orzechy - 16941 przepisów (strona:688/1130)

Chleb z soczewicą na zakwasie 184

worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Siemię lniane można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, słonecznikiem, psetkami dyni czy orzechami. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Kurczak z orzeszkami ziemnymi 164

kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Dokładamy do mięsa. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Także przekładamy do garnka.  Wsypujemy orzechy. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Solimy i pieprzymy  do smaku. Doprawiamy imbirem. Podajemy na  ciepło. Danie najlepiej smakuje

Pobite gary Barbary
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 146

przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210*C Moje uwagi do tego chleba: Zakwas miałam bardzo młody, kilkudniowy, dlatego dodałam do niego świeżych drożdży wielkości orzecha laskowego. Bardzo chciałam by chlebek mi się udał i zastosowałam taki trik.  Jako, że temperatura otoczenia była wręcz upalna to moje chleby rosły tylko godzinę. Dodatkiem do chleba była galaretka

Proste Potrawy
Smoothie zielona pomarańcza :) 146

Gładziutka konsystencja. Delikatny w smaku. Połączenie tych prostych składników dało w efekcie pyszne smoothie, które myślę zasmakuje każdemu :) Składniki: 2 garście świeżego szpinaku  1/2 banana 1/2 pomarańczy 2 orzechy włoskie 1 szklanka wody  Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do kielich i zblenduj w  NutriBullet na gładką konsystencję.  Jeżeli liście szpinaku przykleją się do ścianek kielicha zastosuj metodę

Zdrowie na języku :P
Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą 135

Migdały to jedyne orzechy, które mają działanie alkalizujące (czyli odkwaszające). Dlatego ciasta z dodatkami migdałów są lepsze dla naszego zdrowia. Migdały bowiem neutralizują zakwaszające działanie cukru. Dzisiaj polecam ucierane „ Ciasto ze śliwkami, mielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny” . Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany

Moja Delicja
Nutri Boost – wrażenia z użytkowania 172

Idealna nazwa to blenderowy kombajn. W Nutri boost przygotujecie dosłownie wszystko - pyszne koktajle, koktajle śniadaniowe, ziołowe masło czy nawet boskie, włoskie semifreddo. Zmielicie orzechy, kawę czy przygotujecie hummus. Blender idealny.  Nutri boost to muliblender , sprzedawany z 5 różnymi pojemnikami i 2 różnymi ostrzami. Koktajle w małych pojemnikach dla dzieci, w dużych dla dorosłych lub odwrotnie :) Blender pozwala na mnóstwo

Gotowanie i blogowanie
Rolada z wafli 407

Rolady można zobaczyć u:  ( uzupełnie troszkę później) 1 margaryna 2 opakowania herbatników ( u mnie także i biszkopciki) 3/4 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 2 łyżki kakao bakalie (rodzynki, orzechy, śliwki suszone) 1 opakowanie wafli Dwa wafle położyć między mokre ściereczki ,aby zrobiły się wilgotne i można było zwinąć roladę. W garnku roztopić margarynę, dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Owsianka idealna 151

miarkę odżywki białkowej, orzechy/migdały/wiórki kokosowe i owoce. Moje ulubione połączenia to: 1. wanilia, płatki migdałowe, maliny 2. cynamon, gorzka czekolada (1 kostka), migdały 3. cynamon, orzechy, jabłko. Popróbujcie ze swoimi ulubionymi dodatkami i dajcie znać jakie połączenia smakują Wam najbardziej

Zawsze głodna!
Figi - co z nimi zrobić 174

czekolada i szynką dojrzewającą Figi zapiekane z gorgonzolą figi zapiekane z karmelizowana papryką figi zapiekane z malinami francuskie babeczki z figami górka cielęca z figami Konfitura z fig z orzechami włoskimi – idealna do serów i wędlin odwrócona tarta z figami nalewka na świeżych figach pakieciki  z indyka z figami piersi gęsi z figami przepiórki z figami pudding z figami

królestwo garów
Ciasteczka z mąki graham - z czekoladą i otrębami 129

następnie dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać (nie na drobno) i wmieszać (najlepiej dłonią lub łyżką) do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; rosną do góry) i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut

Di gotuje
Thermomix wg Aleex (TM5) 162

Urządzenie składa się z jednego garnka o pojemności ponad 2 litry, na dnie którego umieszczono 4 bardzo ostre noże. Noże TM5 bez problemu poradzą sobie ze zmiksowaniem kostek lodu, orzechów czy ziaren kawy na pył. Są naprawdę mocne. Dodatkowo w wyposażeniu jest jeszcze koszyczek i kopystka- specjalna łyżka do mieszania przygotowywanych potraw. Thermomix kupuje coraz więcej osób, które mają różne

W mojej kuchni
Blok czekoladowy 185

najlepiej na świecie. Składniki: 1 opakowanie mleka w proszku 250 g masła, margaryny 4 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 3 paczki herbatników bakalie (rodzynki, orzechy) Sposób przygotowania: Do garnka wlewam wodę i wrzucam masło. Następnie dodaję cukier. Wszystkie składniki mieszam pozostawiając na ogniu do momentu połączenia się składników. Odstawiamy masę na bok. W innej misce łączymy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szybkie i łatwie ciasto typu duża blacha z marchwi i malin 148

pieczenia szczypta soli 200 g cukru 100 ml oleju roślinnego 200 g startej surowej marchewki 200 g malin (lekko rozgnieść widelcem) 5 łyżek łyżki zimnej wody 50 g orzechów (zebrałam resztki ze wszystkich słoików) łyżka cynamonu Przygotowanie: Olej utrzeć z cukrem, dodać zimą wodę, połączyć z resztą składników. Masę przekłada łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp

greenscarf
CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ PRZEPIS Z KUCHNI POLSKIEJ 219

Kuchni Polskiej. Oba przepisy są bardzo zbliżone zarówno w składnikach, jak i w smaku, dlatego trudno mi ocenić, które są lepsze ;-))) Ciastka można wzbogacić np. o kakao, zmielone orzechy czy mak, ale ja nie ukrywam, że kocham tę najprostrzą, tradycyjną wersję. Jeśli nie posiadacie przystawki na maszynkę do ciastek, to spokojnie możecie ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami

Walijskie Pichcenie
Kisiel owocowy domowej roboty 164

dokładnie wymieszać, by tworzyły jednolity roztwór. Krok 5. Podanie owocowego kisielu domowej roboty Kisiel jest już gotowy. Teraz wystarczy go udekorować tym, co lubisz. Mogą to być owoce, rozdrobnione orzechy, sezam, nasionka albo kakao. Jeśli okaże się, że deser jest dla Ciebie za mało słodki, to możesz do niego dodać miodu, czy też melasy buraczanej. Zamieszać i smacznego

Kuchcik gotuje