orzechy - 16941 przepisów (strona:664/1130)

CIASTECZKA PIEGUSKI 118

Ciasto podzielić na 3 równe części, podsypać mąką i rozwałkować na ok. 4-5 mm.  Wyciąć kółka mniejszą szklanką lub nabrać w dłonie ciasto i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć. Ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 10-15 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni

Kuchnia Paulettes
CZEKOLADOWE TIRAMISU Z MALINAMI 157

śmietana kremówka 250 ml.  żółtka z 3 jaj cukier 3 łyżki czekolada mleczna 100 g.  czekolada gorzka 100 g.  rum 2 łyżki syrop o smaku orzechów laskowych 2 łyżki (można pominąć) maliny świeże ok. 120 g.  olej kokosowy lub inny olej np. rzepakowy 1 łyżka biszkopty podłużne 1 op. kakao do oprószenia kawa mocna 1/4 szkl

Kuchnia Paulettes
Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami 269

napowietrzonej struktury ciasta. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec w 200`C 12-15 minut gorącą roladę przełożyć na kuchenną ściereczkę wysypaną cukrem pudrem lub mielonymi orzechami. Powoli, delikatnie usunąć papier do pieczenia, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić do ostudzenia  laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i nożem zeskrobać ziarenka. Mascarpone, cukier puder, ziarenka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kutia z kaszą jaglaną 96

font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kutia z kaszą jaglaną Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Mak – 2 szklanki Rodzynki – ½ szklanki Żurawina suszona – ½ szklanki Migdały bez skórki – ½ szklanki Orzechy włoskie – ½ szklanki Miód – 5 łyżek Mleko – 4 szklanki Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać a następnie ugotować do miękkości w 2 szklankach mleka. Pozostałe mleko zagotować i sparzyć nim mak. Sparzony

Kuchnia Bon Appetit
Pierniczki brukowce 181

średnicy ok. 2,5 cm. Odkrawać 3 cm kawałki, spłaszczać na dłoni wkładać na środek 1/2 łyżeczki nadzienia (jeżeli macie wprawę może być więcej). Zlepić dokładnie, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia, nie zachowując równych rzędów. Piec w 180C przez ok. 20 minut. Gdy przestygną polukrować. Gdy lukier zastygnie brukowce podzielić

Pełny talerz
Co może zboże? Płatki zbożowe Lubella 136

płatkami żytnimi Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki garść roszponki połowa serka camembert połowa gruszki kawałek granata pół garści płatków żytnich Lubella olej rzepakowy z dodatkiem orzechów arachidowych Przepis 1 Roszponkę wykładamy na talerz i po kolei dodajemy składniki. 2 Gruszkę i camemberta kroimy w kawałki. 3 Z granatu wydobywamy "pestki owocowe". 4 Całość posypujemy płatkami

Kuchnia Bazylii
KOKOSOWE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ i BIAŁĄ CZEKOLADĄ 156

Miksujemy krótko, na małych obrotach miksera, do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i suszoną żurawinę. Krótko mieszamy. Łyżka nabieramy porcje masy i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce zachowując spore odstępy. Wierzch każdej kulki lekko spłaszczamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 12 minut, aż brzegi ciastek zaczną się delikatnie rumienić, ale środek

cool and minty
Drożdżówki z makiem 176

Nadzienie: 200 g maku+ wrzątek do zalania 1 jajko 20 g masła, stopionego kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki cukru pudru 2 łyżka miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanych rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki wiórek kokosowych   Dodatkowo: jajko wymieszane z 1 łyżeczką mleka cukier puder do dekoracji     Przygotowanie

Nastoletnie Wypiekanie
Wafelkowe kuleczki kakaowe 137

kremem, mieszamy łyżką. Masę odstawiamy do przestudzenia, a następnie na chwilę do lodówki do schłodzenia (masa powinna zgęstnieć, aby łatwiej lepiło się kuleczki). Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze (wielkość zależy od nas). Każdą kuleczkę po uformowaniu obtaczamy w ciemnym kakao. Wkładamy do lodówki. Następnie gdy kuleczki nabiorą odpowiedniej zwartej konsystencji (minimum 30 minut w lodówce). Posypujemy

Słodkie okruszki
Kakaowo-orzechowe ciasteczka z ciecierzycy 173

klonowy) - 2-4 łyżki mleka - łyżka masła orzechowego Część czekoladowa: - 3 łyżeczki kakao - rządek utartej gorzkiej czekolady Część orzechowa: - dodatkowa łyżka masła orzechowego - naturalny ekstrakt waniliowy  - pokruszone ulubione orzechy  Wykonanie: Wszystkie składniki na masę podstawową wrzucamy do miski i za pomocą blendera miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ( powinna ona być dość gęsta i nie rozlewająca się

Gawron w rosole
Szybkie gotowanie: Dyniowa zupa z pomarańczą 164

pomoże! Składniki (na dwie porcje): -800g dyni (hakkaido lub piżmowej)  -jedna dojrzała pomarańcza -1/4 cebuli -ząbek czosnku -cynamon, kurkuma, imbir  -pieprz, sól Dodatki: -prażone orzechy włoskie -podsmażona szynka szwarcwaldzka Wykonanie: Dynię obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebulkę i czosnek siekamy i razem z dynią wrzucamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem do połowy wysokości i gotujemy pod przykryciem

Gawron w rosole
Kruche, maślane ciasteczka z migdałami i rodzynkami. 123

następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy, następnie dodajemy bakalie oraz musli, wszystko dobrze mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ręce maczamy w wodzie i nabieramy porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego. Układamy w odstępach na blaszce i lekko rozpłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około  10/15 minut na złoty kolor. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
ciasto czekoladowe z nutą piernika 172

cukru pudru 240 ml maślanki 100 ml oleju 2 jajka 2 łyżki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa posiekane orzechy wykonanie: Czekoladę siekamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu miksujemy olej z maślanką oraz jajkami. Do zmiksowanych składników przesiewamy suche składniki i mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Białkowy omlet ze szpinakiem i orzeszkami ziemnymi. 132

wzrostu.  Każdy sportowiec, czy tak ja kilkuletni amator biegania, jest mocno zaprzyjaźniony z kilkoma posiłkami takimi jak: omlety, szejki, w różny sposób przygotowywane piersi z kurczaka czy indyka, orzechy ziemne, banany i świeże warzywa. Dlatego też chciałam dzisiaj Wam pokazać posiłek, który zapewne każdy sportowiec zjadłby ze smakiem! Białkowy omlet po treningowy, ze szpinakiem w sosie czosnkowym i prażonymi

SMYKWKUCHNI
Kalendarz adwentowy 172

Zróbcie jak najdłuższy papierowy łańcuch na choinkę  12. Mapa skarbów + Przeczytajcie opowiadanie świąteczne  13. Mapa skarbów + Rozwiążcie rebus świąteczny + słodycze  14. Wykonajcie ozdobę choinkową ( renifer z orzecha włoskiego)  15. Mapa skarbów + Rozwiążcie labirynt świąteczny  16. Złóżcie szopkę betlejemską  17. Wieczorny rodzinny spacer w poszukiwaniu najładniejszych świątecznych dekoracji  18. Dzień rodzinnego oglądania świątecznej bajki

Atlas Smaków