jest ich smak, pycha! Możecie zabrać je ze sobą do pracy lub spakować dziecku do śniadaniówki. Można też eksperymentować z tworzeniem różnych wariantów tej słodkiej przekąski. Dodajmy słonecznik albo orzechy albo suszoną żurawinę, a zyskamy nową jakość :) Do przygotowania ciasteczek koniecznie użyjcie amarantusa ekspandowanego ( popping). Składniki: 1 i 1/2 szkl. ekspandowanego amarantusa 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko 1 łyżka
zadanie-gotowaniejaja dostają się do opakowań, które są następnie przez nas kupowane w sklepach. Dlatego jest to niezauważalne, nawet przy produkcji. Szczególnie narażonymi produktami są kasze, mąki, a nawet orzechy (które często kupujemy luzem w marketach). Tam owady mają doskonałe warunki do rozwoju i właśnie w ten sposób w 80% trafiają do naszych domów. A oto kilka sposobów
W Moim Magicznym DomuUżyłam malaksera.) 1 całe jajko i żółtko zmiksować z cukrem do puszystości. Dodać zmielone pestki. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. (Masa jest dość lepka, więc co jakiś czas warto delikatnie zwilżać dłonie.) Każdą kuleczką spłaszczyć (do grubości 1-1-5 cm) i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia
Di gotujewiórki kokosowe. Do masy maślanej dodawać stopniowo mieszankę mączną, ciągle mieszając do uzyskania miękkiego ciasta. Posiekaną czekoladę i kwiaty ususzonej lawendy wmieszać ręcznie. W rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 10 - 12 minut, aż nabiorą
Zakątek rozkoszy kulinarnychBardzo nam posmakował makaron ryżowy, wykorzystałam więc sezonowe warzywa bób i kalarepę. Powstało bardzo ciekawe danie :) Składniki: Makaron ryżowy 1,5 szklanki bobu 1 kalarepa garść orzechów ziemnych lub innych 4 papryczki chilli 1 łyżka posiekanego szczypiorku listki mięty do ozdoby Sos 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 ząbek
Kukuleczkiryż wsypujemy do gotującego się wywaru,zmniejszamy ogień i gotujemy , aż będzie miękki.Bułkę na pulpety namoczyć,odcisnąć,dodać do mięsa,wbić jajko ,posypać przyprawą ,wymieszać.Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać na wrzącą wodę,gotować 20 minut.Aby uniknąć przywieraniu pulpetów do dna garnka ,najlepiej zrobimy jak ugotujemy je w dużej ilości wody.Poniewaz większość mieszanek przyprawowych zawiera sól, można
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodać likier i następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć a blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej
Di gotujedodać likier i następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć a blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej
Di gotujemieszamy do uzyskania lekko suchej, kokosowej masy. Do kokosowej masy dodajemy słodką pianę z białek. Całość łączymy łyżką do połączenia składników. Z masy formujemy w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Można dłonie zwilżać wodą podczas lepienia. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia w lekkich odstępach. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut (przeważnie
Słodkie okruszkimąkę i proszek do pieczenia. Do masy na sam koniec dodajemy płatki owsiane i wszystko dokładnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie dłonią. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 15-17 minut Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce. Zaraz po upieczeniu są chrupiące
Cooking Monsterciecierzycy 1-2 szklanki pokruszonego czerstwego chleba 2 łyżki sosu chili (opcjonalnie) przyprawy do smaku ja użyłam wędzonej papryki, sosu sojowego i ziół prowansalskich opcjonalnie kilka łyżek uprażonych orzechów dowolnych Na sos : Trudno podać dokładne proporcje bo sos koniecznie trzeba zrobić na oko :) w zależności od tego jak lubicie , ja mieszam zazwyczaj ok połowy szklanki sosu chilii
zdrowa vege kuchniadodają ENERGII! Jeżeli ograniczymy lub wyeliminujemy przetworzone jedzenie pełne chemii i składników E, a wprowadzimy produkty zdrowe poczujemy różnicę w ilości siły witalnej. Surowe koktajle z zielonych warzyw, zmielonych orzechów, siemienia lnianego, sezamu, sezonowych owoców to źródło składników, które odżywiają każdą naszą komórkę i dzięki temu czujemy się lepiej! Dodatkowo zmiany zauważymy na cerze, paznokciach, włosach. 5. Zielone koktajle przyrządza
Apetyt na Zielonepatelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Jeżeli cebula jest twarda to podlać ją odrobiną wody i zredukować. Dodać do soi razem z posiekaną natką pietruszki i doprawić. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przygotować zupę gotując bulion z pokrojona w kostkę marchewką, ziemniakiem i lubczykiem, aż warzywa będą miękkie. Marchewka gotuje się dłużej, więc ziemniaka można dorzucić trochę później. Pomidory skroić
https:KKuchniaMniampłaska łyżeczka mąki pszennej (ok. 8 g) 1 małe jajko (ok. 55 g) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 30 g) Krem: garść orzechów ziemnych (ok. 30 g), 1 płaska łyżka kakao (ok. 10 g), 1 łyżeczka miodu (6 g), odrobina mleka do konsystencji. Dodatkowo: garść mrożonych malin (ok. 40 g) Zmiksować, wlać do dużego kubka
Vroblewska-fitlifewaniliowa (ok. 30 g) 2 łyżki malin świeżych / mrożonych (ok. 30 g) 1 łyżka posiekanych nerkowców (ok. 10 g) Zmieszać jogurt z odżywką. Połączyć z owocami i orzechami. Zamrozić najlepiej na noc. SMACZNEGO ! Wartość energetyczna*: 250 kcal 28,7 g białka 7,5 g tłuszczów 17 g węglowodanów ogółem 2,36 g błonnika
Vroblewska-fitlife