wybieramy samemu przy ladach, bo oferta zmienia się w zależności od pory roku. A jest w czym wybierać :) My zdecydowaliśmy się na dwa rodzaje ciasta: czekoladowo-gruszkowe z kawałkami orzechów i jabłkowo cynamonowe oraz na zestaw pralinek: pistacjową, sernik z polewą truskawkową i piernik w czekoladzie. Mimo mocnego postanowienia, że zamawiam gorącą czekoladę po zjedzeniu wszystkich tych słodyczy nie dałam
Ciastkozercywanilia - szczypta soli mak: - 40 dag maku, u mnie 20 dag maku białego i 20 dag maku niebieskiego - 4 białka - 2 łyżki roztopionego masła - bakalie: rodzynki, migdały, daktyle, pekany, orzechy makadamia i co tylko lubicie zalewa do bakalii: - 1/4 szklanki wody - 1/2 szklanki cukru - 2-3 łyżki miodu 1. Bakalie zalewamy zagotowaną zalewą i odstawiamy na noc. Mak zalewamy wrzątkiem
Apetyczna babeczkawstawić miskę . Po około 40 minutach – wyplatanie koszyczka : Ciasto ładnie wyrosło teraz uformuję wałeczki z których wyplotę koszyczek. Ciasta nie wyjmuję z miski tylko odrywam po kawałeczku (kawałki wielkości orzecha włoskiego) i dłońmi formuję wałeczek turlając ciasto o blat o takiej długości aby obejmował wzdłuż całą głębokość miseczki razem z dnem na którym wypiekamy koszyczek. Ciasto w misce cały czas
Uwaga Babcia Piecze Chlebtych dużych, płaskich ciastkach, pieczonych na wzór ciastek amerykańskich, jest wszystko, co kochamy w święta. Kawałki gorzkiej czekolady, orzechy, żurawina, rodzynki. Im dłużek poleżą tym stają się bardziej ciągnące i wilgotne. Niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu dają niezwykle dużo radości… Co potrzebne: NA 12 DUŻYCH CIASTEK: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcujeden z lepszych dyniowych wypieków jakie jadłam. Dodatek płatków górskich sprawia, że struktura ciasta przypomina wypieki z dodatkiem orzechów. Słodki kajmak świetnie uzupełnia całość, polecam :) Przepis pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak. W oryginale występuje z bananowym kremem karmelowym. szklanka puree z dynii szklanka płatków owsianych górskicch 2/3 szklanki wrzątku 100 g masła 4 łyżki cukru trzcinowego
Mienta blogskładniki: 250 g mąki 125 g masła 1 jajko 2 łyżki miodu, płynnego 90 g cukru pudru 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika dodatkowo: migdały, orzechy, suszona żurawina, suszone morele itp. wykonanie: Mąkę, cukier oraz przyprawę umieszczamy na stolnicy. Dodajemy jajko, miód i mieszamy przy pomocy noża. Następnie dodajemy schłodzone masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne
Domowy Smak Jedzeniagrzybami. Komosa ryżowa lub kasza jaglana ze szpinakiem, figami i tofu. Zdrowa kutia z amarantusa lub kaszy bulgur. Ravioli z ciecierzycą. Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną. Bigos wigilijny z orzechami i ciecierzycą. Desery Sernik na bazie tofu z makiem. Pierniczki. Śnieżne kuleczki fasolowe. Domowy makowiec. Keks z bakaliami z siemieniem lnianym. Do picia Kompot z suszu
Przepysznik - BLW i nie tylkożurawiny -wanilia Z podanych składników zagniatamy ciasto, dodajemy posiekaną żurawinę, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na placuszki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 15 minut. Gotowe
Maminek kulinarnymasy maślanej z przyprawami przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Zagnieść dobrze ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Spłaszczać mokrą łyżką do grubości około 7 mm. Piec 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
Zakątek rozkoszy kulinarnychidealnie. W konkursie w którym bierzemy udział można wygrać piekarnik (nasz 18-letni zepsuł się zaraz po osiągnięciu dojrzałości jakiś miesiąc temu;) ) lub rozdrabniacz (kilka dni temu, podczas siekania orzechów, nasz odmówił współpracy tym samym przekreślając mój plan zrobienia masła orzechowego...). Obejrzyjcie koniecznie Świąteczne pierniczki od Amici
Kuchnia w szuwarachczasu, aż utworzy się drobna kruszonka. Do ciasta wbić jajko, dodać sok i skórkę otartą z pomarańczy, zagnieść miękkie, delikatne ciasto. Z ciasta formować kuleczki, nieco większe od orzecha włoskiego, wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyporządnie wymieszać łyżką. Masę zagnieść rękami, by stała się plastyczna i włożyć na 10 minut do lodówki, by się schłodziła. Z masy formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Wykonanie dekoracji: Roztopić czekoladę mleczną/gorzką w kąpieli wodnej. Każdy patyczek (końcówkę) zamoczyć w roztopionej czekoladzie i od razu wbić do kulki ciasteczkowej. Pozostawić do zastygnięcia (można włożyć
Mania Wypiekaniaskładników przesiać do osobnej miski. Mąkę dodawać po trochu do masy maślanej i mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga! Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki
talerz przyjemnościMasa makowa: 2,5 szklanki maku 5 jaj – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie
Mała Cukierenkamaku 400 ml mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy Kruszonka: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 łyżki cukru trzcinowego brązowego Biały lukier do polania Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier
Wanilia i Kardamon