Seromakowiec ze śliwkami 175makowej): 500 g maku, 1 szklanka cukru, 3 jajka, kopiasta łyżeczka cynamonu, 30 g miękkiego masła, 150 g miodu płynnego, koło 300 - 350 g mieszanki różnych bakalii (rodzynki, orzechy skórka kandyzowana pomarańczowa, migdały itp.), 3 – 4 łyżki bułki tartej Masa serowa: 600 g dwukrotnie zmielonego twarogu ( najlepiej półtłustego) lub gotowego z wiaderka, 3 jajka, 80 ml śmietany kremówki
Nie tylko w kuchni
Pulpeciki w sosie pomidorowo - jabłkowym 185przygotowania: Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i dobrze wyrobić. Z mięsa formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kulki wrzucać na wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i odstawić. Jabłka
Nie tylko w kuchni
Serowe knedle ze śliwkami w cynamonowej panierce 978garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej knedle i gotujemy około 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i jeszcze ciepłe obtaczamy w panierce. Panierkę można urozmaicić dodając do niej zmielone migdały, orzechy lub pistacje
Nie tylko w kuchni
Domowy przecier pomidorowy i sos słodko - kwaśny na zimę 225pierwszym pomieszczeniu stoją na regałach słoiki z przetworami i suszonymi grzybami, w drugim, na paletach warzywa i owoce. Na ścianach pozaplatane sznury cebuli i czosnku, a w woreczkach orzechy włoskie i laskowe. Nic nadzwyczajnego się tu nie dzieje, no chyba że nietoperz czasami lokum sobie u nas urządzi :) Przepisu z proporcjami na przecier pomidorowy nie będę podawała
Nie tylko w kuchni
Zapiekanka z ryżem, warzywami i mięsnymi kulkami 217posiekać. Por pokroić w cienkie plasterki. Na suchy ryż wsypać marchewkę oraz por. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Dodać posiekaną cebulkę. Wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kuleczki ułożyć na wierzchu ryżu. Całość zalać zalewą (składniki na zalewę wymieszać ze sobą). Piec bez przykrycia około 40-45 minut w 180°C (ryż musi wchłonąć zalewę
Ugotować
Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego 218250ml kefiru z grzybka tybetańskiego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z cytryny - sok z 1 cytryny - szczypta soli waniliowej Dodatkowo do wyboru: - krem ajerkoniakowy, lukier, cukier puder, orzechy pistacjowe, owoce… Do przygotowania muffinek nie używamy robota, wystarczy rózga i łyżka. Jeżeli nie macie kefiru z grzybka tybetańskiego możecie użyć zwykłego kefiru. W jednej misce mieszamy składniki
mojewypiekiinietylko
Pieczarki o smaku Cappucino orzechowym . 170cappucino , sodę gasimy w łyżce soku z cytryny i dodajemy do ciasta . Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam jeszcze kleiło dodajcie troszkę mąki ziemniaczanej . Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) lub taki przyrząd jak ja mam zanurzamy w kakao i wciskamy kolejno w kulki ciasta tworząc
Sama słodycz i szczypta chili
W krainie desek do krojenia i rzeźnickich bloków 334deski do krojenia. Pierwszy raz natknęłam się na ich produkty kiedy pracowałem jako szef. Od pierwszego razu byłam pod wrażeniem wyglądu i przepięknej konstrukcji ich ciemnobrązowej deski z afrykańskiego orzecha, przeznaczonej do krojenia pieczonych mięs. Z jasnymi fugami, złożonej na podobieństwo ceglanej ściany. Budziła respekt, ale w dotyku była jak welwet. Znalazłam BBB na Facebook i odkryłam inne wyroby. Zacząłem
Jem więc Jestem
Drugie śniadanie do szkoły #3 539Zestaw I: 4 szt. placków jogurtowych z borówkami garść borówek 2 orzechy włoskie Zestaw II: domowe ciasto drożdżowe z masłem jogurt do picia pół jabłka
Atlas Smaków
najlepsze kokosowe trufle 157godzinę do lodówki, pozwalając masie wystygnąć. Na duży talerz wysypujemy pozostałe kokosowe wiórki, łyżką nabieramy czekoladową masę i formujemy ją w dłoniach w kształt kuli, wielkości dużego włoskiego orzecha. Następnie kulę obtaczamy w wiórkach, do momentu, aż masa zostanie z wierzchu całkowicie pokryta kokosem i przestanie się kleić. Staramy się aby jak najmniej kokosowych wiórków, dostało się do wnętrza
Miód i pieprz
Lunch kids! Energia i kolor dla dzieciaków! To co lubią najbardziej! 182jest PYSZNE! ;-))) SKŁADNIKI: - świeże marchewki Marwit - 4 plastry bakłażana - 4 plastry banana - plaster papryki żółtej - olej kokosowy do smażenia - cynamon - papier ryżowy - masło orzechowe (po prostu w blenderze zmiksuj orzechy, takie jest najzdrowsze!) Na patelni na oleju kokosowym usmaż warzywa i banana, dodaj masło orzechowe. Samaż około 5 minut. Oprósz cynamonem. Świeże marchewki pokrój w słupki. Papier ryżowy zmocz
SMYKWKUCHNI
Borówkowy las 219cudowny czas na żeglowanie - jezioro pustoszeje, miejsca zajęte zwykle w sezonie już od południa czekają teraz na przyjęcie gości, a te kolory ... :) Nie wspomnę już o jesiennych darach lasu - orzechach, grzybach ... :) Z tego samego względu jest to też bardzo smutny czas dla wodniaków wszelkiej maści, bo zwykle kończy się właśnie sezon na pływanie ... :( W tym roku jednak muszę powiedzieć
Garniec Magalie
Przepiórki z figami 180dodać do nich resztę wina i sos z pieczenia, z którego należy zdjąć tłuszcz. Zagotować, dodać masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Przepiórki podałam z marynowanymi figami i prażonymi orzechami laskowymi. zastawa
królestwo garów
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 1246pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam, że warto go upiec. Smacznego! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 łyżek cukru
Mała Cukierenka
Kokosanki 308sobą wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec dodać masę z wiórek. Za pomocą dłoni formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kokosanki piec około 15 minut w 180ºC (powinny się lekko zarumienić). Kokosanki zdjąć z blaszki dopiero po wystudzeniu
Ugotować