pączki pieczone - 3647 przepisów (strona:188/244)

Razowe buleczki czosnkowe 171

końcu się udało i tak oto powstały fantastyczne bułeczki razowe z mocno czosnkowym akcentem. CIASTO: 200 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 1/2 paczki suchych drożdży (4 g) 30 g roztopionego masła w temperaturze pokojowej 1 czubata łyżka cukru (20 g) 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka czosnku granulowanego mleko do posmarowania(...)każdej robimy walec i ściskamy na końcach. Radełkiem lub ostrym nożem nacinamy środek, spłaszczamy. Bułeczka powinna przypominać łódeczkę. Nakładamy po łyżeczce czosnkowej pasty i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, aby podrosły przez 15 - 20 minut. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, funkcja góra - dół. Bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy przez 15 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Spray do Oliwy Brandani 173

wytwarza się ciśnienie dzięki czemu po naciśnięciu sprayu wydobywa się z niego mgiełka prawie identyczna jak wydobywa się z dezodorantu. Tą mgiełką spryskuję sałatki, mięsko przed smażeniem, blaszki przed pieczeniem. Lubię smażyć bez tłuszczu lub na jego śladowych ilościach i tu również spray świetnie się sprawdza, bo spryskuję patelnię odrobiną tłuszczu. Jak używam spryskiwacza do sałatek, wcześniej lubię wrzucić(...)sklep pod kątem kontaktu, terminowości, zabezpieczenia przesyłki, bo to jest kwestia bardzo ważna, szczególnie jak mamy ochotę zamówić coś delikatnego, kruchego czy szklanego. Tym razem padło na sklep Pyszna Paczka . Złożyłam zamówienie i czułam się bezpiecznie, bo drogą mailową otrzymywałam na bieżąco o etapach realizacji zamówienia. Na przesyłkę musiałam poczekać prawie tydzień, bo wybrałam produkt, którego nie było już

Blondynka Gotuje
Lasagne wegetariańska - ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi 296

Jakiś czas temu dostałam od firmy Indexfood paczkę z włoskimi produktami, abym przetestowała je w swojej kuchni i podzieliła się z Wami moją opinią. Jak widzicie na zdjęciu, w paczce znalazły się prawie wszystkie (poza serem) charakterystyczne dla włoskiej kuchni produkty - oliwa, makarony, suszone pomidory, ocet balsamiczny, przetwory pomidorowe... Produkty pochodzą od włoskich producentów, często są to rodzinne(...)podpatrzyłam ten sposób u Jamiego Olivera). Skoro danie ma być zdrowsze, to po co dodawać śmietanę? - możecie zapytać. Do lasagne używam suchego makaronu, który gotuje się dopiero w czasie pieczenia - dlatego uważam, że należy posmarować makaron po wierzchu czymś "mokrym", co zagwarantuje, że ładnie nam się ugotuje, a nie będzie "chrupał" w gotowym daniu. Warstwa śmietany jest cieniutka, nie taka

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z nutą pomarańczy 169

szczypta soli. Żółtka z cukrem ,wodą i octem ucieramy na puszystą masę. Żółtka dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy w dwóch partiach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Pieczemy 30-40 min w 180C lub do suchego patyczka. KREM KAJMAKOWY puszka mleka skondensowanego słodzonego lub puszka gotowej masy kajmakowej(krówkowej) 250 g masła  Puszkę mleka(...)pokojowej,ponieważ może się zważyć przy mieszaniu z ciepłą masą jajeczną).Dodajemy skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy,mieszamy.Masę jajeczną stopniowo dodajemy do serka miksując. DODATKOWO 3-4 paczki herbatników Dobrze ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części.Dolną część smarujemy połową masy kajmakowej ,na masę układamy herbatniki i smarujemy resztą kajmaku.Przykrywamy drugą częścią ciasta i na wierzch wykładamy krem

Anielskie wypieki
Tort Kinder 538

koniec dodać kakao i dokładnie zmiksować. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 22cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 50-60 minut. Po upieczeniu, na kilka minut pozostawić ciasto w tortownicy, a następnie wyjąć i studzić na kratce. W tym czasie można przygotować kremy. Do misy miksera przełożyć masę(...)połówkami czekoladowych jajek Kinder. Gotowy tort przechowywać w lodówce. * Dobrze jest przed położeniem kremu każdy krążek ciasta nasączyć. Najprościej można w 3/4 szklanki gorącej wody rozpuścić około pół małej paczki landrynek owocowych, dodać trochę soku z cytryny żeby nie było za mdłe i tym nasączyć lekko biszkopt

kuchnia doski
Małe gniazdka (pączki hiszpańskie) 159

Jak można nie lubić gniazdek? Uwielbiam je od czasów szkolnych. Zrobione z ciasta parzonego są puszyste w środku i delikatne. Przygotowałam ich mini wersję, tak na

VioletoweKucharzenie
Drożdżówki z jabłkami 163

spacer. Nie wiem kiedy robią się twarde, bo przetrwały najwyżej dzień. Idealne dla dzieci, idealne w podróż i nawet dorosłym smakują po pracy Nigdy nie lubiłam kupnych drożdżówek, pączki owszem, ale drożdżówek nie, a domowe mogłabym jeść na okrągło! Polecam Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej typ 650; - 2 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1/4 szklanki oleju; - 1 szklanka ciepłego mleka(...)wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać jak sakiewki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać palcami aż powstaną grudki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 15 minut

dom-agi.pl
Domowe drożdżówki (serduszka z serem) 176

Zbliża się najtłuściejszy czwartek w roku! Pączki będziemy robić na pewno, ale dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki z serem w kształcie serca. Bułka jak bułka - chyba każdy zna smak takiej buły, do tego kakao (j ak zrobić prawdziwe domowe kakao? odpowiedź znajdziesz tutaj>> ) i można poczuć się jak dziecko, jak kilkanaście lat temu 😁 To było(...)rozczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Poniżej zdjęcia co zrobić dalej, krok po kroku. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 25 minut/180 stopni.   Domowe słodycze Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Mini ptysie 169

Zawsze mi się wydawało, że zrobienie ciasta parzonego to trudna i skomplikowana sprawa. Pierwszy raz odważyłam się je zrobić przy podejściu do  pączków portugalskich. Wyszył idealne, więc tym razem, już bez obaw zrobiłam mini ptysie wypełnione delikatnym kremem budyniowym. Uwielbiam ptysie, niestety wiele razy na tych kupionych w cukierni się rozczarowałam, właśnie ze względu na krem o sztucznym smaku(...)przestudzonego ciasta dodajemy po jednym roztrzepanym jaju i miksujemy do dokładnego połączenia jaj z ciastem.  Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczeniaPieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut .    krem: Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym.  Żółtka

Bon appetit mon amie
Orkiszowo-dyniowe pieczone donuts (bez laktozy, wegańskie) 150

temu podałyśmy Wam przepis na mini pączki z dziurką ale tym razem chciałyśmy je nieco ulepszyć i dodać do nich puree z dyni, które nada im wilgoci i miękkości. Znów wykorzystałyśmy lukier z ksylitolu i gorzką czekoladę oraz ekspandowaną jaglankę od Soligrano w formie posypki. Takie ziarna świetnie sprawdzają się nie tylko jako propozycja śniadaniowa ale też pięknie udekorują Wasze(...)porcji. Jedną z nich z odrobiną mąki trochę wyrobić i rozwałkować odrobinę (ciasto musi być dość grube). Dużą szklanką wycinać duże koła, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyciąć w nich mniejsze kółka kieliszkiem. Donuty piec w 170’C ok 15 minut. Po wystudzeniu polać je płynną czekoladą lub lukrem i posypać dodatkami. Ekspandowane drobne ziarno spisało

Candy Pandas
Urodzinowy tort czekoladowo - bananowy 172

dziurką) partiami mąkę z kakao i czekoladę. Dno formy o wymiarach 26,5 x 20 cm (mierzone po dnie) wyłożyć pergaminem. Boki pozostawić czyste. Ciasto przelać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 170° C przez 30-35 minut (mniejsza forma 30-40 minut). Jak ciasto przestanie rosnąć zmniejszyć temperaturę do 160° C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika upuścić(...)przełożenia i dekoracji 5-6 bananów sok z 1 cytryny Banany obrać i pokroić wzdłuż na połówki lub na plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Do wykończenia 500g (5 paczek po 100g) lentilek, M&M lub Smarties 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 150 ml śmietanki 30% Złożenie tortu Na paterze ułożyć pierwszy z przekrojonych blatów. Nasączyć połową herbaty i posmarować

Pełny talerz
Faworki na cydrze 136

Dzisiejszego przepisu miało nie być. W planach na dziś miałam trening, a potem nauka do egzaminu z włoskiego – mowa zależna i niezależna, congiuntivo (moje ulubione

365 dni dookoła kuchni
Marynowany karczek z grilla wg Aleex 161

szczególnie mnie nie zainteresowała. Ja też czekałam na paczkę z książkami dla mojej malutkiej Księżniczki. I szczerze mówiąc seria „Na Czereśniowej” zaprzątała mi głowę bardziej niż kolejny zakup męża. Paczka przyszła. Jego, nie moja. Dario zaczął rozpakowywać spore pudełko, dokładnie zabezpieczone. Zaintrygowały mnie te zabezpieczenia. - Co to? – zapytałam. - Zaraz zobaczysz, jakie fajne – odparł zaaferowany Dario. I rzeczywiście, zobaczyłam. Mąż kupił(...)porcję zalewą. Mięso musi być dokładnie nią pokryte. 6. Naczynie z mięsem w zalewie przykryć folią i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki. 7. Po tym czasie porcje mięsa piec na mocno rozgrzanym grillu ok. 2 minut z każdej strony. 8. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

W mojej kuchni
Aromatyczny Ramen 121

różni się od tradycyjnych japońskich zup, które bazują na rybach, zakorzenił się bardzo w kulturze tego kraju. W naszych stronach Ramen kojarzony jest już bardziej z zupkami z paczki i anime, ale pokażę Wam, że w prosty sposób możecie przygotować go sami! Zobaczcie jakie to proste! 😉 Przygotowanie 30 minutes Gotowanie 3 hours Czas całkowity 3 hours 30 minutes Składniki: Bulion(...)gotujemy ramen na niskiej mocy przez ok. 1,5-2h. Wywar odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy z niego kości i warzywa, a łopatkę przekładamy na blachę i pieczemy w 180° przez ok. 15-20 minut, by zyskała złoty kolor. Ramen stawiamy na ogniu i ponownie gotujemy. Kiedy wywar zacznie wrzeć dodajemy sos sojowy, sake oraz oraz olej sezamowy. Mieszamy

Mostek w kuchni
Aromatyczny Ramen 139

różni się od tradycyjnych japońskich zup, które bazują na rybach, zakorzenił się bardzo w kulturze tego kraju. W naszych stronach Ramen kojarzony jest już bardziej z zupkami z paczki i anime, ale pokażę Wam, że w prosty sposób możecie przygotować go sami! Zobaczcie jakie to proste! 😉 Przygotowanie 30 minutes Gotowanie 3 hours Czas całkowity 3 hours 30 minutes Składniki: Bulion(...)gotujemy ramen na niskiej mocy przez ok. 1,5-2h. Wywar odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy z niego kości i warzywa, a łopatkę przekładamy na blachę i pieczemy w 180° przez ok. 15-20 minut, by zyskała złoty kolor. Ramen stawiamy na ogniu i ponownie gotujemy. Kiedy wywar zacznie wrzeć dodajemy sos sojowy, sake oraz oraz olej sezamowy. Mieszamy

Mostek w kuchni
Domowe drożdżówki (serduszka z serem) 172

Zbliża się najtłuściejszy czwartek w roku! Pączki będziemy robić na pewno, ale dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki z serem w kształcie serca. Bułka jak bułka - chyba każdy zna smak takiej buły, do tego kakao (j ak zrobić prawdziwe domowe kakao? odpowiedź znajdziesz tutaj>> ) i można poczuć się jak dziecko, jak kilkanaście lat temu 😁 To było(...)rozczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Poniżej zdjęcia co zrobić dalej, krok po kroku. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 25 minut/180 stopni.   Domowe słodycze Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Domowe drożdżówki (serduszka z serem) 181

Zbliża się najtłuściejszy czwartek w roku! Pączki będziemy robić na pewno, ale dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki z serem w kształcie serca. Bułka jak bułka - chyba każdy zna smak takiej buły, do tego kakao (j ak zrobić prawdziwe domowe kakao? odpowiedź znajdziesz tutaj>> ) i można poczuć się jak dziecko, jak kilkanaście lat temu 😁 To było(...)rozczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Poniżej zdjęcia co zrobić dalej, krok po kroku. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 25 minut/180 stopni.   Domowe słodycze Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody

lady-och-mistrzyni.blogspot.com