Ostatnio robiąc porządki w jednej z szafek znalazłam nieodpakowaną paczkę marcepanu - z niego właśnie powstały dzisiejsze jeże. Dekorację przy odrobinie dobrych chęci można zrobić także z czekolady plastycznej (tu przepis) lub z masy cukrowej (np. tej domowej). Moje jeże posadziłam na prostych czekoladowych babeczkach z dodatkiem kremu z twarożku, świetnie nadadzą się jednak także na dekorację jesiennego tortu czy ciasta.Sk(...)większe jeże. Spłaszczamy je nieco w dłoniach z jednej strony, tak żeby uzyskać kształt łezki. Czubek łezki lekko wyginamy do góry. Tak przygotowane korpusy jeży odkładamy na papier do pieczenia. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce roztapiamy czekoladę.Każdego jeża zamaczamy w czekoladzie (trzymając za czubek łezki - czyli pyszczek) następnie obsypujemy czekoladową posypką.Dodajemy nosy i oczy. Można je zrobić
CiastkozercyWpisuję przepisy świąteczne po świętach - wstyd. Przed świętami nie było czasu, brakło sił. Z gorączką, osłabiona mocno trzymałam się wałka i walczyłam z wypiekami. Święta poza
Blondynka Gotujejogurtu greckiego 2 łyżeczki przyprawy kebab gyros 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego sól, pieprz Dodatkowo: 1 cebula patyczki do szaszłyków obręcz do wycinania pączków folia alumioniowa Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Każdy filet tniemy wzdłuż na pół. Do miski przenosimy jogurt grecki i mieszamy z przyprawami kebab gyros, kuminem, solą, pieprzem(...)środku obręczy i wbijamy w nią patyczek do szaszłyków (jak na zdjęciu poniżej). Aby konstrukcja była bardziej stabilna możemy użyć więcej niż jednego patyczka (u mnie podczas pieczenia całość się przechyliła, więc ustabilizowałam ją wbijając jeszcze 3 patyczki). Na patyczka nabijamy po kolei filety, a na końcu wbijamy drugą połówkę cebuli. Całość zawijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika
Kuchnia MagdaLenynocy. A tu rano taka niespodzianka! Moje największe zdumienie w życiu! Składniki: • 1 kg mąki • 1 szklanka otrąb orkiszowych • 1 szklanka siemienia lnianego • 1 mała paczka (ok. 1/2 szklanki) nasion słonecznika • 1 łyżka cukru • 1 łyżka soli • 1 kostka drożdży 100 g • 4 szklanki letniej wody Wykonanie: • Do miski wsypać mąkę, łyżkę soli, łyżkę cukru(...)masy. • Gotowe ciasto wylać na posmarowaną masłem blachę (ilość odpowiednia na 3 keksówki). • Przed wstawieniem do piekarnika odstawić na 5 minut, aby trochę urosło. • Piec 1 godzinę w 180 st.C.{jcomments
To co kochamsera wiaderkowego 6 dużych jajek 4 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki dowolnego capuccino 1 paczka ciastek owsianych 250 g 150 g masla naturalnego 150 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka 300 g swierzych malin do dekoracji migdały do posypania(...)wlewamy rozpuszczone masło, chwilkę ugniatamy. Tortownicę 24 cm wykładamy folią aluminiową, na to rozkładamy ciastka i wylewamy pierwszą kakaową masę, na to masa serowa capuccino i waniliowa. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez godzinę. Ciasto w mniejszej temperaturze się nie spiecze a upiecze. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin aż całkowicie
Kulinarne Fantazje Mariolizapiekanka zjedzona w samo południe wciąż daje mi siły do pisania o makaronowej zapiekance - taka jest jej moc! ;) Składniki: 250 g makaronu w ulubionym kształcie 1 świeży brokuł lub paczka mrożonych 1 ugotowana pierś kurczaka 1 opakowanie kulek mozzarelli 1 duże opakowanie serka topionego 400 ml śmietany kremówki 100 g startego żółtego sera 1 bulionetka do duszenia warzyw(...)Kulki mozzarelli przekroić na pół. Mięso, brokuła i mozzarellę połączyć z makaronem. Zalać sosem i delikatnie wymieszać. Posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 25 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę (lub folię) i piec jeszcze 5 - 10 minut dla uzyskania chrupkiego wierzchu
zadanie-gotowanieSernik wielkanocny „na bogato” to eksplozja smaków, połączenie wszystkiego, co najlepsze, piękne kolory – po prostu wielkanocna rewelacja Sernik ma dużo warstw, ale zapewniam Was, że warto
Słodki sentymentWafle to taki trochę powrót do dzieciństwa, moja mama robiła je bardzo często i do dziś zdarza jej się zrobić i to z reguły nie
Cynamonowe szczęściePyszna, puszysta babka z makiem. Ostatnio miałam straszną ochotę na słodkości... Praktycznie codziennie zjadałam pół paczki biszkoptów albo i całą. Aż nagle wpadłam na pomysł, żeby je sobie upiec. To było bardzo pouczające. Do porcji biszkoptów, którą zjadłam na raz wsypałam... 3 łyżki cukru. A jak zjadłam te 3 łyżki cukru i to sobie uświadomiłam, to pomyślałam: stop, przecież(...)biszkopty, to z wagi zniknął nagle cały 1 kilogram! Jedyne czego nie zamierzam sobie odmawiać to domowe ciasta. Nie sypię do nich nie wiadomo ile cukru i nie piekę ich codziennie. Raz na tydzień, dwa, trzy... zależy jak tam się ułoży. Poza tym wiem, że nie ma w nich chemii. No i jak mam ochotę na mak, to jak inaczej
Kraina Tysiąca SmakówZawsze w sklepie, gdy przechodzę koło półki z waflami ryżowymi mam ochotę kupić gotowe wafle oblane czekoladą. Zawsze biję się z myślami...przecież przygotowanie takich wafli
Mania Wypiekaniaprzykład z czerwoną soczewicą, cieciorką lub fasolą. Sama pokuszę się o taki w najbliższym czasie ;) Do przygotowania tego wypieku zainspirowało mnie Wino Panul , które dostałam kilka dni temu w paczce z innymi produktami. Miałam przygotować coś, co do wina będzie pasowało i dobrze się komponowało z wykorzystaniem otrzymanych składników lub użyciem innych, własnych kompozycji. Poszłam więc nieco w inną stronę(...)papryką i obficie świeżo mielonym pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Masę rozprowadzamy równomiernie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 28x19x7cm). 2) Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Przesmażamy na oleju, posypujemy lekko kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem, a gdy szpinak zwiędnie dodajemy
Kolorowy PrzepisownikSkładniki na jedną tartę Ciasto: 150 g masła 150 g twarogu chudego lub półtłustego 150 g mąki pszennej typ 650 sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra. Nadzienie: około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.) około 120 g tartego sera lub mieszanki serów (ja użyłam gouda, ementaler i mozzarelle) pieprz, papryka słodka, ostra Ciasto 1. Z podanych(...)obgotowujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy i odstawiamy do obcieknięcia resztki wody. 5. Następnie wykładamy na podpieczony spód tarty, równomiernie obsypujemy startymi serami i obsypujemy przyprawami. Pieczemy w 180-190 stop przez 20-25 minut. *Zdjęcia są z dwóch tart gdzie jedna jest bladsza, a ostatnia dość mocno mi się przypiekła pod moja nieuwagę
Gotowanie...to proste !przepisami na domowe ptysie z malinami i klasyczne lub pyszne i piękne eklerki . A jeśli ptysie oznaczają dla Was początek karnawału, zajrzyjcie koniecznie do wpisów z przepisami na pączki , pączki serduszka z Nutellą , oponki Oreo , oponki serowe czy hiszpańskie churrosy :) Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 4 jajka szczypta soli Skadniki na krem 330 ml śmietany(...)jajku i miksujemy za każdym razem. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyciskamy kółka o średnicy ok. 3 cm. Wyrównujemy wierzch ciasteczek palcem zanurzonym w wodzie. Ptysie pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika układamy na kratce i odstawiamy do ostudzenia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną z cukrem
Ciastkozercyspodku- Ō łma łod moji Baby by padała: międziutkie Co potrza? 3 jajca 1 szkl ō nka cukru 1 szkl ō nka mlyka 1 szkl ō nka łoleju 1/2 paczki drożdży (5 dkg) 3 szkl ō nki m ō nki pszynny Na wiyrch idzie dać, co W ō m sie uwidzi: jabka, śliwki, brzoskwinie, banany… yno pamiyntejcie, żeby(...)ogup żech Na drugi dziyń wsujcie do tego m ō nka, wymiksujcie i odstołwcie do wyrośnięcia (tak ze 1 godzina niech sie to postoji). Wł ō nczcie sie piec na 180 stopni. Przelyjcie ciasto na blacha, na wiyrch dejcie owoce i rajn 11 do pieca na około 40 minut- zależy łod tego, co dołcie na wiyrch, bo niyroz moge
Chop w kuchni