pączki pieczone - 3647 przepisów (strona:173/244)

Makaron pod szpinakową pierzynką. 234

głowy i to był dobry pomysł :) Przepis zapisuję i będę go powtarzać, bo jest to smaczne i szybkie danie. Polecam, spróbujcie :) Składniki: 200 g. makaronu ( u mnie rurki) 1 paczka mrożonego szpinaku (450 g.) 1/2 opakowania sera typu feta (135 g.) 1/2 szklanki śmietanki 18% ( u mnie łaciata) 1 ząbek czosnku ( jeśli małe to 2) 150 g. sera żółtego sól(...)naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłożyć masę szpinakową i wyrównać powierzchnię. Na szpinak wyłożyć ser, utarty na tarce o dużych oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut

Agusiowe smakołyki
DROŻDŻOWA BABA WIELKANOCNA! NAJLEPSZA! 161

Pyszna i puchata drożdżowa baba na Wielkanoc! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kg mąki pszennej szymanowskiej - aromat cytrynowy - kostka masła - 6 jaj - 1 szklanki mleka 3,2% - szklanka cukru - paczka drożdży świeżych Do dużej miski wsyp mąkę, zrób sporą dziurkę. W kubeczku rozpuść drożdżowe w 1/2 szkl. mleka, dodaj łyżeczkę cukru. Masę wlej w dziurkę i wymieszaj z częścią mąki(...)wyrobieniu odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, ma sobie spokojnie wyrastać. Przekładamy do formy. Z tej ilości wyjdą 2 duże babki, a nawet 3 babki, więc rozplanuj ilość. Pieczemy godzinę na złoty kolor. Po całkowitym wystudzeniu lukrujemy. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Migdałowo-karobowe batoniki orkiszowe. Zdrowe batoniki domowe. 92

Tłustym Czwartku i brzuszku pełnym pączków czas sięgnąć po coś zdrowszego. Zapraszam Was na migdałowo-karobowe batoniki orkiszowe. Robi się je naprawdę szybko. Z podanej porcji wyjdzie Wam 5 batoników, więc jeśli chcecie zrobić większy zapas takiej zdrowej słodyczy podwójcie porcję składników. Takie batoniki doskonale sprawdzą się również jako drugie śniadanie. Polecam. Składniki: (na około 5 sztuk) 1 szklanka płatków(...)orkiszowych. Potem dodajemy miód, karob i pokruszone w dłoniach płatki migdałowe. Całość wstępnie mieszamy, po czym lekko zagniatamy ciasto ręką do dokładnego połączenia składników. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy naszą masę (do około połowy keksówki) na wysokość 0,5 cm wyrównując górkę. Batoniki pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na środkowym poziomie. Po wyjęciu

Słodkie okruszki
BLOK 178

zajada :) Potrzebne składniki: 1 kostka masła  1/2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki kakao 3 szklanki mleka pełnego w proszku 3 paczki herbatników twardych - łamiemy na kawałki. bakalie: rodzynki, orzechy (mogą być rożne: laskowe, włoskie..) 3 szt wafli suchych kwadratowych  - łamiemy na kawałki  Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy garnek - najlepiej jeśli(...)się grudki.   7. Nie przerywając mieszania wsypujemy połamane wcześniej herbatniki i wafle * 8. Na koniec dodajemy bakalie * 9. W międzyczasie przygotowujemy nasza foremkę, czyli wykładamy ja papierem do pieczenia. (możemy użyć również foli aluminiowej)  U mnie w domu jakoś tak się utarło, ze blok robi się w tortownicy :) 10. Do foremki

Kulinarnie z Polką na Kresach
BUŁKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I DŻEMEM 199

chciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki drożdżowe z dżemem z borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z kawą z mlekiem... Kto chętny??? Składniki: - 1 kg mąki - 500ml ciepłego mleka - 1/2 paczki drożdży - 200 g cukru - 150 g margaryny - 2 całe jajka - 2 żółtka - zapach cytrynowy - mąka do podsypywania - słoiczek dżemu z borówki amerykańskiej Mleko podgrzać. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić(...)wyćwiczenia mięśni rąk ;-) Odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy małe kulki, dżem możecie zawijać w środek lub układać na wierzch. Bułki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy za pomocą pędzla żółtkiem jaja, posypujemy kruszonką, składniki poniżej! Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, przed pieczeniem. Pieczemy 25-30 minut. na kruszonkę: -150 g mąki

SMYKWKUCHNI
Pączusie ekspresowe 297

szklanki mleka 1/4 szklanki maślanki (użyłam jogurtu naturalnego) 1/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki roztopionego masła Dodatkowo : olej do głębokiego smażenia cukier cynamonowy Do miski przesypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. W drugiej misce połączyć mleko, maślankę i roztopione masło. Składniki mokre z suchymi wymieszać łyżką tylko do połączenia. W rondelku rozgrzać olej. Dłonie delikatnie natłuścić(...)małe pączusie ( nie wyrabiać ich w dłoniach długo, aby po upieczeniu były pulchne w środku  ) i wrzucać na rozgrzany olej. Smażymy, aż będą brązowo- złote.  Po usmażeniu pączki odłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie obtoczyć w cukrze cynamonowym ( około 2 łyżek cukru i 1/2 łyżki cynamonu) Smacznego :) * z podanych proporcji wyszło 32 sztuki

Zabawa smakiem
Ptysie z chrupiącą posypką 123

Słodkości nigdy dość. Tym razem ptysie z kryształkami grubego cukru. Ptysie można przygotować wcześniej, ale nadziewać przed podaniem. Wykonanie ciasta na ptysie – do garnka wlać

Kuchnia Pokoleń
Sernik z mlekiem w proszku 430

Sernik dosłownie jak z bajki, lekki, puszysty, równiutki, delikatny... po prostu idealny! Składniki (blaszka 26x24cm): herbatniki typu petitki na spód - 1 paczka 1 kg dobrego sera wiaderkowego lub trzykrotnie zmielony twaróg 6 jajek 1 szklanka drobnego cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki mleka w proszku(...)masa będzie gładka i bez grudek. Masa będzie bardzo rzadka. 3. Ubić białka na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką. 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć herbatniki. Delikatnie (!) wylać masę serową. Piec w około 180 st.C bez termoobiegu przez ok 60 minut. Pieczemy w kąpieli wodnej. Ja umieszczam naczynie żaroodporne z wodą na półce

Kuchnia domowa Ani
Kakaowy torcik bezowy 171

Jeżeli nie macie pomysłu jak wykorzystać białka, które zostają nam po pączkach czy faworkach. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.   Inspirację do tego przepisu znalazłam na blogu „ Moje Wypieki”.   Powiem Wam, że wyszło bardzo pięknie i smacznie ;-) Myślę, że każdemu będzie smakowało polaczenie lekko słodkiej bezy z kwaskowatymi owocami i śmietankowym kremem. Bezę i frużelinę warto jest przygotować dzień(...)łyżki cukru pudru,   Dodatkowo: Wiórki startej gorzkiej czekolady   Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy partiami cukier oraz kakao.   Trzy płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim okręgi o średnicy 26 cm. Masę dzielimy na 3 części i rozkładamy na wcześniej narysowanych okręgach. Bezę pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 140C przez 1 godzinę

Passion of Cooking
tartaletki z budyniem i dżemami Stovit... 166

wiśniowy Stovit, dżem brzoskwinia z marakują Stovit, mam przyjemność testować i smakować dżemy Stovit "zobacz TUTAJ-stovit" jako Ambasador kampanii Stovit Naturalnie owocowe z portalu "zobacz TUTAJ-streetcom" w paczce otrzymałam 10 słoiczków dżemów Naturalnie owocowych w różnych smakach i 15 ulotek dzisiaj wypróbowałam dwa smaki: wiśnia, brzoskwinia z marakują, wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta(...)lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta resztki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki, wyszło mi 20 sztuk, ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 200 C przez 15-18minut do zrumienienia upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić

W Mojej Kuchni Lubię
Tort Tiramisu 156

Chyba nie ma osoby która nie spróbowała chociaż raz tiramisu . Nie żadne gotowe ciasto w paczce . Tylko własne tiramisu do kawy. Można zrobić w pucharkach, foremkach czy też w tortownicy. Udane tiramisu to przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto.  Dzisiaj proponuje Tort tiramisu : Składniki:biszkopt  4 jajka 100g mąki pszennej(...)dodawać stopniowo cukier. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo żółtka. Mąki wymieszać i przesiać . Delikatnie wymieszać z masą nie miksując ! . ( najlepiej drewnianą łyżką) Tortownice o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia tylko dno formy. Boków niczym nie smarować . Wyłożyć ciasto . Pieczemy w temperaturze 160 -175 stopni, przez 45 min .  Kawę z likierem wymieszać . Masa-  kremówkę ubijamy na sztywno

Wypieki Uli
Jak usunąć skórkę z orzechów laskowych? - dwa sposoby 98

czas próby :). Jeśli chcecie dowiedzieć się jak blanszuje się migdały to zapraszam tutaj . Blanszowania orzechów laskowych możemy dokonać na dwa sposoby: 1. w piekarniku Wysyp orzechy na blachę do pieczenia. Włóż na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Najlepiej mieszaj do czasu do czasu. Wyciągnij, lekko przestudź, żeby się nie poparzyć. Gdy trochę przestygnę wkładaj partiami(...)bawełnianej ściereczki i pocieramy orzechy. Brązowa skorupka sama powinna zejść. Jeśli nadaj tkwi na orzechach tzn., że nie uprażyły się dostatecznie dobrze. Wtedy czynność prażenie można powtórzyć.  Kilogramowa paczka orzechów laskowych kosztuje ok. 40-50zł, natomiast za kilogram orzechów lasowych blanszowanych musimy zapłacić ok. 60zł. Także myślę, że blanszować w domu się mimo wszystko opłaca

Mania Wypiekania
Pączki hiszpańskie 407

Niektórym znane są jako pączki wiedeńskie lub gniazdka. Są bardzo delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Wbrew pozorom zrobicie je dosyć szybko. Polecam :)  Ciasto parzone: 1 szkl mleka 100 g masła szczypta soli 1 1/4 szkl mąki pszennej 4-5 jaj tłuszcz do smażenia Lukier: 150g cukru pudru 2-3 łyżki wody kilka kropel aromatu rumowego Ciasto(...)Przy dwóch pierwszych mieszałam łyżką, później mikserem. Ciasto ma mieć taka konsystencję aby nie było za rzadkie ale dało się wycisnąć z worka cukierniczego. Mnie wystarczyły 4 jajka.Papier do pieczenia pokroić na kwadraty o boku ok 6 cm. Szprycą z końcówką duża gwiazdka wyciskamy na nie kółka. W garnku rozgrzewamy olej. Gniazdka kładziemy papierem do góry, po ok 1 minucie

Smakołyki Asi
Ciasto z malinami, Siódme niebo 763

osłodę to oto pyszne ciasto z malinami, które spisałam i teraz przepis przekażę Wam życząc smacznego!. Składniki na dużą blachę 40x25 cm. Na spód potrzebujemy ok. 4 paczek herbatników. Biała masa: - 1 opakowanie serka mascarpone 25 dag  - 1/2 litra śmietany kremówki 30% - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki gorącej(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal miksujemy, na koniec łączymy z mąką ziemniaczaną i ubijamy do czasu aż piana będzie szklista. Przygotowujemy formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy bezę, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy w 140 C przez 50-60 minut. 3. Żelatynę łączymy z gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę dobrze ubijamy

Apetyczna babeczka
Beziki 111

smażeniu faworków, oponek czy pączków zostaje sporo białek. Jaki jest najprostszy sposób na ich wykorzystanie? Oczywiście bezy! To mój ulubiony podstawowy przepis: na jedno białko przypada 10 dag cukru. Nic skomplikowanego. Oczywiście możecie go dowolnie modyfikować dodając np. barwniki spożywcze, ekstrakt waniliowy czy miętowy, cynamon. Opcji jest wiele i tylko od Was zależy efekt końcowy! Składniki: 7 białek(...)będą gęste, śnieżnobiałe i lśniące. Tak przygotowaną bezową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką (u mnie w kształcie dużej gwiazdy) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować niewielkie odstępy pomiędzy bezami, gdyż trochę urosną. Beziki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 40-50 minut (długość suszenia bezów zależy też od ich wielkości

MyCookBook.pl
3 razy burak cukrowy. Nr 3: Ciasto drożdżowe z buraków cukrowych 129

szaleć, to szaleć: buła czyli ciasto drożdżowe z dodatkiem buraków cukrowych. Składniki: (na 2 blachy 26x20 cm) 1 średni burak cukrowy 1,5 paczki suchych drożdży około 1 kg mąki szczypta soli 1/2 szklanki jasnobrązowego cukru 1 jajko W misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Buraka cukrowego obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Odlać wodę, przestudzić(...)trzeba. Ciasto włożyć do miski, przykryć szmatką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut - powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość*. Przełożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, zostawić jeszcze na 10 minut do lekkiego podrośnięcia i piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego :) Zapraszam po więcej na profil  Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK Parę osób

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!