Orientalna pomidorowa jest wtedy o wiele smaczniejsza. Bardzo dużą rolę dla mnie odgrywają dodatki do zupy . Postanowiłam dlatego uprażyć na ostro ciecierzycę. Właśnie kilka dni temu małżonek kupił kolejną paczkę suchej ciecierzycy. Wolę ją ugotować po swojemu i tyle ile mi akurat potrzeba. Prażona ciecierzyca to wspaniały dodatek do orientalnej zupy ale również pyszny i zdrowy snacks. Często przyrządzam prażoną(...)wrzuć ugotowaną ciecierzycę, po pół łyżeczki kajeńskiego pieprzu, kolendry i kminu rzymskiego i rumień ciecierzycę podrzucając co i rusz patelnią. Rozlej zupę do miseczek. Ułóż na wierzchu po garści pieczonej ciecierzycy, posyp resztą pietruszki. Ponieważ gotowałam bulion z kurczak, więc została mi porcja gotowanego mięsa, które dodałam do zupy. Zupa stała się idealnym daniem na obiad. Spara Spara
codojedzeniaKarnawał trwa, więc na dziś mam dla Was serowe oponki. Przepis zainspirowany dwumiesięcznikiem ” Pyszne „. Zmieniłam w nim proporcje oraz użyłam serka ricotta zamiast sera
Niebieski kubek z kawaspontanie, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Wyszło naprawdę dobra zapiekanka, którą szybko możesz zrobić, gdy np. niespodziewanie wylądujecie u Ciebie po wyjściu z kina . Składniki (dla dwóch osób): Paczka solonych chipsów nachos z dyskontu na L 1,5 słoika paprykowego sosu salsa, ostrego z dyskontu na L 400g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego mała czerwona cebula (może być biała(...)mięso, papryka, sos salsa, ser i tak dalej. Chodzi o to, żeby wszystko ładnie przeniknęło sosem i serem bez mieszania. Na koniec posyp wszystko serem i wrzuć do rozgrzanego pieca na 10-15 minut (aż ser się porządnie roztopi). Po wyjęciu, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z kwaśną śmietaną – polana nią zapiekanka jest dużo lepsza i, powiem nieskromnie
manslogblogulepszaczy typu guma ksantanowa. Po samym wprowadzeniu poczułam, że moja świadomość nt. bezglutenowego pieczenia znacznie wzrosła. Jest to pozycja książkowa obowiązkowa dla każdego kto chce się rozwijać w bezglutenowym pieczeniu. Nie jest to książka dla osób rozpoczynających swoją przygodę z kuchnią bezglutenową – taka osoba może się najzwyczajniej w świecie w tych przepisach pogubić, gdyż jest ich naprawdę sporo(...)małym warsztacie na wsi) deski, pięknie ozdobią Waszą (nie tylko) kuchnie! Gdzie można kupić? Online (w sklepie Wood You Like na dawandzie). Koszt: 80 zł + dostawa 3. Świąteczna Slow Paczka Dla: Każdego komu się nie spieszy, dla smakoszy, ciekawych nowych smaków i lubiących wysokiej jakości i lokalną żywność; dla wegan (w wersji wegańskiej). Jeśli osoba, którą chcecie obdarować ma bzika
Fill The Bowlpaczce suszonych śliwek, które kupiłem kilka dni wcześniej, jakimś cudem zostały tylko trzy sztuki. Orzechów nie chciało mi się łupać, a noża ostrzyć (jest to niezbędne przy nacinaniu kieszonek w mięsie). Na dodatek oddałem żonie samochód, a jak wiadomo, na pieszego w drodze do sklepu czyha wiele niebezpieczeństw. Nie spodziewałem się wiele po swoim gotowaniu tego dnia. Kiedy jednak(...)piersi ze wszystkich stron do zrumienienia szynki (po 1 minucie z każdej strony). Rozpocząć od strony, gdzie wypadła końcówka plastrów. Przenieść piersi do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 25 minut
zadanie-gotowaniebardzo nietypowego - przynajmniej dla mnie. Z suszonymi jagodami bowiem spotkałam się tylko raz, parę lat temu, kiedy robiłam przegląd spiżarni w hotelu, w którym wtedy pracowałam. Trzy czy cztery paczki z suszonymi jagodami leżały sobie spokojnie na półce. Nigdy nie widziałam, żeby ktokolwiek tego cuda używał, szybko więc o sprawie zapomniałam. Później w przelocie widziałam je w sklepie, ale cena(...)mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia60 g jasnego brązowego cukru50 g zimnego masła1 jajko65 g całych obranych migdałów65 g suszonych jagód60 g białej czekoladyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto. Czekoladę posiekać niezbyt
Pożeraczka, czyli raz adobrzegóry nogami, w ten sposób, że uchwyt będzie bezpośrednio nad 'naczyniem końcowym'- to po nim będzie kapać skroplona para. Garnek odstawiamy na kilka godzin. Następnie naszą konstrukcję ustawiamy na piecu, doprowadzamy wodę do wrzenia, a na odwróconej przykrywce układamy lód. Gorąca para uniesie się w górę i skropli w kontakcie ze schłodzoną pokrywką. Po uchwycie, będzie kapać dokładnie do 'naczynia(...)najbardziej, bo wybór dla warszawiaków jest konkretny). Zdecydowałam się na opcję zapłaty przy odbiorze, ponieważ nasz osiedlowy kurier DPD podchodzi bardzo kreatywnie do swojej pracy. Zamówiona w niedzielę paczka przyszła w środę. I powiem Wam, że tyle już rzeczy kupuje przez internet, że i do takich domowych zakupów mogłabym się przyzwyczaić. Czy aż z Warszawy? Z jednej strony dla mojego
les mirabellesnożem i posiekane 3 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę 2 małe puszki fasolki Flageolet (nazywana flażoletką) lub mrożony młody bób 1 paczka chipsów tortilla (nacho) 100 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju arachodowego lub oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki chili 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano mały pęczek świeżej(...)popieprzyć do smaku.Ułozyć w salaterce. Kwaśną śmietanę również podać w salaterce by można było ją urzywac jako dipu do sałatki i awokado. Zapiekankę podać na gorąco prosto z pieca ze schłodzonymi awokado,śmietaną i sałatką
Sztuka gotowania w/g SamiryMiałam krótką przerwę ale dzisiaj dołączyłam do kolejnego "Wypiekania na śniadanie" . W ten weekend tematem jest pyszne śniadanie. Ja zrobiłam bardzo proste ale jak dla mnie
Ala piecze i gotujeU mnie słońce za oknem i puszyste drożdżówki z marmoladą, aromatyczną skórką pomarańczową HELIO oraz domową, chrupiącą kruszonką. Jest pysznie! Takie drożdżowe zawijańce/ślimaczki można przygotować
Zasmakuj KuchniNareszcie maj! Nareszcie prawdziwe ciepło i słońce! Drzewa nareszcie zielone, jeszcze tą świeżą, wiosenną zielenią, już nie nieśmiałymi pączkami, ale odważnymi młodymi listkami, które za chwilę zmienią się w szumiące listowie. Uwielbiam tę porę, ten prawdziwie wiosenny czas z letnimi temperaturami, dziś będzie tu 28° C! A jutro, gdy będę już znowu w Polsce, ma być 30! Nie do wiary(...)Nadziane warzywa położyć na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia, posypać przyprawami (z solą ostrożnie, bo ser jest dość słony). Zawinąć w folię i zabrać na grilla lub piec w piekarniku, rozgrzanym do 210°C, koniecznie z funkcją grill (cukinia ze zdjęć jest właśnie z piekarnika). Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub białym pieczywem. A smak? Poezja po prostu
Kuchnia PrezydentowejUwielbiam kruszonki! Od tego należałoby zacząć Ciasto z kruszonką jest dodatkowo chrupiące, słodkie, fajnie kruche, delikatne, wzbogacone w smaku. Szczególnie gdy robimy kruszonki smakowe, np. migdałowe
Zasmakuj KuchniZ moich przetworów zostało mi pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki, troszkę morelowego, które nie zmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki
Blondynka Gotujewrócicie w lata, kiedy byliście dzieciakami. Potrzebujecie tylko kilku składników, które powinniście mieć w domu. PRZEPIS NA CHAŁKĘ: - 520 g mąki pszennej typ 480 + do podsypywania - 1/2 paczki drożdży świeżych ( nie zastępuj instant) - 130 ml ciepłego mleka - 4 jajka wiejskie - 1/2 szkl. cukru - 2 łyżeczki cukru pudru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z laski wanilii - 1/3 kostki masła(...)chałkę - ściąga jak to zrobić np. TUTAJ Zaplecione chałki układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub brązowym cukrem, odstawiamy na 20 minut aby podrosły i pieczemy. CZAS PIECZENIA: 40 - 45 MINUT GRZANIE: DÓŁ + TERMOOBIEG TEMP. 160 STOPNI C Chałkę studzimy na kratce, można jeść ciepłą ale nie gorącą. Najlepiej smakuje z masłem, albo sama
SMYKWKUCHNI