orzechy - 16941 przepisów (strona:713/1130)

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z PESTO 147

pesto i odstawiamy do lodówki na godzinę . (jeśli spieszy nam się można nie odstawia ć) Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy , kroimy na kawałeczki , dodajemy do ziemniaków. Dodajemy równie ż orzechy przekrojone na pół i rukolę. Całość zalewamy aromatyczn y m ole jem z zalewy z pomidorów. Jeśli nie ma ziaren dyni w zalewie możemy dorzucić łyżeczkę. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Pasta serowa z porem 158

smaku Pieprz biały do smaku Spsób wykonania: Por posiekać drobno w kostkę, przełożyć na sito i sparzyć wrzątkiem, dobrze osączyć, wymieszać z kremowym twarożkiem oraz pokruszonym serkiem pleśniowym, orzechy ziemne rozdrobnić tłuczkiem do mięsa, dodać do masy, doprawić solą i białym pieprzem, schłodzić w lodówce i podawać do chlebka. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Lodowa kanapka 283

suche prostokątne wafle ½ litra śmietany 30% 2 kubeczki jogurtu naturalnego-40 dag 1 laska wanilii 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny ½ szklanki rodzynek ½ szklanki niesolonych orzechów ziemnych i włoskich ½ szklanki żurawiny ½ szklanki morwy białej Polewa czekoladowa Sposób wykonania: Bakalie wymieszać razem w miseczce. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny, wydrążone

Wanilia i Kardamon
Budyń z kaszy jaglanej 80

małym ogniu  około 15-20 minut Pamiętaj, aby kasza się nie przypaliła. Zdejmij z ognia zblenduj.  Jeśli budyń będzie za gęsty, dolej mleka Posyp ulubionymi owocami, orzechami lub wiórkami kokosowymi  SMACZNEGO

Kukuleczki
CIASTECZKA JAGLANE Z ŻURAWINĄ 93

Kaszę jaglaną opłucz w zimnej wodzie i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę przelej zimna wodą, przełóż do blendera dodaj, banana, syrop klonowy, żurawinę możesz również ulubione orzechy i całość zblenduj. Masa jest dość klejąca, więc ciężko się formuje. Zrób kulkę i rozpłaszcz, możesz pomagać sobie łyżką. Ciastka rozłóż na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika. Czas

Kukuleczki
KLUSKI ŚLĄSKIE 78

ugotowanych ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej  Przygotowanie. Ugotowane ziemniaki przestudź, przepuść przez maszynkę, dodaj mąkę ziemniaczaną. Zwilż wodą dłonie i formuj z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego,lekko spłaszcz, zrób dołek.  Oprósz mąką.  Kluski gotuj 1-2 minuty, po ich wypłynięciu. Podawaj z ulubionym sosem

Kukuleczki
DOMOWA GRANOLA 95

możesz dopierać wedle uznania. Jeśli lubisz sezam, rodzynki, kokos, śmiało możesz dodać.  Oto moja wersja. Składniki  2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki migdałów  1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/2 szklanka suszonych moreli pół łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego  Przygotowanie  Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza Wszystkie składniki

Kukuleczki
OWOCOWA OWSIANKA 81

mlekiem i gotuj na małym ogniu  około 3-4 minuty. ( do czasu aż płatki wchłoną mleko)  Dodaj cynamon, miód. Wymieszaj.  Gotową owsiankę przełóż do miseczki, dodaj orzechy, pokrojone owoce, posyp płatkami migdałowymi.  Smacznego

Kukuleczki
CIASTECZKA MAŚLANE 97

włóż do lodówki na około 30 minut.  Z ciasta formuj ciasteczka o dowolnym kształcie i ułóż je na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia. Ja robiłam kulkę wielkości orzecha lasowego, następnie płaszczyłam je łyżeczką.  Gotowe ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na trzeciej półce od dołu piec około 15 minut, aż ciasteczka będą złociste

Kukuleczki
Ciasteczka zbożowe 172

wody. [ciasto może się ciężko mieszać na początku]. Zagnieść ciasto lub zmiksować na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) 2-3 min do połączenia składników.Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć (do grubości 1 cm) i układać na blaszkę w odstępach ok. 23 cm.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 min (do uzyskania złocistego koloru ciastek). Ciasteczka

Moje domowe kucharzenie
Łatwa surówka z białej kapusty, jak u Chińczyka 354

Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, następnie zalewamy kapustę, mieszamy i odstawiamy aż kapusta nieco zmięknie, najlepiej jak posiedzi w lodówce przez godzinę. Podajemy na świeżo posypaną sezamem lub orzechami piniowymi

Apetyczna babeczka
NAJLEPSZA TARTA Z GRUSZKAMI 121

TARTA Z GRUSZKAMI w tej wersji to deser, po spróbowaniu... Artykuł NAJLEPSZA TARTA Z GRUSZKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Pasta z awokado i liści rzodkiewki 137

ostry posmak sprawia, że rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do mięsa. W roli głównej: liście z pęczka rzodkiewek Dodatki wedle uznania: awokado lub oliwa z oliwek, ziarna słonecznika lub orzechy ziemne, sok z cytryny lub kwaśne kiwi, czosnek lub imbir. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką masę. Możemy używać jako dodatek do kanapek, zamiast pesto do dań z makaronu, jako

Kucharzyca
CIASTECZKA O SMAKU ORZECHOWYM 124

oryginalnym przepisie są o smaku krówkowym, jednak ja wykorzystałam do ciastek masło orzechowe i dodałam rodzynki. Ciasteczka są przepyszne, w czasie pieczenia w całym domu było czuć orzechy. Są tak pyszne, aż obawiam się że do powrotu męża zostanie pusta miseczka ;) Polecam :) Składniki:  * 100 g masła * 100 g masła orzechowego * 170 g mąki pszennej * 4 łyżki cukru

Zrób to smacznie
Lody śmietankowe z dwóch składników– bez maszyny, bez jajek, bez gotowania 345

mleka a zwiększyć ilość śmietany i ewentualnie dodać odrobinę alkoholu, który zniweluje powstawanie kryształków wody w soku owocowym.   Dodawanie do masy rzeczy ciężkich i treściwych, takich jak czekolada, orzechy, chałwa czy ciasteczka może finalnie doprowadzić do tego, że lody zrobią się bardzo ciężkie i maślane – regulujemy to, zmniejszając ilość śmietany na rzecz mleka albo używając śmietany o niższej zawartości

Karo in the Kitchen