orzechy - 16941 przepisów (strona:699/1130)

Ciastka z płatkami gryczanymi i czekoladą 109

mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu do masy wmieszać średnio posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną

Di gotuje
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 166

lubię najbardziej! 1. Do przygotowania kulek z serka labneh potrzebujesz serka, który odcedzał się przez 3 lub więcej dni. Posmaruj dłonie oliwą i tocz z kawałków labneh kulki wielkości orzecha włoskiego. Raz na jakiś czas umyj ręce i od nowa posmaruj oliwą. Kuleczki ułożone na talerzyku możesz wstawić na dzień lub dwa do lodówki, aby obeschły (będą się dzięki temu

Chilli Czosnek i Oliwa
Kolacja na powitanie lata – Twój Kucharz, Kraków 167

ogórkiem małosolnym i jabłkami z pysznym wyborem chleba. Oj, dobre to było, a jabłka były przepyszne.  Potem pojawiło się danie, które oczarowało moich współbiesiadników czyli kurki, brzoskwinie i orzech laskowy. Pyszne.  Kolejny daniem były nerki jagnięce, bób i poziomki. Bób i poziomki pyszne, niestety nerki to nadal nie moja bajka.  Pomidory, bundz i czosnaczek to kolejne danie

Kuchnia na wzgórzu
Panierowane kulki ziemniaczane 194

przepuść przez praskę, dodaj jajka i obie mąki, dokładnie wymieszaj na gładką masę bez grudek. Ciasto powinno być zwarte jak na kopytka, które łatwo się formuje. Ulepcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano, odsączcie na papierowym ręczniku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Amarantuski z kokosem 119

banana - należy go uprzednio rozdrobnić na jednolitą "papkę".) Dodać jajko, amarantus, wiórki kokosowe i syrop z agawy. Całość dokładnie połączyć (najlepiej dłonią). Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja ciasto delikatnie rozwałkowałam i wykrawałam z niego okrągłe ciasteczka.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
Pulpety w sosie pomidorowym 163

pokrój w drobną kostkę, przesmaż na klarowanym maśle. Gdy będzie miękka dodaj do pomidorowego sosu. Teraz pulpety. Z wymieszanego dobrze mięsa z innymi składnikami formuj kulki nieco większe niż orzech włoski. Przesmaż lekko na oleju, dodaj do sosu pomidorowego. Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie dobre, a sos ładnie się połączy. Smacznego:) Podawajcie z ziemniakami, makaronem, ryżem

Zasmakuj Kuchni
zdrowy deser dla niemowlaka i na dietę 154

korzyści zdrowotnych. Mianowicie, awokado zawierają sterole roślinne, takie jak beta-sitosterol, - Beta-sitosterolu wynosi substancja występująca w roślinach. Chemicy nazywają to "ester steroli roślinnych". Okaże się w owoce, warzywa, orzechy i nasiona. Jest on stosowany do leku. Beta-sitosterol stosuje się do chorób serca i wysoki cholesterol .. Jest on również stosowany do wzmocnienia układu odpornościowego i w zapobieganiu

w mojej kuchni
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 302

tłuszczem z patelni, roztarty w dłoniach majeranek, bulion. Całość mocno pieprzymy i szybko ale dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli używacie pierożnicy zróbcie od razu z nadzienia kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Gotowe nadzienie schładzamy w lodówce. CIASTO PIEROGOWE Z MĄKI i MAŚLANKI Ciasto do kołdunów powinno być dosyć miękkie, ale jednocześnie na tyle wytrzymałe żeby utrzymać ciężar nadzienia. I tutaj

Karo in the Kitchen
Banany w towarzystwie 146

drugim śniadaniem. Możesz je przygotować z różnymi owocami czy bakaliami i naprawdę będą smakowały świetnie :) 2 porcje Składniki:  2 banany 1 brzoskwinia klika czereśni suszona żurawina jagody orzechy (migdały, nerkowce) świeża mięta 3 łyżki miodu faceliowego  Przygotowanie:  banany obierz i przekrój wzdłuż, na każdą połówkę ułóż jagody, wydrylowane czereśnie w połówkach, pokrojoną brzoskwinię, żurawinę i mięte

Niezły Młynek
Kokosowe ptasie mleczko - wegańskie, bez cukru, bez glutenu :) 484

napoju kokosowego (Biogo) 1 łyżeczka stewi w płynie (Biogo) 1 czubata łyżeczka agaru  garść plastrów kokosowych (Biogo) Spód: 150 g miękkich suszonych daktyli  100 g masła z orzechów laskowych (Biogo) Przygotowanie: Do miski przelej puszkę mleczka kokosowego, dodaj stewię, nasiona chia i 125 ml napoju kokosowego. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Odstaw i powtórz czynność za jakieś

Zdrowie na języku :P
Ciastka owsiano-kokosowe z masłem orzechowym 111

cukier dokładnie utrzeć, a następnie połączyć z jajkiem. Dodać mąkę, płatki owsiane, wiórki, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Całość ponownie wymieszać. Z powstałej masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtoczyć w płatkach owsianych i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie trzeba ich spłaszczać, ponieważ same "rozejdą się" na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku

Di gotuje
Chrupiące owsiane ciasteczka 110

dalej miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia.   źródło

Smaki Natalii
Watykański chleb szczęścia 118

Dzień 6 – rozdzielić na 4 części -> 3 części rozdać Dzień 7 – do ciasta dodać ½ szklanki oleju, 2 szklanki mąki, 3 jajka, ½ torebki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, garść orzechów, można dodać posiekaną czekoladę, 2 jabłka starte na tarce i razem wszystko wymieszać. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku około

Smaki Natalii
Ciasto drożdżowe orkiszowo-jaglane z truskawkami i rabarbarem 162

ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Kruszonka: 1,5-2 szklanki płatków owsianych (zmielić w blenderze) lub gotowej mąki owsianej 4-5 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 czubiata łyżeczka domowego masła orzechowego 3-4 łyżki ksylitolu (można dodać więcej lub mniej, najlepiej próbując kruszonki) 1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii 20 g masła 20 g oleju

FitKot
Domowy pudding jaglany - z gwiazdką 125

ugotowanej kaszy jaglanej mleko roślinne (u nas migdałowe, około pół szklanki) 1 dojrzały banan  4 daktyle (namoczone w gorącej wodzie) do dekoracji banan, jagody orzechowy pasek: zmiksowane orzechy, daktyle i rodzynki (wcześniej namoczone w wodzie)  Wykonanie Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Jeśli budyń jest zbyt gęsty dodajemy więcej mleka. Gotowy budyń rozlewamy do miseczek (u nas wieeelki

lady-och-mistrzyni.blogspot.com