ochotę na coś słodkiego, a z książki znanego Anglika nie korzystałam od ćwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST PYSZNA (mimo
Życie zamknięte w smakupodobne do dzisiejszych. Przyrządzano je z ciasta chlebowego, faszerowano słoniną i smażono na smalcu. Pod koniec XVIII w. pojawiły się pączki słodkie, ale jeszcze bez nadzienia. W kilku ukrywano orzechy, a ich znalezienie stanowiło zapowiedź szczęścia w nowym roku. W XIX w. pączki nabrały dzisiejszego smaku i na trwałe wpisały się do ostatkowego menu. Powróćmy jednak do faworków. Legenda mówi
Życie zamknięte w smakuzaletę, iż stanowi tańszą wersję klasycznej potrawy tak, aby każdy mógł sobie na nie pozwolić. FARFALLE Z POLSKIM "PESTO" PIETRUSZKOWYM Składniki: - makaron farfalle - 1 pęczki natki pietruszki - 50 gram orzechów włoskich - 3 ząbki czosnku - 125 mililitrów masła - 50 gram startego wędzonego sera bez skórki, np. oscypek, rolada ustrzycka - sól - pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką
Życie zamknięte w smakuprzyjemna. MS2 zaplusowało tym, że bardzo miła pani wytłumaczyła dokładnie, z czego składają się kolejne elementy dania. Wadą w podaniu deseru były zdecydowanie sztućce. Sypka część dania - mielone orzechy - przesypywała się przez widelczyk. Problem rozwiązałaby łyżeczka, ale to tylko drobnostka. Okiem Kesji: Za ciastami nie przepadam, więc musiałabym zjeść coś naprawdę zachwycającego, żebym była zadowolona. A tu… Roladka taka sobie
Życie zamknięte w smakuMożna by uznać, że się powtarza, bowiem na blogu jest już przepis na kruche ciastka z czekoladą, orzechami i rodzynkami , prawda jest jednak taka, że kruche ciastka to nieograniczone wersje i możliwości. Starałam się znaleźć (wynaleźć) przepis, który maksymalnie uprościłby ich przygotowanie i je przyspieszył, a poza tym uczynił jeszcze bardziej kruchymi i może nieco bardziej wilgotnymi (wiem, wiem, zdaje
Życie zamknięte w smakuborówki amerykańskie i maliny są świetne na wzmocnienie odporności i poprawę wzroku? A brzoskwinie świetnie sprawdzają się w stresowych sytuacjach? Albo, że jedna pistacja to raptem trzy kalorie, a orzechy laskowe najszybciej się trawi? „Zdrowie z natury” to jednak nie tylko poradnik kulinarny. Masowanie stóp na podstawie skonstruowanej ich mapy, terapia kolorami (świetna tabelka barw i ich wpływu na ludzkie
Życie zamknięte w smakubochenkiem kolejnego dnia wspominając miłe warsztatowe chwile. Podczas warsztatów wraz z zaproszonymi blogerami i dziennikarzami upiekliśmy: bułki orkiszowe chleb bezglutenowy chleb żytni razowy z figami i orzechami soccę (chleb z mąki z cieciorki) Dodatkowo przygotowaliśmy także kilka rodzajów smarowideł do chleba, jak np. pastę fasolową czy masło miodowo-tymiankowe. Moim absolutnym faworytem była przygotowana przez "moją grupę
KUCHARNIAzaryzykowaniem np. wołowiny lub innych mięs, które są z reguły twardsze niż wieprzowina – może po prostu nie wystarczyć nam czasu smażenia, a nasz omlet okaże się wówczas „twardym orzechem do zgryzienia”. Żeby jednak było ciekawiej, omlet wykonany w sposób opisany poniżej można z technicznego punktu widzenia uznać za frittatę. Nie jestem wprawdzie przekonany czy użyty w nim zestaw składników
Kulinarna PokusaZnajdziemy go w szpinaku, szparagach, owocach cytrusowych a ponad to w roślinach strączkowych takich jak zielony groszek, różne rodzaje fasoli, soczewica, awokado, brukselka, kalafior, buraki, marchew, dynia, seler oraz orzechy
Szybko Tanio Smaczniefolię i schować do lodówki. Jasna część ciasta 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g startej gorzkiej czekolady 100 g rodzynek 100 g wiórek kokosowych 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł (dałam śliwkowe) Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm i posmarować je powidłami. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana
O kuchni z uczuciempestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną
Moja smaczna kuchniaWyborne, mega kokosowe lody o smaku prawdziwego orzecha kokosowego a nie tylko sztucznie aromatyzowane kokosowym aromatem jak to w sklepowych lodach niestety bywa... Bez jajek, bez maszyny do lodów. Polecam! Składniki na około 1000 ml lodów: 2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego* 400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 100 g cukru pudru 4 łyżki stopionego nierafinowanego oleju kokosowego wiórki kokosowe * Każda
maniapieczenianaturalnego jogurtu i odrobiny świeżej mięty. Ten przepis możecie wykorzystywać jako bazę do rozbudowy o własne pomysły. Prawda jest taka, że do przygotowania lodów nadają się dowolne owoce, orzechy, alkohole czy nawet słodycze - w naszych ulubionych zestawach. Pamiętajcie, że tak przygotowane lody po zamrożeniu są bardzo twarde, dodatkowym czynnikiem jest ustawiona w zamrażarce temperatura - dlatego wyjmijcie je z wyprzedzeniem
Milion SmakówGotowy serniczek można zjeść na zimno lub podgrzać w mikrofali ok. 1-2 minuty - krem będzie puszysty a jego konsystencja będzie podobna do znanego wszystkim pieczonego sernika. Podawać z orzechami, malinami i masłem orzechowym. Smacznego
Chocolate Muffin BlogKombinując dalej jak jeszcze można wykorzystać resztki powstałe przy produkcji mleka kokosowego przyszedł mi do głowy pomysł. Wegański odpowiednik popularnego kremu kanapkowego wykonany z orzechów. Poszłam o krok dalej i postanowiłam dodać to co rano daje nam energię – kawę. Do przygotowania 2 małych słoiczków wegańskiej nutelli o smaku kawowo-kokosowym potrzebujemy: – 4 filiżanki espresso doppio (albo 8 filiżanek
Szybko Tanio Smacznie