obiad , ale miałam ochotę na coś z brokułami poszperałam z narzeczonym w sieci i znaleźliśmy prosty przepis na zapiekankę :) oryginalny przepis tutaj zapiekanka . składniki 12 sztuk ziemniaków 1 paczka mrożonych brokułów 1 opakowanie sera feta 2 łyżki startego twardego sera żółtego 4 łyżki oliwy z oliwek bazylia, zioła prowansalskie, ostra papryka, przyprawa do ziemniaków, pieprz Ziemniaki gotujemy. Następnie kroimy(...)Brokuły również gotujemy na parze lub w wodzie. Ziemniaki przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Dorzucamy brokuły i posypujemy bazylią, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. W czasie zapiekania warzyw kroimy fetę w kostkę , posypujemy ostrą papryką , ziołami prowansalskimi i zalewamy oliwą z oliwek. Upieczone warzywa polewamy fetą
Cukier&Pudermąki tortowej (pszennej)-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejskładniki na masę marchwiową:700 ml soku marchwiowego2 op. budyniu smietankowegosakładniki na masę śmietanową:250 g smietany 36 %1 op. galaretki pomarańczowejDodatkowo:1 paczka delicji np. wiśniowych2 łyżki czarnego sezamuBiszkopt: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i z sodą. Mieszamy a następnie czekamy około(...)się piana. Potem żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.Masa budyniowa: Gotujemy budyń na soku marchwiowym. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia.Masa śmietanowa
Bon Appetit Małgorzatyjednak je lekko zmodyfikowałam dając zamiast ananasów brzoskwinie i na wierzch herbatniki pełnoziarnisteCzas pieczenia: około 30 min Temperatura pieczenia: 170 °C Wielkość formy : SkładnikiUpiec cienki jasny biszkopt wg sprawdzonego przepisu np. taki biszkoptMasa cytrynowa2 budynie śmietankowe1 kostka masła3/4 szkl. cukru(...)pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowyMasa śmietankowa1/2 litra śmietany kremówki2/3 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatyny(rozpuszczonej w 1/3 szkl wody)Dodatki1 puszka ananasów )ja dałam brzoskwinie)2-3 paczki herbatników szkolnych ( u mnie herbatniki pełnoziarniste) Masa cytrynowa Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapewno urośnie. Blachę wstawiamy na środkowy poziom do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy tak długo, aż ptysie będą widocznie złote, wyrośnięte i sztywne (suche). Przy średnich ptysiach (na zdjęciach wyciśnięte ciasto ma wielkość okrągłego kosmetycznego wacika) pieczemy ptysie ok. 30-35 minut. Piekarnika przez pierwsze 20 minut pieczenia BEZWZGLĘDNIE NIE WOLNO OTWIERAĆ! Wypuścicie całe powietrze które zgromadziło się pod ptysiowymi(...)ptysie poopadają, zasklepią się z wierzchu a w środku zostaną surowe. Jeśli po 20 minutach robią się bardzo ciemne i mocno się przypiekają, zmniejszcie temperaturę pieczenia do 190⁰C i wydłużcie czas pieczenia o 5 minut. Ptysie po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. Całkowicie ostudzone kroimy na pół i nadziewamy – bitą śmietaną, bezą włoską , kremem budyniowym (przepis
Karo in the KitchenSzybkie, delikatne, łatwe i bardzo pyszne. Idealnie pasują do kawy nie tylko w tłusty czwartek. Polecam bo są tego warte. Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej
magiczna kuchnia Kasicukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 l mleka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200 g wiórek kokosowych + 200 g miękkiego masła 1 paczka herbatników Przygotowanie: tradycyjnie żółtka ucierać z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i połączyć na jednolitą masę pozostałe mleko zagotować z resztą cukru do wrzącego(...)st/obr 2-3 ostudzić dodać masło i mieszać - czas 3 min / obr 4 - pod koniec mieszania dodać wiórki kokosowe kolejne kroi już takie same blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia dno blaszki wyłożyć herbatnikami na herbatniki wyłożyć 1/3 masy następnie powtarzamy czynność jeszcze dwa razy - kończymy masą na całość wysypujemy wiórki kokosowe wstawić na noc do lodówki
Gotowanie z pasjąkajmakowym spodem. Twaróg, mascarpone i ricotta tworzą doskonałe połączenie, a kajmak wprowadza element fantastycznej słodyczy. Po prostu przepyszny Składniki na kajmakowy spód: 150 g masła 2 łyżki kajmaku 2 paczki (20 szt.) ciastek pepite beurre Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciastka blenduję i dodaję do przestygniętego masła, mieszam. Zmielone ciasteczka muszą pochłonąć masło i przyjąć postać mokrego(...)widzicie jeszcze w rondelku masło, dodajcie więcej ciasteczek. Następnie do ciasteczek dodaję masę kajmakową i całość dokładnie mieszam. Spód wykładam na blaszkę (30 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową. Składniki na masę serową: 500 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 250 g mascarpone 250 g ricotty 6 jajek
Słodki sentymentnapoju wkruszyłam także połowę małego piernika, który jako ostatni leżał na talerzyku po wizycie gości. Mleko było przepyszne! Jako że rodzinnie lubimy pierniki, następnego dnia w sklepie kupiłam kolejną paczkę. Część z nich została wykorzystana do dzisiejszego przepisu. I nie ma co ukrywać – te muffinki pachną już świętami. Chciałam także, aby mrożone maliny były w nich wspomnieniem słodkiego lata(...)Składniki na 12 sztuk 2 jajka 200 g gorzkiej czekolady 5-6 pierników w czekoladzie (mogą być z nadzieniem) 80 g masła 150 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g brązowego cukru (nada karmelowego smaku 250 g mąki tortowej 1 szklanka mrożonych malin do dekoracji – czekolada, płatki suszonej róży, żurawina Wykonanie W rondelku o grubym dnie rozpuść
Raj dla Podniebieniakajmakowym spodem. Twaróg, mascarpone i ricotta tworzą doskonałe połączenie, a kajmak wprowadza element fantastycznej słodyczy. Po prostu przepyszny Składniki na kajmakowy spód: 150 g masła 2 łyżki kajmaku 2 paczki (20 szt.) ciastek pepite beurre Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciastka blenduję i dodaję do przestygniętego masła, mieszam. Zmielone ciasteczka muszą pochłonąć masło i przyjąć postać mokrego(...)widzicie jeszcze w rondelku masło, dodajcie więcej ciasteczek. Następnie do ciasteczek dodaję masę kajmakową i całość dokładnie mieszam. Spód wykładam na blaszkę (30 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową. Składniki na masę serową: 500 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 250 g mascarpone 250 g ricotty 6 jajek
Słodki sentymenttrochę przesianej mąki, mieszaj delikatnie łyżką. Gdy wsypiesz resztę mąki i ciasto będzie jednolite kolorystycznie, rozłóż ciasto łyżką na dziesięć zagłębień w blaszce. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-16 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu wyjmij z blaszki i odstaw do wystudzenia. Przygotuj nadzienie. Jedną wystudzoną babeczkę rozkrusz w dłoniach i wsyp do rondelka. Dodaj syrop wiśniowy(...)zagotuj. Wlej mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie i zaczekaj, aż utworzy się gęsty kisiel. Ostudź go, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania babeczek czy pączków i nadziej nim każdą z 9 babeczek (wbijaj końcówkę w wierzch babeczek). Czekoladę mleczną rozpuść np. w kąpieli wodnej i gdy lekko przestygnie obtaczaj w niej każdą nadzianą babeczkę (górę
Delicious Placemąkę owsianą, a farsz o typowy dodatek dla tej części świata - fasolę. Składniki: - szklanka zmielonych płatków owsianych - szklanka mąki - 3/4 szklanki wody - 1/5 kostki margaryny - 1/4 kostki drożdży - mała paczka kapusty kiszonej - puszka fasoli Wykonanie: Mąki mieszamy ze sobą, a drożdże rozrabiamy w odrobinie letniej wody. Margarynę roztapiamy i mieszamy z mąką. Dodajemy drożdże oraz resztę wody i ugniatamy(...)Kapustę płuczemy i kroimy, a następnie mieszamy ze zmiksowaną fasolą. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy nim tortownicę zostawiając brzegi, a na środek kładziemy nasz farsz z kapusty i fasoli. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku jakieś 20 minut. To jest dobre w górach, że można wypić małe piwo i nie zostanie po niem nawet śladu w momencie kiedy będzie
Kryzysowa Książka Kucharskakolację. Jeżeli lubicie lekko ostre smaki to sos musztardowy na pewno Wam przypadnie do gustu. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 Składniki: 100 g ryżu (2 paczki) 2 piersi z kurczaka (500 g) 2 duże pomidory sałata masłowa przyprawa do kurczaka 1 łyżka oliwy Sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego(...)łyżki musztardy sarepskiej Przygotowanie: Ryż ugotować. Fileta z kurczaka oczyścić, skropić oliwą i posypać przyprawą do kurczaka. Mięso szczelnie zawinąć w papier do pieczenia i piec na patelni z obu stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pokroić pomidora, sałatę i usmażone mięso. Marynata: Na patelni, na której smażony był kurczak podsmażyć przeciśnięty
KuchniaWeDwoje.plSezon truskawkowy w pełni, więc czas, żeby przygotować pyszną Polisadę ze świeżymi truskawkami. Smaczny placek na biszkopcie. Najlepiej smakuje następnego dnia po schłodzeniu. Pieczemy biszkopt z 5 jaj (patrz przepis na biszkopt babci Basi) wymiary blaszki : 21 x 35 cm . Składniki kremu : 1 kostka masła -250 g, (wyjęta wcześniej z lodówki , żeby masło było miękkie do zmiksowania ) Z pozostałych(...)produktów będziemy gotować budyń , który będziemy dodawać ( schłodzony ) do zmiksowanego masła. 2 szklanki mleka, 6 żółtek, 5 łyżek cukru, 2 łyżki średnio czubate mączki ziemniaczanej, 1 paczka cukru waniliowego, truskawki świeże, Składniki polewy błyszczącej : 125 g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 3-4 łyżki kakao, 1 łyżeczka żelatyny, 2-3 łyżki wrzątku. Sposób przygotowania : Żółtka z cukrem
Pysznosci Babci BasiPolecam :) Do wycinania ciastek użyłam foremki od Protonik , znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć(...)części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 5 mm (stolnicę bądź matę silikonową przed wałkowaniem ciasta oprószyć mąką). Wycinać ciasteczka, przełożyć je na blaszkę i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu wystudzić, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku około 6-7 dni. Jeszcze raz specjalnie podziękowania dla Protonik
Zrób to smaczniePolecam :) Do wycinania ciastek użyłam foremki od Protonik , znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć(...)części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 5 mm (stolnicę bądź matę silikonową przed wałkowaniem ciasta oprószyć mąką). Wycinać ciasteczka, przełożyć je na blaszkę i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu wystudzić, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku około 6-7 dni. Jeszcze raz specjalnie podziękowania dla Protonik
Zrób to smacznie