ciastek Oreo biszkopty przełożone masą (kupiłam takie w sklepie Biedronka) kilka ciastek w polewie czekoladowej ( u mnie to była Milka) garść M&M, tu chodzi o te z orzechem w środku Połowę ganache przelałam do worka cukierniczego i włożyłam do zamrażarki, połowę zostawiłam w rondelku na blacie kuchennym. Kiedy ganache w zamrażarce zgęstniało do konsystencji masy, którą można wyciskać
Blondynka GotujeBlack Chili Chocolate lub Richmont Earl Grey Blue ) *** 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru (można odrobinę więcej lub odrobinę mniej, w zależności od upodobań) 3/4 szklanki rodzynek (można też dodać orzechy, suszone śliwki, suszone morele) 50 ml ciemnego rumu i ewentualnie rum do namoczenia rodzynek 3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataautorka bierze również pod uwagę sezonowość składników, są to dania proste w przygotowaniu, opatrzone pięknymi zdjęciami potraw. Śniadania: znajdziemy tutaj przepisy na : sałatkę jajeczną z jabłkiem, kaszkę kukurydzianą z orzechami, syropem z agawy, żurawiną i borówką, jest tez talerz rozmaitości i wiele innych propozycji :-) II śniadania to np : bananowe placki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem
kruche babeczkiciasteczek wykonanie: Wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam miękkie masło i wyrobiłam palcami, jak kruszonkę. Do ciasta dodałam leciutko podgrzany miód i dokładnie wymieszałam łyżką. Z masy formowałam kulki wielkości orzecha, obtaczałam w drobnym cukrze i układałam w odstępach (!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180stopni 10 - 12 minut (tylko do lekkiego zrumienienia, bo jeśli ciasteczka się przypieką
babka w formiemogą być zastąpione owsianymi, orkiszowymi lub jęczmiennymi. Daktyle medjool zastąp, wcześniej namoczonymi i odciśniętymi z nadmiaru wody, daktylami „zwykłymi” albo użyj miodu, syropu klonowego lub z agawy. Orzechy laskowe zastąp innymi ulubionymi lub posiadanymi. Myślę, że włoskie lub ziemne również się świetnie sprawdzą. Co do oleju kokosowego , to proponowałbym go używać ze względów nie tylko technologicznych, ale też
Blendmanszarlotka z kokosową nutą Magdalena Cytrynowa babka piaskowa Joanna Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień
Magiczne Życie Martyłyżki zmielonych ziaren chia, 1 1/4 szklanki karobu, 20 daktyli, 1 łyżka wanilii w proszku. Polewa: 5 łyżek karobu, 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki domowego masła z orzechów laskowych. Przygotowanie: Ugotowaną fasolę i daktyle mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie łączymy. Formę o wymiarach 20x20 cm smarujemy
Jeść, by żyć w zdrowiuszklanki płatków lub wiórków kokosowych (u mnie surowe), 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (u mnie nierafinowany), 150 ml wody, 2 łyżki karobu (u mnie surowy) 1 łyżka masła z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu z agawy lub innego słodzika pół łyżeczki wanilii. Wykonanie: Płatki kokosowe blendujemy na proszek. Dodajemy kaszę, olej, wodę i słodzik. Blendujemy na gładką masę. Dzielimy
Jeść, by żyć w zdrowiuProponuje on jeść ziemniaki, nie "boi" się glutenu w pieczywie. Takie produkty każdy lubi i się nasyca. Jedyne, z czym można mieć problem na jago diecie to brak tłuszczy (orzechów, olejów). McDougall zaleca ograniczyć ich spożycie do absolutnego minimum. Warto jego książkę przeczytać, ale czy warto przejść na dietę pełną skrobi? Mnie to nie odpowiada. Za dużo w niej
Jeść, by żyć w zdrowiusłonych śniadań? Składniki: placuszki (25 sztuk): 1 szklanka quinoa, 1 szklanka prosa, woda. wersja wytrawna: awokado, pomidor, cebula, olej lniany, sól, suszona natka pietruszki. wersja słodka: masło z orzechów laskowych, porzeczki w soku własnym. Wykonanie: Komosę ryżową i proso moczymy przez kilka godzin. Następnie przepłukujemy obficie wodą, umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 0.5 cm ponad poziom
Jeść, by żyć w zdrowiucukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko i wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec wsypać mąkę i zmiksować. Z masy wyrabiać kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując duże odstępy pomiędzy nimi) i lekko je spłaszczyć. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 10 minut.(do złotego koloru). Ciasteczka
Pink Envelopetrochę wyższy poziom niż klasyczna wersja ze śmietaną i cukrem. W dalszym ciągu pozostając przy klasyce bliny gryczane czy mini gołąbki jednak w wersji botwinkowej z burakiem i orzechami. Znajdziemy jednak dość ciekawe połączenia takie jak słodko-kwaśne pieczarki z bryndzą i pietruszką czy grzanki z kaszanką i figami. W tym rozdziale także znajdują się Pierogi po Bosacku , czyli popisowa
Mr. Tastegotującej się wody. Jajko w koszulce gotuję 1,5 minuty. Awokado obieram, kroję w plastry. Kozi ser kruszę, makrelę rozdrabiam, migdały siekam drobno. Ugotowaną kaszę mieszam z rybą, orzechami i bazylią oraz olejem rzepakowym. Przekładam na talerz i posypuję pokruszonym serem kozim. Podaję z jajkiem w koszulce i pokrojonym awokado na ciepło lub na zimno. Smacznego, Klaudia. *Wystarczy zanurzyć kilka
Mango Papajagotującej się wody. Jajko w koszulce gotuję 1,5 minuty. Awokado obieram, kroję w plastry. Kozi ser kruszę, makrelę rozdrabiam, migdały siekam drobno. Ugotowaną kaszę mieszam z rybą, orzechami i bazylią oraz olejem rzepakowym. Przekładam na talerz i posypuję pokruszonym serem kozim. Podaję z jajkiem w koszulce i pokrojonym awokado na ciepło lub na zimno. Smacznego, Klaudia. *Wystarczy zanurzyć kilka
Mango Papajaprzepis na rogale marcińskie kliknij (z przepisu wychodzi około 25 dużych rogali) Oczywiście składają się z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, z miodem, orzechami, migdałami i bakaliami. Ja nie dodaję do nadzienia rodzynek oraz skórek z cytryny. Nie lubię :-) Właśnie skończyłam piec tegoroczne rogale, wyszły cudownie, pięknie wyrosły, ciasto się listkuje. oto moje tegoroczne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku