Husarenkrapfen, to tradycyjne niemieckie ciasteczka, najczęściej przygotowywane z okazji świąt Bożego Narodzenia. Tłumacząc na polski ciasteczka nazywane były by pączkami huzara, ale znane są również pod nazwą oczy anioła :) Są to bardzo delikatne i kruche ciasteczka, których czerwone wypełnienie z galaretki, zdecydowanie wyróżnia je spośród innych smakołyków na talerzu. Składniki na ciastka (około 40 szt.): 200 g mąki(...)nich rulony (fot.1) i pociąć każdy na około 15 równych kawałków (fot.2) . Następnie z każdego kawałka utoczyć kulki. Tak przygotowane ciastka ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą końcówki drewnianej łyżki, wcisnąć w każdej kulce okrągłe zagłębienie (fot.3) . Wstawić ciastka do piekarnika i piec około 15 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasteczka, obficie obsypać cukrem pudrem
Świat Ciastakażda była inna i każda była wyśmienita! Lasagne we Włoszech podaje się na specjalne okazje, typu Święta, zjazdy rodzinne, obiadki u mamy. Jest robione w zwykłym piekarniku lub w piecu chlebowym. Wszystkie ważniejsze święta przypominają Włochowi o lasagne i o jego prawdziwych korzeniach. To flagowy posiłek, który ma długą i bogata tradycję i co najważniejsze, zawsze smakuje, każdemu. Każdy włoski(...)taki sos nie istnieje. Idealny sos do lasagne ma się gotować nie mniej niż 2 i pół godziny na małym ogniu, począwszy od pierwszego pyrknięcia pomidorów z mięsem. Składniki paczka lasagne, u mnie takie, którego nie trzeba obgotowywać ( ilość użytych płatów zależy od wielkości formy do zapiekania) 2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica ( bardzo ważne są pomidory, szukajcie włoskich
Z Kuchni Do Kuchnirazem postanowiłam zrobić piękną okrągłą chałkę, bardziej maślaną i mleczną niż tradycyjna. Prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej - spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g mąki pszennej szkl. mleka paczka suchych drożdży jajko 3 łyżki cukru 4 czubate łyżki miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: roztrzepane jajko + łyżka mleka(...)leżące niżej nad wałki leżące obok. Zaplatać, aż skończą się wszystkie wałki, a następnie końcówki wałków włożyć pod spód chałki. Chałkę przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35 minut
wyzwania kuchennezastanawiać się co na nie przygotować. Moim tegorocznym odkryciem są kruche ciasteczka z żurawiną. Będą idealnie prezentowały się na świątecznym stole obok pierniczków Bardzo dziękuję firmie Helio za świąteczną paczkę z wieloma smakołykami. Wśród nich znalazły się między innymi pyszna żurawina i białe groszki czekoladowe , które wykorzystałam do tego przepisu. Oczywiście po raz kolejny muszę podkreślić wysoką jakość tych produktów(...)sodą. Dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane groszki czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) około 25-30 minut, aż się zarumienią. Gotowe studzimy
PatiGotujeSkładniki: 250 ml wody 50 ml mleka (2 lub 3,2%) 125 g masła 225 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 5 jajek L lukier cukier
Pełny talerzmięciutkie od samego początku, a połączenie smaków piernika i migdałów - jak dla mnie - doskonałe. składniki: 1/2 kg mąki 3 łyżeczki sody 170 g miodu 125 g masła 1 paczka przyprawy korzennej 170 g cukru 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 100 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 tabliczki gorzkiej czekolady wykonanie(...)foremką wycinałam kółka o średnicy około 5 cm. Na środku kółka układałam łyżeczką nadzienie migdałowe, przykrywałam drugim kółkiem i delikatnie dociskałam brzegi. Pierniczki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut) w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu dekorowałam, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladą
babka w formieok.M) - 1/3 szklanki mleka (u mnie 86g mleka bez laktozy 3,2%) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2/3 szklanku cukru perlistego (w oryginale była szklanka) - paczka suchych drożdży (7-8g) lub 16g świeżych - 2 szczypty soli Jajka roztrzepać w misce razem z letnim mlekiem, ekstraktem waniliowym i stopionym schłodzonym masłem. W misie miksera umieścić mąkę(...)wielkości większego orzecha włoskiego - małego jajka) i położyć na środku formy (można nakładać łyżką). Gotowe gofry mają mieć nieregularny kształt po upieczeniu, więc ciasta nie może być zbyt dużo. Pieczemy w zamkniętej formie do przyrumienienia (u mnie ok.7 minut), zależy od rodzaju i mocy gofrownicy. Po zdjęciu z gofrownicy gofry odparowujemy chwilę na kratce. Można delektować się jeszcze ciepłymi
Smaczne Zdroweprzygotowanego kurczaka przykrywamy wieczkiem i całość marynujemy od 3 h do maksymalnie 2 dni. Dzięki marynacie kurczak kruszeje, staje się bardzo delikatny i soczysty po obróbce termicznej. Panierka: pół paczki solonych krakersów - ok. 100 g ok. 20 g startego parmezanu 1,5 łyżki prażonej cebulki lub 1 łyżka mielonej cebuli pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki chilli pół łyżeczki oregano(...)brązowego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeśli wolicie zaoszczędzić nieco na kaloriach możecie kurczaka upiec w piekarniku. Wtedy wyłóżcie go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskajcie delikatnie olejem. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20-25 minut Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje całej rodzinie! Możecie podać go jako samodzielną
Cooking MonsterPrzekładane wafle to banalny, ale naprawdę pyszny sposób na zaspokojenie chęci na coś słodkiego, jak również smaczny pomysł na słodką przekąskę np. na imprezę- gdyż robi
Kraina Miodem Płynącawydobył się odrazu intensywny zapach świeżych truskawek Wśród samej zielonej herbaty widoczne są całe owoce , co jest ogromnym plusem Skład herbaty :Sencha, truskawki liofilizowane (zawartość truskawek 6%), rodzynki, pączki róży, lawenda, aromat Herbata jest herbatą zieloną Truskawki w Szampanie należy parzyć 2-3 min , w temperaturze wody 70-80 °C . GWARANTUJĘ , ŻE PRZY FILIŻANCE TEJ HERBATY ZRELAKSUJECIE(...)lodówce na ok 1 godzinę. Po tym czasie , ciasto dokładnie rozwałkowujemy na grubość ok 0.5 cm. Za pomocą foremek wykrajamy ciasteczka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie przekładamy ciasteczka. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 10 min , aż ciasteczka będą rumiane. Gotowe ciasteczka możemy jeść od razu lub po wystygnięciu
Gotowanie Patkigdzieś mieszka. Chyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie(...)obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko kominowe. Można je kupić na każdej turystycznej ulicy i pachnie
Ugotowane pozamiatanełyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki ziaren gorczycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru 1 łyżka soku z cytryny ostra papryka 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1 paczka mrożonych liści szpinaku (400-450 g) sól, pieprz ulubione zioła, np. bazylia, oregano, estragon Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze plastry. Ugotuj na parze lub w wodzie. Wymieszaj kminek, gorczycę(...)orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with chocolate mousse and raspberries : 8. Placuszki
Qlinarnie i Qlinarniemnie jeszcze nauka do jutrzejszych zajęć z fizykoterapii. W dodatku mam bardzo dobry humor, gdyż na GUMedzie przepisali mi już oceny z anatomii i pierwszej pomocy, ale również dostałam paczkę od Polsoi! Jest to firma specjalizująca się wyrobem produktów pochodzenia roślinnego (bez GMO), z pełnowartościowego białka, bez konserwantów, cholesterolu, glutenu ani laktozy. Ich produkty są świetnym dodatkiem do diety wegetariańskiej(...)łyżeczki suszonego lubczyku - 0,5 łyżeczki wędzonej papryki - 0,5 łyżeczki chili *opcjonalnie: wegański parmezan do posypania Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się pestek i pieczemy w 200stopniach przez 50-60 minut. Pod koniec powinniśmy sprawdzić jej miękkość za pomocą widelca. Jeżeli wciąż będzie twardawa wydłużmy czas pieczenia. Na patelni podsmażamy do zeszklenia na łyżce oleju pokrojoną cebulę
Be Fit Be Strong