Wszyscy lubimy pączki. Niestety ich przygotowanie wymaga trochę czasu. Jednak swój głód pączkowy możemy zaspokoić takimi prostymi i szybkimi pączusiami z serka homo. składniki: 2 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (po 150g lub 175 g) 1,5 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 2-3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypania
Monia miesza i gotujeSernik na zimno z brzoskwiniami- pychotka :)Składniki:paczka herbatników1/2 kostki masła1 kg sera do sernikówśmietana 30% 350 ml4 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatynygalaretka
Smaki Edytyciasta tylko od święta. Dobrze podzielne prawie jak tortowe. Jednym słowem godne uwagi. SKŁADNIKI: Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 1.5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Poncz: ½ szklanki dowolnej nalewki (wiśniowa, porzeczkowa, aroniowa) ½ szklanki przegotowanej wody(...)pełne łyżki mleka w proszku 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Dodatkowo: 10 dag gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 duża paczka herbatników maślanych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając
Wanilia i KardamonMacie ochotę na amerykańskie doughuts? Uwielbiam wszelkie pączki , więc smażę je na zmianę z doughuts. Są pyszne, puszyste i znikają w mgnieniu oka! Nawet mój małżonek, który nie przepada za słodkościami lubi amerykańskie doughuts. Wciągają!!! Ja z kolei lubię je dekorować. Wyjęłam dzisiaj wszystkie posypki jakie miałam.Tak więc mało tego, że doughuts są smaczne to jeszcze przyciągają wzrok. Jeśli(...)wolicie doughnuts z piekarnika to polecam te z donuty z jabłkami i cynamonem . Do pieczonych doughnuts potrzebna jest jednak specjalna foremka zwłaszcza do doughnuts pieczonych na proszku. Amerykańskie doughuts Składniki: na 26 sztuk 380 g pszennej mąki 1 jajko 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka 50 g cukru 1 łyżka rumu 30 g kokosowego oleju lub masła
codojedzeniaprzesłanie: „Jednym „złym” posiłkiem nie przytyjemy, a jednym „dobrym” nie schudniemy” . Ostatecznie Tłusty Czwartek jest raz w roku, więc… Pączki z budyniem. Składniki na ciasto (ok. 30 pączków): - 4 szklanki mąki tortowej - 6 żółtek (z dużych jaj) - 3 czubate łyżki cukru do wypieków - 50g masła - 30g drożdży suchych (lub 60g świeżych) - szklanka – 250ml letniego mleka - ½ szklanki(...)pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Na żadnym etapie, podczas przygotowania ciasta nie używamy do podsypywania mąki. Tyle co jest podane w przepisie, powinno wystarczyć. Jeżeli ciasto, Waszym zdaniem, za bardzo się lepi do rąk najlepszym rozwiązaniem jest użycie rękawiczek jednorazowych lub posmarowanie rąk olejem. Z tej porcji ciasta wyszło mi 30 średnich pączków
mojewypiekiinietylkoW sadzie urodzaju nie ma na borówki więc kupiłam, wcześniej miałam zrobić lody ale powstało tiramisu. Które bardzo szybko znikło. Ciasto jest na małą blaszkę –
Moje Wyrobyadres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 750 g serka mascarpone 3 jajka 2 paczki podłużnych biszkoptów 2-3 łyżki cukru 250 ml mocnej kawy 75 ml kawowego likieru + kakao do oprószenia Żółtka oddzielić od białek, umieścić je razem z cukrem w naczyniu i utrzeć. Stopniowo(...)białek, następnie w kilku turach delikatnie wymieszać z masą serową. Kawę zaparzyć, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kawę wylewać łyżką na biszkopty. Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowej. Na krem ponownie wyłożyć biszkopty, nasączyć je kawą. Nałożyć drugą warstwę masy i wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą
Domowa cukiernia Ewyswojego „Mikołaja” Może w tym roku i zaopatrzył się w kawy od Jackdaw P.s. Bądźcie czujni, bo już niedługo ruszy konkurs, w którym do wygrania będzie świąteczna paczka kaw od Jackdaw A teraz czas na przepis pierniczki katarzynki. Uwaga! Pierniczki po przygotowaniu będą twarde, muszą poleżeć w puszce z kawałkami jabłek (często wymienianymi). Więcej(...)mojej kawy i pierniczków Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g płynnego miodu (prawdziwego!) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 100 g cukru pudru 1 jajko 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżki naturalnego kakao lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody lub kilka karmel do koloru opcjonalnie: 1 łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 łyżka wody + 1 łyżeczka miodu
Słodkie okruszkipush({}); Składniki: 3 paczki po 100g herbatników 750g sera białego na sernik z wiaderka 250g serka mascarpone 5 jajek 1szkl. cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 1 łyżka masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Blachę o wymiarac ok. 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki
Waniliowe Improwizacjekajmaku – ok. 400g paczka biszkoptów garść orzechów włoskich Delikatny sernik toffi – przygotowanie Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy porcjami ser, śmietanę i olej. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Budynie rozpuszczamy w mleku. Do masy serowej dodajemy budynie i ubite białka. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Faworki, pączki, kruche ciasto, mazurki to ciasta, do przygotowania których używa się dużo surowych żółtek. Zostaje dużo białek, z którymi trzeba coś zrobić. Można upiec różnego rodzaju bezy , kokosanki , pavlovą oraz ciasto anielskie -biszkopt na białkach. Angel Food Cake - delikatne, lekkie, puszyste i białe jak anielska suknia ciasto anielskie . Ciasto należy piec w specjalnej formie z nóżkami. Formy nie smaruje
królestwo garówprzepis na błyskawiczne mini pączki serowe , tym razem z dodatkiem serka homogenizowanego. Robi się je naprawdę bardzo łatwo i szybko, nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie no i wystarczy zamieszać je łyżką. Jeszcze ciepłe, otoczone cukrem pudrem, smakują znakomicie. składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej
babka w formieplastrów sera, 1 paczka kabanosów. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na równe kawałki w kształcie kwadratu. Na każdy kwadrat ułóż plasterek sera i kawałek kabanosa. Zawiń każdy kwadrat ciasta francuskiego, składając dwa przeciwległe krawędzie do środka. Zlep końce w taki sposób, aby nie rozpadły się w piekarniku. Piecz ciasteczka w piekarniku przez 20 minut
Rozdomowionaodrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować małą kulkę. Ciasto przekładamy do papilotek na muffinki – ważne, aby były to papilotki z twardszego papieru niż te tradycyjne. Jeżeli zaś nie mamy mocniejszych, można ciasto włożyć do podwójnej osłonki. Babeczki w papilotkach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką
Raj dla Podniebieniacukru (waga 1 paczki - 40 g) 1 kostka miękkie masła (200 g) 1 duże opakowanie śmietany 30% (500 ml) + 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki wrzącej wody + 4 łyżeczki żelatyny 3 kostki gorzkiej czekolady Masę kajmakową podgrzać (puszkę wstawić do wody i całość gotować kilka minut). Formę wyłożyć folią przezroczystą bądź papierem do pieczenia. Następnie ułożyć warstwę herbatników
Ugotować