orzechy - 16941 przepisów (strona:704/1130)

Naan – indyjskie chlebki 197

zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem lub ryżem zagarnia się potrawkę wraz z sosikiem. Polecam Wam spróbowanie jedzenia jak Hindusi, czyli rękami. Wtedy całe

Mieszam w Garnku
PIEGUSKI PEŁNOZIARNISTE 184

dodajemy jajko, ucieramy na puch Następnie dodajemy mąki, cukier cynamonowy oraz sól i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy płatki owsiane oraz czekoladę, delikatnie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciastka lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Uwaga!!! Pomiędzy ciastkami należy zachować odległość, gdyż urosną w trakcie pieczenia

słodki bratek
Łosoś na spaghetti z rukolowym pesto 128

Drogie Panie, drodzy Panowie - oto mój sposób na ekspresowy obiad w kwadrans! * SKŁADNIKI dla 2 osób Spaghetti z pesto: 250 g makaronu spaghetti 2 duże garści rukoli 1 garść orzechów nerkowca 1 ząbek czosnku kawałek startego parmezanu lub grana padano oliwa z oliwek sól morska do smaku Łosoś: 2 kawałki łososia (po ok. 150 g każdy) sok z cytryny świeżo

Food Square
Najlepszy pasztet z królika 229

Dość długo chodził za mną ten pasztet z królika. Nie piekłam go już dawno i stęskniłam się za jego smakiem. Delikatne, królicze mięso, aromat mojego ukochanego tymianku, chrupiące orzechy - to wszystko sprawia, że taki pasztet jest wyjątkowo smaczny. Można go upiec na jakieś święto, ale będzie doskonały także bez specjalnej okazji. Smakuje świetnie do kanapek lub jako przystawka. Można

Smaczna Pyza
Sernik z orzechami 145

proszku do pieczenia tłuszcz do formy papier do pieczenia Składniki na masę orzechową: 4 białka jaja ½ szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 15 dag zmielonych orzechów włoskich 1 szczypta proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera 1 szklanka oleju 2 szklanki mleka 4 żółtka jaja 2 jajka 35 dag cukru pudru 1 budyń

Tradycyjna Kuchnia
Granola kokosowo-migdałowa 148

Znana od końca XIX wieku granola to doskonały pomysł na śniadanie. Płatki owsiane w połączeniu z różnymi orzechami czy suszonymi owocami oraz miodem tworzą prawdziwą ucztę smakową. Oto przepis na domową granolę z wiórkami kokosowymi i migdałami. Składniki 1 szklanka płatków owsianych ½ szklanki wiórek kokosowych 6 łyżek płatków migdałowych 2 łyżki siemienia lnianego 30 ml naparu z lipy lub wody

My Chcemy Jeść
Pietruszka karmelizowana 110

następnie pietruszki. Smażyć do zrumienienia ze wszystkich stron. Dodać masło. Obsmażyć pietruszki ze wszystkich stron na maśle. Podałam ze schabem z dzika w sianie  i puree ziemniaczanym z orzechami włoskimi . zastawa

królestwo garów
"Stefan" - ciasto bez pieczenia 234

herbatników kakaowych 1,5 l mleka 1.5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych 300 g masła 200 g  czekolady mlecznej z kawałkami orzechów 1/4 szklanki śmietanki kremówki (lub ewentualnie mleka) Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, dno wyłożyć połową herbatników. Kaszę mannę wymieszać z cukrem i kokosem.  Mleko zagotować z masłem, wsypać mieszankę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pychotka lub Pani Walewska 509

mnie w domu to ciasto zawsze figurowało pod nazwą Pychotka. Mama zawsze sypała wierzch zmielonymi orzechami włoskimi i tak jak teraz to piszę do masy dodawała ananasa. Mamy nie ma już kilka lat, przepisu nie znalazłam, więc posiłkowałam się przepisem Doroty Świątkowskiej . Choć wszyscy naokoło powtarzali mi, że to pracochłonne ciasto, upiekłam je na święta. I wiecie co? Jakoś

Blondynka Gotuje
Podpłomyki 125

Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Ricotta z dymką i rzodkiewką Podpłomyki Składniki: 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól i wodę

Moja smaczna kuchnia
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ KSIĄŻKĘ DETOKS CUKROWY 247

marchewki Tuńczyka odsączyć z wody, rozdrobnić i umieścić w misce. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, płatki jaglane, otręby, jajko. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Formować niewielkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego). Ugotować na parze, około 15-20 minut razem z brokułami i mini marchewką. Kaszę orkiszową ugotować w osolonej wodzie (około 15 minut). Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek

Słodkie okruszki
Zupa krem z topinamburu z bobem 147

celu poprawienia przemiany materii, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Topinambur pachnie orzechami i ma lekko słodki, łagodny smak. I tak właśnie smakuje przygotowana z niego zupa. Aby ją trochę wzbogacić podałam ją z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, skropioną olejem z pestek

Smakowity Blog Kulinarny
Trufelki kawowo-migdałowe 201

PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatniki kruszę z pył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną na puszystą masę. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 2. Płatki migdałowe siekam nożem. Przygotowanie ciasteczka obtaczam w płatach migdałowych. Ciastka układam na talerzu i wkładam na godzinę do lodówki. Do przygotowania trufelków wykorzystałam płatki migdałowe, które otrzymałam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka owsiane z bakaliami 98

Przygotowywałam je już kilkakrotnie bo to ostatnio moje ulubione ciasteczka. Są bardzo łatwe do przygotowania, przepysznie chrupią a w ich składzie łatwo przemycić wiele odżywczych dodatków jak orzechy czy suszone owoce. Te ciasteczka zachowują świeżość przez wiele dni więc warto od razu upiec większą porcję i zabierać ze sobą do pracy jako pożywną, słodką przekąskę

Milion Smaków
PIERNIKOWY SORBET 212

Słodki pomysł na lekki ,zimny deser o smaku piernika.Jeśli spożywamy go na diecie użyjmy tylko 2 kulki.Posypmy go odrobiną Ziemi Piernikowej lub posiekanymi orzechami. 3 białka 1 pierniczek  bez polewy 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki cukru kubeczek jogurtu naturalnego 150 g. ********************************************** Białka ubić mikserem z cukrem na sztywną pianę  , dodając po łyżeczce jogurtu, rozdrobnionego piernika

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki