orzechy - 16941 przepisów (strona:750/1130)

Zupa pieczarkowa z kuleczkami mięsnymi 181

tarce. Zostawiamy również  ziemniaki.  Pozostałe warzywa nie będą potrzebne; Z mięsa i podanych składników robimy farsz i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.  Kuleczki wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy ok.  15 min. W tym czasie płuczemy pieczarki, obieramy i kroimy w poprzek. Na rozgrzanym tłuszczu

W kuchennym oknie Ewy
Japonia instant. Ramen 189

groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, prażone orzechy ziemne, masło orzechowe, pastę sezamową tahini, itd. itp. etc.   Po II Wojnie Światowej Japonię dosłownie zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej

Karo in the Kitchen
Kluski śląskie idealne 206

Zróbcie to w miarę szybko. Wyciągamy po porcji ziemniaczano-skrobiowo-jajecznej mieszanki i na podsypanej mąką ziemniaczaną stolnicy toczymy obiema dłońmi dość grube wałki, wałki tniemy na kawałki wielkości orzecha włoskiego, turlamy w dłoniach zgrabne kulki, układamy na desce podsypanej mąką i palcem zanurzonym w mące robimy wgłębienia. Wrzucamy partiami po 15 klusek na wrzącą osoloną wodę i gotujemy

Karo in the Kitchen
30-minutowe ciastka – z 2 składników! 225

wtedy jeszcze odrobinę płatków) które wzbogaci ciastka o nienasycone kwasy tłuszczowe, a te z kolei wzmocnią ‘nasercowe’ działanie potasu i magnezu z bananów.   Możemy wsypać garść posiekanych włoskich orzechów lub migdałów. Same w sobie będą miały prawie tyle kalorii co mały pączek, ale dostarczymy organizmowi dodatkowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3 i jeszcze więcej dobroczynnego magnezu

Karo in the Kitchen
Labneh-najszybszy domowy ser jogurtowy 185

dalmatyńskie (moje ulubione!), suszone albo świeże oregano, tymianek, bazylię, świeżo utłuczony kolorowy lub czarny pieprz. Ser podzielcie na równe kawałki, nasmarujcie delikatnie dłonie oliwą, utoczcie z sera kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczcie je w wybranych przyprawach. Do słoików wrzućcie po ząbku czosnku, kawałku świeżej chili albo kilka gałązek świeżych ziół (jeśli tylko macie) i w miarę ciasno ułóżcie serowe kulki

Karo in the Kitchen
Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką 199

mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ mielonej gałki muszkatołowej ½ szklanki wiórków lub płatków kokosowych (jeśli nie lubicie- mogą być suszone owoce, drobniej pokrojone, np. ananas, papaja) 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów- lub wszystkie, pomieszane 3 jajka rozmiaru M 150g oleju lub rozpuszczonego masła ¼ szklanki soku pomarańczowego + otarta skórka z pół pomarańczy SKŁADNIKI KRUSZONKI 60g mąki 30g cukru

Karo in the Kitchen
Pstrągi z patelni grillowej, masło koperkowe i młode smażone ziemniaki 267

Lekko solimy i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na folię spożywczą i formujemy maślanego cukierka. Wkładamy masło do lodówki lub zamrażalki. Tak naszykowane będzie dużo łatwiej pokroić. Ziemniaki młode, wielkości orzechów włoskich, dokładnie myjemy z piasku i nie obieramy ich. Osuszamy je, żeby nie było na nich ani kropli wody. W garnku o grubym dnie wlewamy olej, wrzucamy do niego nieobrane

Karo in the Kitchen
Ciasto Snikers bez pieczenia 16727

herbatnikami. Ciasto schłodzić całą noc w lodówce.  Na drugi dzień ciasto wyjąć z formy,odkleić folię. W garnuszku połączyć kajmak i czekoladę, przestudzić i polać ciasto. Wierzch posypać orzechami

Cakes By Kejt
Batony granola do samodzielnego przygotowania w domu. 156

Wiecie co? Nie musicie się nawet wysilać z wymyślaniem składu batonów do samodzielnego przygotowania w domu. Nie musicie myśleć ile dodać płatków owsianych, ile orzechów, a ile żurawiny i czego tylko chcecie. Scandic-food zrobił to dla Was za Was :) W sklepach od niedawna do kupienia macie gotową mieszankę do przygotowania batonów granola w domu. Czy jest coś prostszego

MamaOskarka
Wrocławscy Ulicożercy - Relacja z Festiwalu Food Trucków i Zacnego Piwa 173

wersji dość mocno okrojonej, ale niepozbawionej ulubionych stoisk. Przechodząc obok Ottomańskiej Pokusy , nie mogłem oczywiście się oprzeć i nie zakupić kilku kawałków mojej ukochanej baklavy, Obok tradycyjnej z orzechami włoskimi i pistacjami, gorąco polecam kokosową w formie bransolety. Każdy miłośnik kokosu będzie zachwycony. Nie mogąc się zdecydować na konkretny posiłek, wybraliśmy moją ulubioną pizzę od Happy Little Track . Lepszej margharity

Food Square
Tosty po włosku, czyli panini alla caprese 243

kolejne 2 minuty. Ser powinien się rozpuścić, a wierzchy kanapek ładnie zrumienić. Pesto bazyliowe z nerkowcami 1 szklanka listków bazylii 40 g parmezanu lub grana padano 35 g uprażonych orzechów nerkowca ½ małego ząbka czosnku 3-4 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Czosnek utrzeć w moździerzu ze szczyptą soli. Dodać bazylię, pietruszkę i ser. Utrzeć razem. Na koniec, cały

Pełny talerz
Bakaliowe pierniki 135

niepełne szklanki cukru 250 g masła 1 kg + 1 szk. mąki pszennej do podsypywania 3 jaja 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka 1 czubata łyżka ciemnego kakao szklanka orzechów włoskich pół szklanki skórki pomarańczowej 100 g migdałów mielonych pół szk. rodzynek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonych goździków

Pobite gary Barbary
Roladki z selerem 178

Składniki: * 6 plastrów szynki * słoik ciętego selera w zalewie * 1 kwaśne jabłko * pół dużej cebuli * 2 płaskie łyżki posiekanych orzechów włoskich * 2 łyżki posiekanego szczypiorku * 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania : Jabłko, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki farszu mieszamy i zawijamy w plastry szynki w roladki. Podajemy po schłodzeniu w lodówce. Źródło: Przepis od mojej mamy

Pobite gary Barbary
Co zrobić z kokosem? Szybkie domowe mleko kokosowe i wiórki. 247

słomkę i wypij płyn.  2.   Zdecydowanym ruchem uderz w kokos młotkiem lub tłuczkiem do mięsa. Wg mnie jedno mocne uderzenie sprawdza się dużo lepiej niż delikatne ostukiwanie orzecha w kilku miejscach.  3. Chyba najtrudniejsza i najbardziej mozolna część. Wyjmij miąższ ze skorupki podważając go nożem lub łyżeczką. Prawdopodobnie białą część trzeba będzie obrać z brązowej osłonki (warstwa

Powiedz dietom nie
Podróż do krainy wina z Malmą 174

dente, co z pewnością przetestuję, bo przywiozłam do domu spory zapas. Mam zamiar zaprosić moich znajomych do mojej ulubionej Chaty pod Niemcową i tam zaserwować tagliatelle z gorgonzolą i orzechami.... Z pozdrowieniami dla organizatorów i restauracji Superiore

Apetyczna babeczka