orzechy - 16941 przepisów (strona:708/1130)

Pudding chia z musem truskawkowym i kruszonką kokosowo-orzechową 159

Pudding chia, czyli nowy trend w kuchni. Ostatnio przeglądając Instagram co chwilę natrafiałam na zdjęcia tego cuda. Przygotowywany na najróżniejsze sposoby, z owocami, orzechami, na mleku kokosowym, na jogurcie - wariacji jest wiele. Postanowiłam sama poeksperymentować z nowym dla mnie produktem. I jak wyszło? Rewelacyjnie! W końcu znalazłam śniadaniową alternatywę dla mojej  granoli . Jeżeli jeszcze nie poznaliście nasionek chia, czas

Zgrabne Gotowanie
Ciasteczka karmelowo-kokosowe z płatkami owsianymi 148

łyżką gorącej wody (będzie mocno się pienić), natychmiast dodać do miodu z olejem i wymieszać.  Całość połączyć z suchymi składnikami.  Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.  Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie muszą być zachowane duże odstępy, ponieważ ciasteczka "nie rozlewają się" na boki, a jedynie odrobinkę rosną

Di gotuje
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 127

kolejna okazja, aby posiedzieć dłużej. Pieczemy jabłka zerwane prosto z drzewa, kiełbaski i kromki chleba. Te dobrze przypieczone, lekko zwęglone są najlepsze. Ukradkiem wrzucamy z bratem do ogniska orzechy włoskie z naszego drzewa, a one wybuchają wydając głośny, donośny huk. Mama się denerwuje. Jest ciepło wesoło i przyjemnie. Kiedy księżyc znajduje się wysoko nad horyzontem, biesiadowanie dobiega końca. Ognisko powoli

Wędrówki po kuchni
KONKURS "Słodko, Oryginalnie i Urodzinowo" 153

Family 250 g -Łuska gryczana - i na osłodę ciastka Dessimo z kremem czekoladowym :)     Drobny upominek za najlepsze życzenia: -obrazek Glaspik z napisem SMILE MORE -Czekolada mleczna z orzechami laskowymi - cukierki Toffi mleczne   Dodatkowo wszystkie zwycięskie przepisy osobiście przetestuję i opublikuję na blogu. A zwycięskie życzenia z wielką chęcią wydrukuję i powieszę na swojej ścianie

Nastoletnie Wypiekanie
Pesto szparagowe 146

przepis na pesto z rukoli , a teraz dołączy do niego także pesto szparagowe z dodatkiem świeżych liści oregano, które rośnie jak szalone w moim ogródku. Zamiast orzeszków piniowych użyłam orzechów nerkowca, których delikatny smak idealnie pasuje do szparagów. Zrezygnowałam też z dodatku oliwy na rzecz tłoczonego na zimno oleju rzepakowego. W efekcie uzyskałam pyszne, delikatne w smaku pesto. Nie wiem

Wiem co jem
Batony proteinowe dla aktywnych 282

zapewnia im unikalność. Dodatkowo wyśmienicie smakują i są zdrowe! Nie używamy wspomagaczy smaku, są za to zdrowe składniki, takie jak: masło orzechowe (które sami przygotowujemy), suszone owoce, płatki owsiane, orzechy włoskie, miód. Zaletą naszych batonów jest to, że są wyrabiane na zimno i przygotowywane są z produktów bezglutenowych, co w szczególności ważne jest dla osób z nietolerancją na gluten. Dodatkowo

Ciasna Kuchnia
Wegańskie kotleciki ze słodkich ziemniaków i fasoli 228

skórka otarta z połowy cytryny * 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej * ½ łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka tartego imbiru * 2 łyżki ziaren słonecznika lub pestek dyni lub ulubionych orzechów * ½ łyżeczki soli * pieprz * sezam do obtaczania WYKONANIE: Białą fasole rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Słodkie ziemniaki ucieramy na tarce a następnie pozbywamy się nadmiaru wody. Wszystkie składniki (poza sezamem) łączymy

Mohiella
Mini ptysie z truskawkami 242

wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, wszystko dokładnie miksując. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksy wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie suszymy je w wyłączonym piekarniku przez około 30 minut. W międzyczasie

Kulinarne przygody Gatity
Ciastka czekoladowe z wiórkami kokosowymi i czekoladą 122

masło z cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać (na większe kawałki) i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec

Di gotuje
Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato 119

Europy w każdym jej zakątku natrafimy na doskonały chłodnik, który przygotowywany jest z lokalnych składników. Może być w wersji wytrawnej i na słodko. Bałkany mają swój ogórkowy tarator z orzechami włoskimi i serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą

Moja smaczna kuchnia
Crumble z jabłkami i rabarbarem 119

warstwą słodkiej, chrupiącej kruszonki. To jeden z najprostszych deserów, a jaki pyszny! Można go przygotować z dowolnych owoców, które zapiekamy pod warstwą kruszonki, do której możemy dodać migdały, orzechy, płatki owsiane. Namawiam Was do wykorzystania do niego rabarbaru, bo połączenie smaku kwaśnego ze słodkim jest niepowtarzalne, moim zdaniem najlepsze crumble jakie do tej pory robiłam. Doskonale smakuje podane na ciepło

Smakowity Blog Kulinarny
Sok czy koktajl - co wybrać? 128

klarowny płyn . Spokojnie może zastąpić posiłek, np. drugie śniadanie. Mamy tu dużo większe pole do popisu niż w przypadku soków, ponieważ do koktajlu śmiało możemy dorzucić ulubione dodatki, np. orzechy, masło orzechowe, siemię lniane czy kaszę jaglaną. Zaletą jest także możliwość blendowania produktów, z których ciężko byłoby nam wycisnąć sok lub zwyczajnie wyszłoby go mało (chociażby banany). sporo błonnika gęste

Powiedz dietom nie
Ciastka chałwowo-kokosowe z czekoladą (z mąki graham) 161

zmiksować masło, pastę tahini i cukier. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec

Di gotuje
Maxi King 496

Ciasto bez pieczenia, które przypomina popularny batonik Maxi King. Z pysznym mleczno - karmelowym nadzieniem i polewą czekoladową z orzechami. Bardzo słodkie, no ale przecież ciasto musi być słodkie :) Jeśli ktoś lubi słono - słodkie smaki może użyć solonych orzeszków. Polecam, bo to ciastko zawsze się udaje :) Masa mleczna: 200 g. masła 3 szklanki mleka w proszku 400 g. serka waniliowego homogenizowanego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Misie - kruche ciasteczka z migdałami 113

kochających kruche ciasteczka Składniki: 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego migdały, orzechy nerkowca, kostki czekolady - do dekoracji Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania