mnie natchnęło żeby zrobić coś innego niż tradycyjnie chrust i pączki :) Z wycinaniem róż jest trochę zabawy, ale za to dają niesamowity efekt :) Składniki: 6 żółtek ¾ szklanki śmietany 18% 2 ½ szklanki mąki 1 łyżka oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 25ml rumu lub spirytusu Dodatkowo: Smalec do smażenia Cukier puder do posypania Około 200g marmolady twardej np. różanej W mące robimy(...)kilku miejscach na około 1cm. Następnie układamy kola jedno na drugim i mocno ściskamy palcami na środku, by dobrze się zlepiły. Gdy wszystkie róże mamy już gotowe, przystępujemy do pieczenia. Każdą różę pieczemy obustronnie na złoty kolor, po czym wyjmujemy ze smalcu i osuszamy na papierze kuchennym lub siatce do pieczenia frytek (ja używam siatki, podkładam pod nią talerz
Smakowy RajMnóstwo czasu spędzonego z Rodzinką, a także 61 słoiczków pełnych przetworów, z których znaczna część przyjechała ze mną do domu. Mam już kilka ciekawych pomysłów na ich wykorzystanie: makaroniki, pączki, a także tort, może urodzinowy...? Było bajecznie. Nie chciało mi się wyjeżdżać, choć muszę przyznać, że powrót do domu ma swój jeden zasadniczy plus - w końcu porządnie się wyspałam(...)się już przespacerować do Mamy... Na rozpoczęcie sezonu powakacyjnego mam dzisiaj dla Was urocze minimuffiny. Przygotowałam je na zakończenie roku szkolnego, gdzie zrobiły furorę i zniknęły błyskawicznie. Przygotowanie i pieczenie nie zajmuje dużo czasu, więc można się o nie pokusić nawet w upały. Gwarantuję, że znikną błyskawicznie. Przepis z niezawodnej 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Minimuffiny marmurkowe z czekoladową
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybkie, a zarazem zdrowe i pożywne śniadanie. Takie śniadanie również z przyjemnością zjedzą nasze pociechy, zwłaszcza jeśli będzie ono zawierało składniki, które są przez nich lubiane. Niestety zakup gotowych paczek musli w sklepie to wydatek sporej ilości pieniędzy zwłaszcza, że w większości wypadków zawierają one bardzo mocno przetworzone zboża, sztuczne dodatki i małą ilość owoców – a często nawet takich(...)chociażby owoców. Wszystko w prosty i bardzo intuicyjny sposób. Zaczynamy od wyboru odpowiedniej bazy do naszego musli – jest ich kilka. Możecie zdecydować się na przykład na pieczone płatki albo takie w czekoladzie bądź miodzie. W kolejnym kroku wybieramy owoce – jest ich tam sporo, orzechy a na końcu nasze ulubione dodatki na przykład wiórki czekoladowe albo kakaowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oraz mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 60 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwa równe blaty. (Możemy również składniki podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe(...)gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 duża paczka biszkoptów, podłużnych 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody polewa czekoladowa, przepis tutaj wykonanie : Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do małej foremki wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, do całkowitego
Domowy Smak Jedzeniainstant), 40 g cukru, 2 jajka, 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, szczypta soli, opakowanie budyniu waniliowego, 1/2 litra mleka, 1 1/2 łyżki cukru, 1/2 paczki cukru waniliowego, marcepan Przygotowanie: Zrobić zaczyn: drożdże wymieszać z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut. W tym czasie lekko podgrzać mleko, dodać masło lub olej, cukier(...)mleku rozmieszać proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozmieszany proszek i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystudzenia. Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut. W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie włożyć w nie rozpłaszczony kawałek marcepana, a następnie
Państwo Wojtczuk gotująjakie smaczne.. ..nadzienie do rogalików może być dowolne..u mnie były akurat z nutellą.Pomysł na takie rogaliki znalazłam tutaj .. ja zrobiłam z połowy porcji [ przepisy na pączki czekają na wypróbowanie, więc nie szalałam z większą ilością rogalików]. 1 kg mąki 1 kostka drożdży 1/2 kostki masła 1 szkl. cukru 1 3/4 szkl mleka(...)pokroić na 8 albo 16 części. Na każdym trójkącie nałożyć nadzienie i zwijać rogaliki od najszerszej części do najwęższej. [ można posmarować białkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypać cukrem ]. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15-20 minut
Moje domowe kucharzeniedokładnie zmiksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekroić na dwa blaty. Masa budyniowa 1/2 l mleka cukier do smaku 3 łyżki mąki(...)szklanki cukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Dodatkowo 1 paczka okrągłych biszkoptów 2 czerwone galaretki (dałam truskawkowe) Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu , ale w troszkę mniejszej ilości wody. Wylewać lekko tężejącą na ciasto. Składanie ciasta 1 blat ciasta 1/2 masy
O kuchni z uczuciemkuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu). Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów(...)chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone (w tym w szczególności smażone na głębokim tłuszczu np. frytki), a także chipsy
Codzienne Gotowaniehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 250 dag sera mascarpone 250 dag twarożku sernikowego 2/3 szklanki cukru 5 jajek Paczka herbatników owsianych ok. 200 g Duża łyżka masła Skórka z cytryny + łyżka soku Dowolne letnie owoce (truskawki, poziomki, borówki, brzoskwinie) jako dodatek i dekoracja Przygotować kruchy spód sernika: Herbatniki dokładnie pokruszyć(...)Kiedy piana będzie sztywna delikatnie połączyć ją z masą serową. Wszystko wlać do tortownicy na herbatnikowy spód i lekko wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50 min. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za szybko rumienił trzeba przykryć sernik od góry arkuszem papieru do pieczenia. Po wystudzeniu środek sernika może się trochę zapaść
Gotujemy i jemyKilka dni temu otrzymałam od firmy Teekanne paczkę pełną pysznych i aromatycznych herbat. Już wypróbowałam kilka z nich i jestem zachwycona ich smakiem. Przyznam się, że wcześniej jakoś nie ciągnęło mnie do herbat owocowych. Gustowałam w tradycyjnej herbacie z miodem i cytryną ;) Jednak kiedy wypróbowałam tych herbatek, pożałowałam, że tak późno je odkryłam. Są niezwykle aromatyczne(...)nowych smaków herbat Teekanne :) Muffinki: 3 torebki herbaty Apple & Caramel Teekanne 160 g miękkiego masła 3/4 szkl cukru 4 żółtka 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki siekanych orzechów włoskich Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Muffinki: Herbatę zaparzyć w 750 ml gorącej wody
Smakołyki Asimodłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów i kolendry, który nadaje całości delikatnego(...)sałata rzymska, rukola, długo zachowują świeżość. Sałatkę można też… zamrozić. Tak jest! My zamroziliśmy sałatki na czwartek i piątek. Składają się one z przetworzonych składników – gotowanych lub pieczonych – i mróz nic im nie zrobi. Sałatki dzień wcześniej przed zabraniem do pracy, wyciągniemy z zamrażalnika i będą jak znalazł dzień później na lancz:) Zachęcamy Was do przetestowania
Niedzielny kucharzkaruzele. Stoisko z orzeszkami też było. Atmosfera mi się udzieliła i radośnie nie przeliczyłam euro na złotówki. Zrobiłam to w hotelu i moje uczucia znowu szlag trafił. Za dwie paczki po 100 g zapłaciłam ponad 54 zł. No brawo ja! Orzechy w cukrze są dobre. Smakują słodkością, cynamonem i świętami. Są uzależniające i wcale po nich dupa nie rośnie muehehehehe(...)potrzebujemy: 500 g orzechów (ja użyłam surowych orzeszków ziemnych) 2 białka szklankę białego cukru szklankę brązowego cukru 1 łyżkę kakao 3 łyżki cynamonu mielonego ½ łyżeczki soli. Przygotowanie: Blachę do pieczenia wykładamy papierem, musi być na tyle duża, żeby orzechy nie leżały na sobie, tylko można je było rozłożyć płaską warstwą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Orzechy prażymy na suchej patelni
ladykitchenspotkałam się z wieloma pozytywnymi opiniami na temat produktów firmy WOLL. Postanowiłam zatem sprawdzić czy to jest prawda PATELNIA DO SMAŻENIA BEZ TŁUSZCZU WOLL SZAFIR Jeszcze przed otwarciem paczki zwróciłam uwagę na fakt, że jest ona bardzo ciężka, co w przypadku patelni już stanowiło dla mnie ogromny plus. Po otwarciu przesyłki zobaczyłam bardzo dobrze zabezpieczoną (co w przypadku sklepów internetowych(...)zastosowanej technologii patelnia nawet na małym palniku nagrzewa się na całej powierzchni, co umożliwia równomierne smażenie. Według producenta zmniejsza zużycie energii do gotowania aż o 50-60%, a z pieczenia aż o około 90%. Patelnia posiada również szlachetną powłokę tytanowo-szfirową. Dodatkowo producent daje aż 25 lat gwarancji na równość dna :O, zatem mogę spać spokojnie. Utrzymanie tej patelni
PatiGotujebardzo dużo zbawiennego błonnika, którego wciąż mało w naszej diecie. Taka mąka nie tylko nadaje się do wytrawnych wypieków, równie dobrze się sprawdza w słodkich. Nie będę ukrywać, że pączek czy drożdżówka z takie mąki, nie jest zbyt kusząca. Jednak ciemne ciasta, gdzie dodajemy kakao, melasę lub inny ściemniający składnik, tu już można sobie sypnąć. 1,5 mąki pszennej graham(...)dokładnie mieszamy. Bez wyrabiania, bez napowietrzania, wystarczy dobrze wymiesza i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę wykładamy papierem, formujemy cztery placki, wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy na 170 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut. Piekarnik będzie się nagrzewał, a ciasto dostanie temperatury co mu pozwoli lepiej wyrosnąć. Pieczarki podsmażamy na maśle, odrobinę solimy. Wyjmujemy pizzerinki z piekarnika, smarujemy keczupem, rozkładamy składniki
Dieta moja pasjaRóże zrobione z jabłek i ciasta francuskiego wyglądają bardzo elegancko i są naprawdę przepyszne. Składniki: 1 paczka gotowego ciasta francuskiego, 2 jabłka, 3 szklanki wody, 3 łyżki cukru, dżem najlepiej jabłkowy (ja nie miałam i użyłam truskawkowy), cynamon. Wykonanie: Jabłka rozkroić na 4 części, wydrążyć z nich gniazdka nasienne. Jabłka pokroic na cienkie plasterki. Wodę zagotować z cukrem(...)plasterki jabłek, tak żeby skórka wystawała na około 1,5cm ponad ciastem. Drugą połową ciasta przykrywamy jabłka. Zwijamy w rulonik. Gotowe różyczki układamy na blaszce do muffinek i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze
Zrób to smacznie