orzechy - 16941 przepisów (strona:673/1130)

Granola kokosowa 92

Kolejna granola - tym razem z dominującym smakiem kokosowa (oprócz wiórków dodałam też płatki kokosowe). Do kokosów pasowały mi orzechy włoskie ale równie dobrze możecie użyć innych. I jak zawsze - polecam zrobić od razu dużą porcję do słoika

Milion Smaków
TORCIK KARMELOWY 190

puszka masy karmelowej typu krówka 20 dag.dobrwgo masła **************************************** Masło utrzeć na gładką masę z 1 puszką karmelu , przełożyć placek biszkoptowy. Na wierzch wylač resztę masy krówkowej , posypać orzechami ,wstawić do lodówki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciastka z kleiku ryżowego (Oshinki) 153

wsypać kleik ryżowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam. Zmiksować, aż powstanie jednolita masa. W razie potrzeby dosypać odrobinę kleiku ryżowego.   Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną). W każdej kuleczce zrobić palcem wgłębienie jak do klusek śląskich :).   Piec w piekarniku

Nastoletnie Wypiekanie
Klopsiki po szwedzku z żurawiną i ziemniaczanym puree 153

mielonego mięsa wraz z ziemniaczaną masą. Dokładnie wszystko wyrabiamy, najlepiej ręcznie. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsnej masy kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego, układamy je na talerzu. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy klopsiki równomiernie z każdej strony. Po około 10 minutach kuleczki zdejmujemy z patelni. Ziemniaczane puree: Do ugotowanych

MyCookBook.pl
Szarlotka ucierana / na ucieranym cieście 261

zdecydowanie królują wypieki sezonowe, szczególnie z jabłkami lub/i orzechami. Dziś podrzucam Wam przepis na szarlotkę ucieraną. Przepis mam ze starych wycinek z gazet z przepisami. Polecam serdecznie! Składniki (blaszka 26x34cm): 1 kg - 1,5 kg jabłek (szara reneta) cynamon 250 g masła / margaryny 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy

Kuchnia domowa Ani
Wegański placek po węgiersku 174

stwierdził, że lepsze nić oryginalne, czyli Jego proces weganizacji postępuje, a mała Miśka wciąga wszystko bez ociągania. Tak skomponowane danie jest w pełnowartościowe, bo plendze to węgle, tofu- białko, orzechy to wartościowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, a poza tym w tą jesienną pluchę to balsam dla żołądka ps. Sos będzie smakował z każdą kaszą, ryżem czy makaronem. Składniki

greenscarf
Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę 197

przepisy na biały mazurek z konfiturą morelową bez pieczeni czy kminkowe ciasteczka doskonałe.  Czarnuszka .. mhmm uwielbiam, a Wy ? a kokosowy pudding chia z czarnuszką i mango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem.  Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną.  Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach

Kuchnia na wzgórzu
Szybkie ciasto czekoladowe 205

łyżki kakao – 1/2 szklanki czerwonego wina (soku owocowego jeżeli pieczemy dla dzieci) – 2 szklanki mąki – 4 całe jajka – 3 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie: mielone orzechy czy migdały, żurawina, rodzynki (ale nie za dużo), można drobno pokroić figi W garnku rozpuszczamy masło, cukier, cukier waniliowy i wino. W garnku gotujemy masło, cukier, cukier waniliowy, kakao

Szybko Tanio Smacznie
Bezglutenowa babka z musem jabłkowym 92

Lecz mimo tego smakuje wyśmienicie. Do przygotowania babki potrzebujemy: – 250 ml mleka roślinnego – 50 g oleju roślinnego – 100 g mąki gryczanej – 200 g mąki z orzechów włoskich (chociaż warto wypróbować również mąkę migdałową, wówczas wypiek wydaje się być nieco lżejszy) – proszek do pieczenia – mus z 3 jabłek – 50 g cukru – 1 łyżeczka

Szybko Tanio Smacznie
Daktylowe ciasteczka owsiane 166

płatki owsiane, daktyle i mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i miksujemy za pomocą haka lub mieszamy dużą drewnianą  łyżką . Małą łyżeczką nabieramy ciasto, z nich formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z kulek delikatnie spłaszczamy na grubość ok. 1 cm. Pieczemy porcjami ok. 10 – 12 min w temp

Moniki Smakołyki
Ciasteczka "stempelki" bez masła i cukru 160

lepiło można dodać 1 łyżkę mleka. Uformować w kulę, dysk, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 60 minut odrywać z ciasta kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego, formować w dłoniach kulkę,  układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odciskać wzorki stempelków piec w 200`C około 15/17 minut do zbrązowienia brzegów  studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
JESIENNA ZUPA KREM Z KASZTANÓW JADALNYCH 132

zimnymi murami zamków , po których hulal wiatr .Tak więc na cześć tych moich marzeń i smaków starej Anglii przygotowałam przepyszną zupę z blogu Cookitlean.p l  .Zupa smakuje jak orzechy laskowe ,tylko jest odrobinę słodsza ,ale od razu po jej spróbowaniu  wiedziałam , że jem naprawdę wykwintne i eleganckie danie.Jest lekka i zdrowa ,ja jej tak dokładnie nie zmiksowalam

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Karmelizowane gruszki pod kruszonką. 135

słodkości, to ten deser jest idealnym wyjściem w tej sytuacji :) Bardzo lubię taką różnorodność w teksturze dania. Rozpływające się owoce i chrupiąca kruszonka. Mniam :) Tę drugą można wzbogacić, dodając orzechy. Tych akurat nie miałam, ale i tak wyszedł świetny deser. Ostatnio przygotowywałam przyjęcie urodzinowe mojej córki. Była to dobra okazja do wypróbowania przepisów Maćka :) Pozwolę sobie polecić  kurczaka

zadanie-gotowanie
Desery mocno kawowe 606

kawałki, układamy na masie śmietanowej, masę z likierem kawowym wykładamy na wierzch, odłożoną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch. Wierzch deserów posypujemy startą na tarce czekoladą oraz orzechami w karmelu, wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Miodownik przekładany kremem z kaszy manny 231

Miodownik to pyszne miodowe ciasto  kojarzone ze Świętami Bożego Narodzenia. Przekładane jest różnymi masami,często smarowany też powidłami,posypany orzechami. Co kuchnia to inne pomysły. Ja upiekłam taki tradycyjny przekładany kremem z kaszy manny. Górę posypałam złotymi małymi perełkami cukrowymi. Chociaż do Świąt jeszcze trochę czasu,u mnie już nimi zapachniało.  ciasto: 500 g mąki pszennej

Kolorowa kuchnia Elki