Całość dokładnie wyrobić, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce (30 minut) lub zamrażalce (15 minut). Po tym czasie z ciasta formować małe kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczać za pomocą widelca, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem i w rowki powtykać orzeszki pinii. Piec 25 minut
Di gotujemąki tortowej oraz jedna łyżka -3/4 szklanki oraz 1/2 szklanki cukru -łyżka kakao -łyżka mąki ziemniaczanej -2 łyżki oleju -łyżeczka proszku do pieczenia -15 dkg maku -5 dkg orzechów włoskich -aromat migdałowy i wanilia -czerwony barwnik spożywczy Składniki na bitą śmietanę: -600 ml śmietanki 30% -szklanka cukru pudru -łyżka soku z cytryny -2 łyżki żelatyny -3 łyżki
Maminek kulinarnyzrobić coś dla siebie, zaczynam dobrym śniadaniem ;) a dodatkowo kilka zdjęć na osłodę :) Leśny mech (zielone ciasto przełożone kremem z białej czekolady i mascarpone) drożdżowy wieniec z makiem i orzechami
More food, love and dreamsPrzygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na grubej tarce i usmażyć. Dokładnie wymieszać z kapustą, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Ostudzić. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte można odrywać porcje orzecha włoskiego. Każdą część lekko rozpłaszczać na koło. Kłaść nadzienie, zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki i układać na wyłożonej papierem blaszce, łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem
Czerwień i błękitlaska wanilii 200 gr drobnych rodzynek 60 gr rumu szklank ę czarnej zaparzonej herbaty kieliszek amaretto 1 kropla zapachu migdałowego 1 szkl. s kórki sma żonej pomarańczowej 200 gr orzechów w łoskich posiekanych drobno 200 gr daktyli posiekanych drobno- ja miksowałam ,pozostawiając większe kawałki 4 cytryny umyte i otarte na najcie ńszej tarce(skórka) 8 żółtek - cukru szklanka ( kogiel-mogiel
w mojej kuchniŻółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach - a twaróg podusić (np. widelcem). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z masy formować kulki (odrobinę mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich obtaczać w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony
Di gotujepodgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao, dobrze wymieszać. Dodatkowo pierniki można posypać, np. posiekanymi orzechami. Odstawić do zastygnięcia polewy. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego! I nspiracja: Gotuję bo lubię
Nastoletnie Wypiekaniecoś lżejszego od typowych świątecznych potrwa to dobrze trafiliście. U mnie w tym roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez te kilka dni? :) zielona soczewica z cebulką
More food, love and dreamsrozdrobnione ciastka Fasolę zmielić (zblendowałam). Margarynę/masło utrzeć z cukrem, dodać fasolę i kilka kropli aromatu migdałowego. Masę dobrze schłodzić i wilgotnymi dłońmi uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w dowolnych składnikach
Di gotujemiksujemy aż połączy się ona z resztą składników. Płynne ciasto wylewamy do keksownicy pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180*C Gotowe i ostygnięte ciasto można udekorować orzechami , kokosem i różnorodną polewą. Ja wykorzystałam polewę czekoladową dodając odrobinę kokosu na górę. Polewę robimy poprzez stopienie magrgarny w garnku i dodaniu pozostałych składników i wymieszaniu. Smacznego
W Moim Magicznym Domuoleju 1 opakowanie cukru waniliowego (zaleca się oryginalny cukier z prawdziwą wanilią - chodź nie jest to konieczne) 0,5 czekolady białej ( 50 gram) 0,5 czekolady mlecznej z orzechami ( 50 gram ) Wykonanie : Do większej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy... 250 ml mleka (pamiętając, że zostawiamy 30 ml) łączymy starannie
W Moim Magicznym Domuorzeszki i przyprawy, które na dobrą sprawę możemy dobrać według gustu. Ja natomiast wybrałam klasykę jaka jest pieprz i sól :) należy jednak nie przesadzać z solą ponieważ nasze wspaniałe orzechy są już nieco słonawe jak i krakersy, które możemy zastąpić również zwykłymi grzankami. Kiedy wymieszamy dokładnie nasz orzechowy serek nakładamy go na krakersy :) i cieszymy się lekką, pyszną i szybką
W Moim Magicznym Domuczekoladowe, ani kawowe. Ja osobiście unikam dodatków w postaci lukrów czy posypek. Wystarczy mi sama babeczka. Można ewentualnie zatopić w niej kostkę czekolady czy też kandyzowaną wiśnie :) A może orzechy ? Propozycji jest wiele :) Życzę wszystkim smakowitej soboty
W Moim Magicznym Domunaczynie : 1 duża strucla / chałka 250 gr zmielonego maku 1,4 litra mleka 3,2% 80 gr masła 100 gr płatków migdałowych 150 gr rodzynek sułtańskich 75 gr szatkowanych orzechów włoskich 50 gr żurawiny suszonej 2 łyżki cukru (słodkość do smaku) 1 łyżka miodu Przygotowanie : W większym garnku zagotowuję masło z mlekiem i cukrem. Dodaję
Mechanik w kuchnipodgrzewać, aż lekko zbrązowieje. Wlać śmietanę i gotować 15 minut, ciągle mieszając. Wrzucić mało i gotować, mieszając, aż masło się rozpuści i połączy z masą. Dodać pokrojone drobno orzechy i migdały oraz wcześniej namoczone we wrzątku i odsączone rodzynki. Wymieszać, lekko przestudzić, włożyć garnek do zimnej wody( masa ma być letnia) i wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do ostudzenia
Kuchnia Pokoleń