Jak wiecie jestem szczęśliwą mamą dwójki maluchów. Są dosłownie całym moim światem. Czasem mam wrażenie, że moje życie toczy się wyłącznie wokół nich i… jest
Słodkie okruszkiJak każda kobieta lubię kosmetyki. Choć ostatnio raczej stosuję minimalistyczny makijaż – na place zabaw i wycieczki z dziećmi nie trzeba się tak malować – to
Słodkie okruszkiBabka ziemniaczana Chyba nie muszę opisywać babki ziemniaczanej, bo zapewne każdy ją zna. Ale dla tych, którzy jeszcze jej nie robili - poniżej przedstawiam prostą, podstawową wersję na smaczne danie. Pieczona w multicookerze jest tak samo pyszna - jak klasycznie w piekarniku. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa(...)razem wymieszać, doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) i przełożyć do misy multicookera wysmarowanej niewielką ilością oleju.Następnie należy zamknąć misę urządzenia i ustawić program BAKE z 2-godzinnym czasem pieczenia. W połowie pieczenia babkę przełożyć na drugą stronę. 2. Jogurt klasyczny Przyznam, że zachwycił mnie smakiem, którego nie potrafię do końca określić. W każdym bądź razie jest pyszny i idealnie nadaje
Di gotujejakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze i pieczemy około 8 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut. Włosi jadają biscotti maczając je w kawie lub jako dodatek do słodkiego toskańskiego deserowego wina Vin Santo. Ale równie dobrze biscotii smakuje samo, bez niczego. Albo(...)miesięcy. W Wypiekaniu na śniadanie udział brali: Paweł z Marder & Marder Manufacture Ola z Przepisy Aleksandry Agnieszka z Kuchnia Maryny Karina z Jak pączek w maśle Marzena z Kulinarne Szaleństwa Maniusi Joanna z Różowej Kuchni Kinga z Małe Kulinaria Magda z Kulinarna Piniata Kinga z Małe Kulinaria Dorotka z Moje Małe Czarowanie
Moje domowe kucharzenieTak mnie dziś wzięło na rogaliki drożdżowe , dawno ich nie robiłam , przyznam się szczerze , że nie umiem ich robić . Udało mi się poprzez metodę
Gotowanie Patkiżołtego sera Gouda od MSM Mońki. Jakiś czas temu otrzymałam zaproszenie do udziału w konkursie "Pokonaj Szefa Kuchni - wszyscy na jednego" i w ramach przystąpienia do niego otrzymałam sporą paczkę pełną produktów firmy - sery żółte oraz topione. Z samym udziałem zwlekałam aż do dziś, bo jeśli mam pokonać Szefa Kuchni ;) to przepis musi być wyjątkowy - smakowo, ale także wizualnie. Dlatego(...)koperek zachował strukturę i by go było widać w cieście). Gotową masę (która będzie dosyć gęsta, ale będzie spływać z łyżki), wlewamy na blaszkę (28x19cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy około 170 stopni i termoobieg (choć niekoniecznie, wtedy ustaw 180 stopni) i pieczemy około 50-60 minut - czas pieczenia zależy od stopnia zarumienienia wierzchu
Kolorowy Przepisownikznalazłam wiele identycznych przepisów tak wiec zrobiłam według najsłynniejszego przepisu na rurki z kremem. Powiem wam ,że jak już kupować "formy" do rurek z kremem to lepiej kupić dwie paczki - robota idzie o wiele szybciej :) Składniki są rozpisane na dużą ilość rurek, proporcje można zmniejszyć oszczędzając sobie pracy. Składniki: 500 g mąki tortowej 250 masła ( dałam kasie o smaku masła(...)rurki są zarumienione pięknie z wszystkich stron a cukier się nie stopi na stronie leżącej. Można też po prostu na stronę leżącą nie dać cukru - jak kto woli :) Pieczemy w temp. 200*C przez 15 minut do zarumienienia się rurek. Gotowe rurki nadziewamy kremem. Jak trochę poleżą zmiękną :) Rurki mogą być nadziewane różnymi kremami ... to już jak kto lubi :) Smacznego
W Moim Magicznym DomuCiasto jest niezwykle miękkie i puszyste. Bardzo dobrze komponuje się z masą budyniową. Polecam zabrać taką bułkę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Składniki: ciasto
Lena GotujeKUCHNI , w którym znajdziecie opisy dotyczące ziół, ich zastosowania oraz sposobów na hodowlę w ogródku, na balkonie lub parapecie. :) Świeże zioła posiadają walory smakowe, których nie znajdziecie w paczce suszonych ziół z supermarketu. Pamiętajcie proszę o tym i w miarę możliwości starajcie się używać ich jak najwięcej w swojej kuchni. Powiem więcej - czasem użycie świeżych ziół przesądza o ostatecznym smaku(...)warzyw, makaronu, smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat. Rozmaryn idealnie dopełnia również walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i grzybami. Ponadto doskonale komponuje się z czosnkiem oraz takimi przyprawami jak majeranek i cząber. Aromatyczne właściwości rozmarynu powodują, że jest wykorzystywany do marynat octowych
Garniec MagaliePrzez intensywną produkcje pączków i faworków w tym tygodniu zapomniałam podzielić się nowym przepisem. Po fazie na serniki zakochałam się w czekoladzie. Ten konkretny przepis czekał kilka miesięcy w kolejce zanim postanowiłam go wypróbować, pochodzi on z jednego z blogów ale niestety nie pamiętam kto jest jego autorem. Spodobał mi się przepis, spisałam składniki i tak leżały w szafie(...)szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej ( ja dałam z pełnego przemiału) 2 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki cukru tabliczka czekolady gorzkiej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki orzechów włoskich Wykonanie: Orzechy drobno posiekać. W misce zmiksować żółtka z cukrem, dodać mleko i olej. W innej misce wymieszać kakao , mąkę i proszek do pieczenia. Rozpuścić
ciastkarnia na kruchym spodziemięsa mielonego, sosu pomidorowego i dyni… idealne. Ja swoją tartę nieco zmodyfikowałam. Użyłam między innymi jednego ciasta francuskiego, nie dwóch, jal w oryginalnym przepisie. Jednak moim zdaniem lepiej wykorzystać dwie paczki, gdyż spód będzie wtedy bardziej wyczuwalny. Polecam przepis zdecydowanie, super danie zarówno na obiad, jak i na imprezę. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią(...)pół i mieszamy z sosem. Jeśli używamy dyni z zalewy to dorzucamy ją dopiero w tym momencie. Mięso z sosem wykładamy na podpieczony spód. Posypujemy startym parmezanem. Pieczemy około 25-30 minut. Co jakiś czas należy sprawdzić, czy ciasto nie zarumieniło się zbyt mocno. Upieczoną tartę posypujemy obficie rukolą
Mania Gotowaniafestiwalowego i instrukcją jak je przyrządzić samemu. Miło, że kucharz podzielił się z nami taką informacją. 8/10 11. The Mexican 5/10 pkt Przysmak młodości Jose Riviery, czyli żeberka barbecue pieczone z suszoną śliwką podane na cieście francuskim Nie za wiele jest tutaj do opowiadania, bowiem The Mexicana nie wyrwała się zanadto ze swojego codziennego menu. Obsługa była(...)zająć miejsca i już, już zbliżała się chwila otrzymania wyczekiwanego dania, gdy okazało się, że przegrzebki nie spełniają wymogów. Muszę tutaj pochwalić bardzo kucharza, który po odkryciu, że kolejne paczki zawierają towar niepełnowartościowy (dokładnie wszystko wytłumaczył, ale powtarzać nie będę, żeby czegoś nie poplątać) zdecydował się na przeproszenie oczekujących i niewydawanie kolejnych dań, bo znacząco odstawałyby od tych podawanych wcześniej
Życie zamknięte w smakuOrientalna pomidorowa jest wtedy o wiele smaczniejsza. Bardzo dużą rolę dla mnie odgrywają dodatki do zupy . Postanowiłam dlatego uprażyć na ostro ciecierzycę. Właśnie kilka dni temu małżonek kupił kolejną paczkę suchej ciecierzycy. Wolę ją ugotować po swojemu i tyle ile mi akurat potrzeba. Prażona ciecierzyca to wspaniały dodatek do orientalnej zupy ale również pyszny i zdrowy snacks. Często przyrządzam prażoną(...)wrzuć ugotowaną ciecierzycę, po pół łyżeczki kajeńskiego pieprzu, kolendry i kminu rzymskiego i rumień ciecierzycę podrzucając co i rusz patelnią. Rozlej zupę do miseczek. Ułóż na wierzchu po garści pieczonej ciecierzycy, posyp resztą pietruszki. Ponieważ gotowałam bulion z kurczak, więc została mi porcja gotowanego mięsa, które dodałam do zupy. Zupa stała się idealnym daniem na obiad. Spara Spara
codojedzeniaKarnawał trwa, więc na dziś mam dla Was serowe oponki. Przepis zainspirowany dwumiesięcznikiem ” Pyszne „. Zmieniłam w nim proporcje oraz użyłam serka ricotta zamiast sera
Niebieski kubek z kawaspontanie, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Wyszło naprawdę dobra zapiekanka, którą szybko możesz zrobić, gdy np. niespodziewanie wylądujecie u Ciebie po wyjściu z kina . Składniki (dla dwóch osób): Paczka solonych chipsów nachos z dyskontu na L 1,5 słoika paprykowego sosu salsa, ostrego z dyskontu na L 400g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego mała czerwona cebula (może być biała(...)mięso, papryka, sos salsa, ser i tak dalej. Chodzi o to, żeby wszystko ładnie przeniknęło sosem i serem bez mieszania. Na koniec posyp wszystko serem i wrzuć do rozgrzanego pieca na 10-15 minut (aż ser się porządnie roztopi). Po wyjęciu, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kwaśną śmietaną – polana nią zapiekanka jest dużo lepsza i, powiem nieskromnie
manslogblog