orzechy - 16941 przepisów (strona:735/1130)

Ciasteczka owsiane, owsianki 185

wszystkie składniki połączą się. Na koniec ubić na sztywno białka, dodać do masy owsianej i jeszcze raz wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w większych odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 7-10 minut, aż ciasteczka ładnie przyrumienią się. Wystudzić. Smacznego

na moim stole...
Makaron z Klopsikami w Sosie Pomidorowym – Spaghetti 148

szczypty ) i pieprzem (dwie duże szczypty ) . Całość dokładnie wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa (można wymieszać dokładnie łyżką). Z tak przygotowanej masy formuję w dłoniach klopsiki o wielkości orzecha włoskiego. Biorę w dłonie troszkę mięsa ( masy ) i turlając w dłoniach formuję kulkę , uformowane układam na tace (desce , papierze do pieczenia ) później dodam je do gotującego się sosu. Klopsiki

Uwaga Babcia Gotuje
Kolorowe, kruche ciasteczka 182

cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Kolorową posypkę wsypać do miseczki. Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg

Gospodyni Miejska
Marcepanki 157

malakser, to możesz od razu wyrobić za jego pomocą ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego po czym spłaszcz je np widelce, lub odciśnij jakiś wzorek foremką, tak aby ciacha miały grubość maksymalnie 5 mm. Piecz 15 minut w temp. 180-190 C. Schowaj

greenscarf
Bezglutenowa granola piernikowa z pomarańczą. 96

60ml oleju kokosowego 10 daktyli (45-50g) 4 łyżki melasy karobowej 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki stewii z erytrytolem 1/2 szklanki orzechów (u mnie włoskie, brazylijskie i laskowe) 1 czubata łyżka solonego masła orzechowego 1/3 sporej słodkiej pomarańczy (obranej) opcjonalnie parę kostek gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Nagrzewamy piekarnik do 130C. Daktyle zalewamy

Fill The Bowl
Zielone śniadanie w oczekiwaniu na wiosnę! 170

orzeszków nerkowca Do dzieła: Zieleninę umyjcie, wrzućcie wszystko do blendera i ciach - gotowe. Jeśli wolicie śniadanie pić przez słomkę niż zajadać łyżeczką -  dolejcie więcej wody. Na górę posiekane orzechy nerkowca. Gotowe

Spektrum Smaku
Ciasteczka marchewkowo-pomarańczowe z marmoladą. 153

pomarańczowy. Wszystkie składniki dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć do grubości około 7 mm, zrobić dziurkę za pomocą palca i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciastku ułożyć około 1/2 łyżeczki marmolady. Piec

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji 146

Muffin (wym. mafin lub zdrobniale muffinka, muffinek) – ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, albo nawet z miesem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić

mojewypiekiinietylko
Warstwowy omlet po turecku 120

jako omlety, sadzone, albo jajecznice. Dodatkami są zazwyczaj konfitury , dżemy , miód , jogurt i różnego rodzaju sery . Jako przegryzki serwowane są kapary , suszone pomidory , oliwki , a poza tym orzechy , daktyle i figi . Do każdego śniadania Turcy spożywają duże ilości pieczywa , a chociażby poğaça , börek i simit . Nie można zapomnieć też o czarnej, mocnej i słodkiej herbacie [źródło: kuchnia-turecka.blogspot.com ; blogstar.pl ] Moja propozycja

Grunt to przepis!
POAÇA, czyli tureckie bułeczki 104

posiekaną pietruszką i pieprzem. Zmieszać wszystkie składniki i ugnieść je. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nie powinno lepić się do rąk. Potem urywać kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Robić kulki i ugniatać w dłoni. Nakładać farsz do środka i sklejać brzegi. Posmarować blachę margaryną. Układać sklejone poaçe. Smarować każdą żółtkiem i sypać czarnuszką. Włożyć do pieca i piec

Tureckie Przepisy
Ciasteczka z kleiku ryżowego 173

miksując dodać pojedynczo jajka, każde następne dopiero kiedy poprzednie wchłonie się w masę. Dosypać suchy kleik, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam, zmiksować. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce zrobić wgłębienie np. trzonkiem drewnianej łyżki, lub po prostu palcem – tak jak w kluskach śląskich. Wgłębienie

Kuchenne zapiski Edyty
Muffinki czekoladowe z kremem malinowym 227

momentu uzyskania jednolitego kremu. Wystudzić, a potem wstawić do lodówki na parę godzin. Ganache najlepiej przygotować dzień wcześniej. Z gęstego kremu formować kuleczki o wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Muffinki: Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczone masło

https:KKuchniaMniam
Pyzy z mięsem 115

Mięso ugotować do miękkości z przyprawami, następnie wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia. Farsz doprawić solą, pieprzem i wbić 1 jajko. Dokładnie wyrobić. Z farszu formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ułożyć je w misce, dociskając do dna. Podzielić masę na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjąć i wsypać taką samą ilość mąki

Malinowo w kuchni
Świąteczne ciasto marchewkowe 111

sprawdził się genialnie. Składniki: 4 jajka 250g cukru trzcinowego 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 2,5 szklanki drobno startej marchewki 200g rozdrobionych bakalii (orzechy włoskie, żurawina, daktyle, migdały) 2 łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz 100ml

Gotowanie i blogowanie
Odrywana drożdżówka z sosem budyniowym 186

odłożyć by ciasto podwoiło swoja objętość. Ciasto uderzyć dłonią by odgazować, przełożyć na stolnicę podsypana mąką i kilka razy zagnieść. Odrywać po kawałku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Dwie tortownice o średnicy 28 cm lub 1 prostokątną blachę wysmarować olejem. układać kulki z ciasta pozostawiając między nimi małe odstępy bo ciasto rośnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania