Przekładane wafle to banalny, ale naprawdę pyszny sposób na zaspokojenie chęci na coś słodkiego, jak również smaczny pomysł na słodką przekąskę np. na imprezę- gdyż robi
Kraina Miodem Płynącawydobył się odrazu intensywny zapach świeżych truskawek Wśród samej zielonej herbaty widoczne są całe owoce , co jest ogromnym plusem Skład herbaty :Sencha, truskawki liofilizowane (zawartość truskawek 6%), rodzynki, pączki róży, lawenda, aromat Herbata jest herbatą zieloną Truskawki w Szampanie należy parzyć 2-3 min , w temperaturze wody 70-80 °C . GWARANTUJĘ , ŻE PRZY FILIŻANCE TEJ HERBATY ZRELAKSUJECIE(...)lodówce na ok 1 godzinę. Po tym czasie , ciasto dokładnie rozwałkowujemy na grubość ok 0.5 cm. Za pomocą foremek wykrajamy ciasteczka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie przekładamy ciasteczka. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 10 min , aż ciasteczka będą rumiane. Gotowe ciasteczka możemy jeść od razu lub po wystygnięciu
Gotowanie Patkigdzieś mieszka. Chyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie(...)obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko kominowe. Można je kupić na każdej turystycznej ulicy i pachnie
Ugotowane pozamiatanełyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki ziaren gorczycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru 1 łyżka soku z cytryny ostra papryka 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1 paczka mrożonych liści szpinaku (400-450 g) sól, pieprz ulubione zioła, np. bazylia, oregano, estragon Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze plastry. Ugotuj na parze lub w wodzie. Wymieszaj kminek, gorczycę(...)orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with chocolate mousse and raspberries : 8. Placuszki
Qlinarnie i Qlinarniemnie jeszcze nauka do jutrzejszych zajęć z fizykoterapii. W dodatku mam bardzo dobry humor, gdyż na GUMedzie przepisali mi już oceny z anatomii i pierwszej pomocy, ale również dostałam paczkę od Polsoi! Jest to firma specjalizująca się wyrobem produktów pochodzenia roślinnego (bez GMO), z pełnowartościowego białka, bez konserwantów, cholesterolu, glutenu ani laktozy. Ich produkty są świetnym dodatkiem do diety wegetariańskiej(...)łyżeczki suszonego lubczyku - 0,5 łyżeczki wędzonej papryki - 0,5 łyżeczki chili *opcjonalnie: wegański parmezan do posypania Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się pestek i pieczemy w 200stopniach przez 50-60 minut. Pod koniec powinniśmy sprawdzić jej miękkość za pomocą widelca. Jeżeli wciąż będzie twardawa wydłużmy czas pieczenia. Na patelni podsmażamy do zeszklenia na łyżce oleju pokrojoną cebulę
Be Fit Be Strongjesteście w raju? Zdecydowanie tak! ;-) Składniki na rogaliki: - 750-800 g mąki pszennej - 150 g margaryny - 3/4 szklanki mleka 3,2% - 4 duże jajka - 3/4 szklanki cukru - 1/2 paczki drożdży świeżych Nadzienie: Czekolada Goplana Mleczna z fistaszkami! Składniki na gorącą czekoladę z chili i bitą śmietaną: - 150 ml śmietanki 36% - 150 ml mleka - 100 g czekolady Goplany mleka - 1/3 łyżeczki(...)pomocą wałka uformuj koło i podziel na 6 trójkątów. Na podstawie trójkąta, układaj po kilka kostek czekolady i roluj, w formę rogalików. Rogaliki ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30 minut w temp. 170- 180 stopni C. gorąca czekolada W rondelku zagotuj mleko ze śmietanką i chili. Zdejmij z płyty dodaj czekoladę. Mieszaj tak długo aż się rozpuści
SMYKWKUCHNIzbiór kilku przepisów. I powiem szczerze, że udany. Nie przekroiłam go bo był zrobiony na zamówienie, więc tylko zdjęcie całych bochenków. :) Składniki na 2 małe bochenki 1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g) lub 14 g świeżych 1/4 szklanki ciepłej wody (40 - 45 st.) 1 i ½ łyżki cukru 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny 2 łyżeczki soli(...)podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Uformować dwa bochenki, na kształt okrągły, pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na blaszce ok. 1 godziny. Przed pieczeniem można naciąć bochenki, posmarować z wierzchu mlekiem. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190 st., aż chleb się przyrumieni, a stukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Wyjąć, ostudzić
Na słodko lub wytrawnieMoi drodzy, byliście już może w restauracji „Schronisko Smaków” w Bukowinie Tatrzańskiej ? To jedyny lokal w Polsce południowej słynnej restauratorki Magdy Gessler. Ja planuję
Słodkie okruszkizmiękną. Większość osób oprósza je cukrem pudrem lub dekoruje lukrem, a ja skusiłam się na czekoladę. I nie ukrywam, że wyszło pysznie. A jak jest u Was? Znacie te pączki? Lubicie? Jeśli nie to zróbcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka zimnej wody 12,5 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej 3-4 małe jajka Dodatkowo(...)gęste, ani za rzadkie. Ja zużyłam trzy jajka. Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. 2. Smażenie: W garnku rozgrzewamy olej, następnie z papieru do pieczenia wycinamy kwadrat na który będziemy wyciskać gniazdka. Z ciasta na papier wyciskamy gniazdka i wrzucamy je do oleju, smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Wyjmujemy i odsączamy
IzabelawkuchniZnam ludzi, którzy kochają serniki na zimno pod każdą postacią. Ja akurat do nich nie należę, ale rzeczywiście w lecie, gdy jest upał chętnie wcinam
Mania Wypiekaniatłuszczu. Migdałowy lukier: 1. W małym rondelku umieść cukier i wodę - gotuj do rozpuszczenia cukru. 2. Dodaj mielone migdały, sok z cytryny i migdałowy aromat - gotuj 5min. 3. Maczaj pączki w ciepłym syropie lub je nim polej. Smacznego! Arabic donuts in almond icing Ingredients: 30g of fresh yeast 1 tablespoon of sugar 4 tablespoons lukewarm water / milk pinch of salt(...)dough in a warm place to rise for 30 minutes. 5. Heat the oil in a pot and fry the donuts until gold on both sides, applying a piece of cake (1 tablespoon) on hot fat. 6. Put donuts on a paper towel to remove fat excess. Almond icing: 1. In a small saucepan, place sugar and water - boil
Kuchnia w Słońcu Skąpananasiąkaniu wiórków wrzątkiem, miksowaniu, wyżymaniu - wtedy nasze mleko ma pełny smak i aromat. Z moich proporcji można wytworzyć około 700 ml mleka kokosowego - 200 gr wiórków ( 2 paczki) - 500 ml wody + 100 ml wrzątku - trochę cierpliwości Do garnka wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy wodą ( 500 ml). Odstawiamy do nasiąknięcia na około godzinę. Po tym czasie wiórki wchłoną część wody(...)świetną bazą do domowych lodów, budyni a także wszelkich orientalnych zup czy sosów. Nie wyrzucajmy zużytych wiórków kokosowych. Można je jeszcze wykorzystać: * wysuszyć i używać do wysypywania blachy przed pieczeniem ciasta zamiast bułki tartej * zalać wódką / rumem i mieć po 2 tygodniach aromatyczną bazę do drinków bądź ponczu do nawilżania ciasta Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga
kawawszklanceCześć! Kto mnie śledzi na instagramie, to już widział, że w niedzielę zrobiłam sernik na zimno z czereśniami. Niebo w gębie, pyszny i orzeźwiający. Idealny na
Rita creativePozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem
Mia Cucina Sofieta