misce i dokładnie wymieszać - za pomocą dłoni. (Olej kokosowy powinien być rozpuszczony, ale masło już nie. Rodzynki i pestki najlepiej dodać na końcu.) Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dosyć mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być duże.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić
Di gotujemała czarna. Pancakes gryczane Składniki: około 20 pancakes 1 łyżka grubo zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wrzątku 1 duże jajko 100 g mąki gryczanej 50 g zmielonych migdałów lub orzechów 75 ml migdałowego mleka lub krowiego 200 g sera ricotta lub innego twarogu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki utartej czekolady olej do smażenia owoce i syrop
codojedzeniasztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy kolejno 2 łyżki cukru. Do gotowej masy białkowej przekładamy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Z masy formujemy niewielki kulki (wielkości orzecha włoskiego), lekko je spłaszczamy i na środku robimy wgłębienie, do którego nakładamy niewielką ilość marmolady. Kokosanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym
Trzeci talerzwołowym) 2 ząbki czosnku 1 ½ łyżeczka płatków chilli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ½ łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 mała cebula drobno pokrojona 1 łyżeczka kminku ¼ kubka zmielonych orzechów pistacjowych Przygotowanie: Wyciskamy do miski czosnek oraz wrzucamy wszystkie wyżej wymienione przyprawy. Mięso mielimy i dodajemy do miski z przyprawami, wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy szaszłyki, powinno nam wyjść
PaleoLifePrzygotowanie : Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą w takiej ilości by uzyskać konsystencje mięsa jak na kotlety, wyrobić dokładnie Mokrą ręką formować małe ( wielkości dużych orzechów włoskich ) pulpeciki, wkładać do wrzątku z ziemniakami
Proste Potrawykula) wkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałki ciasta i tworzymy w dłoniach szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, spłaszczamy. Na wierzch każdego ciasteczka układamy płatki migdałów lekko je wbijając/wgniatając w ciastko. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika
Słodkie okruszkiDodajemy partiami płatki wymieszane z mąką, solą i sodą, całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie (u mnie same orzeszki), mieszamy. Z masy odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dłońmi rozpłaszczamy każdą kulkę, u mnie dość mocno, chciałam by były cienkie i chrupiące. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne ZdroweStudzimy. Rozkładamy warzywa na cukinii. Pulpeciki: Mięso mielone mieszamy z jajkami, posiekaną cebulką, szczypiorkiem oraz bułką tartą, doprawiamy do smaku sola i pieprzem , masę dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki. Sos: Śmietankę roztrzepujemy z jajkiem, doprawiamy przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę. Posypujemy rozdrobnionymi serami. Zapiekamy w rozgrzanym do 180*c piekarniku przez 45 minut. Podajemy
Wanilia i Kardamongorącym) olejem. Dodać cukier, mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać (można dłonią). Na końcu do ciasta wmieszać (delikatnie) kakao. Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dosyć mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posypać (opcjonalnie) wiórkami/kawałkami gorzkiej czekolady. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut
Di gotujeugniatamy ciasto chwilę, czekoladę siekamy, dodajemy do ciasta i ugniatamy aż zacznie się odklejać od rąk i zbierze całą mąkę z blatu. Formujemy kulki dowolnej wielkości (u mnie orzecha laskowego ) i spłaszczmy je, układamy na blasze i pieczemy ok 12-20, w zależności od wielkości aż się zarumienią
Idę coś wszamaćcukru 4 łyżki sosu sojowego** 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka słodkiej lub ostrej papryki sok z jednej limonki lub cytryny 2 łyżki oleju 2 łyżki wody garść posiekanych orzechów arachidowych * najlepszy będzie płaski i szeroki ** do sosu sojowego można dodać 2 arkusze nori Jeżeli lubicie bardziej ostre smaki można dodać sos sriracha lub świeżą
wegujemysuszonego buraka, który nadał im piękny kolor. Walentynkowe trufle daktylowo-czekoladowe Składniki: 150 g daktyli 100 g gorzkiej czekolady 40 g płatków jaglanych woda ulubione dodatki: burak suszony, orzechy, wiórki kokosowe, kakao Przygotowanie: Daktyle pokroić na male kawałki, wrzucić do garnka i zalać odrobiną wody, tak aby je przykryła. Gotować je do momentu, aż będą miękkie i cała woda
wegujemySzukając alternatywy dla tradycyjnego twarożku, natknęłam się na wiele przepisów, w których jako bazę wykorzystywano tofu, orzechy czy nasiona. Takie twarożki są przepyszne, jednak wszystkie te przepisy wymagały moczenia lub blendowania. Ja wolę przygotować wszystko prosto i szybko, przy jak najmniejszym brudzeniu naczyń, dlatego szukałam dalej i znalazłam. Przepis na twarożek z płatków ryżowych znalazłam w serwisie puszka.pl i odpowiednio
wegujemyzielonych łąkach malowniczego Podlasia. Do wyboru mamy 3 rodzaje sera, w zależności od okresu leżakowania i z różnymi naturalnymi dodatkami takimi jak np.: suszone zioła i owoce, czosnek, orzechy lub oliwki, możemy nawet sami skomponować swój serek! Ja właśnie stworzyłam swój rodzaj sera targnięta tęsknotą za słoneczną Italią, konkretniej Sycylią, gdzie podstawą każdej przekąski jest oliwka, pomidor,bazylia
Z Kuchni Do Kuchniwitaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, K, kwasy CLA - o działaniu przeciwnowotworowym oraz tłuszcze nasycone (42%). A z czego powinien składać się talerz seniora? Tłuste ryby, dobre produkty zbożowe, orzechy, ziarna, siemię lniane, chude mięso, nabiał, lekkostrawne warzywa i owoce oraz woda - to powinny jeść osoby w starszym wieku by być w dobrej kondycji. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać? Osoby
Dzieje kuchennej Wiewióry