suchego maku zmielonego 2 łyżki oleju rzepakowego Krem bakaliowy: 250 ml kremówki 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g mieszanki studenckiej koktajlowej ale-raj Dekoracja: orzechy włoskie rodzynki wiśnie kandyzowane pałeczki czekoladowe Przygotowanie: Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać
Ala piecze i gotujemoim domu spisało się świetnie, rozpieszczało podniebienie nie jednej osobie, jednak był jeden minus. Nim się obejrzałam, wszystkie kawałki zniknęły. SKŁADNIKI: szklanka mąki owsianej 3 małe banany szklanka orzechów ziemnych 1/3 szklanki mleka migdałowego WYKONANIE: Banany blendujemy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość przekładamy do aluminiowej formy i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach
healthy dreamszakwasu żytniego – przepis znajdziecie TUTAJ 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720 400 ml wody ciepłej łyżeczka soli 120 ml mocnej kawy (odcedzonej z paproszków) po ½ szklanki orzechów i suszonych owoców, drobno posiekanych (ja użyłam nerkowców, daktyli, migdałów, moreli, śliwek, żurawiny i rodzynek). Przygotowanie jest banalnie proste – wszystko razem zagnieść. Ja robię to w mikserze planetarnym. Jeśli zagniatacie ręką
ladykitchenjabłka 60 g 29 11 Arbuz 120 g 80 5 źródło: http://care.diabetesjournals.org/content/suppl/2008/09/18/dc08-1239.DC1/TableA1_1.pdf KWAS FITYNOWY Występuje nie tylko w pszenicy, ale też w innych zbożach (głównie produkty pełnoziarniste), orzechach czy nasionach roślin strączkowych. Kwas fitowy wiąże ważne składniki mineralne jak np. żelazo, cynk, wapń i magnez. Krótko mówiąc „kradnie” nam nasze alkalizujące minerały tworząc przy tym nierozpuszczalne sole
Powiedz dietom niepolewy, taką jaką zazwyczaj my robimy;) Polecam do polewy użyć czekolady 90% lub kaletek czekolady pitnej. Polewa wystyga dość długo, więc spokojnie zdążycie udekorować ciasto ulubionymi dodatkami jak wiórki, orzechy czy owoce. Przepis zaczerpnięty z któregoś z przepisów Doroty z mojewypieki.com z lekkimi modyfikacjami. Drukuj Polewa czekoladowa do ciast window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 łyżka miodu 75 g czekolady
Mieszam w Garnkudrugie śniadanie do pracy czy kolację. Polecam samo zdrowie. Składniki: 100 g szpinaku 2 duże pomarańcze 100 g sera camembert 2 pomidory 1/3 małej cebuli olej z orzechów świeżo mielony pieprz Wykonanie: Szpinak umyć, osuszyć. Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować (pozbyć się białych błonek), każdy filecik przekroić na pół. Ser i u myte pomidory pokroić w kostkę
magiczna kuchnia Kasimnie szpinak surowy. Podstawa np. takiej szybkiej sałatki. Jedzmy szpinak na zdrowie! :) Składniki: - świeży szpinak (ilość wedle uznania, u mnie pół paczki) - 1 duży parowany burak - garść posiekanych orzechów nerkowca sos: - 2 łyżki oleju - 1 łyżka syropu z agawy - 1 łyżka soku z cytryny - sól do smaku
Smakuje zdrowopolecam… (inspiracja ze strony good to know ) Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie Składniki: 120g sezamu (radzę uprażyć go na suchej patelni, kuleczki będą smaczniejsze) 120g orzechów 120g daktyli 3 łyżki kakao bez cukru 5-6 łyżek soku pomarańczowego – świeżo wyciśniętego 1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia
Mała Cukierenkawiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto
karmelowyPrzygotowanie: Orzeszki podprażyć na suchej patelni, a następnie umieścić w malakserze lub blenderze (garść orzeszków można odstawić na bok- przydadzą się, jeśli chcemy masło crunchy, czyli z kawałkami orzechów) i miksować na najwyższych obrotach, aż z orzeszków wydzieli się olej i powstanie kremowe, gładkie i oleiste masło. Może to potrwać nawet kilkanaście minut. Warto co jakiś czas wyłączyć nasze
Nastoletnie Wypiekaniemieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy jako jedną z potraw na wielkanocnym śniadaniu. Polecam także inne przepisy na Wielkanoc: Wielkanocny serowiec z orzechami Świąteczna zupa chrzanowa
My Chcemy Jeśćprzepisów Was zainspiruje... Jajka w sosie tatarskim Jajka faszerowane musem z łososia Jajka w szynce parmeńskiej Jajka z wędzonym pstrągiem Jajka faszerowane pastą z bakłażana, pieczarek i orzechów Jajka z tatarem z polędwicy łososiowej Jajka z chrzanową pastą z kurczaka Jajka faszerowane szprotkami i groszkiem Jajka faszerowane wędzonym kurczakiem Jajka z pikantną pastą z rukoli i sera Lazur
Czerwień i błękitłyżeczki rodzynek bez konserwantów 1-2 łyżeczki łuskanego słonecznika nieprażonego, niesolonego 1-2 łyżeczki łuskanych pestek dyni nieprażonych, niesolonych jeśli masz, dodaj suszoną żurawinę lub inne ulubionego bakalie, także orzechy drobno posiekane w ilości po 1-2 łyżeczki Przygotowanie: W szklance wymieszaj ze sobą sok z cytryny i miód. Jeśli masz skrystalizowany miód, podgrzej go delikatnie, tylko do upłynnienia
Anioszek w kuchnidokładnie połączyć (za pomocą dłoni). (Masa powinna być miękka, plastyczna i niezbyt krucha. W razie potrzeby należy dodać odrobinę oleju kokosowego.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione - uważać, aby nie przypaliły się.) Po ostudzeniu
Di gotujewymieszać lub zmiksować. Przełożyć masę do formy i piec około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Babkę możecie zrobić całą kakaową lub dodać do niej np. zmielone orzechy
Niebieski kubek z kawa