orzechy - 16941 przepisów (strona:705/1130)

Makowiec 140

użyłam gotowej masy i trochę ją "podrasowałam". ;) Masa makowa: 850 g gotowej masy makowej ok. 50 g rodzynków (namoczonych wcześniej) ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki aromatu migdałowego Gotową masę przełożyłam do miski, dodałam do niej wszystkie składniki i wymieszałam. Jest dosyć "luźna", ale dzięki temu makowiec nie jest

Cooking Monster
Batony muesli 221

jeszcze ciepłe. Pozostawiamy do wystygnięcia. Batony powinny być chrupiące, mogą się trochę kruszyć, ale i tak są pyszne i mega zdrowe! :)   Do mieszanki możecie użyć innych składników np. orzechów laskowych zamiast migdałów czy innych suszonych owoców zamiast rodzynek i żurawiny. Wszystko zależy od Waszego smaku. :)   Kilka dni temu odkryliśmy fajny produkt - Bakal 4 ziarna. Właśnie ta mieszanka ziaren

Cooking Monster
Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem 145

dzięki przesyłce, którą moja Babcia otrzymała od znajomego z USA, dziś jest dostępne w niemal każdym sklepie, co sprawia, że nie mogę się mu oprzeć, mimo uczulenia na orzechy. Połączenie masła orzechowego i dżemu porzeczkowego to amerykański klasyk. Amerykanie mają bzika na punkcie tego duetu smaków i pomyślałam, że warto je zastosować w tym przepisie. :) Batony przygotowałam w formie

Cooking Monster
Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową 131

przepis to świetna propozycja, gdy w domu zalega Wam niepotrzebna marchew i bakalie. Ciasto jest przepyszne i bez żadnych dodatków, ale do środka można dodać suszoną żurawinę i orzechy włoskie i podać oprószone cukrem pudrem - będzie smakowało wyśmienicie! Ciasto marchewkowe: 5 średnich marchewek (ok. 2 szklanki startej marchwi) 2 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 szklanka

Cooking Monster
Ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe (chrupiące) 173

mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną

Di gotuje
Żywność ekologiczna - co to takiego? :) 110

poniżej :) TAHINI I MASŁO ORZECHOWE  Zarówno tahini jak i masło orzechowe zwierają w składzie tylko jeden produkt. W tahini są to oczywiście ziarna sezamu, a w maśle orzechowym orzechy ziemne, czyli inaczej fistaszki. Oba produkty są przepyszne! Po otwarciu słoiczków unosi się przyjemny, naturalny zapach. Masła smakują obłędnie! Mają kremową konsystencję i delikatny, prawdziwy zapach, bez żadnych ulepszaczy

Zdrowie na języku :P
Sałatka z truskawek, wędzonego tofu, orzechów i sałaty w sosie miodowo-musztardowym 116

Bardzo prosta sałatka o ciekawym połączeniu smaków. Truskawki - lekko kwaśne i słodkie dobrze komponują się z wędzonym tofu (które w odróżnieniu od tradycyjnego ma swój smak). Orzechy dodają sałatce chrupkości - tak samo jak świeża sałata. Uzupełnieniem całości jest słodko-ostry sos musztardowy. Pamiętajcie, że sos warto wlać do sałatki tuż przed podaniem, inaczej sałata namoknie i przestanie być chrupiąca

Milion Smaków
Makaron gryczany z bobem w sosie miętowym. Dietetyczny obiad 178

pokrój cukinie w drobne paseczki), mieszamy i czekamy aż wino odparuje. Dodajemy ugotowany makaron, świeżą bazylię, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Całość przed podaniem skropiłam olejem z orzechów włoskich (możesz też użyć oliwy z oliwek bądź oleju sezamowego, też będzie pasował). Podajemy póki gorące ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka owsiane z suszonymi bananami i czekoladą 156

jajkiem. Wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać i połączyć z bananami oraz posiekaną (nie na drobno!) czekoladą. Z masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczyć i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Miedzy ciastkami należy zachować odstępy, ponieważ odrobinę się rozrosną.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut

Di gotuje
7 szybkich przekąsek na EURO 2016 170

potrzebujesz : kawałek sera pleśniowego, winogrona Wykonanie : Ser pokroić na grube kostki, nabijać z winogronem na wykałaczki Czas wykonania: 3-5 minut 7.  Mix bakalii Co potrzebujesz: suszone owoce, orzechy Wykonanie : Wymieszać dowolne bakalie i gotowe :) Naprawdę super smaczna przekąska ! Czas wykonania: 1 minuta

Tradycyjna Kuchnia
Spaghetti z dorszem i lubczykiem 158

zgrillowałam 2 porcje dorsza więcej (przepis tutaj ) i nadal pozostaje w lubczykowych klimatach. Ugotowałam spahgetti, łyżka aromatycznej pasty lubczykowej i obiad gotowy. Można oczywiście pastę zmiksować z dowolnymi, ulubionymi orzechami i przygotować 100% pesto lubczykowe. Poszłam na łatwiznę i ani tak było bardzo smacznie. Składniki na 2 porcje: 250 g spaghetti 2 porcje  zgrillowanej ryby   1 łyżka pasty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kakaowo-kawowe ciastka z dżemem 119

wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.   Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Odległości między ciastkami nie muszą być duże- ciasteczka się nie rozlewają, a jedynie lekko rosną.   Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 7-10 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka chałwowo-owsiane (z chałwą) 248

/margarynę zmiksować z pokruszoną chałwą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (minimum 30 minut). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Każdą kuleczkę obtoczyć w płatkach owsianych i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp pomiędzy ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki. Nie należy

Di gotuje
Bajaderkowe kulki czekoladowo-kokosowe 174

stopniowo dolewać mleko, aby ciasto miało dość wilgotną (ale nie rozmiękniętą) konsystencję. (Ja dodałam około 50 ml.) Na końcu - całość wymieszać z czekoladą. Z masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko zwilżyć i dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Praliny schłodzić w lodówce.   (*) W przypadku jasnego ciasta należy dodać 1-2 łyżki kakao i wymieszać je razem

Di gotuje
Bezglutenowe ciasteczka chałwowo-kokosowe (bez masła i jajek, vege) 222

kokosowego Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.) Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 175-180 stopniach. (Ciastka

Di gotuje