski wyszły pyszne, chrupiące ..i dalej pachnące czosnkiem..ja ciut pozmieniałam..dałam zwykłą mąkę, robiłam(...)uznałam , że węższe będą lepsze i zwinęłam je więcej niż dwa razy i wyszły takie świderki.. Składniki: 50 dkg mąki orkiszowej jasnej/ razowej [ luksusowej Młynomag ] 1 paczka suchych drożdży (7 g) [20 g świeżych] 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy 200-250 ml letniej wody Nadzienie: 80-100 g masła 5 ząbków czosnku/ natka
Moje domowe kucharzenieotrzymaniu paczki z produktami TARGROCH , stwierdziłam, że pierwszym produktem, który przetestuję będzie mąka kokosowa. Zainspirowałam się przepisem pochodzącym z tego bloga , który lekko zmodyfikowałam zamieniając erytrol na cukier kokosowy, który nadał pięknego koloru moim placuszkom. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, a także stanowi źródło błonnika, niezbędnego w naszej diecie. SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka, 40 g mąki kokosowej , ½ łyżeczki(...)proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru kokosowego, szczypta soli, 4 łyżki mleka, 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego Dodatkowo: owoce, jogurt truskawkowy, olej kokosowy do smażenia WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładką masę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju, gdy będzie rozgrzana kładziemy po łyżce ciasta, smażymy z obu stron na złoto. Po usmażeniu można
słodki brateksmaczne, że sama zjadłabym całe. Jeśli lubicie takie połączenia to to ciasto musicie zrobić koniecznie! *foremka 25*34 Składniki: 2 duże paczki krakersów 2 duże paczki herbatników maślanych puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 5 łyżek solonego masła orzechowego z kawałkami orzechów 5 łyżek kremu typu Nutella 2 opakowania budyniu waniliowego 750 ml mleka + pół szklanki do nasączenia(...)ciastek łyżka cukru 125 g masła 3 łyżki orzechów laskowych wiórki czekoladowe i pralinki Toffifee do dekoracji Orzechy bardzo drobno posiekać. Blaszkę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Herbatniki moczyć w mleku i układać na dnie. Rozsmarować na nich połowę kajmaku, posypać orzechami i przykryć warstwą krakersów. Pół litra mleka zagotować, w pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy i cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki mąki 3 łyżeczki kakao 1/2 paczki margaryny rozpuszczonej 3 jajka 3/4 szklanki mleka surowego 2 cukry waniliowe 3 łyżki kopiaste dżemu z czarnej porzeczki Składniki masy serowej: 1 paczka masła roślinnego (250 g) 3 łyżki kopiaste cukru pudru 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego po 150 g Składniki polewy: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Sposób wykonania(...)Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, kakao wymieszać razem na sucho. Dodać mleko, rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry waniliowe, dżem z czarnej porzeczki, zmiksować. Wlać do formy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Upieczone i schłodzone ciasto przekroić na 2 części. Do miski włożyć masło roślinne, cukier puder i serki homogenizowane, utrzeć masę serową
Przepisy kulinarne babci Antoninypieczenia i z dowolnymi owocami. Oczywiście, że postawiłam na truskawki ! :) Trochę pobuszowałam tu w składnikach przepisu dostosowując je do mniejszej blaszki i lekko modyfikując pod swój smak. Efekt taki, że ciasto rozeszło się wśród domowników w ciągu jednego dnia. Było jak znalazł na panujące akurat upały - przesmaczna truskawkowa ochłoda na deser :) Składniki na średnią tortownicę o wymiarach 22cm : 1/2 paczki
Grunt to przepis!cukierni można je znaleźć pod różnymi nazwami: pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie czy po prostu gniazdka. Przepis na nie jest bardzo prosty, są wykonane z ciasta parzonego. Choć w smaku są bardzo słodkie, to w samym cieście nie ma cukru, całą słodycz dodaje im lukier. A takie gniazdka są pyszne :) Składniki: 200 g mąki pszennej, 250 ml wody, 100 g masła(...)jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, olej rzepakowy do smażenia, lukier. Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy masło z wodą. Do zagotowanej wody dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ogień zmniejszamy i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto powinno przybrać formę kulki. Do ostudzonego ciasta wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy. Ciasto
Aga w kuchniKarnawał trwa, częściej więc niż zwykle sięgamy po coś słodkiego. A to ciasteczka, a to pączki, a to jakieś ciasto...Dziś zapraszam na pyszne ciasto orzechowo kokosowe, które powstało z połączenia kilku przepisów. Na pewno Wam zasmakuje i nie skończycie na jednym kawałku. Mówię Wam, palce lizać ;) Składniki: przepis na dużą blachę *ciasto kruche: 30 dag mąki(...)margaryny 5 żółtek 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia *ciasto kokosowe: 5 białek 1 szkl cukru 20 dag wiórek kokosowych *ciasto orzechowe: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru *krem: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 5 żółtek budyń śmietankowy 3 łyżki cukru
Z Majeczką w kuchniPaczki Warzyw o współpracy pisałam tutaj). Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i odstawiamy na ok 10-15 minut. Następnie masło i miód rozpuszczamy w rondlu, potem pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Do dużej miski wlewamy drożdże, masło z miodem, dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ręcznie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia
Brzuszki Łakomczuszkitaką słodką niespodziankę mam dla mojego K. W ogóle pierwszy raz w moim życiu zrobiłam muffiny nie z paczki. I to dość niestandardowe. I wiecie? Wyszły pyszne! A, że sezon na truskawki wszem i wobec jest otwarty należy z nich korzystać. Na wszystkie sposoby!Składniki: dwie szklanki mąki 3/4 szklanki cukru + dwie łyżki cukru waniliowego prawdziwego pół tabliczki gorzkiej(...)czekolady o zawartości kakao nie mniejszej niż 70% szklanka mleka dwa jaja szczypta soli dwie łyżeczki proszku do pieczenia ćwierć szklanki oleju 50 gram masła 300 gram świeżych truskawek Zaczynamy od tego, że w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. W tym czasie w jedej misce mieszamy składniki mokre: żółtka jaj, mleko i olej. Białka ubijamy na sztywno osobno
Mango PapajaMusiałam zużyć paczkę porzeczek, dlatego upiekłam ciasto - babkę, do którego przymierzałam się już od dłuższego czasu. Ciasto prócz czerwonych porzeczek zawiera mak i suszone kwiaty lawendy. Dzięki tym wszystkim dodatkom ciasto ma wyjątkowy smak i wygląd... Inspiracja Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, szklanka cukru, 4 jajka, łyżka cukru waniliowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy Skworcu, 3 łyżki maku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 200g czerwonych porzeczek, 2 łyżki cukru pudru. WykonanieJajka ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ubijając powoli wlewać olej.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać do jajek.Porzeczki
Z miłości do słodkościPączki hiszpańskie, mi znane bardziej jako gniazdka są zdecydowanie moim ulubionym smakiem z dzieciństwa. Jak tylko zobaczyłam je na blogu Pani Doroty od razu wiedziałam co dziś zrobię dla moich bliskich. Nie zmieniłam nic w proporcjach, gdyż takie piękne Pani Dorocie wyszły. Moje może nie wyglądają tak samo, lecz z pewnością są równie smaczne. Dziękuję za przypomnienie tego(...)ładnie odchodzić od ścianek garnka, to znak, że jest gotowe. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto przełożyć do wyższego pojemnika i wbijając kolejno jajka miksować. Przełożyć do szprycy. Przygotować papier do pieczenia, z którego wyciąć kwadraty o bokach 10cm. , posmarować olejem. Można również rozwinąć papier, wysmarować go tłuszczem, wycisnąć kółka o śr.6-7cm i dopiero powycinać kwadraty - ja zrobiłam według
W kuchni u Monikiciasta francuskiego , które możesz zrobić sama lub kupić już gotowe. Uczciwie mówię, że dla dwóch takich ancymonków jak moi chłopcy jedno opakowanie to za mało, mimo że z jednej paczki wychodzi 12 sztuk ciasteczek. Jak je zrobić? To bardzo proste! Wystarczy, że rozwałkowane ciasto podzielisz na kwadraty, na ich środek położysz po łyżeczce ulubionego dżemu (my użyliśmy truskawkowej konfitury domowej(...)roboty) a boki skleisz (dość mocno i dokładnie, nam trochę dżemu dzięki zbyt słabemu sklejeniu uciekło) formując sakiewki, wiatraczki, koperty bądź cokolwiek innego co tylko przyjdzie Ci do głowy. Piecze się je na blasze wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200′ C przez około 15 minut na złoty kolor. Co ważne ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka chwil, a umówmy
ArbuziakiKolejna odsłona pączkowa. Tym razem coś co może pączkiem jak dla mnie do końca nie jest, no ale takie mini pączusie o smaku banana nie są złe. Misi smakowały a co za tym idzie test smaku zdały. Jednak tych wypieków do najpiękniejszych uznać nie mogę . Sama zaśmiałam się, że to takie brzydale 😉😉 ale smaczne. Składniki: 2 dojrzałe(...)banany 1,5 szklanki mąki 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sofy olej do smażenia Przygotowanie : banany rozgnieść dobrze na papkę (idealnie można to zrobić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków) do bananów dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać ciasto będzie gęste i takie powinno być w niewielkim garnku rozgrzać olej łyżeczką nakładać
Gotowanie z pasjąbiałego chudego 3 krotnie milonego 1,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 6 jajek 2 budynie waniliowe 100 g miękkiego masła 3/4 szklanki mleka 3,2 % 2 długie paczki herbatników kakaowych 100 g rodzynek sułtańkich Helio blaszka o wymiarach 32/26 cm Ser trzykrotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem, następnie dodajemy do sera razem(...)mlekiem, mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami dodajemy do sera delikatnie mieszając łyżką.Następnie wsypujemy rodzynki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki wykładamy herbatnikami, przekładamy masę serową.Sernik można jeszcze z wierzchu posypać rodzynkami ale nie koniecznie. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 70 minut.Następnie wyłączamy
Sama słodycz i szczypta chilitłusty czwartek obowiązki nie pozwoliły na przygotowanie tłustych rarytasów,to postanowiłam , że w weekend o czymś pomyślę. Miały być pączki, ale przeglądając zeszyt z przepisami, wpadły mi w oko waniliowe oponki, które smażyłam po raz pierwszy. Bardzo szybkie przygotowanie mnie przekonało, że to właśnie one zagoszczą u mnie w domku :) Składniki : 80 g masła 1/2 szklanki cukru torebka cukru waniliowego(...)torebka budyniu waniliowego 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% 3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kostki smalcu Sposób przygotowania Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem. Dodać jajka, śmietanę i stopniowo wsypać mąkę. Ciasto zagniótł mi mikser ;) Rozwałkować placek grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką
Różne smaki w kuchni