białek Po tradycyjnych tłustoczwartkowych wypiekach pączków i faworków zazwyczaj zostają nam w lodówce niewykorzystane białka. Podsyłam więc dziś kilka moich sprawdzonych przepisów na pyszne wypieki, do których przygotowania używamy wyłączcie białek. Zapraszam! *W razie potrzeby białka spokojnie możemy zamrozić, nawet na trzy miesiące – ja często tak robię, po czym po rozmrożeniu piekę wybrane ciasto. *** Babeczki
Blog z Apetytemforemka 24*24 cm Składniki: paczka herbatników maślanych 1 kg twarogu półtłustego 5 jajek 500 ml śmietanki kremówki 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego na polewę: 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mleka 1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g) Ser zmielić dwukrotnie maszynką lub blenderem. Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie rozłożyć herbatniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie smakują lepiej niż pączki i większość z nich znika od razu po wyjęciu z piekarnika! Jeśli użyjecie masła - będą miały wspaniały, maślany smak oraz aromat, ale z margaryną też są obłędnie smaczne. Polecam! (około 10 sztuk) 200g mąki pszennej 150g cukru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka 2 jajka (duże
Di gotujemasę na pół. Na papier do pieczenia rozkładamy masę, układając ją w podłużny kształt. Owijamy papier wokół i uciskamy dość mocno rękami, starając się uformować walec (salami). Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Potem salami rozwijamy z papieru i obsypujemy cukrem pudrem. Podajemy pokrojone na grube plastry. Zobacz także: Gniazdka - pączki wiedeńskie Popularne w cukierniach pączki
Poezja smakuroku. Pieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Choć na zdjęciu widnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: Małe szarlotki (muffinki) Pyszne kokosanki na białkach Szybki piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Zapiekana cynamonowo-jabłkowa kasza jaglana na serowo-bananowej chmurce Mini pączki waniliowe Walentynkowy deser
Słodkie okruszkiDziękuję za podzielenie się przepisem.) Zdrową paczkę zawierającą daktyle, olejek konopny 50ml i młody jęczmień od EkoMalwa otrzymuje Pani Justyna D. za przepis na "Półkruche misie z kostką czekolady w łapkach" (Zachwyt mojej pociechy na widok tych ciasteczek przesądził o wszystkim. Dziękuję za podzielenie się przepisem, niedługo wraz z moją księżniczką będziemy piec te urocze niedźwiadki.) Wybrany przez zwycięzcę kurs
Słodkie okruszkiprzypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich wykorzystanie. Prostszego nie mogłam znaleźć :) Babka wyszła baaardzo smaczna - puszysta, wilgotna i mięciutka o orzeźwiającym cytrynowym smaku. Polecam serdecznie. Składniki: 1 szklanka białek (8 szt.) 1,5 szklanki cukru 3 szklanki przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny (niewoskowanej
Domowa Cookierenka Agitemp. 180 stopni C ( tak piecze mój piekarnik, lepiej sprawdzić patyczkiem :) Po lekkim przestudzeniu wyjąć ciasto z foremki i oderwać ostrożnie papier. Przekroić na 2 części. Takie ciasto z mąką gryczaną ma fajny smak. Składniki na masę : 500 g śmietany tortowej 36 % czubata łyżka żelatyny, kilka łyżek cukru z wanilią 2 paczki ciastek Katarzynek Przygotowanie masy : Żelatynę rozpuścić w kilku
Proste Potrawypaszteciki z łososiem, bo jeszcze jedna paczka leży w zamrażalniku, ale ostatecznie wyszła wersja z jabłkami. Owoce doprawiłam moim nowym odkryciem, czyli przyprawą do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków). Ową mieszankę wykorzystałam już wcześniej do rolady jabłkowej. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia. Składniki na 8 sztuk: Opakowanie
Fabryka pomysłówOrleanie jada się je na śniadanie... Cóż, my w porze porannego posiłku zjedliśmy tylko po jednym, resztę zachowując na podwieczorek w doborowym towarzystwie. I choć byliśmy tylko w pięcioro, pączki zniknęły, zanim się obejrzałam. A to chyba o czymś świadczy, prawda...? Tak naprawdę, pomijając niecodzienny kształt (który tak naprawdę dodatkowo usprawnia ich przygotowanie), są to niemal klasyczne pączuszki. Lekkie, mięciutkie(...)według mnie po prostu oprószone cukrem pudrem smakowały niebiańsko. Szczególnie jeszcze ciepłe, mmm... Beignets z Nowego Orleanu Składniki: (na 24 sztuki) 680 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 125 ml oleju rzepakowego 55 g cukru 65 ml letniej wody 1 jajko 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: cukier puder olej do smażenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżurawina do mięs to doskonały prezent dla taty czy wujka, ale jestem pewna, że ucieszy się z niego też każda gospodyni. W okresie świątecznym na stole nie może zabraknąć pieczeni i pasztetów, a żurawina pasuje do nich doskonale. Wystarczą cztery składniki, aby przygotować kilka małych słoiczków. Potrzebujemy: 0,5 kg świeżej żurawiny, 2 duże jabłka, 1,5 szklanki cukru(...)wypełnić pola e-mail. Paczki zostaną wysłane tylko na polskie adresy. A to wygrywają wszyscy! Dla każdego, kto chce zrobić sobie i bliskim świąteczne prezenty mam 10% rabat na produkty Ambition sklepie Dajar – wystarczy w zamówienie wpisać kod rabatowy AMBITNE-GOTOWANIE . Zniżka jest ważna do 31.12.2017 r. Zobacz także: Rafaello - ciasto bez pieczenia Uwielbiam wszystko co kokosowe. Szczególnie
Poezja smakuCiasto szybkie,pyszne i proste w wykonaniu.Napoleonki zrobione są na słonych krakersach co daje nam super połączenie.Polecam ten przepis bardzo serdecznie :). SKŁADNIKI Przepis na dużą
Mała w garnku mieszaSezon truskawkowy rozpoczął się , wiec warto przygotować coś pysznego. Sernik na zimno nie wymaga szczególnego wkładu pracy, a efekt i smak doskonały. Zapraszam na bloga SKŁADNIKI
W kuchennym oknie Ewyserio! Pachnie jak Nutella i w połączeniu z karobową owsianką tak smakowało! :o ♥ To cudne masełko pochodzi z alfa-koszyka ♥ Słyszeliście już o tej smacznej i zdrowej inicjatywie? Ostatnio odebrałam paczkę pełną alfa-smakołyków i dzisiaj co nie co Wam o nich opowiem :) Alfa-odżywianie to pradawny wegetarianizm – oparty na tych roślinach, które z łatwością dają się zjeść na surowo(...)łączy alfa-odżywianie z dietą witariańską – wybieramy te rośliny, które z przyjemnością zjadamy również świeże. Ważne jest tu słowo: również, alfa-odżywianie dopuszcza bowiem pieczenie, gotowanie, mrożenie i inne metody obróbki termicznej. Alfa-odżywianie bywa nazywane wegetariańskim paleo – nie ma tu nabiału, ziemniaków, zbóż, kaszy ani nieskiełkowanych strączków. Nie ma również niczego nienaturalnego
breakfast of dreamsłyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja Ponadto: olej do smażenia + 1 łyżeczka spirytusu cukier puder do posypania Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieścić wszystkie składniki. Całość wymieszać i zagnieść. Z zagniecionego ciast wycinać (np. kieliszkiem) pączusie. Wygładzić dłońmi. Olej wraz z łyżeczką spirytusu mocno rozgrzać. Smażyć pączki na złoty kolor. Gdy będą rumiane wyjmujemy
Słodki Zakątekkakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 paczki przypraw do piernika Przygotowanie: Przyrządzić karmel z łyżki cukru i małej ilości wody Cukier zalać karmelem, dodać miód, masło, przyprawy piernikowe, po czy zagotować i ostudzić Do przesianej mąki dodać przygotowaną masę, jajka i sodę Zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe placuszki lub inne kształty Piec około 30 min. w temp
Proste Potrawydietę. Jakby tego było mało, pączki są... wegańskie! Zamiast jajka użyłam bowiem naturalnego zamiennika żółtka - MyEy, który dodatkowo wzmocnił kolorystykę dania. WEGAŃSKIE EBELSKIVERS Z DYNIĄ /przepis własny/ 70 g mąki owsianej 10 g wegańskiego żółtka MyEy około 80 ml naturalnego mleka sojowego 80 g gęstego puree z dyni 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka syropu daktylowego
Poranek na słodkoPączki będą później, teraz coś pożywnego, czyli serniczki. Rozpusta z samego rana, jak na Tłusty Czwartek przystało... .... ale za to zdrowa! :) PODWÓJNIE BANANOWE SERNICZKI Z PATELNI /przepis własny/ 200 g twarogu typu klinek 1 jajko 50-60 g mąki bananowej bio szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia mały banan masło/olej do smażenia (u mnie masło klarowane ghee) + pomarańcza
Poranek na słodkoposypujemy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. MASA -2 budynie śmietankowe po 40g -1 płaska łyżka mąki pszennej -750ml mleka -6 łyżek cukru -1 kostka masła lub margaryny 250g DODATKI -1 kubeczek śmietany 30%- 330ml -2 łyżki cukru pudru -1 śmietan-fix -1,5 paczki słonych krakersów -Pół tabliczki czekolady deserowej -Puszka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunajbardziej smakuje mi ten z paczki, a dokładnie jest to Party Dip Barbecue marki Prymat). Składniki: parówki 6-8 szt. ciasto francuskie 1 op. Ciasto kroję w paski na szerokość ok 1,5-2 cm a parówki na pół. Następnie parówkę owijam ciastem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni. Piekę aż ciasto będzie złoto-brązowe. Widzicie? Mówiłam
Kuchnia Vikicały czas miksując. Wsypać proszek do pieczenia i otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste. Można je również zmiksować w blenderze. Drobny cukier połączyć z cynamonem. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać olej do temperatury 175 ° C. Ciasto nabierać łyżką (1 łyżka = 1 paczek) zsuwać do gorącego oleju. Smażyć pączki po 5 sztuk, z obu stron
maniapieczeniamleko, miód, proszek do pieczenia, przyprawę wymieszaj w misce. 2. Dodaj połowę opakowania bakalii. Orzechy rozdrobnij/posiekaj. Dodaj do ciasta. 3. Na mocno nagrzaną patelnię nakładaj po 1,5 łyże masy. Placki przewracaj na drugą stronę w momencie pojawienia się pęcherzyków. 3. Podawaj obsypane pozostałą częścią bakalii. Co znalazłam w swojej świątecznej paczce: Czego się dowiedziałam
Zdrowie na języku :Pogromną niespodziankę świąteczną paczką , więc dziś ja postanowiłam im dogodzić i zrobić pyszny obiad , którego nie powstydzi się nawet najlepsza gospodyni! Na Świątecznym stole zrobi furorę i zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Soczysta pierś z kurczaka … aromatyczne suszone pomidory … kremowy serek … delikatna szynka parmeńska … w połączeniu z chrupiącą skórką pieczonych ziemniaczków i soczystymi buraczkami
Ostra na Słodkoprzepis wymaga niewielu składników a mianowicie: paczka Nachos ( ja najbardziej lubię te o smaku naturalnym) salami fasola czerwona ser żółty sos pomidorowy, salsa, ketchup Przygotowanie: Salami kroimy w paseczki, fasole odcedzamy z zalewy a ser scieramy na tarce o grubych lub małych oczkach. Do naczynia żaroodpornego, formy do tarty lub jakiegoś naczynia do pieczenia wsypujemy część nachos. Polewamy je sosem
Olikowa kuchnia