Oponki , donaty , pączki , donuty , chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem. Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni. Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji. Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką(...)niesamowicie kruche i delikatne. Biała czekolada , to taka kropka nad I , która sprawia , że Donaty nie tylko cieszą podniebienie , ale i oko ;) SKŁADNIKI : ** mąka pszenna – 200 g ** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ** cukier – 50 g ** serek homogenizowany – 1 czubata łyżka ** olej – 4 łyżki ** mleko – 4 łyżki ** tłuszcz do smażenia ** biała czekolada + kolorowa posypka do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy
Ostra na SłodkoLekkie kotleciki z tuńczyka z chrupiącym słonecznikiem i zieloną pietruszką. Dziś polecam Wam pyszną propozycję na sytą kolację lub lżejszy obiad. Pyszne kotleciki z tuńczyka z
Słodkie okruszkiliczą :) W tym roku Pączkowy Dzień pojawił się w moim kalendarzu nie wiadomo skąd! Absolutnie niespodziewanie wyskoczył nagle w pewien czwartek, ogłaszając się najtłustszym tego roku i proszę szykować pączki, faworki i inne racuchy. W mojej głowie echem odbijały się słowa niedowierzania "Ale jak to już w ten czwartek?" , " Serio to już teraz?" , "Przecież dopiero było Święto Dziadków." Naprawdę, jakoś(...)kawy. Pełnoziarniste kruche ciastka kakaowe z żurawiną i białą czekoladą Potrzebujesz: 125g masła w temperaturze pokojowej 85g brązowego cukru 1 jajko 260g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1,5 łyżki kakao 100g białej czekolady 50g suszonej żurawiny Sposób przyrządzenia: 1. Cukier utrzyj z masłem na puszystą masę - dodaj jajko i miksuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanamąki kukurydzianej 30 g mąki kokosowej 1 jajko Łyżka serka naturalnego (np. President) Ćwierć kostki twarogu Woda Farsz Średnia cukinia Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku Pół paczki szpinaku baby Ćwierć kostki twarogu 2 jajka 2 łyżki serka naturalnego Składniki na ciasto zagnieść do uzyskania elastycznego ciasta Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju Cukinię zetrzeć na grubych oczkach(...)oregano, bazylią, pieprzem, solą Blachę do tarty posmarować lekko olejem i wyłożyć ciastem Spód podpiec 6-8 minut Po tym czasie na spód wylać przygotowany farsz, udekorować plastrami pomidorów Piec 30-40 minut aż nadzienie się zetnie
HealthyCreationsChciałam przygotować kurczaka w curry, ale, że akurat nie miałam tej przyprawy pod ręką, postanowiłam wykorzystać shoarmę. Tak oto powstało nowe danie, w pikantniejszej wersji. Jeśli
Pyszny DuetDziś zapraszam Was na delikatny i pyszny kremowy deser herbaciano-owocowy . Idealny dla małych dzieci, jak i dorosłych. Pyszny, dosłownie rozpływający się w ustach… takie
Słodkie okruszkiWitajcie :) zapraszam dzisiaj na przepyszne pączusie serowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. Zainteresowanych zapraszam do sklepu online http://
Sama słodycz i szczypta chilimoje propozycje podania ciasta francuskiego w słodkiej wersji oraz pokażę krok po kroku jak można składać ciasto by wyszły piękne i pyszne ciasteczka. Składniki: * 2 paczki gotowego ciasta francuskiego * 250 g serka typu Philadelphia * 1 łyżka cukru * dowolne owoce (u mnie były to truskawki i borówki amerykańskie) * cukier puder do posypania Wykonanie: Serek typu(...)kwadrat posmarować serkiem, przy brzegach ułożyć po jednej borówce. Po kolei zlepiać brzegi ciasta, sklejając je ze sobą po środku. Na sklejony środek ciasta położyć jedna borówkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 15-20 minut. Schłodzone posypać cukrem pudrem. Teraz czas na drugą propozycję zwijania ciastek. Drugie opakowanie ciasta francuskiego również rozkroić
Zrób to smaczniewyobraźnia. ok 700 gram ziemniaków mącznych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wystudzonych 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 jaja w tym jedna do posmarowania wierzchu sól do smaku Farsz: paczka rozmrożonego szpinaku paczuszka orzeszków piniowych sól cebula pokrojona w kosteczkę oliwa do podsmażenia cebulki 2 ząbki czosnku odrobina białego wina kaszka kukurydziana do obtaczania Najpierw zróbcie farsz. Na rozgrzanej(...)ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut w 190 stopniach, aż będą rumiane. My zjedliśmy z ketchupem
AZgotuj!Pyszne i efektowne. Polecam na specjalne okazje :) Składniki na biszkopt: 4 jaja, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę budyniową: 2 1/2 szklanka mleka, 0,5 szklanki cukru, 0,5 kostki masła, 3 żółtka, 3/4 czwarte szklanki mąki. ½ litra śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanki fix masa krówkowa Wykonanie placka(...)masę mieszając wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Gdy budyń wystygnie utrzeć go z masłem. Śmietankę 36 % ubić z dodatkiem cukru pudru. Dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady, trzy paczki herbatników, duża paczka krakersów, puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a na niej ułożyć herbatniki. Na herbatniki rozsmarować masę krówkową i ułożyć warstwę krakersów
Tradycyjna Kuchnianimi przemawia? przede wszystkie spora ilość biała (36,49g/100g) Więc kiedy buszując w markecie w ostatni piątek w poszukiwaniu sezamu (do wieloziarnistego chleba) natknęłam się na paczkę soi w ziarnach, wiedziałam, że nadszedł ten moment ;) użyłam nowoodkrytej (również przypadkiem) cebuli granulowanej (chyba firmy Kamis), która nadała prażynką genialny smak!;) Składniki: ziarna soi (ilość wg. uznania, ja przygotowałam 200g(...)gotować około 2h) wysuszoną soję mieszamy z olejem i przyprawami odstawiamy na około godzinę do lodówki, żeby przyprawy się "przegryzły" tak przygotowane ziarenka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 45-60 minut raz po raz włączając termoobieg (pilnujcie, żeby się nie spaliło!) SMACZNEGO ! ! ! :) Jutro Halloween? macie jakieś plany? ;) idziecie gdzieś straszyć
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMaka, proszek do pieczenia, żółtka, mleko I cukier- miksujemy razem. Powinno wyjść nam w miarę gęste ciasto. Ubijamy pianę z szczyptą soli. Pianę przenosimy do ciasta, powoli łącząc składniki. Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze cząstki. Wrzucamy do ciasta, powoli mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni I łyżką nakładamy placki. Smażymy z dwóch stron , podobnie jak pączki. Usmażone racuchy wykładamy
Smaki Edytyfilmu, kolorowe i ozdobione do granic możliwości. Pączki z dziurką na imprezie zrobiły furorę, bo każdy miał już dość pierników i serników, a te jadło się oczami. I tak pączki z dziurką, czy chcę czy nie, pojawiają się co roku na imprezie świątecznej z moimi znajomymi. Pomału stały się naszą małą tradycją. Ja lubię w nich najbardziej moment(...)byłyby szczęśliwe móc zdobić takie wypieki. SKŁADNIKI: CIASTO : - 500 g mąki pszennej typ 480 - 1 paczka drożdży instant - 3 czubate łyżki masła - 1 łyżka puree z pieczonej dyni (opcjonalnie dla ładnego koloru ) - 180 ml mleka - 3 jajka rozmiar L - 150 g cukru pudru - 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta POLEWA: - 2 tabliczki białej czekolady
SMYKWKUCHNIcukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i kakao. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka Żelatynę zalewamy mlekiem(...)Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kieliszek wódki 1/2 l wody Zaparzamy kawę, a gdy przestygnie wlewamy do niej alkohol. Można dodać więcej lub mniej wg. uznania. Dodatkowo: paczka biszkoptów puszka masy krówkowej kukułka od Helio polewa czekoladowa Biszkopt kroimy na pół. Jedną połowę nasączamy delikatnie ponczem, a następnie wykładamy 2/3 śmietany. Biszkopty moczymy w ponczu i układamy
Cynamonowe szczęściesobie kupił. A tak już nie muszę :) Czyżby czytali w moich myślach? Hmmm, mam nadzieję, że tak, bo mam jeszcze jedno marzenie do zrealizowania, może jak przyślą mi kolejną paczkę to znowu trafią :) Ale wróćmy do garnka... Otóż jest to bardzo ciekawe naczynie. Gliniane. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłem potraw z niego, ale sporo czytałem. Podobno smakują zupełnie inaczej. Teraz(...)Potrawy w nim przygotowane mają wyjątkowy smak i aromat dzięki materiałowi, z którego wykonana jest jego pokrywka, czyli porowatej, silnie wypalonej naturalnej glinie bez żadnych dodatków. W garnku można piec: pieczenie mięsne, drób, ryby, zapiekanki, chleb, dania warzywne, risotto i lasagne. Garnek w środku jest powleczony warstwą ceramicznej glazury, dzięki czemu potrawy w nim przygotowywane nie przywierają
Marder&Marder Manufacture