Bardzo lubię mięso indycze. Dzisiaj zrobiłam na obiad roladki z piersi indyka z serem i suszonymi pomidorami. Wcześniej na moim blogu pojawiły się równie pyszne roladki z orzechami ze schabu (przepis) . Do tego miałam buraczki , które lubię tylko na zimno i ziemniaczki. Prawda, że smaczny obiadek? Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam po przepis. Składniki na 6 roladek
O kuchni z uczuciemziarna. Jak każda odmiana ryżu, nie zawiera glutenu. Jest on najłatwiej przyswajalnym przez nasz organizm zbożem, dlatego należy do produktów lekkostrawnych. Wiórki kokosowe - otrzymuje się je z wysuszonego miąższu orzecha kokosowego. Chociaż zawierają jedynie śladowe ilości witamin, a ich bazę stanowią głównie kwasy tłuszczowe nasycone, nadal pozostają produktem, który warto włączyć do diety. Przede wszystkim wiórki zawierają sporo błonnika
Kuchnia Elliekokosowych. Pycha;) Jeśli ktoś woli smak orzechowy, polecam wykorzystać w ten sam sposób krem Bueno, na który przepis znajdziesz tutaj Zamiast kokosu do obtoczenia użyć drobno pokrojonych orzechów laskowych bez soli lub ciemne kakao wymieszane z mlekiem w proszku lub z cukrem pudrem. Składniki na około 15 pralinek: 10 dkg herbatników krem Rafaello ( przepis) - ilość z podanych
Maślane ciasteczkozjeść. I właściwie nic się nie zmieniło. Dalej znika ze stołu w oka mngnieniu :) Blok możemy zmieniać według zawartości naszej spiżarki. Można dodać rodzynki, pokruszone wafle, herbatniki, żurawinę, orzechy, co kto lubi. Smakuje lepiej niż nie jeden firmowy baton:) Składniki: 250 g margaryny 125 g wody 500 g mleka w proszku 6 łyżek kakao 440 g cukru dodatkowo nasze
na moim stole...piekarnik i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy sernik będzie już zimny ściągamy obręcz i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Polewamy i rozsmarowujemy lekko przestudzoną polewą, dodatkowo posypujemy brzegi posiekanymi orzechami laskowymi
Delicious TitbitsNiczym we Włoszech… Mistrzem ceremoni był Krzysztof Celmer i jego zespół. On opowiadał o winach, oni serwowali pyszności. Była pasta z sosem bolognese, pasta z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami (nasza ulubiona!) oraz pasta z krewetkami i pomidorkami w sosie winnym. Do pierwszej zostało podane wino Cantine Fina Nero d’Avola Sicilia , do naszej ulubionej – białe wino pochodzące
GRUBY WAŁEKcukru pudru -3/4 kostki margaryny ( ok. 18 dkg) -3 jajka -6 łyżek mleka -1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -bakalie Bakalie ( morele, śliwki, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie ) kroimy na drobno i delikatnie posypujemy mąką. Miksujemy jajka z cukrem pudrem, dodajemy aromat, margarynę i miksujemy. Następnie szklankę mąki, mleko i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wymieszaną
Maminek kulinarnyOdkąd Zuzia zaczęła chodzić do przedszkola i nieco wcześniej zasypiać, weekendy wydają mi się wyjątkowo krótkie. Już nie możemy dowolnie … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnizależności jakiej wielkości ciasteczka przygotujemy. Łuskany słonecznik dodajemy według własnych upodobań. Na blogu jest sporo przepisów na ciasteczka, jak przystało na maniaków domowych ciasteczek polecamy m.in: ciasteczka z orzechami ciasteczka z sezamem Ciasteczka guziki Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao ciasteczka herbaciane owsiane żurawiną Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą Ciasteczka owsiane z rodzynkami Ciasteczka owsiane z bakaliami ciasteczka owsiane białkowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaka jesienna przegryzka świetnie sprawdza się na wszelkich spotkaniach rodzinnych czy z przyjaciółmi gdy każdy skubie jeszcze gorące kasztany i zjada ze swoim ulubionym dodatkiem. Kasztany smakują trochę jak orzechy, trochę jak słodkie
Pyry na Gazciasto; 300 g mąki 200 g margaryny 150 g cukru 3 żółtka szczypta soli nadzienie 3 białka 100 g białego sera 2 łyżki śmietany pół szkl cukru mieszanka bakaliowa (orzechy nerkowca, migdały, żurawina) 200 g kilka moreli odrobina lukru do dekoracji Ciasto zagnieść, rozwałkować, wyciąć w kształcie jaja , lub mniejszych jajek. Na brzegach jajek zrobić dekoracyjne szlaczki. Spody podpiec
Gotowanie jest łatwegarście liści i wierzchołków lebiody (łobody) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 1 łyżka orzechów włoskich 1 szkl oliwy 40 g tartego parmezanu Wszystko zmiksować blenderem stopniowo dodając liście . Pesto można zamrozić w małych porcyjkach
Gotowanie jest łatwepomidory w kostkę, Wszystko włożyć do głębokiej patelni , dodać przyprawy i smażyć ok 15- 20 min Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem oraz bułką tartą, uformować kulki , wielkości orzecha włoskiego i opanierować w bułce tartej, następnie usmażyć sie ze wszystkich stron często obracając. Dodać do warzyw i jeszcze raz zagotować. Podawać z kaszą gryczaną. Posypać zieleninką. (koper, natka pietruszki
Gotowanie jest łatwemasa makowa 1 szkl maku rodzynki 50 g skórka pomarańczowa 50 g migdały 50g orzechy 50g aromat migdałowy 4 łyżki miodu sok z cytryny do smaku łamańce 120 g mąki 30 g cukru 1 żółtko 50 g masła 2 łyżki maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód
Gotowanie jest łatwedusić aż mięso będzie miękkie , ok godzinę, półtorej. Na koniec posolić i dodać śmietanę. Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonym wrzątku. Kluseczki podawać z duszonymi sercami i sałatką
Gotowanie jest łatwe