orzechy - 16941 przepisów (strona:741/1130)

Ciasteczka z krówkami 147

się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Masę przekładamy do miski dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz miód.Całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z nich kulki wielkości orzecha, każdy z nich spłaszczamy i umieszczamy w środku połówkę lub całą krówkę ( wszystko zależy od wielkości). Pieczemy w 180 C przez około 10 minut

Zainspirowana w kuchni
Kasza kukurydziana na słodko 167

szklanki serka homogenizowanego o smaku waniliowym ( może być inny smak) -  2 opakowania cukru waniliowego. -  1 szklanka śmietanki 36% ( może być mleko i opakowanie śnieżki) -  opcjonalnie - kilka orzechów , rodzynek lub innych ulubionych bakalii .       Dla lubiących mocną słodycz, dodatkowo dodać 1 łyżkę cukru pudru Wykonanie - do kaszy dodać serek homogenizowany,1cukier , zmiksować do chwili połączenia

Eli Gotowanie
Domowe batoniki musli 529

niego korzystam. Świetne do szkoły czy pracy, gdy dopada nas ochota na coś słodkiego :)   SKŁADNIKI 100 g masła 100 g cukru trzcinowego 300 g dobrego musli z orzechami i bakaliami 2 łyżki syropu klonowego  (ewentualnie miodu) PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (z termoobiegiem). W garnku rozpuszczamy dokładnie cukier z masłem i dodajemy syrop klonowy. Zdejmujemy z ognia

Moje Kuchenne Rewelacje
mini pączki z serem 364

sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy serowej. Mieszamy, ciasto wyjdzie „luźne” i klejące. Dłonie natłuszczamy olejem, odrywamy kawałki ciasta i formujemy kuleczki, troszkę większe niż orzech włoski. Smażymy na gorącym, głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Pszenno owsiany na zakwasie żytnim z orzechem włoskim 104

Przepis Skład i wykon: -zakwas żytni 150 g -mąka pszenna 250 g -mąka owsiana150 g -woda 270g -sól mała czubata łyżeczka góra półtora -10 orzechów włoskich pokruszyć na kawałki ale nie za drobno Pieczemy 170-180 stopni 50-55 min Forma do pieczenia moja miała 25 na 10 cm Po wyjėciu z piekarnika spryskuje wodą wtedy jest miększa skórka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 251

Zjadam ich w tygodniu dużo za dużo, najczęściej z kozim serem w postaci tego smakołyku  i najczęściej na śniadanie (zamiast kanapek !!!) - w wersji na lenia bez żurawiny i orzechów, z garścią słonecznika :D No dobra, ale nie o moich przywarach miałam tu rozprawiać, tylko o buraczanym cieście. Zapomniałam dodać, że ciasto nie zawiera jajek. A mimo to ma idealną

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasteczka z marmoladą 121

masę. Dodać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować. Do masy maślanej dodać obie mąki, sól i zmiksować na gładką masę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczyć, na środku robić palcem dziurkę na marmoladę. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej dziurki wycisnąć kleks marmolady.  Piec w temperaturze 180 stopni

kulinarnyswiatdomi
Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami 140

mieszamy. Do zupy wlewamy śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy. 2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy. Na talerz nakładamy kilka pulpecików i zalewamy gorącą zupą. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
TARTA MIODOWA 113

Kruche,chrupkie  ciasto   wypełnione przepysznym  nadzieniem z orzechów ,stające się wspaniałą ucztą w naszych ustach z każdym ugryzionym kęsem. Kwiaty soli morskiej podkreśliły całość nadając nadzieniu słodko-słony smak.Łał....Bardzo ten przepis POLECAM.Tarta łatwa do zrobienia ,warta " grzechu "!.  2 szkl.mąki 1 kostka masła 2/3 szkl.cukru pudru 4 JAJKA 1 łyżka śmietany 18% 2/3 szkl.miodu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Czy produkty sojowe są zdrowe? 151

również spośród wszystkich roślin zawiera najwięcej (wspomnianych juz wcześniej) izoflawonów, które imitują naturalne estrogeny. Znajdziemy je również w innych roślinach strączkowych jak ciecierzyca, czy fasola, a także w orzechach ziemnych, lucernie i chmielu. Odgrywają one korzystną (choć nie bez pewnych kontrowersji) rolę w chorobach krążenia i nowotworach. Trzeba jednak zaznaczyć, że wiele osób przyswaja ją zle, gdyż powoduje

MODA NA BIO
BANANOWE PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ – bezglutenowe 269

zdrowe, dietetyczne a zarazem bezglutenowe. Takie placuszki z kaszy jaglanej posmakują zarówno dzieciakom, jak i dorosłym. Świetnym dodatkiem jest np. ulubiony jogurt, odrobina dobrej jakości miodu czy też prażone orzechy. Polecam! Smacznego! SKŁADNIKI: ( ok.6 szt ) * ugotowana kasza jaglana – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * jajko – 1 szt * miękki, słodki banan – 1 szt * sok z cytryny

Ostra na Słodko
Masło orzechowe 100

Składniki - 500 g orzechów arachidowych, - szczypta soli, - szczypta cukru. Sposób przygotowania 1. Miksujemy wszystkie składniki do momentu aż uzyskamy gładką masę. Masło orzechowe jest bogate w: - magnez, który odpowiada za przewodzenie bodźców nerwowych, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej łyżeczki: Porcja waży: ok. 10 g   Energia: 56,0 kcal    Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z awokado i pieczonym kurczakiem 224

liście sałaty lodowej (ok. 120g), - kilkanaście listków bazylii, - 1 dojrzałe awokado (ok. 140 g bez pestki i skórki), - 2 łyżeczki soku z cytryny, - ½ ogórka zielonego (ok. 100g), - 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g), - 1 łyżka posiekanego koperku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ulubione przyprawy: np. papryka słodka

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Chleb z ziarnami 123

Składniki (na 10 porcji) - 1 szklanka ziaren słonecznika (ok. 140g), - ¾ szklanki siemienia lnianego (ok. 105g), - 2 łyżki nasion chia (ok. 20g), - ½ szklanki orzechów arachidowych (ok. 50g), - 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 165g), - 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego (ok. 100g), - 2 łyżeczki soli, - 1 łyżka miodu (ok. 24g), - 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 50g), - 1 ½ szklanki letniej wody (ewentualnie trochę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasteczka owsiane 100

masła (ok. 50g), - 1/4 szklanki cukru (ok. 50g), - 1 jajko (ok. 60g), - 1 1/2 szklanki płatków owsianych (ok. 165g), - 5 łyżek płatków migdałowych (ok. 50g), -  5 łyżek  orzechów włoskich (ok. 50g), - 5 łyżek  nasion słonecznika (ok. 50g), - 1 łyżka kakao (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Ucieramy masło z cukrem. 2. Dodajemy pozostałe składniki. 3. Mieszamy wszystko łyżką

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach