orzechy - 16941 przepisów (strona:744/1130)

Sezamowe ciasteczka szczęścia 179

cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki średnicy około 3 cm (duży orzech włoski). Każdą kulkę otaczać w pozostałym sezamie [ mi zabrakło tego sezamu do obtoczenia]. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Układać je w naprawdę dużych odstępach[ ciastka

Moje domowe kucharzenie
Nalewka na skorupkach z orzechów włoskich. 286

Składniki : orzechy włoskie spirytus 50 % cukier woda Sposób wykonania :   O rzechy włoskie rozbij, wyjmij z nich nasiona. Nasiona możesz zużyć np. do ciast. Skorupki rozgnieć na małe kawałki. Wsyp do słoja do 2/3 wysokości. Zalej spirytusem tak, aby całe były zalane alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Po tym czasie przefiltruj

Przepisy i porady kulinarne
Wyśmienity obiad, czyli klopsiki i inne zjawiska 220

razem z bułkami odsączonych dobrze z mąki. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy i łyżkę majeranku. Dobrze wyrobić, po czym odrywać po kawałku i kulać kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą na koniec obtoczyć w odrobinie mąki. Wszystkie kulki wrzucić do garnka z passatą, doprawić według gustu, jeśli sos wydaje się zbyt delikatny, można dodać jeszcze koncentrat, wrzucić też

Przepysznik - BLW i nie tylko
Świąteczne kulki z suszonych owoców. 154

daktyli suszonych 75 suszonych moreli 50 g rodzynek 2 łyżki soku jabłkowego 30 g posiekanych migdałów Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zblenduj lub dokładnie posiekaj. Następnie formuj kule wielkości orzecha włoskiego (najlepiej robić to dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie). Obtocz je w migdałach. Gotowe. Energia (1 kulka) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 49 kcal

Powiedz dietom nie
Gryczana granola z jagodami goji 173

Granola to mieszanka płatków zbożowych, orzechów lub suszonych owoców. Dodatek miodu sprawia, że jest słodka i chrupiąca. Granolę wymyślił amerykański lekarz James Caleb Jackson pod koniec XIX wieku. Podawana z mlekiem lub jogurtem naturalnym na śniadanie zapewni energię na cały poranek. Oto przepis na granolę z płatków owsianych i gryczanych z dodatkiem jagód goji. Składniki 1 szklanka płatków owsianych

My Chcemy Jeść
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 147

możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka gruboziarnista, która

Ciastka - domowe słodkości
Klopsiki ziołowe z indyka w sosie z piwa APA, z młodą glazurowaną marchewką 179

mięsa, wbijamy jajko, dokładamy łyżkę ostrej musztardy, wlewamy 2 łyżki zimnej wody i ręcznie wyrabiamy masę na klopsiki. Dłonie lekko skrapiamy olejem, z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdego klopsika obtaczamy w mące i odkładamy na deskę. Z tej ilości mięsa i dodatków wyszło mi dokładnie 26 klopsików idealnych na dosłownie dwa kęsy. Piekarnik ustawiamy

Karo in the Kitchen
Placuszki jarmużowe na słodko na jogurcie naturalnym i mące pełnoziarnistej 117

spotkać. A jak nawet byłam w większym supermarkecie to nawet do głowy mi nie przyszło go szukać :)  tym razem "naszłam" na panią, która miała prócz jarmużu jeszcze trochę orzechów, kapustę i pietruszkę. Kupiłam. W końcu! Słyszałam kiedyś opinię, że jarmuż nie ma smaku. Że to takie bezpłciowe, ale zdrowe liście :) a ja się nie zgadzam - spróbowałam takiego surowego

Kolorowy Przepisownik
,,Orzeszki w karmelu z wanilią’’ 125

gotujemy masę przez 15 minut przez cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie miała karmelowy kolor. Pod koniec gotowania dodajemy sodę, wanilię i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy, całość dokładnie mieszamy i wykładamy na przygotowaną formę. Szybko rozprowadzamy i odstawiamy, aż masa ostygnie. Smacznego

Podróż w kulinaria
KRUCHE ROGALIKI ORZECHOWE 161

dag.mąki 12 dag.cukru pudru 20 dag.miękkiego masła 12 dag.orzechów zmielonych cukier puder z wanilią do posypania ********************************************** Masło posiekać z przesianą z cukrem pudrem mąką , dodać zmielone orzechy i zanieść ciasto( ciasto jest bardzo kruche).Utoczyć wałek , odcinać z niego po kawałku ciasta i formować małe ROGALIKI.Układać je na wysmarowanej tłuszczem i posypane mąką blasze w odstępach

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta z masą kremową o smaku chałwy (Pana Cotta na kruchym cieście) 136

mąki z pełnego przemiału, otrębów i tartych orzechów ciasto przygotowałam, godzinę poczekałam, potem nim formę na tarte wyłożyłam i na 20 min do piekarnika wstawiłam. Masa to Pana Cotta z chałwy, śmietanki, mleka i żelatyny przygotowana, dobrze zmiksowana. Na ciasto ją przełożyłam i do lodówki całość włożyłam. Te dwa kolory, kruchy brązowy i delikatny kremowy, w tarte się złączyły

Moniki Smakołyki
Popękane ciasteczka czekoladowe 233

lodówki na co najmniej trzy godziny – masa musi być bardzo zimna, aby nie lepiła się bardzo do rąk. Odrywamy kawałki masy i formujemy kuleczki o wielkości małych orzechów włoskich (wychodzi ok. 30 sztuk). Obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastek nie spłaszczamy, bo nie popękają. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (jeśli

Poezja smaku
Drożdżowy baranek wielkanocny 184

odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wyrobić, w razie potrzeby podsypać mąką. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Odrywać z ciasta niewielkie kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i lepić kuleczki. Układać jedną obok drugiej tak aby uformować tułów baranka. Z większych kawałków uformować głowę, ogon i uszy. Ulepić 3 takie baranki, posmarować rozbełtanym jajkiem. Kruszonka: Wszystkie składniki

Smakołyki Asi
Mazurek z mlekiem w proszku 193

szkl cukru pudru 1 jajko 1 żółtko Masa z mleka w proszku: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 szkl mleka w proszku 14 dag masła Dodatkowo: skórki kandyzowane orzechy, migdały wiórki kokosowe Ciasto kruche: Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie

Smakołyki Asi