proszkiem do pieczenia. Łączę też cukier puder z waniliowym. Myję jajka. Przygotowuję bakalie, odważam ok. 400 g, staram się, aby było mniej więcej pół na pół bakalii suchych typu orzechy, migdały i tych lekko wilgotnych jak rodzynki, śliwki, daktyle, figi, morele itd. itp. Migdały sparzam i obieram. Wszystkie bakalie kroję w średnie kawałki, niezbyt rozdrabniam i odkładając przygotowane bakalie uzupełniam
I tu będę miała takie tewidelcem i dzielę na dwie części. Mieszam wszystko najpierw łyżką, następnie wyrabiam ręką. Wyrobione spójne ciasto nie wymaga odstawienia do wyrastania. Z kuli odrywam małe kawałeczki wielkości orzecha laskowego i toczę w dłoniach małe wałeczki, które w dalszej kolejności na palcu zawijam na kształt obrączki. Ciasteczka układam bezpośrednio na blaszkę. Z tej porcji wychodzą 4 blachy, na każdej
I tu będę miała takie tebułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego wielką zaletą jest cudnie chrupiąca skórka i nieregularnie popękany kształtny bochenek. Taki czy inny, każdy wymaga użycia mąki. Moja spiżarka
I tu będę miała takie teCiasto czekoladowe to jedno z ulubionych słodkości w moim domu. Moje chłopaki uwielbiają wszystko, co ma w składzie czekoladę: płatki owsiane na mleku czy babeczki czekoladowe
Magiczny GarnekNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki obieramy. Paprykę kroimy w słupki. Dymki kroimy wzdłuż na pół. Ser kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser. Całość zalewamy
R'n'G Kitchensmażymy na maśle pokrojoną w paski kapustę. Dodajemy do niej sos ostrygowy sól i pieprz a na koniec smażenia podlewamy przecierem pomidorowym. Z mięsa formujemy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich. Pulpety układamy na kapuście i dusimy wszystko razem pod przykryciem około 20 minut
Qchnia po prostuziemniaków dodajemy jajko i kaszę mannę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki łączymy razem i dłonią wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy okrągłe kuleczki ( trochę większe od orzecha włoskiego ) a następnie gotujemy je w lekko osolonym wrzątku około 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową. Artykuł Kluski ziemniaczane z kaszą manną
Smakowite Daniaostatnio moje ulubione opcje śniadaniowe. Sprawdzone podstawowe przepisy działaja cuda, a niewielkie modyfikacje, które powoli wprowadzam nadają nowy smak moim śniadaniowym pysznościom. Dzisiaj wpadł mocno kokosowy omlet z orzechami polany czekoladowo-orzechowym sosem. Krótko mówiąc, RAFAELLO w wersji fit. SKŁADNIKI 3 jajka 35 g mąki owsianej 10 g mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu (lub kakao, jeśli lubicie) 1 łyżka
Tetiisheripieczenia. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i na końcu do masy wmieszać suszone owoce oraz posiekaną (nie na drobno) czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach. Mąka i otręby do nabycia
Di gotujeniego likier jest naprawdę wyśmienity. Likier orzechowo-czekoladowy - Monte: 3 tabliczki czekolady mlecznej (każda po 100g) 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 0,5 l wódki Soplica - orzech laskowy 1 litrowa butelka oraz mniejsza 0,5 l Do rondelka wlewamy mleko zagęszczone, tabliczki czekolady kruszymy na małe kawałki i wrzucamy do mleka. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia czekolady
Cooking Monsterużyłam gotowej masy i trochę ją "podrasowałam". ;) Masa makowa: 850 g gotowej masy makowej ok. 50 g rodzynków (namoczonych wcześniej) ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki aromatu migdałowego Gotową masę przełożyłam do miski, dodałam do niej wszystkie składniki i wymieszałam. Jest dosyć "luźna", ale dzięki temu makowiec nie jest
Cooking Monsterjeszcze ciepłe. Pozostawiamy do wystygnięcia. Batony powinny być chrupiące, mogą się trochę kruszyć, ale i tak są pyszne i mega zdrowe! :) Do mieszanki możecie użyć innych składników np. orzechów laskowych zamiast migdałów czy innych suszonych owoców zamiast rodzynek i żurawiny. Wszystko zależy od Waszego smaku. :) Kilka dni temu odkryliśmy fajny produkt - Bakal 4 ziarna. Właśnie ta mieszanka ziaren
Cooking Monsterdzięki przesyłce, którą moja Babcia otrzymała od znajomego z USA, dziś jest dostępne w niemal każdym sklepie, co sprawia, że nie mogę się mu oprzeć, mimo uczulenia na orzechy. Połączenie masła orzechowego i dżemu porzeczkowego to amerykański klasyk. Amerykanie mają bzika na punkcie tego duetu smaków i pomyślałam, że warto je zastosować w tym przepisie. :) Batony przygotowałam w formie
Cooking Monsterprzepis to świetna propozycja, gdy w domu zalega Wam niepotrzebna marchew i bakalie. Ciasto jest przepyszne i bez żadnych dodatków, ale do środka można dodać suszoną żurawinę i orzechy włoskie i podać oprószone cukrem pudrem - będzie smakowało wyśmienicie! Ciasto marchewkowe: 5 średnich marchewek (ok. 2 szklanki startej marchwi) 2 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 szklanka
Cooking Monstermieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną
Di gotuje