Pączki hiszpańskie, mi znane bardziej jako gniazdka są zdecydowanie moim ulubionym smakiem z dzieciństwa. Jak tylko zobaczyłam je na blogu Pani Doroty od razu wiedziałam co dziś zrobię dla moich bliskich. Nie zmieniłam nic w proporcjach, gdyż takie piękne Pani Dorocie wyszły. Moje może nie wyglądają tak samo, lecz z pewnością są równie smaczne. Dziękuję za przypomnienie tego(...)ładnie odchodzić od ścianek garnka, to znak, że jest gotowe. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto przełożyć do wyższego pojemnika i wbijając kolejno jajka miksować. Przełożyć do szprycy. Przygotować papier do pieczenia, z którego wyciąć kwadraty o bokach 10cm. , posmarować olejem. Można również rozwinąć papier, wysmarować go tłuszczem, wycisnąć kółka o śr.6-7cm i dopiero powycinać kwadraty - ja zrobiłam według
W kuchni u Monikiciasta francuskiego , które możesz zrobić sama lub kupić już gotowe. Uczciwie mówię, że dla dwóch takich ancymonków jak moi chłopcy jedno opakowanie to za mało, mimo że z jednej paczki wychodzi 12 sztuk ciasteczek. Jak je zrobić? To bardzo proste! Wystarczy, że rozwałkowane ciasto podzielisz na kwadraty, na ich środek położysz po łyżeczce ulubionego dżemu (my użyliśmy truskawkowej konfitury domowej(...)roboty) a boki skleisz (dość mocno i dokładnie, nam trochę dżemu dzięki zbyt słabemu sklejeniu uciekło) formując sakiewki, wiatraczki, koperty bądź cokolwiek innego co tylko przyjdzie Ci do głowy. Piecze się je na blasze wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 200′ C przez około 15 minut na złoty kolor. Co ważne ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka chwil, a umówmy
ArbuziakiKolejna odsłona pączkowa. Tym razem coś co może pączkiem jak dla mnie do końca nie jest, no ale takie mini pączusie o smaku banana nie są złe. Misi smakowały a co za tym idzie test smaku zdały. Jednak tych wypieków do najpiękniejszych uznać nie mogę . Sama zaśmiałam się, że to takie brzydale 😉😉 ale smaczne. Składniki: 2 dojrzałe(...)banany 1,5 szklanki mąki 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sofy olej do smażenia Przygotowanie : banany rozgnieść dobrze na papkę (idealnie można to zrobić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków) do bananów dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać ciasto będzie gęste i takie powinno być w niewielkim garnku rozgrzać olej łyżeczką nakładać
Gotowanie z pasjąbiałego chudego 3 krotnie milonego 1,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 6 jajek 2 budynie waniliowe 100 g miękkiego masła 3/4 szklanki mleka 3,2 % 2 długie paczki herbatników kakaowych 100 g rodzynek sułtańkich Helio blaszka o wymiarach 32/26 cm Ser trzykrotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem, następnie dodajemy do sera razem(...)mlekiem, mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami dodajemy do sera delikatnie mieszając łyżką.Następnie wsypujemy rodzynki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki wykładamy herbatnikami, przekładamy masę serową.Sernik można jeszcze z wierzchu posypać rodzynkami ale nie koniecznie. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 70 minut.Następnie wyłączamy
Sama słodycz i szczypta chilitłusty czwartek obowiązki nie pozwoliły na przygotowanie tłustych rarytasów,to postanowiłam , że w weekend o czymś pomyślę. Miały być pączki, ale przeglądając zeszyt z przepisami, wpadły mi w oko waniliowe oponki, które smażyłam po raz pierwszy. Bardzo szybkie przygotowanie mnie przekonało, że to właśnie one zagoszczą u mnie w domku :) Składniki : 80 g masła 1/2 szklanki cukru torebka cukru waniliowego(...)torebka budyniu waniliowego 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% 3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kostki smalcu Sposób przygotowania Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem. Dodać jajka, śmietanę i stopniowo wsypać mąkę. Ciasto zagniótł mi mikser ;) Rozwałkować placek grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką
Różne smaki w kuchnitłusty czwartek obowiązki nie pozwoliły na przygotowanie tłustych rarytasów,to postanowiłam , że w weekend o czymś pomyślę. Mialy być pączki,ale przeglądając zeszyt z przepisami, wpadły mi w oko waniliowe oponki, które smażylam po raz pierwszy. Bardzo szybkie przygotowanie mnie przekonało, że to właśnie one zagoszczą u mnie w domku :) Składniki : 80 g masła 1/2 szklanki cukru torebka cukru waniliowego(...)torebka budyniu waniliowego 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% 3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kostki smalcu Sposób przygotowania Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem. Dodać jajka, śmietanę i stopniowo wsypać mąkę. Ciasto zagniotl mi mikser ;) Rozwałkować placek grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką
Słodkości i nie tylkośmietany 1 serek waniliowy Danone 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 5 jajek 1 budyń waniliowy Winiary 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki miękkiego masła 1 podłużna paczka kakaowych herbatników 2 szklanki malin zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku Wykonanie : Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na krem.Następnie dodajemy zmielony ser,kwaśną(...)śmietanę, serek, budyń i mąkę ziemniaczaną, wszystko mieszamy mikserem na niskich obrotach.Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy partiami do sera i delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spód wykładamy ściśle herbatnikami, następnie wykładamy masę serową i wyrównujemy. Piekarni rozgrzewamy to temperatury 175/ 180 stopni pieczemy na złoty kolor, mój sernik piekł się około 60 minut. Sernik studzimy
Sama słodycz i szczypta chiliżółtka 2 szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka każdy) lub 80 g mąki ziemniaczanej Na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru Dodatkowo: paczka małych okrągłych biszkoptów Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do miski miksera i miksujemy przez chwilę aż do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Następnie całość masy przelewamy do tortownicy(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę. Po tym czasie wykładamy na sernik bezę - białka miksujemy na sztywno, a następnie wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze przez chwilę - pieczemy jeszcze przez 30 minut. Upieczony sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku aż wystygnie, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki. P.S. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdźcie sernik patyczkiem, czy na pewno
Czary - gary w kuchnitygodniu Tłusty Czwartek, czyli dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Oprócz pączków i faworków można przygotować również inne smażone słodkości. Jednymi z nich są kwiatuszki serowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto je przygotować, gdyż znikają z talerza w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: 250g mąki, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru(...)kryształu, 250g sera białego, 1 jajko, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki spirytusu, olej do smażenia, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE : 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję pokruszony ser, cukry, jajko, śmietanę, spirytus, sodę oraz proszek do pieczenia. 2. Zagniatam ciasto, jak na makaron. 3. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość
Tradycyjna kuchnia KasiJeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy czasu ani ochoty na kilkugodzinne pieczenie, możemy zrobić ziemniaczki. W zasadzie możemy użyć wszystkiego, co mamy pod ręką, a co jest słodkie, daje się pokruszyć i można z tego zrobić małą kuleczkę. Ziemniaczki super nadają się na słodką przekąskę, dzieci bardzo je lubią jeść ale też przygotowywać, bo niesamowitą frajdą jest(...)mieszanie i lepienie małych kulek. Nasza dzisiejsza wersja nadaje się dla małych alergików. 3 paczki herbatników 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżka miodu 4 łyżki dżemu (u nas śliwkowy) rodzynki wiórki kokosowe aromat rumowy (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Herbatniki pokruszyć, wsypać do miski, dodawać po kolei resztę składników. Wyrobić na jednolitą masę (można dodać kilka kropel aromatu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieProponuję dziś ciasto tak łatwe,że aż chce się go zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie kalorii;) Składniki: 1,5 kg jabłek 2 paczki biszkoptów 1 szklanka wody galaretka pomarańczowa 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki i dusiłam w garnku dodając szklankę wody. Po około 15-20 minutach(...)jabłka rozgotowały się na mus.Wsypałam cukier i cynamon. Garnek zdjęłam z gazu, dodałam galaretkę i żelatynę mieszając aby nie powstały grudki. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i połową biszkoptów. Na nie wylałam masę z jabłek i ponownie ułożyłam resztę biszkoptów Zalałam je resztą musu jabłkowego. Odstawiłam ciasto do ostygnięcia (mus) a potem do lodówki na około 2 godziny
potrawyregionalnetruskawki) 1 jajko 25 g miodu wielokwiatowego 3 suszone morele 14 sztuk suszonej żurawiny * * ilość zależna od ilości ciasteczek Przygotowanie: Do misy blendera wsypujemy 150 g łuskanego słonecznika (1 paczka). Następnie dodajemy 3 suszone morele i 3 łyżki Smoothy Owocudo od Marwit. Całość miksujemy. Powinna powstać gęsta, lepiąca się masa słonecznikowa. Następnie wbijamy całe jajko, znów miksujemy (krótką chwilę(...)koniec do tak powstałej masy dodajemy miód i wszystko mieszamy np. łyżką. Z masy formujemy w rękach małe kulki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dla ułatwienia podczas formowania ciasteczek ręce można zwilżyć wodą. Gdy uformujemy wszystkie ciasteczka na środek każdego bardzo delikatnie i lekko układamy (wciskamy) jedną żurawinę. Dzięki temu nasze ciasteczka otrzymują dodatkową
Słodkie okruszkiupływa nam pod znakiem czereśni i polskich moreli. Żeby zupełnie nie umrzeć z głodu podajemy je w sałacie do pasztetu z soczewicy. Spróbujcie! Składniki: 350 g czerwonej soczewicy (1 paczka) 2 jajka 1-2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1-2 łyżeczki kuminu sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty kilka listków mięty 2 garści jasnych czereśni 2 morele 2 łyżki oliwy(...)oliwek Soczewicę płuczecie i gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzacie, studzicie i blendujecie. Dodajecie pieprz, gałkę muszkatołową, 2 jajka, mieszacie i przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wyjmujecie po 45-50 minutach. Studzicie, kroicie na plastry i podajecie z sałatą wymieszaną z połówkami czereśni, pokrojonymi w kostkę morelami, listkami mięty
GRUBY WAŁEKPo całym tygodniu opadów weekend przywitał nas ładną słoneczną pogodą. Nie ma więc większej przyjemności niż usiąść sobie w niedzielne popołudnie za domem z filiżanka kawy
ciastkarnia na kruchym spodzierulonie, paczka xxl, 375g)Glazura1 żółtkomleko 1 łyżeczkaprzygotowanieW średniej misce, lub w misie miksera, połączyć mielone migdały, cukier, sól i skórkę pomarańczową. Dodać masło i mieszać aż się całkowicie połączy . Dodać po jednym jajku, razem z rumem i ekstraktem z migdałów. (Mieszanina może nie wyglądać zupełnie gładkie, co jest normalne.) Przykryć i schować do lodówki.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem
Stare Gary