paczki i ponad kilogram zawsze się uzbiera, czyli idealnie na dwie formy pasztetu. Zlewam do słoika także pozostający od obiadu czysty tłuszcz, który również mrożę. Czym więcej rodzajów mięs, tym smaczniejszy pasztet. U mnie tym razem był: kapłon, perliczka, gęś, kaczka i kurczak. Można dać dowolne rodzaje mięs. Ten przepis ma być inspiracją. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone
Smaczne ZdrowePiec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 35 minut. Masa budyniowa Składniki: ½ litra mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła o temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru Wykonanie: 2 budynie ugotować na ½ litrze mleka z 4 łyżkami cukru. Do zimnego budyniu partiami dodawać masło i ucierać. Ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodatkowo przygotować: 1 dużą paczkę biszkoptów
Przepisy Babcipieczony z serków waniliowych jest niezwykle wilgotny, maślany i puszysty. Do tego spód, który zrobisz w minutę z tafli gorzkiej czekolady. W sezonie letnim sięgaj po świeże owoce wiśni. Zimną zaś możesz śmiało użyć wiśni mrożonych, a nawet domowego dżemu z wiśni. Jeśli lubisz takie szybkie i pyszne przepisy z wykorzystaniem "serków homo", to zapraszam po cudowne mini pączki
AniaGotuje.plKarnawał dobiega końca i tym samym już w tym tygodniu będziemy obchodzić „tłusty czwartek”. A tym samy cukiernie będą pękać od nadmiaru pączków ale również chrustu. Jeśli do tej pory jeszcze nie robiliście w domu sami faworków może skusicie się, żeby w tym roku nadrobić zaległości kulinarne Przepis na pyszne faworki których smak pamiętam już od najmłodszych(...)znajdziecie poniżej ! Smacznego tłustego czwartku Składniki /ok 50 sztuk: – 30 dkg mąki – 4 żółtka – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% – 1/2 proszku do pieczenia – szczypta soli – trochę spirytusu – 1 l oleju rzepakowego lub smalcu – do posypania cukier puder Przygotowanie: Ciasto łączymy wszystkie składniki na i zarabiamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się chciało
I LOVE LIFEpaczek herbatników 14g Przepis Mleko wymieszaj z kakao i dodaj pokruszone na małe kawałki herbatnikami. W garnuszku rozpuść na małym ogniu margarynę, wcześniej pokrój ją na małe części, dodaj pół szklanki wody cały czas mieszając, wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia cukru. Całość wlej do mleka i porządnie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Wyłóż formę papierem do pieczenia
KurnikowoPaczka herbatników Galaretka gruszkowa lub cytrynowa Dżem jabłkowy PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT: 1. Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ). 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. 3. Następnie nie zmniejszając obrotów miksera dodajemy cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca. 4. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. 5. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesiane mąki. 6. Pieczemy
Marcepanowa kuchniaPieczemy w temp. 180 stopni ok. 10-15 min., sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masa: W misce ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę razem z cukrem pudrem do momentu, aż masa będzie sztywna. Torciki: Z biszkoptu wycinamy kółka o średnicy około 10 cm, za pomocą wykrawacza, np. do pączków
Kuchnia MagdaLenypieczemy 40 -45 minut. Ta kruszonka ma smak chałwy, można zamiast sezamu dać orzechy lub wiórki kokosowe, to też tłuszcz i do tego w konkretnym smaku. Ciasto jest bardzo delikatne i wilgotne, nawet następnego dnia smakowało jak świeżo upieczone. Jeśli dla kogoś mało słodkie, może oprószyć pudrem. Do ciasta nie dawałam białek, tak jak wspominałam we wpisie z pączkami, stara
Dieta moja pasjaprawo, zakręvony w pozytywnych myślach i w spokoju czeka na swoje jedzenie. Mamy do dyspozycji tradycyjne stoły, pufy i fotele oraz trochę siedzisk przy oknach i barze. Generalnie większą paczką zmieścimy się w lokalu bez większego problemu. Dla lubiących tego typu klimaty, wnętrze będzie zachęcało do posiedzenia przy kawie, piwku, drinku czy cydrze i dobrej kanapce. Menu w Spinacz(...)Rekomendacja tego miejsca przez znajomego dotyczyła kanapek dlatego też i dwie takie pozycje trafiły na nasz stół. Pierwsze zdjęcia w poście przedstawia Głodołamacza nr 1 - mięso wieprzowe pieczone z konfiturą z cebuli i roszponką. Generalnie dobra ta pozycja - mięso smaczne, soczyste aczkolwiek źle pokrojone... Podane mięso było pokrojone wzdłuż włókien przez co pierwszy gryz zakończył się niemalże
Right Behind The Kitchenpaczka masła 1 szklanka mleka 1 słoik powideł 1/2 kg mąki 4 jajka 3 łyżki kakao 1 op. przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody 5 jabłek Cukier, masło, powidła, mleko zagotować i wyłączyć palnik. Wystudzić. Wsypać resztę składników oprócz jabłek i dobrze wymieszać mikserem. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka. Wlać ciasto na blachę, wstawić do gorącego piekarnika i piec
harrisapaczka cukru wanilinowego Sposób przygotowania: Na stolnicy lub w misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem , proszkiem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko i pokrojone masło, śmietanę, zagniatamy, aż do momentu gdy ciasto będzie mieć konsystencje plasteliny i nie będzie się kleić do ręki. Rozwałkowujemy na ok 2 - 3 mm. Wykrawamy , ja robię to po prostu szklanką, następnie posypuje cukrem. Pieczemy
Cukier&PuderOstatnio otrzymałam paczkę od firmy Krokus, która oferuje smakowite przetwory owocowe i warzywne. Na pierwszy ogień wybrałam konfiturę z malin. Zaskakująco słodką, o gęstej konsystencji, która od razu przypasowała mi jako nadzienie do kakaowych muffinek. Nadała się idealnie i szczerze ją Wam polecam! Składniki suche:2 szklanki mąki pełnoziarnistej4 łyżeczki błonnika kakaowego3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki(...)następnie łyżeczkę konfitury i przykrywamy kolejną łyżką ciasta aż do wyczerpania składników. Składniki na kruszonkę umieszczamy w kubeczku i mieszamy. Następnie kruszymy ciasto na nasze muffiny lekko przyklepując. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 30 minut
Emcia Pichciserków homogenizowanych :) Szybko się robi i smakują rewelacyjnie :) Przepis upatrzyłam na MW Żeby pączków było więcej to zwiększyłam troszkę ilość składników ;). Składniki : ok. 50 pączusiów - 400 g serków waniliowych ( 2 pudełeczka ) - 3 jajka - 2 szkl. mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - olej rzepakowy Sposób przygotowania 1. Rozgrza ć olej w szerokim rondlu
Słodkości i nie tylkopure z dyni, wtedy mantou nabiorą ślicznego pomarańczowego koloru. Zamiast sezamu, na cześć Lo użyłam siekanych pistacji, a drugą część ciasta przeznaczyłam na mantou bez dodatków, gotowanych w formie pączków róż. Obie smakowały cudownie. Można je zjadać same lub z dodatkiem słodkich sosów i konfitur. Dziękuję Lo , że usłyszała moje marzenie i zechciała je spełnić. To marzenie było szansą(...)się odbyć nie opuszczając kuchni. MANTOU - CHIŃSKIE BUŁECZKI NA PARZE Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW 1 łyżeczka drożdży instant 80 ml letniej wody 240 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 65 g drobnego cukru 250-300 g ugotowanych i przetartych fioletowych ziemniaków 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki czarnego sezamu (zastąpiłam siekanymi pistacjami - na cześć Lo) 10 g cukru
KUCHARNIAskładników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Tortownicę wstawiamy do już w pełni nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Biszkopt z dodatkiem kakao pieczemy dłużej niż biszkopty jasne – około 45-50 minut. Dopiero po upływie 40 minut możecie otworzyć piekarnik i sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już upieczone. Wbity w środek ciasta patyczek powinien(...)opakowaniu – przyznam się bez bicia że używam go zawsze, gdy nie mam czasu na samodzielne gotowanie budyniu, czekanie na jego ostygnięcie, dodawanie masła i aromatów… Krem z paczki zajmuje 4 minuty, nie 40, to spora oszczędność cennego czasu (a ten dodatkowo zadowala moje kubki smakowe). Trochę więcej niż połowę gotowego kremu umieszczam w rękawie cukierniczym. Dolną połowę biszkoptu kładę
Karo in the Kitchen