sztuki Maliny (najlepiej mrożone) – 1 szklanka Śliwki – 4 sztuki Sok z ½ cytryny Mięta – 3 łyżki drobno posiekanej i kilka listków do dekoracji + lody np. jogurtowe z miodem i orzechami pekan Wykonanie: Wszystkie owoce myjemy i kroimy w równą kostkę. Następnie mieszamy razem z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Zajadamy w upalne dni razem z lodami czytając książkę
Kuchnia Bon AppetitTorcik śmietankowy z brzoskwiniami Od dziś także na blogu będę wstawiać same zdjęcia moich torcików. Torcik śmietankowy z brzoskwiniami, obsypany krokantem z orzechów . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusicukinii (żółtej, zielonej) 2 cebule spory pęczek bazylii 150 g kaszy kuskus (suchej) łyżeczka nasion kozieradki płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju roślinnego garść posiekanych i podprażonych orzechów (polecam do tej zupy nerkowce) Przygotowanie: Cebulę pokrój a cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez 5 minut, dodaj zmieloną kozieradkę, wymieszaj
greenscarfpuszystości. Nadal mieszając - wbić jajko i następnie dodać resztę składników. Masę dokładnie wyrobić i połączyć z uprażonymi pestkami dyni oraz posiekaną czekoladą. Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione. Początkowo będą miękkie
Di gotujeMiksujemy do połączenia, ciasto będzie miało konsystencję a la kruszonki. Do ciasta wsypujemy 1/2 szklanki kostki jabłkowej ze skórką. Mieszamy łyżką składniki. Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze. Blaszkę można albo wyłożyć papierem do pieczenia albo spryskać np. oliwą z oliwek w spray’u. Ciasteczka układamy w małych odstępach
Słodkie okruszkiobtoczenia (jedna łyżka) Płatki zalać wodą lub mlekiem roślinnym. Gotować, aż jaglanka będzie bardzo gęsta. Wystudzić. Dodać mąkę kokosową lub zmielone wiórki i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, przełożyć do pojemnika. Schłodzić w lodówce. Wartości odżywcze: 179 kcal w całej porcji (22 kcal w jednej z ośmiu kuleczek
Chocolate Muffin Blogorzeszki ziemne, rodzynki, suszone śliwki Płatki zalać wodą lub mlekiem roślinnym. Gotować, aż jaglanka będzie bardzo gęsta. Wystudzić. Dodać mąkę kokosową, kakao i wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w kakao (niekoniecznie), przełożyć do pojemnika. Schłodzić w lodówce. Wartości odżywcze: 187 kcal w porcji bez dodatków (23 kcal w jednej z ośmiu kuleczek
Chocolate Muffin Blogbook of fast food" Nigel Slater składniki - 2 porcje 100 g kaszy bulgur 200 ml wrzącej wody 2 dojrzałe, świeże figi 100 g jeżyn 1 łyżka oleju z orzechów włoskich (lub oliwy) 2 łyżki czerwonego octu winnego przygotowanie Kaszę zalać posolonym wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie kasza powinna być już miękka - jeżeli
Stare Garymieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka troszkę się rozpłyną. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min, aż się zarumienią. (inspiracja
Domowy Smak JedzeniaŻebrowana po przekrojeniu w poprzek przypomina kwiat, kolor miąższu od białego przez żółty do bladopomarańczowego. Świetna do pieczenia, na placki, na zupę i do ciasta – słodka, z lekkim posmakiem orzechów laskowych. DYNIA SAMPSON szaroniebieska, z delikatnym żebrowaniem. Spora, ciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy lub bardzo ciemny, zwarty i mocno pachnący miąższ jest dobry
Karo in the Kitchennaturalnego ekstraktu migdałowego kakao do obtaczania kulek Płatki owsiane zmielić (najlepiej w młynku do kawy), dodać cukier puder, masło i ekstrakt migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w kakao. Gotowe
Posadzone i zjedzonekraje zachodu, które już na przełomie XV i XVI wieku sprowadziły do Tajlandii pieprz – który jest jedną z ważniejszych przypraw – oraz wykorzystywane, aż po dziś dzień bakłażany, orzechy nerkowca, pomidory czy ananasa. Jak napisałem wcześniej, kuchnię tajską charakteryzuje bardzo luźne podejście do gotowania. To od indywidualne stylu kucharza, ilości dodanych składników i wykorzystanych przypraw zależy smak danego dania
Jacob Tastesposiekanej kolendry Mango, awokado i ogórka pokroić w kostkę, dodać kolendrę doprawić sokiem z limonki oraz sosem sojowym oraz drobno posiekaną papryczką. Podawać z ćwiartką limonki i uprażonymi orzechami nerkowca. Ale nie jest to obowiązkowe ;) Smacznego ! Foto wykonał mój brat: https://www.facebook.com/fotadrianjaniak/
Jemy Pijemyrozpuszczamy masło z czekoladą i cukrem. Przelewamy całość do miski. Dodajemy kakao, mąkę z proszkiem i sól. Zagniatamy ciasto na końcu dodając białko. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciastko wtykamy po jednej jeżynie. Pieczemy ciastka w 180 st.C przez 12 minut. Zdejmujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórysoli utrzeć do puszystości. Nadal miksując - dodać jajko, a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę szybko zagnieść i połączyć z drażetkami. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki należy lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka drażetek. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec
Di gotuje