Składniki - 500 g orzechów arachidowych, - szczypta soli, - szczypta cukru. Sposób przygotowania 1. Miksujemy wszystkie składniki do momentu aż uzyskamy gładką masę. Masło orzechowe jest bogate w: - magnez, który odpowiada za przewodzenie bodźców nerwowych, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej łyżeczki: Porcja waży: ok. 10 g Energia: 56,0 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachliście sałaty lodowej (ok. 120g), - kilkanaście listków bazylii, - 1 dojrzałe awokado (ok. 140 g bez pestki i skórki), - 2 łyżeczki soku z cytryny, - ½ ogórka zielonego (ok. 100g), - 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g), - 1 łyżka posiekanego koperku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ulubione przyprawy: np. papryka słodka
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 10 porcji) - 1 szklanka ziaren słonecznika (ok. 140g), - ¾ szklanki siemienia lnianego (ok. 105g), - 2 łyżki nasion chia (ok. 20g), - ½ szklanki orzechów arachidowych (ok. 50g), - 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 165g), - 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego (ok. 100g), - 2 łyżeczki soli, - 1 łyżka miodu (ok. 24g), - 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 50g), - 1 ½ szklanki letniej wody (ewentualnie trochę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmasła (ok. 50g), - 1/4 szklanki cukru (ok. 50g), - 1 jajko (ok. 60g), - 1 1/2 szklanki płatków owsianych (ok. 165g), - 5 łyżek płatków migdałowych (ok. 50g), - 5 łyżek orzechów włoskich (ok. 50g), - 5 łyżek nasion słonecznika (ok. 50g), - 1 łyżka kakao (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Ucieramy masło z cukrem. 2. Dodajemy pozostałe składniki. 3. Mieszamy wszystko łyżką
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbogactwo witamin i minerałów. Jest bogaty w białko, tłuszcze nienasycone, wapń, żelazo, magnez i sterole roślinne. Przygotowując ją w domu dostosuj do własnych upodobań smakowych. Możesz wzbogacić ją dodatkiem orzechów włoskich, pistacjowych, wanilią lub dodatkiem kakao. Składniki: 250 g łuskanych nasion sezamu około 2 łyżek miodu 1 łyżka kakao - opcjonalnie wanilia - opcjonalnie Wykonanie: zmielić w blenerze nasiona sezamu na suchy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żółtka 1/2l mleka 300g cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 500g masła lub margaryny 2 łyżeczki żelatyny 2 kieliszki spirytusu Dodatkowo: 100g płatków migdałów 100g orzechów włoskich (posiekanych) 100g rodzynek np sułtańskich 1/2 szklanki kakao 1 puszka brzoskwiń 1 cytryna 1 opakowanie biszkoptów okrągłych (ok 180g) 2 galaretki cytrynowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek
Kuchnia w czekoladzieoraz wszelakim dodatków - a tu jest mega dowolność smakowa- zrobić zdrowy baton dla wszystkich domowników. Zakupy: - płatki owsiane - miód - masło - dodatki ( ja dałam:ziarna słonecznika, żurawinę suszona, płatki i orzechy włoskie) mogą to być: rodzynki, migdały, suszone owoce, sezam - mleko ( może być w proszku) - kakao Przygotowanie: Najszybciej to zacząć od roztopienia masła i dodawania wszystkiego po trochę do środka
Tanio smacznie i prostośmietaną, jajkami oraz wódką. Powstałe ciasto będzie klejące, dlatego do małej miseczki nalewamy trochę oleju, smarujemy nim dłonie, a następnie z ciasta formujemy małe kulki nie większe niż wielkość orzecha włoskiego i układamy na tacy posmarowanej olejem, aby łatwiej się odklejały. Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Olej nie może być zbyt gorący, gdyż będą surowe
Na Ciasteczkowych PapierachCiasteczka czekoladowe z awokado – paleo, bezglutenowe, bez cukru, bez mąki, bez orzechów i bez nabiału. Czy można zrobić ciasteczka bez mąki? Tak! Dodatkowo są łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz baaardzo czekoladowe. Paleo ciasteczka czekoladowe z awokado – przepis: awokado – bardzo dojrzałe kakao – 1/2 szklanki miód – 1/4 szklanki jajko gorzka czekolada, np 85% (30 g albo
PaleoSMAKrolą w posiłkach zajmują warzywa i owoce, które powinnyśmy spożywać ponad 400 gramów dziennie. Mięso należy spożywać ok 500 gramów tygodniowo na rzecz tego zastępujemy to roślinami strączkowymi i orzechami szczególnie włoskimi, które są bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Również nie zapomnijmy o piciu 1,5-2 litrów wody dziennie, dzięki temu nasze ciało nie jest spuchnięte, a przede
Truskawkowa Fiestamieszamy kleik z proszkiem, cukrem i wiórkami. Wbijamy jajka i dodajemy pokrojone masło. Dużym nożem siekamy ciasto do połączenia składników. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy w palcach i kciukiem robimy dołek. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Małą łyżeczką nakładamy powidła lub dżem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Moje Kuchenne Rewelacjedaktyle, nasiona chia, wiórki kokosowe, rodzynki i pestki, całość dokładnie zamieszaj i odstaw jeszcze na 7-10 minut. Przełóż do dwóch misek i udekoruj pokrojonymi świeżymi owocami (możesz też orzechami, nasionami lub czymkolwiek chcesz). Zajadaj, póki ciepłe. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskiDzisiaj Dzień Babci, jutro dzień dziadka, a do tego z mężem dzisiaj mamy imieniny, dlatego zapraszam was dzisiaj na pyszne ciasto marchewkowe. Nie jestem zadowolona ze
Polska Zupamisce rozbełtujemy lekko jajko, dodajemy roztopione masło, cukier, melasę i mieszamy. Łączymy mokre składniki z suchymi i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Z masy formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinniśmy zachować spory odstęp między ciastkami ponieważ sporo urosną. Pieczemy w temp. 175 st.C przez około
Dzieje kuchennej Wiewióryzdrowia posiłek. Mus truskawkowo- różany o niesamowitym aromacie i smaku. Co tu dużo mówić, spróbujcie! Składniki (na 2 porcje): 5 łyżek nasion chia 1 szklanka mleka (u mnie z orzechów nerkowca) 1 szklanka jogurtu naturalnego 300 gram truskawek (użyłam mrożonych) 1 łyżka wody różanej 1 łyżka syropu klonowego granat Nasiona chia mieszam z mlekiem i jogurtem naturalnym, odstawiam na całą
Mango Papaja