pączki pieczone - 3647 przepisów (strona:188/244)

Ptysie z bitą śmietaną 157

Ptysie z bitą śmietaną to chyba jedyny deser, do którego mam słabość. Ogólnie do ciasta ptysiowego mam słabość — groszek ptysiowy potrafię wyżerać jak popcorn. A dupa rośnie. Pączków nie lubię, za chrustem nie przepadam, jednak Tłusty Czwartek należy czymś uczcić. Według tradycji, jak się nie nażre człowiek po kokardy wszelkich słodkości to potem cały rok pech i ogólne popelina. Więc(...)żeby zaparzyć mąkę. Kulka zrobi się lśniąca i zwarta. Pilnujmy, żeby nie przypalić. Odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonego ciasta wkręcamy po jednym jajku. Mamy idealne ciasto ptysiowe. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i na papierze odrysowujemy okrąg od szklanki. W takie kółko szprycujemy masę, można to zrobić rękawem cukierniczym albo łyżką. Masa ma mieć maksymalnie 1 cm grubości

ladykitchen
Focaccia z rozmarynem 194

foremce. Na podstawie przepisu z książki Maxine Clark "Kuchnia Włoska" składniki 750 g włoskiej mąki 00 lub pszennej uniwersalnej 1/2 łyżeczki soli morskiej 25 g świeżych drożdży lub 2 paczki drożdży instant (po 7 g) 150 ml oliwy z oliwek - 3 łyżki + 2 do polania 450 ml ciepłej wody gruboziarnista sól morska igiełki z gałązki rozmarynu  przygotowanie Do miski(...)wlać trochę oliwy, przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.  Ciasto odkryć, lekko spryskać wodą posypać rozmarynem i gruboziarnistą solą. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, piec ok 20 - 25 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru. Po wyjęciu polać jeszcze raz oliwą,  studzić na kratce. Smacznego

Stare Gary
Gdzie kupić wyjątkowy prezent urodzinowy? 149

Ileż, to razy zastanawiałam się nad tym co kupić komuś na urodziny. Jak sprawić, by mój prezent był wyjątkowy i sprawił solenizantowi radość. Kosmetyki, czekoladki, kwiaty

Słodkie okruszki
Uda z indyka "na dziko". 144

przepis na indyka, lecz w nieco innej odsłonie. Przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry, z której to przedstawiłam już  przepis na  Pączki warszawskie . W oryginale główną rolę gra kaczka, więc jeśli macie ochotę zamiast ud z indyka użyjcie tuszki mięsistej kaczki. Mięso przygotowywane w ten sposób rekompensuje nam smak dzikiego ptactwa, więc(...)godzin (kaczkę marynujemy 2 dni) w zimne miejsce. DODATKOWO: sól 60 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżka mąki 125 ml rosołu      Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z marynaty i je solimy. Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C oraz patelnię, na której kolejno smażymy uda zaczynając od strony ze skórą. Rumiane kawałki mięsa

Rozpustne gotowanie
Klasyczne PTYSIE 378

tuż tuż, więc nie oszczędzamy się :). Jeżeli wd. Ciebie pączki to nie wszystko to czas najwyższy odgrzać hit Polskiego cukiernictwa. Ptysie to dość zapomniane wdzięczne smakołyki wyparte przez wszechobecne pączki. Magia ptysiowych przysmaków polega na połączenia lekkości i chrupkości samego ciasta z aromatycznym i intensywnym kremem który w swej prostocie urzeka :). Biorąc pod uwagę to że nie każdy może dysponować(...)układać na blaszce nakładając je łyżką lub z rękawa (Kształt gwiazdy). Wielkość 1 ptysia to kulka jak do gry w ping-ponga. Ptysie układamy w rozstawie co 4 cm. Pieczemy w temp. 200 stopni przy termoobiegu 20-30 minut (do czasu zarumienienia) 5/ Teraz zajmujemy się kremem: W 1/2 szklance mleka rozbełtać żółtka i obie mąki. Pozostałe mleko zagotować

Kuchnia PROzdrowotna
Makaron w 15 minut – spaghetti aglio olio e pomodoro 113

minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Makaron w 15 minut   Spaghetti aglio olio e pomodoro, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorkami to danie proste, jak paczka spaghetti. Ta wspaniała pasta najlepiej smakuje wczesnym latem, kiedy pomidory są słodkie, soczyste i pachnące. W klasycznym wydaniu sos do makaronu aglio e oglio e pomodoro robiony jest na bazie czosnku(...)letnią potrawę. W Niedzielnym kucharzu zawsze pilnujemy, żeby potrawy nie czekały w lodówce na swoja kolej dłużej niż 3 dni. Co do zasady zgadzamy się, że produkty prosto z pieca, patelni, garnka są najlepsze, ale odpowiednie przechowywanie nic jedzeniu nie szkodzi. A może pomóc. Tak jest właśnie ze spaghetti aglio e oglio e pomodoro, które gorąco Wam polecamy! Składniki

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: spaghetti aglio e olio z małym przekrętem 144

Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Makaron w 15 minut Spaghetti aglio olio e pomodoro, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i pomidorkami to danie proste, jak paczka spaghetti. Ta wspaniała pasta najlepiej smakuje wczesnym latem, kiedy pomidory są słodkie, soczyste i pachnące. W klasycznym wydaniu sos do makaronu aglio e olio e pomodoro robiony jest na bazie(...)letnią potrawę. W Niedzielnym kucharzu zawsze pilnujemy, żeby potrawy nie czekały w lodówce na swoja kolej dłużej niż 3 dni. Co do zasady zgadzamy się, że produkty prosto z pieca, patelni, garnka są najlepsze, ale odpowiednie przechowywanie nic jedzeniu nie szkodzi. A może pomóc. Tak jest właśnie ze spaghetti aglio e oglio e pomodoro, które gorąco Wam polecamy! Składniki

Niedzielny kucharz
NAJPROSTSZY CHLEB BEZGLUTENOWY z soczewicą (wegański) 158

zbyt się kruszył. Tym razem było zupełnie inaczej! Chleb jest wilgotny, nie kruszy się i jest bardzo aromatyczny. Jednym ze składników jest czerwona soczewica Inspiracją do tego przepisu była paczka od sklepu Yerba MaTe 24 – oprócz zestawu startowego do yerba mate znalazłam w niej mąkę ryżową , mąkę z tapioki , masło orzechowe i czerwoną soczewicę . Wszystkie te składniki wykorzystałam(...)łyżki mąki ziemniaczanej. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 5 – 10 minut. Przełóż do foremki i ponownie przykryj, Odstaw na 20 minut. Wierzch wyrośniętego ciasta możesz posypać makiem. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.   Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo

Via Gusto
Tymianek cytrynowy milordzie 137

podreptały w stronę szortbredów. Kiedyś nie przepadałam za maślanymi ciastkami. Przekonałam się do nich dzięki Marksowi i Spencerowi i moim szefowym (bo wtedy miałam dwie). Na którąś gwiazdkę w paczce dostaliśmy właśnie szkockie szortbredy od M&S. Chodziłam koło nich jakiś miesiąc, myśląc że to mdłe twardziaki. Kiedy w końcu się skusiłam nie mogłam przestać ich jeść. A potem(...)aromatyzowany- też świetnie się nada do tych ciastek). Grecki tymiankowy "mniód" Wszystkie składniki szybko wyrabiamy na jednolite ciasto, formujemy z niego rulon i kroimy na około centymetrowej grubości plastry. Pieczemy 20-25 minut aż ciastka nabiorą złotego koloru. Ja musiałam piec na dwa razy- w czasie pieczenia pierwszej partii, drugą część ciasta wsadziłam na chwilę do lodówki. Wyjmujemy szortbredy

les mirabelles
Mini pizze na cieście francuskim 77

Warto mieć zawsze w domu paczkę gotowego ciasta francuskiego, można bowiem z niego wyczarować niesamowite przekąski. Te mini pizze które mam dziś dla Was to fajny sposób na kolację oraz na wszelakie imprezy i przyjęcia. Wyglądają efektownie, robi się je w kilka minut a smakują wybornie! Polecam Wam także: – pizza na cieście francuskim – mini pizza – pizza na tortilli(...)posmarowaniu sosem zagnij brzegi do środka na dosłownie 5-8 mm, aby stworzyły szerokie obrzeże. Środek posyp serem mozzarella. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz przez około 20-22 minuty aż ser się rozpuści a ciasto wyrośnie. Po wyjęciu z piekarnika dodaj tuńczyka z puszki, listki oregano i ulubione dodatki. Podawaj od razu lub na zimno

nietylkopasta.pl
Jesienne menu – przepisy na jesienny obiad 101

szpinak i umami z anchois. Nie trzeba nawet tak dużo kroić. Składniki: cebula – obrana i pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku – obranego i przetartego przez praskę pół paczki szpinaku baby – umytego i odsączonego puszka ciecierzycy – odsączona z zalewy 6 filecików anchois i łyżka oliwy ze słoika po dużej szczypcie kuminu, pieprzu, słodkiej papryki i zataru łyżka(...)bobem Na talerzu ułożyć ziemniaki. Polać sosem. Posypać je rzodkiewką, porem, rzepą i bobem. Ciasto pomarańczowe z tahiną Składniki: 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru łyżka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżeczka kurkumy szczypta soli 50 g orzechów włoskich 50 g suszonych moreli pokrojonych w paski pół kostki masła – roztopionego w dużym garnku sok wyciśnięty i skórka starta

Ugotowane pozamiatane
Mielone z płatkami owsianymi 194

dość ekstremalna sytuacja, ale GDYBY któregoś dnia, gdy zaplanowane na obiad macie mielone, okazało się, że brakuje Wam jajek lub bułki tartej, za to na Waszej półce stoi paczka płatków owsianych – nic straconego. Na ratunek przybywa przepis na mielone z płatkami owsianymi. Obiad uratowany;) U mnie co prawda ani jednego, ani drugiego składnika nigdy nie brakuje, ale postanowiłam przetestować(...)zimną wodą dłońmi formujemy z mięsnej masy okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczamy. Kotlety smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, tylko do lekkiego zrumienienia. Następnie kotlety przekładamy na blaszkę do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia i dopiekamy przez około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Źródło

Smaki Na Talerzu
Wegański bekon z grzybów portobello 164

papryki i sosu BBQ smakują “bekonowo” :).   Grzyby portobello to bardziej mięsista odmiana dobrze znanych nam białych pieczarek. Mają one dużo większe od nich kapelusze – ja zwykle kupuję paczkę 400 g składającą się z 3 pieczarek. Im większe świeże grzyby, tym większe kawałki naszego wegańskiego bekonu, bo grzyby bardzo się kurczą w wysokiej temperaturze. Pieczarki są zdrowe, to wiemy(...)Wszystkie składniki oprócz grzybów mieszamy w naczyniu. Grzyby obieramy ze skórki, kroimy na paski o grubości około 5 mm, moczymy w miksturze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam maty silikonowej). Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 10 minut na grillu. Po wystudzeniu przekładamy do szczelnego

Lamarida.pl
Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami 349

pyszny  szpinak i tartę J Polecam tartę zarówno na obiad jak i imprezę. Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami       Składniki: 1 paczki szpinaku świeżego baby lub mrożonego 1 pierś z kurczaka ½ opakowania sera fety 7-8 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz ½ łyżeczki czosnku granulowanego ząbek czosnku 3-4 łyżki tartego parmezanu(...)połówki. Ser feta oraz gorgonzolę kroimy w kosteczkę.Na ciasto francuskie nakładamy szpinak, kurczaka i pomidorki koktajlowe. Zalewamy śmietaną. Na wierzch rozsypujemy ser feta i gorgonzolę. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (termoobieg

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania