wszystkie dzieci :D W paczkach zawsze (!) oprócz prezentu głównego były powrzucane mandarynki i włoskie orzechy. Wracało się potem z kilogramami do łupania w zimowe wieczory i od tego czasu włoskie orzechy kojarzą mi się głównie z zimą i tym magicznym czasem w roku. Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie na każde święta piecze się sernik. Uwielbiany przez
Kuchnia w Słońcu Skąpanasmaczne i delikatne pączki, które po pierwsze są bardzo proste w przygotowaniu, a po drugie ich wykonanie zajmuje niespełna pół godziny. Jak to babcia, zawsze ma sposób, by w kilka chwil przygotować słodkości na przyjście niezapowiedzianych wnuków :) SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki tortowej 400 g serka homogenizowanego naturalnego 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru szczypta soli
Z notatnikabyć. Jem każde jego wersje – pieczone, parzone i na zimno. Szczególnie po ostatnim serniku na zimno z truskawkami bardzo spodobała mi się ta odmiana. Już raz miałam styczność z takim z piecyka, który chyba czuł że nie robię go z miłości, bo opadł tak szybko jak mój entuzjazm kiedy go piekłam. Ale na błędach się uczę(...)cieszę, że z tą wersją sernika współpracuje mi się dobrze, bo ani nie opada ser a i spód zawsze będzie dobry. Przedstawiam – jagodowy sernik na zimno. Składniki 1 paczka biszkoptów 500 g twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 1 kisiel o smaku owoców leśnych 1 łyżka żelatyny 100 gram jagód 300 ml śmietany kremówki 30% Sposób przygotowania Biszkoptami wyłożyć spód
Pink Envelopemąki ziemniaczanej Dodatkowo paczka biszkoptów 2 łyżki kawy rozpuszczalnej z 2 łyżkami spirytusu Wykonanie: Z podanych składników na krem budyniowy oprócz masła połączyć wszystko i gotować ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia, gdy budyń będzie zimny zmiksować go z masłem. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, później dodać wiórki i mak delikatnie mieszając. Bezę piec około 20-15 minut
Pychotkaaabazylią i startym serem. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Zapiekankę podawać posypaną świeżymi ziołami. Świetnym dodatkiem jest miks sałat z sosem winegret. Smacznego! * Jeżeli używamy gotowego mięsa mielonego, które było zapakowane na tacce z takim papierkiem wchłaniającym wilgoć, będzie ono potrzebowało nieco więcej wody niż świeżo zmielone. Warto też sprawdzić jego skład. Paczki oznaczone jako garmażeryjne zawsze
Pełny talerzzabawy! Wasze ulubione przepisy (najbardziej popularne przepisy z 2014 roku) : 1. Gulasz z szynki wierzowej / 2. Ciasto nutella / 3. Sos żurawinowy / 4. Szybkie batoniki bez pieczenia / 5. Krem mleczny / 6. Ciasteczka z kawałkami czekolady / 7. Ciasto bananowe z kajmakiem / 8. Smoothie bananowe / 9. Makowiec krucho-drożdżowy(...)twaróg (metoda szybka) / 12. Kukurydziane kruche ciasto bez glutenu Moje ulubione przepisy (poza tymi, które pojawiły się już wcześniej ;) ) 1. Wykwintna beza z truskawkami / 2. Pączki z ciasta parzonego / 3. Brownie z malinami (bez glutenu i tłuszczu) / 4. Makaron boloński / 5. Czekoladowa babka bez jajek / 6. Fish & chips / 7. Sernik
Słodkie Przyjemnościduże paczki herbatników 250 g serka mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki żelatyny 200 g gęstego dżemu brzoskwiniowego (lub innego) na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki wrzątku 2 łyżka kakao łyżeczka żelatyny Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamojej paczce tylko 2-3 sztuki znalazły się nie w pełni otwarte. Dla mnie to istotna kwestia, gdyż zależy mi na czasie i lubię, gdy pistacje łatwo i szybko się łuska:) Biszkopt: 4 jajka (lub 5 małych) 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Nadzienie
Smaki Na Talerzuustach:-) Składniki: 1 paczka kleiku ryżowego - używam kleiku dla dzieci Nestle, niestety z innymi kleikami ciasteczka wychodziły mocno ziarniste 3/4 kostki masła/ margaryny 3 duże jaja lub 4 mniejsze 1/2 szkl cukru - jeśli ktoś lubi słodsze to można dodać trochę więcej cukier waniliowy lub olejek waniliowy - można również inne, np migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada/ dżem/ owoce opcjonalnie
Ze smakiem bez glutenupaczce,którą dostałam od firmy ORZECH znalazłam: SAŁATKA PATISONOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-z-patisona Idealnie nadaje się do dań obiadowych, mięs,ryb i wędlin. SKŁADNIKI: Składniki: patisony (39%), woda, cukier, marchew (8%), ocet spirytusowy, papryka (4%), cebula (3%), sól, olej rzepakowy, przyprawy w tym gorczyca. ZASMAŻANE BURACZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazane-buraczki Idealnie pasują do duszonego,pieczonego
Gotowanie Patkijogurtowe bez pieczenia pochodzi stąd. .Ja zrobiłam ciut inaczej i w foremce Liliana ..no i nie miałam żadnych świeżych owoców, więc dodałam rodzynki i kandyzowane kiwi..Zrobiłam w podwójnej porcji..no, ale w czasie zastygania galaretek pomyślałam o innym deserku, więc był także inny deserek na zimno..ale o nim w następnym wpisie. 1 paczka biszkoptów
Moje domowe kucharzenieDeser bez pieczenia, który bardzo często robiłam kilkanaście lat temu, teraz z chęcią wracam do starych przepisów, które były sprawdzone i smaczne ;) Wspaniały smak uzyskałam dzięki ciemnym herbatnikom firmy CUKRY NYSKIE , natomiast aromatu dodał dżem wiśniowy Dagoma. SKŁADNIKI 200 g masła, ok. 1/3 szkl. cukru, 1 łyżka dżemu wiśniowego Dagoma , 1 łyżka kakao, 2 paczki herbatników regionalnych
słodki bratekkarnawału, jak nasze pączki czy faworki :) Można je robić w kształcie precli lub okrągłe jak oponki. Są szybkie i proste w wykonaniu. Spróbujcie, jak smakuje karnawał w Italii :) SKŁADNIKI (2 blachy - około 40 sztuk) 500 g mąki pszennej 200 g cukru 160 g białego wina półwytrawnego 160 g oliwy extra vergine 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder
Moje Kuchenne Rewelacjepokochać. Myślę, że tak podany ser doskonale sprawdzi się jako dodatek do wina czy piwa, w sam raz do podania niezapowiedzianym gościom;) Polecam! Paczka gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego. 1 opakowanie sera camembert 2 łyżeczki dżemu morelowego dżem żurawinowy do podania, ilość wg uznania, ja lubię dużo(...)Ciasto rozwinąć, posmarować dżemem morelowym, na środku ułożyć ser, owinąć go ciastem (uformować rodzaj kwiatka, aby ładnie wyglądało, nadmiar ciasta odkroić). Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez około 20 minut lub do czasu aż ciasto ładnie się przyrumieni. Podawać natychmiast z dżemem żurawinowym. Smacznego
Codzienne Gotowaniepageview'); Wczoraj dotarły paczki z egzemplarzami książek. Gorąco zachęcam Was do zakupu mojego debiutanckiego dziecka - "Skazanych" pierwszego tomu planowanej serii "Przed Czasem". Książka, spokojny kącik i szarlotka to idealny sposób na przetrzymanie załamania pogody ;) SZARLOTKA SYPANA Składniki: - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki kaszy manny - 0,5 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 10 sporych jabłęk - cukier
Życie zamknięte w smaku