orzechy - 16941 przepisów (strona:761/1130)

Aromatyczne ciastka korzenne dla Świętego Mikołaja. 119

mieszając, aż do połączenia składników. Na końcu można wymieszać wszystko ręką i w razie czego dosypać trochę mąki, kiedy masa będzie mocno lepiąca. W rękach formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i obtaczać je w brązowym cukrze. Kulki kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach co 8 cm. Piec przez 14 - 16 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Czekoladowy krem ala Ferrero Rocher 140

KREM: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 500 ml.śmietany kremówki 100 g. ciemnej czekolady 1o0 g. mlecznej czekolady 3 łyżki nutelli 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych- delikatnie podprażonych na patelni Przepis: W garnuszku podgrzewamy śmietanę razem z ciemną i mleczną czekoladą (podgrzewamy, ale nie zagotowujemy ). Mieszamy, aż czekolada dokładnie się rozpuści i połączy ze śmietaną, następnie

Domowe Torty
Trufelki rumowe w czekoladzie 153

wszystko za pomocą miksera- do momentu aż wszystkie składniki połączą się tworząc jednolita masę. Masę truflowa wstawiamy do lodówki na 15 min. Ze schłodzonej masy truflowej lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. DEKOROWANIE: Ponownie rozpuszczamy ciemną czekoladę (100g.) w kapieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia (nie zamaczamy trufelków w gorącej czekoladzie!). Nastepnie obtaczamy trufelki w czekoladzie. Możemy to zrobić przy pomocy długich

Domowe Torty
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 158

całkiem sporo, bo 1,2% (pisałam o nim przy okazji TATARA ). Wodorosty kombu, używane do bulionu na zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też w grzybach, pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach.   Glutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa temperatura lub enzymy. Enzymy znajdują się

Karo in the Kitchen
Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem w harissie 174

składnikiem marynaty do kurczaka. Zachęcam Was do przygotowania tej pasty, bo jest rewelacyjna. Można przygotować z nią przepyszny  hummus . Polecam! Składniki: 200 g filetu z kurczaka 20 g orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 100 g kaszy jęczmiennej pęczak sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki miodu 1 cukinia, pokrojona

Smakowity Blog Kulinarny
Pełnoziarniste pierniczki z ziemniakami 181

spożycia od razu po upieczeniu. Przepis łatwy, pierniczki pyszne. Polecam!  A! Pewnie zastanawiacie się, co dodałam do swoich pierniczków, że wyszły takie nakrapiane? No właśnie nic, żadnych mielonych orzechów itp. Po prostu sama robiłam mąkę pełnoziarnistą, tzn. zmieliłam ziarno pszenicy, ale jak widać - niezbyt dokładnie, stąd taki wygląd pierniczków. Składniki (na 4 blachy pierniczków): 250 g miodu 3/4 szklanki

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka z masłem orzechowym 135

była słodkość przełamana niewielką ilością soli? Nie mam na myśli solonego karmelu czy też czekolady z solą, a... masło orzechowe! Najlepsze właśnie nieco słone i z chrupiącymi kawałkami orzechów. Można z niego przygotować rewelacyjne, nieco popękane, rustykalne ciasteczka. Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie, o wyraźnym smaku masła orzechowego. Pyszne! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Kajmakowiec 199

też tak smakuje, kakaowy biszkopt, delikatny kajmakowy krem i kwaskowaty smak domowej konfitury porzeczkowej.  W oryginale zamiast biszkoptu było ciasto orzechowe, jednakże jako że nie mogę chwilowo jeść orzechów zastąpiłam go kakaowym biszkoptem. Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na biszkopt: 8 jaj 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki

Słodka Kraina Wypieków
Espresso Pavlova 120

troszkę przestygnie można otworzyć piekarnik. Ubijamy śmietanę i jogurt i wykładamy delikatnie na upieczone ciasto. Duże owoce kroimy w mniejsze kawałki i nakładamy na śmietanową masę. Możemy też posypać orzechami. Owoce polewamy miodem i gotowe

Smaki Przyprawy i Kolory
Marchewkowo-orzechowe zrazy z tłuczonymi ziemniaczkami 127

posiekany ½ papryczki chili, pozbawionej nasion i posiekanej 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 450 g startej na drobnych oczkach marchewki ½ łyżeczki soli 3 duże łyżki masła orzechowego (u mnie z orzechów ziemnych) 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry plus jeszcze trochę do podania 100g bułki tartej (pełnoziarnistej lub zwykłej) odrobina mąki do oprószenia deski olej ryżowy do smażenia Ziemniaki: 1 kg ziemniaków

Roślinna - blog wegański
Keks z rumowym akcentem 139

szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki 100 ml mleka 1 łyżeczka aromatu rumowego, 300g bakalii (skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej, kandyzowanego ananasa, papai, rodzynek, orzechów), 1 tabliczka białej czekolady, kolorowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Bakalie przekładam na sitko. Polewam wrzątkiem i obtaczam w 1,5 łyżki mąki. 2. Margarynę ucieram z cukrem. Nadal ucierając dodaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
.1152. omlet z fasoli 118

orzechowych...Jak widać Primavika ma ich różne rodzaje, z najrózniejszych orzechow - a to co na zdjęciu to jeszcze nie wszystko...W dodatku oferta stale się powiększa! :o ♥ Każdy miłośnik orzechów znajdzie coś dla siebie :) Po więcej informacji zapraszam na stronę PRIMAVIKA *klik* . Znajdziecie tam również resztę produktów oferowanych przez producenta. Jeśli w Waszym mieście trudno znaleźć produkty Primavika możecie

breakfast of dreams
CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE 155

masła  2 łyżki cukru trzcinowego  1 łyżka miodu  1 dojrzały banan  50 g rodzynek ciemnych  50 g żurawiny  100 g różnych orzechów  szczypta soli  łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu  pół łyżeczki soli  Sposób przyrządzenia: 2 szklanki płatków zblendować na mąkę  Masło utrzeć z cukrem, jajkiem a następnie dodać rozgniecionego

pieprzny smaczek
Sezamowe ciasteczka szczęścia 156

cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Dodać połowę uprażonego sezamu, wymieszać. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki średnicy około 3 cm (duży orzech włoski). Każdą kulkę otaczać w pozostałym sezamie [ mi zabrakło tego sezamu do obtoczenia]. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Układać je w naprawdę dużych odstępach[ ciastka

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania