lekko wymieszaj. Formę o średnicy 18 cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż masę do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzony spód przekrój na dwa placki o jednakowej grubości. Przygotuj krem. Masło powinno(...)minutach wyjmij tort i resztę masy. z lodówki. Zdejmij obręcz i posmaruj tort resztą masy. Udekoruj wierzch tortu połówkami orzechów pecan. Boki obsyp pokrojonymi pekan. Zmielony mak z paczki zalałam zimnym mlekiem (około 100 ml mleka + 100 g maku, razem waga 200 g). Po złożeniu tort makowy mierzy 8 cm. Torta można upiec z podwójnej porcji w wysokiej formie
codojedzeniapaczce od Barmar znalazłam słoiczek pieczarek w zalewie octowej. Myślę, że są one dokładnie selekcjonowane, bowiem zawartość słoiczka kryje jedynie malutkie, piękne, zdrowe pieczarki. Dzięki czemu można podawać je jako osobny dodatek do dań i nadal będą się super prezentować. Kotleciki wyszły pyszne! Aromatyczne i lekko ostre za sprawą świeżej bazylii i świeżej papryczki chili. Polecam! Składniki: - 200 g chudego(...)bazylią i przyprawami, aż będzie tworzyć jednolitą masę. Formować małe kulki i do każdej włożyć po 1 pieczarce. Obtoczyć w pozostałej ilości otrąb. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec 15-20 minut. Podawać z ulubionymi warzywami :) Smacznego
Zdrowie na języku :Pkarnawale szalejemy z pączkami, chrustami, i innymi smażonymi na tłuszczu słodkościami. Przymykamy wtedy oko na kalorie :), i tradycji staje się za dość... U mnie dziś oponki serowe. Pyszne, puszyste, szybciutkie do zrobienia. Jeśli tylko mamy w domu wszystkie produkty, zrobienie ciasta zajmie nam raptem 15 minut. Potem pozostaje tylko smażenie - hmm... dla mnie czynność najgorsza, ponieważ(...)sparzonej cytryny tłuszcz ( do smażenia) cukier puder do posypania Wykonanie| : Ser przekręcić przez maszynkę,przecisnąć przez praskę lub zblendować. Do sera dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, sodę, sól i śmietanę. Zagnieść ciasto. Oprószyć je delikatnie mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka a następnie na środku wykrawać
Walijskie Pichceniepomysł - o wiele łatwiej zachęcić dzieci do jedzenia, gdy na opakowaniu są postacie z bajek. Szczególnie smakował mi pasztet o smaku pomidorowym. Pasztet ten jest także produktem bezglutenowym. W paczce znalazł się także pakiet degustacyjny pasztetu Leppszy. Wśród smaków znalazłam: naturalny, z pieczarkami, z papryką i z pomidorami. Z tymi smakami spotkałam się już wcześniej, nie raz kupowałam już(...)Może się nie znam, ale ciasto jest naprawdę dobre. Szczególnie pierwszy i ostatni kawałek z dużą ilością kruszonki. Fajny dodatek do kawy - tak na szybko, gdy nie ma czasu piec, a goście w drodze. Szkoda tylko, że nie było bardziej wilgotne. Aha, polecam spożycie całego po otwarciu, niestety po kilku godzinach traci całą wilgotność i trochę przysycha, mimo foliowego opakowania
Pasja SmakuTarta z Oreo, pyszny krem waniliowy i świeże truskawki – takie połączenia zawsze są strzałem w 10! Tarta Oreo z truskawkami ma jeszcze jeden ogromny plus
CiastkozercyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Olga Piecze i Gotujeroku zamiast pączków upiekłam kruche ciasteczka. To bardzo prosty przepis, potrzeba nam tylko 3 składników. Można je zrobić na dwa sposoby - na słodko (jak u mnie) lub wytrawnie, ale o tym już w przepisie. Mam nadzieję, ze ktoś się skusi na takie małe słodkie wypieki. Bardzo polecam. Ciasteczka wyszły kruchutkie i smaczne! Składniki: 25 dag masła / margaryny w pokojowej temperaturze(...)dowolne kształty. Wałkowałam ciasto troszkę cieniej, wyszły bardzo delikatne i kruchutkie. 2. Ciastka maczać w cukrze z jednej strony (lub w soli z kminkiem), lekko docisnąć. Wyłożyć na blaszkę, piec w 180 st.C do lekkiego zrumienienia (jeśli rozwałkujecie ciasto cieniej, należy je pilnować, by się nie przypaliły). Smacznego!!! Źródło: Jest smak
Kuchnia domowa Aniprzyrządza nadal. Kakao pochodzi z drzew kakaowych ( Theobroma coccoa ), które rosną w wilgotnych lasach dżungli i znacznie różnią się od innych drzew. Wykazują kauliflorię, jak to pozywają botanicy, czyli pączki kwiatowe wyrastają bezpośrednio z pnia, a nie na czubkach gałęzi, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. I nie są wiatropylne, jak początkowo sądzono. Bo to malutka muszka Forcypomyia, wielkości główki od szpilki(...)szklanki mąki pszennej 250g masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka – osobno żółtka i białka 3 łyżki kakao bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki wody Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej herbaty z dwóch torebek ½ szklanki mocnego alkoholu (np. brandy) Przesiewam mąkę i mieszam ją z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao
W kuchni Karmel-itkiPrzepyszny blok czekoladowy. Uwielbiam jego smak. Bardzo rzadko go robię i może dlatego za każdym razem tak bardzo mi smakuje. :) Nie jest to niskokaloryczna przekąska, ale
coolinarnastrefa.blogspot.comciasto ma kilka zalet – jest szybkie w przygotowaniu i łatwo można je przenieść, wręcz idealne na imprezy. Przepis pochodzi ze strony kulinarneprzeboje.pl Składniki: Herbatniki około 200g (1 duża paczka) 200g białej czekolady 200g mlecznej czekolady 400ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 duże szklanki płatków „Kangus” – pszenica w miodzie + 1 szklanka płatków „Kangus(...)ponownie ułożyć warstwę herbatników, Na warstwę herbatników wylać ciemną masę, wierzch ciasta obsypać resztą płatków, Ciasto wstawić na minimum 3 godziny do lodówki Artykuł Ciasto Kinder Country (bez pieczenia) pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxBaaardzo proste ciasto bez pieczenia, z kaszą manną w roli głównej. Smak dzieciństwa :) Jak wiecie, proste rozwiązania często okazują się najlepsze, tak jest i w tym przypadku - ciasto jest bardzo smaczne, przypadnie do gustu także niejadkom, które za kaszą nie przepadają. Jestem przekonana, że się nawet nie domyślą, że jedzą ciasto z kaszą :) Jako ciekawostkę podam, że możecie spotkać(...)mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki kaszy manny 1 kostka masła lub margaryny Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao Dodatkowo: 8 paczek herbatników petit beurre Polewa: wg tego przepisu, z tymże zamiast barwnika dodać 3 łyżki kakao Przygotowanie: Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć herbatnikami. Ciasto jasne: W garnku zagotować mleko
Domowa Cookierenka Agipieprz · przyprawa gyros · zioła prowansalskie Panierka: Wersja I: · ½ paczki krakersów Wersja II: · 3 łyżki bułki tartej · 6 łyżek sezamu Dip: Wersja(...)wrzucamy do worka z krakersami i energicznie mieszamy, żeby dokładnie się nimi pokrył. Pozostałego kurczaka panierujemy w sezamie wymieszanym z bułką tartą. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. W tym czasie przygotowujemy dipy. Keczup mieszamy z majonezem, dodajemy ocet i doprawiamy pieprzem. Jogurt naturalny łączymy
Mania Gotowaniaszynką, cebulą, pieczarkami i mozzarellą w kulce. To tylko przykłady.Z podanych składników wychodzą 4 duże ok.30cm pizze lub 6 mniejszych. Składniki: - 900g mąki orkiszowej typ 750 - 2 paczki suchych drożdży - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- 0,5l ciepłej wody ( nie gorącej)Dodatkowo:-suszone lub świeże oregano, sos pomidorowy i dowolne dodatki(...)pizzy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części i z każdej formujemy płaski okrągły placek ( można lekko podsypać mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję od razu na papierze do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego i dodajemy swe ulubione dodatki, np. pieczarki, starty ser, szynkę, szynkę parmeńską, kulkę mozzarelli, salami, różne gatunki serów pleśniowych, paprykę
Smaczne Zdrowewymieszać mikserem (lub łyżką). Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch: 6. Do serka dodać pastę waniliową, cukier puder, sok z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę wyłożyć na wierzch(...)Edytuj) Zdecydowanie Migdały w każdej postaci. Te w całości ratowa mnie od zgagi podczas ciąży. Natomiast płatki migdałów stosuje głównie do ciast, ale zawsze muszę kupić 2 paczki, bo jedno do ciasta, a drugą paczkę zjadamy na miejscu. Dżasta: 4 marca 2016 o 09:46 (Edytuj) Ciężko wybrać tylko jedne bakalie z tak szerokiego grona! Moje ulubione jak biegacza
Mała Cukierenkasuchych drożdży (8g) cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. W dużej misce mieszać składniki suche: mąkę (tylko 140g!!) z cukrem, drożdżami, solą, proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć maślankę z jajkami i żółtkiem i ubić mikserem. Dodać roztopione masło i ubić ponownie. Składniki płynne wlać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto stanie(...)mnie olej ze smalcem). Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany wkładamy do niego donuty (można zrobić próbę wrzucając kawałek ciasta - jeśli wypłynie i się zrumieni olej jest odpowiednio gorący). Pączki smażymy na złoty kolor (ok. 2 minuty z każdej strony). Pączki wyciągamy na papierowy ręcznik odsączając z nadmiaru tłuszczu. Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Z przepisu otrzymamy
Mania WypiekaniaJuż dawno chciałam poeksperymentować z wegetariańskim pasztetem, w internecie przeglądałam przepisy na pasztety z soczewicy, soi, ciecierzycy, a że ostatnio dostałam paczkę z firmy Kupiec , która była pełna fasoli różnego rodzaju zdecydowałam się na pasztet z fasoli ;) Smak oryginalny, trudny do porównania, zależy od gustu każdego z nas, dlatego sami oceńcie czy to Wasz smak ;) Zawsze możecie też pokombinować(...)następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości wrzucamy do blendera wszystkie składniki i miksujemy na papkę przekładamy masę do wyłożonej folią aluminiową formy wierzch posypujemy ziarenkami siemienia i słonecznika pieczemy przez około 40 minut w temp. 180 stopni studzimy, a następnie wkładamy do lodówki (choć można też próbować na ciepło;)) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśmietany, 25 g drożdży, 100 g ciepłego mleka, pół łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 1 żółtko Farsz: - jabłka - 2 łyżeczki mielonego cynamony, -0,5 łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść(...)farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane. Spożywamy je bez sztućców
w mojej kuchnijakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze i pieczemy około 8 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut. Skórkę z cytryny można zastąpić skórką z pomarańczy, albo dodać obie. Można też modyfikować o wcześniej wspomniane składniki, jeśli chcemy takie mniej oryginalne biscotti. Bardzo często(...)Włoszech. Smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli: Paweł z bloga Marder & Marder Manufacture Ola z bloga Przepisy Aleksandry Agnieszka z bloga Kuchnia Maryny Karina z bloga Jak pączek w maśle Marzena z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie Joanna z bloga Różowa Kuchnia Kinga z bloga Małe Kulinaria Magda z bloga Kulinarna Piniata Dorota
mojewypiekiinietylko