szybkie i bardzo proste do zrobienia. Ciasto dobrze zagniata się na gładką masę, jest dość miękkie, ale plastyczne i wcale się nie kruszy. Można dodać do niego posiekanych orzechów i/lub pominąć dodatek kakao, a jogurt zastąpić kwaśną śmietaną. Ważne, aby nie rozwałkowywać ciasta zbyt cienko i nie trzymać pierniczków zbyt długo w piekarniku. SKŁADNIKI PIERNIKI
cool and mintymiski. Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiamy dłońmi do połączenia składników. Łyżką nabieramy porcje masy i formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w mące. Strzepujemy nadmiar mąki, układamy na tacce. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy klopsiki i obsmażamy na średniej mocy palnika, ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy
cool and mintybardzo ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy. SKŁADNIKI na blachę o wymiarach 20x30 cm 170 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej lub 120 g zmielonych orzechów 150 g masła / schłodzonego w lodówce 50 g cukru 1 jajko szczypta soli WYKONANIE Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę
cool and mintyminut. Po tym czasie dodać do nich pozostałe składniki (oprócz czekolady) i wszystko dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z posiekaną czekoladą. Z masy formować (wilgotnymi dłońmi) kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć (mniej lub bardziej; to zależy od Was) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut 180 stopniach. (Powinny być zarumienione
Di gotujełyżki cukru 3 łyżki mleka 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% pół łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie pączków: Wszystkie składniki zagniatamy razem w misce. Urywamy po kawałeczku, tworząc kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany głęboki olej ( u mnie 170 st. ) Podczas smażenia obracamy kilka razy nasze pączki, a gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym. Wystudzone
NiePieprz.plłyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy rozgniecionymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut. Uważamy aby się nie spiekły. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, smacznego. Uwagi ; rogalików wychodzi sporo więc nadmiar można zamrozić
Kulinarne Fantazje MarioliPascha to pyszny deser, który jest przygotowywany na Święta Wielkanocne. Pascha to raczej rodzaj sernika na zimno, do którego dodajemy czekoladę, bakalie i orzechy. Można ją przygotować również o smaku kawowym, waniliowym lub innym. Wszystko zależy od tego jaką lubimy najbardziej. Ja przygotowałam czekoladową, mega pyszną
Kulinarne Fantazje MarioliDelikatne, słodkie i czekoladowe ciasto, o posmaku adwokatu i orzechów. Bardzo smaczne, idealne na niedzielę, przyjęcia lub święta. Bardzo ładnie się kroi i efektownie wygląda. Jeżeli nie chcemy aby ciasto było bardzo słodkie dodajemy do masy mniej bezy, ja użyłam tylko 70 g i wyszło idealne
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 mała pierś z kurczaka 2 czerwone grejpfruty 2 dojrzałe gruszki 1 opakowanie mixu sałat garść orzechów nerkowca sól, pieprz, słodka papryka w proszku 1 łyżka octu balsamicznego, malinowego 1 łyżeczka miodu
Kulinarne Fantazje Mariolicudownym kolorze ,a dodatkowo posiada następujące zalety - bezstopniowo ustawiana prędkość - wydajny silnik o mocy aż 600 W - przycisk turbo z trybem pulsacyjnym - wielofunkcyjny rozdrabniacz do łatwego rozdrabniania ziół, cebuli, orzechów itp. - trzepaczka do ubijania śmietany i białka, jajek, dressingów itp. - blender do robienia kremowych zup, sosów, żywności dla niemowląt itp. - stal 18/8 - 3 kolory - 3 lata gwarancji Dostępny w LIDL
Z Kuchni Do KuchniSałatka ryżowa z szynką Ziemniaki smażone Banany w cieście Truskawkowa owsianka bez gotowania Zupa meksykańska Lody wodne z czereśniami Pasta z ciecierzycy i pomidorów Sałatka z pomidorów z orzechami
Codzienna kuchnia niecodziennaparfai. Kolejna przystawka była na ciepło, ale tym razem mięsa już nie było ... Wcale nie żałuję, nie myślcie sobie. Podano nam bowiem szparagi z zasmażką z orzechów laskowych i arachidowych, smażonej na oleju kokosowym . Boska, zasmażka BOSKA !!! Najeść się nie mogłam. Takiego połączenia smaków się nie spodziewałam. Polecam każdemu - naprawdę warto tego dania spróbować, choć do lekkich ( przez ową
kolorowotorcikoworóżowym kolorze, to dodatkowo posiada następujące zalety - bezstopniowo ustawiana prędkość - wydajny silnik o mocy aż 600 W - przycisk turbo z trybem pulsacyjnym - wielofunkcyjny rozdrabniacz do łatwego rozdrabniania ziół, cebuli, orzechów itp. - trzepaczka do ubijania śmietany i białka, jajek, dressingów itp. - blender do robienia kremowych zup, sosów, żywności dla niemowląt itp. - stal 18/8 - 3 kolory - 3 lata gwarancji Pokrywka pojemnika
Z Kuchni Do Kuchniokazją do poszukiwania „truskawkowych pomysłów”. Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec. Składniki na spód ciasta: tortownica o średnicy 21cm - 150g ciastek w czekoladzie – 10 szt. (digestive) - 70 g mielonych migdałów (w oryginale – orzechy włoskie) - 60g miękkiego masła (w oryginale 40g) Składniki na masę: - 500g truskawek - 1 szklanka naturalnego jogurtu greckiego - 1 szklanka słodkiej śmietanki 36% (u mnie Double Cream) - 3 łyżki cukru
mojewypiekiinietylkomąki owsianej lub pszennej 100 g mąki ryżowej 200 g masła 80 g brązowego cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany szczypta soli kruszonka (do środka): 3 łyżeczki mielonych orzechów lub migdałów 3 łyżeczki tartej bułki 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka miodu 1/2 kg truskawek (ub innych sezonowych owoców) mleko lub białko - do posmarowania przed
bistro mama