porcje) 100g ryżu 1 szczypta soli 500 ml mleka 1,5% (lub wg gustu) (**) Dodatkowo: syrop z agawy (wg smaku) (***) żurawina liofilizowana Opcjonalnie: ulubione owoce lub orzechy (u mnie borówki i płatki migdałowe) Ryż ugotować w osolonej wodzie. (Smaczniejszy jest lekko rozgotowany.) Mleko podgrzać i wymieszać z ryżem. Całość dosłodzić syropem z agawy i przelać do miseczek. Każdą porcję
Di gotujemasę. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut dla lekkiego schłodzenia ciasta. W między czasie rozgrzać piekarnik na 190 stopni. Z gotowego ciasta odrywać kawałeczki i robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika chwilę odczekać zanim zbierzemy ciastka
W garach u Gosipieczenia ¾ szklanki cukru 6 łyżek wiórków kokosowych Łyżeczka proszku do pieczenia Marmolada wieloowocowa Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz marmolady wymieszać razem, ugnieść ciasto. Ciasto będzie dość lepkie. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie gdzie po upieczeniu ułożymy marmoladę. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 190stopniach
W garach u Gosibabeczki pachnące czekoladą i delikatnymi wiórkami kokosowymi. Można je dodatkowo na końcu polać ulubionym sosem owocowym, polewą czekoladową, orzechami, migdałami czy lukrem. Zainspirował mnie przepis Ani Starmach, lekko go zmodyfikowałam. Ale zawsze wychodzą pyszne:) Do kawy, herbaty - osłodzą każde towarzystwo:) Składniki: 2 szklanki po 250 ml mąki pszennej 150 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 łyżki kakao
Zasmakuj Kuchnijajecznica z szynką i szczypiorkiem na grzance druga opcja II śniadania sałatka się robi i druga sałatka pierogi z nadzieniem z pasztetu i grzybów sałatka z selera naciowego, gruszki, orzechów i sera pleśniowego ze schabem sałatka z miksu sałat, z pomidorami i ogórkiem z golonką i dressingiem z musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek
Dzieje kuchennej WiewióryNajmodniejsze obecnie śniadanie czyli smoothie - koktajl owocowy - podawany w miseczce i owoce, sezonowe czy mrożone. Koktajl jest zawsze gęsty aby spokojnie można go było jadać łyżeczką, posypany orzechami, płatkami czym lubimy. To bardzo pożywne i wartościowe śniadanie. Smoothie bowl - pyszne śniadanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJadłeś kiedyś? Ja pierwszy raz mielone siemie lniane jadłam dopiero w tym roku i pamiętam moje mega zdziwienie, kiedy okazało się, że smakuje bardzo dobrze, a w smaku przypomina orzechy. I kompletnie nie przypomina smaku standardowych brązowych ziarenek. Kalafior smażony w takim cieście, okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest po prostu pyszny! Podałam go z sosem jogutoro-majonezowym z dodatkiem
SMYKWKUCHNIekstrakt. Miksujemy z masą czekoladową, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na blasze i pieczemy około 10 minut
Zainspirowana w kuchniBliskim Wschodzie, a także w kuchni europejskiej. Potrawą pochodzącą z Turcji jest pilaw. Pierwotnie było to danie z ryżu gotowanego razem z mięsem, często z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i aromatycznych przypraw. Receptury pilawu ewoluowały wraz z upodobaniami kulinarnymi ludów, które go przyrządzały i dostosowane były do lokalnie występujących składników. Na terenach gdzie pszenica durum była popularniejszym zbożem od ryżu
Smakowity Blog KulinarnyZupy odchudzające” czyta się jak Sezonownik. Mocną stroną są zdjęcia wykorzystanych produktów. Dobrze jest też dowiedzieć się jak zdrowe są składniki, których i tak często używamy jak rzeżucha czy orzechy. Pierwszy tydzień to detoks, potem przyśpieszamy metabolizm, w kolejnym tygodniu usprawniamy perystaltykę jelit (w końcu miało być o jelitach, ostatni tydzień to zwiększanie przyswajalności witamin i minerałów. W rezultacie mamy
Ugotowane pozamiatanekilka kawałków. :) Składniki: 2 szklanki startego na tarce miąższu z dyni 2,5 szklanki mąki 4 jaja pół szklanki oleju 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść orzechów włoskich garść rodzynek Ubijamy jaja z cukrem do momentu uzyskania białej puszystej masy, nie przerywając ubijania wlewamy olej o wrzucamy starta dynię. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem oraz bakalie (można
Cynamonowe szczęścietłuczki oraz szczypce kuchenne. Kolekcję akcesoriów kuchennych uzupełniają nowi pomocnicy z linii Twist w dwóch kolorach: czerwonym i grafitowym. Otwieracze do konserw, do wina, praski do czosnku, dziadki do orzechów oraz obieraki. Doskonale komponują się z nową serią młynków do przypraw Galaxy, w tym młynków grawitacyjnych, pozbawionych przycisków, uruchamiających się w skutek przechylenia. Miłośnicy kolorów docenią również garnki Sempre
Kuchcik gotujepyszną sałatkę z pomarańczą ,awokado i granatem, całość polałam moim ulubionym sosem musztardowo-miodowym wyszło pysznie. Ta sałatka to idealny poczęstunek dla gości można ją wzbogacić o orzechy włoskie, czy kawałki koziego sera. Dzięki współpracy z firmą Glasmark chciałam pokazać Wam produkt, który podbił moje serce. Jako osoba uwielbiająca sałatki pokusiłam się o przetestowanie
KukuleczkiMakaron z sosem dyniowym i cukinią Składniki – 2 porcje: Makaron tagliatelle – 200g Puree z dyni – ½ szklanki Cukinia – 1 sztuka Marchew – 1 sztuka Masło – 2 łyżki Czosnek – 2 ząbki Orzechy pini – 1 garść Parmezan – 3 łyżki startego Sól, pieprz, gałka muszkatałowa, rozmaryn Wykonanie: W garnku zagotować wodą z solą i ugotować w niej makaron. Marchew i cukinię umyć, obrać (marchewkę
Kuchnia Bon Appetitwdzięcznym owocem, super sprawdzają się w deserach, śniadaniowych owsiankach, plackach, o powidłach nawet nie muszę wspominać, a w sałatkach są wręcz genialne. Uwielbiam je połączone z rukolą, dobrym serem, orzechami i quinoą. Korzystajcie więc z nich póki jest sezon, a za parę miesięcy pewnie do nich wrócimy, gdy nastanie czas na śliwki suszone i wędzone. Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej
Quinoa Raz!