Korzystam z sezonowych owocowych wypieków jak się da – i jak pozwoli mi córcia , dlatego kombinuję, dzielę dzień na sześć, robię swoje i się cieszę! Udaje
Zasmakuj Kuchnispecjalny program artystyczny przygotowywany dla znakomitej publiczności, wśród której oprócz rodziny zawsze zasiada grono delegatów. Jestem osobą, która zawsze przeżywa, szybko się wzrusza i ma problem ze znalezieniem pełnej paczki chusteczek podczas telewizyjnych melodramatów. Tym razem również się wzruszyłam, szczególnie widząc w oczach Mojej Mamy zadowolenie i dumę ze mnie. Wiedziałam, że tych kilkanaście lat tańca warto było przeżyć między(...)naczyniu do zapiekania wyłożonym liśćmi kapusty. Na wierzch połóż pokrojoną w plastry cebulę, przykryj liśćmi kapusty, wlej bulion i przykryj pokrywą. · Piecz w temperaturze 190 stopni przez 40 minut. Przygotowanie sosu: · Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojony czosnek, pomidory i zioła. Duś
Moja Mama GotujeJak dla mnie drożdżówki idealne, zarówno pod względem wykonania jak i smaku. Konfitura pomarańczowa w połączeniu z malinami - duet idealny. ETERNO już od kilkunastu tygodni na
Blondynka Gotujezdjęciu: Oczy Carycy CIASTA I TORTY Apple bread Babka drożdżowa Babka kajmakowa Babka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami Brazylianka Brownie piernikowe Chlebek bananowy Chlebek watykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto(...)kawowe Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Muffinki z bananami Muffinki z brzoskwiniami Muffinki z jagodami Muffinki z mirabelkami Muffinki z musli Muffinki z rabarbarem Muffinki z truskawkami Oponki z serem Pączki hiszpańskie Pączki rogate Pączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowane Pierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka warszawski Wafle białe z bakaliami Wafle kajmakowe z powidłem Wafle kajmakowe Wafle kakaowe
Kuchnia domowa AniWracamy do poniedziałkowych słodkości. Od jakiś kilku dni mamy mega trudne warunki do gotowania i przygotowywania przepisów. Większa część naszego dobytku znalazła się w kuchni
PaleoLifeniż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim? Myślę, że powoli zaczynam się uczyć, jak żyć przyjemnie(...)dwie lodówki, kominek, bar, łazienkę i przebieralnię dla kucharza. Życie w Toskanii cechuje prostota i przyjemność. A poza tym nie można czuć się ubogim, gdy w ogrodzie stoi piec opalany drewnem." * Prostota i przyjemność. To rodzaj bogactwa, który naprawdę mnie uszczęśliwia. Niemal codziennie przekonuję się, że "uboga w złoto i świecidełka", staję się coraz bardziej bogata w bezcenne
KUCHARNIAJagodzianki to obowiązkowy wypiek w sezonie jagodowym :) W każe lato trzeba skosztować pysznych, puszystych bułeczek drożdżowych z jagodami oraz koniecznie skusić się na pierogi z jagodami
Kulinarne PrzebojeNazwałam te rogale biszkoptowymi, bo zrobiłam ciasto w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Białka ubiłam, dodałam stopniowo puder oraz żółtka niczym podczas przygotowania biszkoptu. W efekcie
Poezja Smaków - blog kulinarnytakże opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki, kiszone cytryny, bulion warzywny, pączki, hummus, szakszuka, czy płatki śniadaniowe to tylko kilka z propozycji jakie można znaleźć w tej książce. Ja jak tylko uporałam się z remontem zabrałam się za klasyczną chałkę, gdyż(...)długości 25 cm każdy. Teraz musimy zapleść dwa osobne warkocze, czyli po 3 sznureczki na każdy warkocz, końce dokładnie podwijamy pod spód aby splot nam się nie poluzował podczas pieczenia. Jak zauważyliście zostało nam jedno jajko, które roztrzepujemy z łyżeczką wody. Zaplecione chałki wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą smarujemy obficie jajkiem, luźno przykrywamy folią spożywczą
Blondynka Gotujeząbki czosnku – obrane po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki tartego chrzanu (może być kupny) 4 jajka ugotowane na twardo do dekoracji (opcjonalnie(...)wiśni (u mnie mrożone) lub innych czerwonych owoców Ciasto: 3 jajka – razem białko i żółtko szklanka cukru szczypta soli 1 i 1/4 szklanki mąki wymieszana z łyżeczką proszku do pieczenia połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Migdałowa kruszonka: połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej (zostawić odrobinę do wysmarowania formy) ćwierć szklanki cukru
Ugotowane pozamiataneostatnie dni to już istne szaleństwo. Najpierw pączkowy maraton, a następnie ciągnące się niczym włoska mozzarella objadanie pizzą. No ale jak sobie odmówić, no pytam jak? Przecież od pączków moje szczęście i dostatek zależy, a na kawałek pizzy to ja zawsze znajdę miejsce. Bo ja jestem pies na pizzę, ale nie na byle jaką, tylko taką z dobrych składników(...)ciasto podzielić na dwie części. Każdą delikatnie rozciągać na okrąg o średnicy ok. 25-28 cm (staramy się nie wałkować), a następnie delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 7) Na cieście rozprowadzić sos i poukładać wybrane dodatki. 8) Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 12-15 min do momentu zarumienienia (połowę czasu tylko z dolnym grzaniem
Fitsweet.meFormujemy wałek, dzielimy na 12 równych porcji. Kolejno każdą porcję lekko oprószamy mąką (dosłownie odrobinę) i wałkujemy wzdłuż. Następnie rolujemy tworząc foremne wałeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte bułeczki dokładnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)się z niej ciasto drożdżowe na włoską babkę bożonarodzeniową Panettone i Pandoro, oraz wielkanocną Colomba , stosuje się ją także do wyrobu makaronów , wypieku długo rosnącej pizzy, bagietek, croissantów, brioszek, pączków, focaccii, indyjskich chlebków Chapati. Mąka Manitoba jest podstawą produkcji Seitanu , składnika szeroko stosowanego w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jako źródła roślinnego białka. Jest dostępna w sklepach włoskich, zwłaszcza tych, które
mojewypiekiinietylkoPamiętacie jak pisałam o paczce od Artisan Grains ? Jeżeli nie, to znajdziecie to TUTAJ . Oprócz zbóż tej marki mogłam spróbować przepysznych i zdrowych przekąsek - batonów owocowo owsianych i chrupiącej soi . Zarówno wersja na słodko, czyli batony i na słono, czyli soja bardzo mi smakowała. Moją ocenę znajdziecie poniżej. Mam nadzieję, że zachęci to Was do wypróbowania tych pyszności(...)strony to dobrze, bo baton być może byłby zbyt kwaśny. Idealna konsystencja, duże kawałki dodanych składników, świetny smak sprawiają, że bez zastanowienia sięgnęłabym po niego kolejny raz. Pieczone młode fasolki soi "słodka chilli" edamame - młoda soja (92%) * przyprawa słodka papryczka chilli (7.5%) (cukier, sól, laktoza, czosnek, pomidor, papryka, ekstrakt drożdży, chilli, cebula, kumin, pietruszka, ekstrakt papryki) * olej
Zdrowie na języku :PMięso mielone i sos pomidorowy w bardzo prostej lazanii Wiosenne porządki w kuchni zazwyczaj skutkują u mnie w kulinarnych inspiracjach. Zawsze odnajdę wtedy jakąś paczkę zapodzianego w czeluściach szafek składnika, z którym potem eksperymentuję przy gotowaniu. Tak było i tym razem. W roli głównej: makaron do lazanii ! Kupiłam go dobrych kilka miesięcy temu, zachomikowałam na tyłach półki i kompletnie zapomniałam(...)płaty makaronu Wierzch posypać żółtym serem - startym na grubych oczkach tarki . Naczynie z lazanią wstawić bez przykrycia do nagrzanego do 200C piekarnika - dolny poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Piec ok. 35-40 minut, aż ser z wierchu apetycznie się zarumieni. Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 10 minut i dopiero wtedy kroić na porcje - danie będzie wtedy poręczniejsze
Grunt to przepis!ostatnie dni to już istne szaleństwo. Najpierw pączkowy maraton, a następnie ciągnące się niczym włoska mozzarella objadanie pizzą. No ale jak sobie odmówić, no pytam jak? Przecież od pączków moje szczęście zależy i dostatek, a na kawałek pizzy to ja zawsze znajdę miejsce. Bo ja jestem pies na pizzę, ale nie na byle jaką, tylko taką z dobrych składników(...)ciasto podzielić na dwie części. Każdą delikatnie rozciągać na okrąg o średnicy ok. 25-28 cm (staramy się nie wałkować), a następnie delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 7) Na cieście rozprowadzić sos i poukładać wybrane dodatki. 8) Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 12-15 min do momentu zarumienienia (połowę czasu tylko z dolnym grzaniem
Fitsweet.me