Postanowiliśmy zrobić Karolowi ciasto na urodziny. A ponieważ Karol bardzo lubi migdały i orzechy, podeszliśmy do tematu dość esencjonalnie. Goście znowu byli zachwyceni odwrotnie proporcjonalnie do sąsiadów, którzy odgłosy smakowej ekstazy potraktowali jako zamach na ciszę nocną. Nam znowu było bardzo miło. Wam polecamy powtórzyć ten przepis w domach. Tylko uprzedźcie co najmniej wszystkich innych na piętrze… Składniki: ciasto
GRUBY WAŁEKpyszne spaghetti przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota ! przepis KLIK
SMYKWKUCHNIjajka 1/2 szkl. roztopionego, ostudzonego masła lub oleju 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu klonowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki posiekanych dowolnych orzechów (choć włoskie pasują najlepiej) 3 łyżki rodzynek Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, inaczej może się zdarzyć zakalec. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Jajka ubić z cukrem kokosowym
Przepysznik - BLW i nie tylkomigdałowe. Wybierzcie swój ulubiony wariant i koniecznie wypróbujcie :) Składniki : 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka (może być roślinne) 1 łyżeczka miodu ulubione dodatki : czekolada orzechy owoce sok malinowy ja użyłam soku malina z miodem firmy Eterno (naprawdę pyszny) Przygotowane : Kaszę (surową) zblendować razem z mlekiem , dokładnie najlepiej kilkakrotnie, następnie przelać do garnka i gotować
zdrowa vege kuchniamisie miksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z powstałej masy odrywamy male kawałki i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odduszamy ślady. Powstanie fajny wzorek. U mnie część była z wzorkiem część bez. Gotową blaszkę wstawiłam na ok.10
Smaczne Zdrowekońcu dodać mąkę. Połowę białek dodać do wiórek i delikatnie wymieszać. Gdy masa będzie jednolita - połączyć ją z resztą białek. Za pomocą wilgotnych dłoni formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kokosanki piec około 15 minut w 175 stopniach. (Piekarnik należy uprzednio rozgrzać. Upieczone ciastka powinny być zarumienione. Wiórki na zewnątrz stwardnieją
Di gotujepowstanie gęsta masa. Ostudzić i wstawić do lodówki na 2-3 godziny by masa stężała. Gdy masa będzie gotowa za pomocą łyżeczki wykrawać porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w suchym kakao. Przechowywać w lodówce
magiczna kuchnia KasiCudownie kruche, smaczne i bardzo, bardzo aromatyczne ciasteczka z orzechami laskowymi. PRZEPIS NA MOIM BLOGU KLIK
SMYKWKUCHNImiseczki. Dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za mokra dosypać odrobinę bułki tartej. Zwilżyć ręce i formować pulpeciki dużego orzecha włoskiego, wkładając do środka po kostce koziego sera. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć pulpeciki aż się zrumienią. W trakcie smażenia delikatnie je obracać uważając aby się nie rozpadły. Wyjąć
Oryginalny smakszklankę mąki pszennej sól, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Porządnie wyrobić rękoma. Jeśli ciasto mocno klei się dodać jeszcze pół szklanki mąki. Wykulać dłońmi małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do głebokiej patelni, rondla wlać sporą ilość oliwy. Tak aby po wrzuceniu kulek całe były przykryte oliwą. Smażyć kuleczki na rozgrzanej oliwie do uzyskania złotego koloru (około 5 minut). Smacznego
na moim stole...Ugotowaną kaszę, ser, jajko, cebulę i natkę pietruszki połączyć na gładką masę. Doprawić pieprzem. Sól już nie będzie konieczna, ponieważ odpowiednią słoność zapewni nam ser. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego mocno ściskając masę. Jeśli jest za sucha można dodać żółtko, jeśli zbyt rzadka więcej tartej bułki. Klopsiki podsmażyć krótko na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego
Kulinarne Inspiracjekalafiora - w trochę innym wydaniu niż zwykle! źródło przepisu: książka Marty Dymek "Jadłonomia" Składniki: 1 kalafior 1/4 szklanki tahiny 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kuminu garść prażonych orzechów 1-2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu warzywnego ( nie kostki! bulionu gotowanego na włoszczyźnie bądź ekologicznego bulionu bez wzmacniaczy smaków) 1 szklanka mleka roślinnego(u mnie orzechowe) Wykonanie: a) zupa
Fiolka w kuchniMasło ucieram z cukrem i jajkiem na puszystą masę. Do utartej masy dodaję mąkę wymieszaną z płatkami i żurawiną. Dokładnie mieszam. 3. Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam. 4. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam żurawinę całą o smaku jagody
Tradycyjna kuchnia Kasim.in. sumaku, kolendry, tymianku, cynamonu, kuminu, natki pietruszki, gałki muszkatołowej, zataru, sezamu czy mięty. Musi być ona pełna melasy, wód kwiatowych, ryżu, soczewicy, fasoli, mięsa, serów, warzyw i owoców, orzechów i ziaren. Taką właśnie kompletujemy. A gdy tylko skończymy, zaprosimy Was na mutabal, czyli pastę z bakłażanów, tabbouleh, czyli sałatkę z natki pietruszki i świeżej mięty, foul, czyli past
GRUBY WAŁEKlekkiej obsesji na punkcie orzechów pekan w mojej kuchni rozpanoszył się, dosłownie i w przenośni, mak. Zaczęło się od tego, … Czytaj dalej
brunetkawkuchni