orzechy - 16941 przepisów (strona:697/1130)

Pasta hummus z tahini, chili i ziarnami dyni 178

przyprawami. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajcie trochę wody z zalewy, w której była ciecierzyca. Na końcu wrzućcie ziarna dyni. Moja rada: Ziarna dyni możecie zastąpić zmielonymi orzechami laskowymi, lub nie dodawać nic. Hummus swój kolor zawdzięcza między innymi dodaniu papryki słodkiej i chili. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Jak przyrządzić domową smakową oliwę? 161

Nawet sos spaghetti zyska nowy smak jeśli dodacie do niego pod koniec gotowania smakową oliwę z oliwek. Jednak należy mieć na uwadze, że niektóre smakowe oliwy przygotowane z rozmaitych orzechów, np. włoskich, laskowych czy arachidowych nie nadają się do smażenia, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury nabierają gorzkiego posmaku. Można je za to dodawać do dań na ciepło pod koniec gotowania

Zasmakuj Kuchni
Pieczone ziołowe podudzia kurczaka w cytrynie i czosnku 156

Możecie je zapiekać z dodatkiem orzechów i miodu, w cytrynie i suszonych pomidorach, w ziołowych przyprawach, niektórzy wolą jedynie w soli i pieprzu. Pomysłów na pieczone części kurczaka jest bardzo wiele. Można je także podawać na słodko z żurawiną lub wytrawnie z winem. Pieczone części kurczaka pasują nie tylko do klasycznych ziemniaków, także do ryżu, wszelakich kasz, makaronów. Można

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka jęczmienne z pastą tahini i czekoladą 177

następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się

Di gotuje
Ciasteczka Pieczarki 197

wymieszać razem i przesiać przez sitko razem z sodą oczyszczoną i dodać do masy maślanej, następnie dodać sok z cytryny i razem wszystko zagnieść. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miedzy nimi odstępy, ponieważ pieczarki w czasie pieczenia urosną. Szyjkę z butelki plastikowej  z półlitrowego napoju zanurzyć w kakao

Camilla w kuchni
Lody mleczne (bez maszyny) 318

znikają jeszcze prędzej. Gorąco polecam :) Ten przepis jest bazowy, można do niego dodawać różne dodatki jak płynne, tak i suche np. zmielone mango, białą czekoladę, zmielone truskawki, orzechy, batoniki czekoladowe. Należy tylko przestrzegać proporcji. Wilgotne nie więcej 250 g, a suche do 600 g (wszystko zależy od waszych upodobań) :) Lody mleczne - przepis: Składniki: Puszka słodzonego mleka skondensowanego (400 g) (Przepis

Kuchnia Łukasza
Semifreddo jagodowo-pistacjowy- pyszny deser 165

oddzielnie do drugiej- białka Żółtka utrzeć z cukrem, śmietanę ubić na sztywno, białka z odrobiną soli na pianę Do ubitej śmietany dodajemy ubite żółtka, mieszamy, później jagody i orzechy,  a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie delikatnie łączymy składniki Ja moje semifreddo przelałam do podłużnej foremki po lodach, mrozimy co najmniej 3 godziny. Dodatkiem mogą być

Proste Potrawy
Świąteczna quinoa z bakaliami :) 109

bardzo przenosi mnie ona smakiem do Polski :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki białej quinoy pół szklanki czerwonej quinoy pół szklanki czarnej quinoy 3 suszone figi pół pomarańczy pół szklanki orzechów włoskich pół szklanki migdałów garść rodzynek 3 łyżki miodu 1 ziarno tonki Wykonanie: Quinoę gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie (informacje jak ugotować quinoę znajdziecie TU ). Białą osobno, ponieważ

Quinoa Raz!
Ciasteczka pieczarki 147

dodać jajko i ucierać na jednolitą masę. Następnie dodać wymieszane wcześniej mąki i sodę. Ciasto zagnieść na kulkę, włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką.  Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego/moreli. Gwintem butelki obtoczonym w kakao robić "nóżki" naszych ciasteczek. Piec w 180*C ok. 15 minut. Ciasteczka bardzo kruche, wręcz sypkie, trochę zapychające ...  Ale i tak jeszcze

Lubię to gotuję
Nadziewane cukinie w stylu włoskim! Wersja FIT! 638

pomidorów suszonych w oleju - 2 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju ze słoika po suszonych pomidorach - 2 łyżki pestek dyni ( jeśli nie masz pomiń ten składnik, bądź zastąp np. orzechami włoskimi sparzonymi wrzątkiem) - ser feta około 2 łyżki kosteczek - kilka czarnych oliwek z pestką - 1-2 ząbki czosnku -szczypiorek do posypania - przyprawa zioła włoskie Wersja alternatywna : ser feta zastąp żółtym

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka maślane 112

masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być miękkie.) Z ciasta uformować kulki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych). Kuleczki obtoczyć w cukrze i lekko spłaszczyć. Całość ułożyć (zachowując odstępy, bo ciasteczka odrobinę urosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut

Di gotuje
Bajgle na śniadanie tylko w Krakowie 259

Restauracji, która od niedawna serwuje śniadania. Śniadanie to mało powiedziane, serwują pyszne bajgle. Bajgle na słodko, bajgle na słono. Ja szczególnie polecam bajgla z burakiem gotowanym, serem dor blue, orzechami włoskimi, rukolą, kiełkami, miętą i oliwą – kosztuje całe 7 złotych za sztukę!    Próbowaliśmy wielu rodzai, część z nich była specjalnie przygotowana dla nas, ale w karcie mają

Kuchnia na wzgórzu
Pieczone pomidory malinowe z migdałowym pesto! FIT 149

podać kawałkami sera feta - Pomidory można również upiec z kawałkami czosnku i potem te dodać do pesto, smak czosnku będzie bardziej subtelny - Jeśli nie masz migdałów możesz użyć np. orzechów włoskich lub laskowych - Pomidory możesz też piec z kawałkami oliwek (wybierz te z pestką w środku) - Danie to możesz również zaserwować z kawałkiem dobrego mięsiwa, np. polędwiczek bądź też

SMYKWKUCHNI
"Zdrowy detoks" Ewy Jarosz - recenzja 98

bardzo proste i urozmaicone. Autorka pisze też o produktach, które powinny się znaleźć - must eat - w naszej codziennej diecie, czyli warzywach, suchych nasionach roślin strączkowych, świeżych owocach, owocach suszonych, orzechach, świeżych i suszonych ziołach, produktach zbożowych, olejach roślinnych, fermentowanych produktów mlecznych oraz jajach, rybach i drobiu. Książka jest napisana prosto i fajnie się ją czyta. Jest zrozumiała dla laika, który

Kulinarne przygody Gatity
Pyszne lody truskawkowe 172

śmietanki kremówki 36% łyżeczka startej skórki z cytryny 50 g cukru białego 50 g cukru brązowego (jeśli nie macie, zamiast brązowego możecie użyć łącznie 100 g białego cukru) zmielone orzechy laskowe do posypania kilka truskawek do dekoracji Moja rada: Jeśli nie chcecie dodawać cukru możecie dodać bardzo dojrzałego słodkiego banana. Wykonanie: Zmiksujcie razem truskawki z cukrem (lub bananem), śmietankę ubijcie

Zasmakuj Kuchni