orzechy - 16941 przepisów (strona:674/1130)

Pierniczki "całuski" i "Przypadek Adolfa H." 208

bułki. Po dokładnym wyrobieniu ciasta formować wałki o średnicy 3-4 cm. Kroić na kawałki grubości 1-2 cm i rękoma smarowanymi miękkim masłem wyrabiać kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Przyznaję, że z biegiem lat nie "bawię się" już w wałki, lecz z całej bryły ciasta odrywam małe kawałki ciasta i formuję w kulki . Włączyć piekarnik na 180-200 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowe kokosanki 260

Miksować, aż masa stanie się bardzo ciepła i zacznie gęstnieć. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Z jeszcze ciepłej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasteczka , Dania

https:KKuchniaMniam
Salceson 165

chęć zmiany ciasta znalazłam w internecie przepis na to ciasto. Przepis ciekawy i ciasto wyszło przepyszne, mięciutkie i warte zrobienia jeszcze nie raz, równie dobrze będzie smakowało z dodatkiem orzechów. Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Motylkowa Kuchnia
Sarah Britton: My new roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku. 128

podobają mi się praktyczne informacje zawarte w książce. Znajdziemy w niej miedzy innymi czas namaczania i gotowania różnych roślin strączkowych oraz zbóż, informacje jak zrobić mleko i masło z orzechów lub zbóż, instrukcję jak wyhodować kiełki. Książka podzielona jest na pory roku: WIOSNA WCZESNE LATO PÓŹNE LATO JESIEŃ ZIMA Każdy z głównych rozdziałów podzielony jest dodatkowo na podrozdziały: PORANKI PRZEKĄSKI

Moja pasja smaku
Sałatka z kaszą jaglaną i burakiem 219

Braki bardzo lubię. Rzadko przyrządzam je w formie sałatki lecz czasami trzeba spróbować coś nowego. Sałatka jest sycąca, a słodki burak fajnie kontrastuje ze słonym smakiem serka i prażonymi orzechami. Kasza jaglana sprawia, że całość jest sycąca i na pierwszy rzut oka wydaje się taka "fit" :P :D W sumie to jakieś kalorie na pewno w sobie

My simple kitchen
Granola owsiana w mini kuleczkach :) 141

niezwykle praktyczne! A jeżeli chcesz się cieszyć większą ilością tych uroczych kuleczek możesz zaopatrzyć się w większe 100 gramowe opakowania. Wszystkie kuleczki są wolne od najczęstszych alergenów: orzeszków ziemnych, orzechów, pszenicy, nabiału, jaj, soi, sezamu i ryb . Są w 100% wegańskie i ekologiczne . Ponad to w składzie znajdują się także warzywa , których kompletnie nie czuć! Zapoznajcie się ze wszystkimi dostępnymi

Zdrowie na języku :P
Bezglutenowy chlebek bananowy 154

wypada w smaku? Gotowy chlebek jest delikatnie korzenny, a przeważa w nim smak banana i kokosa. Dla mnie połączenie jest bezbłędne! Opcjonalnie można użyć do przyozdobienia lub jako wsadu orzechów, jak i owoców suszonych. Ja jednak preferuję prostotę, którą powyżej możecie zobaczyć. Noszę w sobie nadzieję, że poniższy przepis na bezglutenowy chlebek bananowy zachęci nie tylko osoby zmuszone do jedzenia

Blendman
18 najlepszych dodatków do makaronów 194

czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Świeża kukurydza z gremolatą Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Przyprawy w kuchni

Moja smaczna kuchnia
Ciastka dyniowe z kardamonem i cynamonem. 212

wyrobić dłońmi, ponieważ będzie bardzo gęste. Ciasto owinąć folią i schłodzić w zamrażalce. Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach i lekko spłaszczać. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez

Zakątek rozkoszy kulinarnych
31 najlepszych przepisów z makaronem 135

Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem  Spaghetti z cukiną, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z pieczonym

Moja smaczna kuchnia
Pieczone jabłka - fit deser 201

bakaliami, pysznie pożywnie i dość szybko.   Składniki: 2 spore jabłka 3 łyżki twarogu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka orzechów laskowych Jabłka myjemy, odcinamy im wierzchy, a środek drążymy tak aby pozostało ok 0,5 cm od skórki. Mieszamy twaróg z jogurtem, miodem, cynamonem i bakaliami i tą mieszanką wypełniamy

Cynamonowe szczęście
Marlenka 349

budyniu. Powstała masa będzie dość płynna. Nadmiar wilgoci wchłonie ciasto Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smaruj masą. Wierzch ciasta również posmaruj masą i posyp go posypką zrobioną ze zmielonych orzechów włoskich, skrawków ciasta i wiórków czekolady. Ciasto odstaw na około 12 godzin (najlepiej na noc), aby blaty zmiękły. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową 185

budynie czekoladowe bez cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią garść żurawiny garść jagód goji garść słupków migdałowych po pół tabliczki posiekanej czekolady białej i deserowej garść posiekanych orzechów laskowych ew. 2 łyżki kakao Mąkę przesiać z kakao. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier. Miksując, dodać po jednym żółtku. Wlać małym strumieniem olej. Powoli

Czerwień i błękit
Sernik z orzechowymi Michałkami 207

Sernik z orzechowymi Michałkami to z decy dowanie porcja dla tych, którzy lubią połączenie sera i czekola dy z wyczuwalną nutką orzechów. Ciasto zaliczam do tych, które pasują na nie dzielne spotkanie z ro dziną i przyjaciółmi. Spróbujcie :)     Skła dniki: 1 kg sera w wiaderku 1 1/3 szklanki cukru 5 jajek (w temperaturze pokojowej) skórka otarta z połowy

ChilliJemy
Masło orzechowe 147

czas pilnować, odgarniać z boków kielicha, ale te kilka minut to nic strasznego, zwłaszcza że po tym czeka na nas tak wspaniała nagroda. Mi masło wychodzi nawet z samych orzechów, ale wolę dodać trochę oleju, aby było bardziej smarowne i mniej zaklejało buzie. Co z nim w ogóle można zrobić? Oczywiście najpopularniejszym sposobem wykorzystania masła orzechowego w kuchni

Blendman