krwi i poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, dodaje energii...., tak można bez końca. Warto dodać ją do naszego menu. Składniki: 2 dojrzałe banany 2 jabłka 2 kiwi łyżeczka zmielonych orzechów włoskich mniejsza garść suszonej żurawiny łyżka spiruliny (sproszkowane algi) szczypta kardamonu 3/4 szklanki wody niegazowanej Przygotowanie koktajlu: Zblenduj wszystkie powyższe składniki na gładką masę. W zależności jaką konsystencję lubisz dolej
Zasmakuj Kuchnimleko kokosowe. Całość słodzona syropem daktylowym. Aktualnie dostępne są cztery warianty smakowe. Napoje są idealne dla wegan i osób na diecie paleo . W składzie nie znajdziesz glutenu, soi i orzechów. Każde znajduje się w 330 ml kartoniku. A jak jest ze smakiem? Zapraszam na recenzje :) Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia , natomiast mleczka możecie kupić np. w sklepie Ekoganik Market
Zdrowie na języku :PNagrzewamy piekarnik do 170C. Naczynie żaroodporne( ew. blachę) napełniamy wodą. Kładziemy w niej tortownice i pieczemy około 70-80 min. Studzimy najlepiej cała noc. Dekorujemy polewą czekoladową z dodatkiem orzechów włoskich. Wszystkie produkty można znaleźć w sklepie www.biogo.pl - serdecznie polecam
Jedz zdrowo żyj zdrowo!bazę na kremową zupę. Lubię, gdy w koktajlu jest coś do pochrupania. Tym razem postawiłam na blanszowane, ekologiczne migdały, które podobnie jak nasiona dyni, pestki słonecznika i sezamu oraz orzechy są bogactwem minerałów i kwasów tłuszczowych. To doskonałe dodatki do sałatek, kasz czy owsianek. Pestki i ziarna, przed wykorzystaniem, najlepiej podprażyć na suchej patelni, wtedy wydobędziemy z nich
Moja smaczna kuchniakolendry, papryka słodka, lubczyk, tymianek mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki olej do smażenia Przygotowanie: W miseczce mieszamy mięso, jajko i drobno posiekany koperek. Przyprawiamy. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Na patelni podsmażamy pokrojone drobno pieczarki, cebulę oraz pomidora. Gdy zmiękną dodajemy szklankę wody, przyprawiamy do smaku. Dodajemy uformowane klopsiki. Dusimy do miękkości mięsa, pod koniec
Zasmakuj Kuchniciastek Oreo biszkopty przełożone masą (kupiłam takie w sklepie Biedronka) kilka ciastek w polewie czekoladowej ( u mnie to była Milka) garść M&M, tu chodzi o te z orzechem w środku Połowę ganache przelałam do worka cukierniczego i włożyłam do zamrażarki, połowę zostawiłam w rondelku na blacie kuchennym. Kiedy ganache w zamrażarce zgęstniało do konsystencji masy, którą można wyciskać
Blondynka GotujeBlack Chili Chocolate lub Richmont Earl Grey Blue ) *** 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru (można odrobinę więcej lub odrobinę mniej, w zależności od upodobań) 3/4 szklanki rodzynek (można też dodać orzechy, suszone śliwki, suszone morele) 50 ml ciemnego rumu i ewentualnie rum do namoczenia rodzynek 3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataautorka bierze również pod uwagę sezonowość składników, są to dania proste w przygotowaniu, opatrzone pięknymi zdjęciami potraw. Śniadania: znajdziemy tutaj przepisy na : sałatkę jajeczną z jabłkiem, kaszkę kukurydzianą z orzechami, syropem z agawy, żurawiną i borówką, jest tez talerz rozmaitości i wiele innych propozycji :-) II śniadania to np : bananowe placki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem
kruche babeczkiciasteczek wykonanie: Wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam miękkie masło i wyrobiłam palcami, jak kruszonkę. Do ciasta dodałam leciutko podgrzany miód i dokładnie wymieszałam łyżką. Z masy formowałam kulki wielkości orzecha, obtaczałam w drobnym cukrze i układałam w odstępach (!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180stopni 10 - 12 minut (tylko do lekkiego zrumienienia, bo jeśli ciasteczka się przypieką
babka w formiemogą być zastąpione owsianymi, orkiszowymi lub jęczmiennymi. Daktyle medjool zastąp, wcześniej namoczonymi i odciśniętymi z nadmiaru wody, daktylami „zwykłymi” albo użyj miodu, syropu klonowego lub z agawy. Orzechy laskowe zastąp innymi ulubionymi lub posiadanymi. Myślę, że włoskie lub ziemne również się świetnie sprawdzą. Co do oleju kokosowego , to proponowałbym go używać ze względów nie tylko technologicznych, ale też
Blendmanszarlotka z kokosową nutą Magdalena Cytrynowa babka piaskowa Joanna Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień
Magiczne Życie Martyłyżki zmielonych ziaren chia, 1 1/4 szklanki karobu, 20 daktyli, 1 łyżka wanilii w proszku. Polewa: 5 łyżek karobu, 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki domowego masła z orzechów laskowych. Przygotowanie: Ugotowaną fasolę i daktyle mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie łączymy. Formę o wymiarach 20x20 cm smarujemy
Jeść, by żyć w zdrowiuszklanki płatków lub wiórków kokosowych (u mnie surowe), 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (u mnie nierafinowany), 150 ml wody, 2 łyżki karobu (u mnie surowy) 1 łyżka masła z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu z agawy lub innego słodzika pół łyżeczki wanilii. Wykonanie: Płatki kokosowe blendujemy na proszek. Dodajemy kaszę, olej, wodę i słodzik. Blendujemy na gładką masę. Dzielimy
Jeść, by żyć w zdrowiuProponuje on jeść ziemniaki, nie "boi" się glutenu w pieczywie. Takie produkty każdy lubi i się nasyca. Jedyne, z czym można mieć problem na jago diecie to brak tłuszczy (orzechów, olejów). McDougall zaleca ograniczyć ich spożycie do absolutnego minimum. Warto jego książkę przeczytać, ale czy warto przejść na dietę pełną skrobi? Mnie to nie odpowiada. Za dużo w niej
Jeść, by żyć w zdrowiusłonych śniadań? Składniki: placuszki (25 sztuk): 1 szklanka quinoa, 1 szklanka prosa, woda. wersja wytrawna: awokado, pomidor, cebula, olej lniany, sól, suszona natka pietruszki. wersja słodka: masło z orzechów laskowych, porzeczki w soku własnym. Wykonanie: Komosę ryżową i proso moczymy przez kilka godzin. Następnie przepłukujemy obficie wodą, umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 0.5 cm ponad poziom
Jeść, by żyć w zdrowiu