orzechy - 16941 przepisów (strona:777/1130)

Sernik dyniowy z błyszczącą polewą czekoladową 155

piekarnik i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy sernik będzie już zimny ściągamy obręcz i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Polewamy i rozsmarowujemy lekko przestudzoną polewą, dodatkowo posypujemy brzegi posiekanymi orzechami laskowymi

Delicious Titbits
Malma – per l’amore della pasta 103

Niczym we Włoszech… Mistrzem ceremoni był Krzysztof Celmer i jego zespół. On opowiadał o winach, oni serwowali pyszności. Była pasta z sosem bolognese, pasta z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami (nasza ulubiona!) oraz pasta z krewetkami i pomidorkami w sosie winnym. Do pierwszej zostało podane wino Cantine Fina Nero d’Avola Sicilia , do naszej ulubionej – białe wino pochodzące

GRUBY WAŁEK
Babeczki bakaliowe 114

cukru pudru -3/4 kostki margaryny ( ok. 18 dkg) -3 jajka -6 łyżek mleka -1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia -aromat rumowy -bakalie Bakalie ( morele, śliwki, rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie ) kroimy na drobno i delikatnie posypujemy mąką. Miksujemy jajka z cukrem pudrem, dodajemy aromat, margarynę i miksujemy. Następnie szklankę mąki, mleko  i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wymieszaną

Maminek kulinarny
Babka cynamonowa z rodzynkami i orzechami włoskimi… 178

Odkąd Zuzia zaczęła chodzić do przedszkola i nieco wcześniej zasypiać, weekendy wydają mi się wyjątkowo krótkie. Już nie możemy dowolnie … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Ciasteczka ze słonecznikiem. Fit ciasteczka. 237

zależności jakiej wielkości ciasteczka przygotujemy. Łuskany słonecznik dodajemy według własnych upodobań. Na blogu jest sporo przepisów na ciasteczka, jak przystało na maniaków domowych ciasteczek polecamy m.in: ciasteczka z orzechami ciasteczka z sezamem Ciasteczka guziki Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao ciasteczka herbaciane owsiane żurawiną Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą Ciasteczka owsiane z rodzynkami Ciasteczka owsiane z bakaliami ciasteczka owsiane białkowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone kasztany i krem kasztanowo-karmelowy 113

Taka jesienna przegryzka świetnie sprawdza się na wszelkich spotkaniach rodzinnych czy z przyjaciółmi gdy każdy skubie jeszcze gorące kasztany i zjada ze swoim ulubionym dodatkiem. Kasztany smakują trochę jak orzechy, trochę jak słodkie

Pyry na Gaz
Mazurek z orzeszkami i żurawiną 63

ciasto; 300 g mąki 200 g margaryny 150 g cukru 3 żółtka szczypta soli nadzienie 3 białka 100 g białego sera 2 łyżki śmietany pół szkl cukru mieszanka bakaliowa (orzechy nerkowca, migdały, żurawina) 200 g kilka moreli odrobina lukru do dekoracji Ciasto zagnieść, rozwałkować, wyciąć w kształcie jaja , lub mniejszych jajek. Na brzegach jajek zrobić dekoracyjne szlaczki. Spody podpiec

Gotowanie jest łatwe
Pesto z lebiody 122

garście liści i wierzchołków lebiody (łobody) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 1 łyżka orzechów włoskich 1 szkl oliwy 40 g tartego parmezanu Wszystko zmiksować blenderem stopniowo dodając liście . Pesto można zamrozić w małych porcyjkach

Gotowanie jest łatwe
Pulpeciki, duszona cukinia i kasza gryczana 160

pomidory w kostkę, Wszystko włożyć do głębokiej patelni , dodać przyprawy i smażyć ok 15- 20  min Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem oraz bułką tartą, uformować kulki , wielkości orzecha włoskiego i opanierować w bułce tartej, następnie usmażyć sie ze wszystkich stron często obracając. Dodać do warzyw i jeszcze raz zagotować. Podawać z kaszą gryczaną. Posypać zieleninką. (koper, natka pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Łamańce z makiem 106

masa makowa 1 szkl maku rodzynki 50 g skórka pomarańczowa 50 g migdały 50g orzechy 50g aromat migdałowy 4 łyżki miodu sok z cytryny do smaku łamańce 120 g mąki 30 g cukru 1 żółtko 50 g masła 2 łyżki maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód

Gotowanie jest łatwe
Serca duszone w winie i kluseczki ziemniaczane 135

dusić aż mięso będzie miękkie , ok godzinę, półtorej. Na koniec posolić i dodać śmietanę. Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonym wrzątku. Kluseczki podawać z duszonymi sercami i sałatką

Gotowanie jest łatwe
Ogórkowa z pulpecikami 103

miękkości warzyw, dodać ogórki. Mięso wymieszać z jajkiem doprawić o smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodać bułki tartej łyżkę lub dwie , wyrobić i formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Wrzucać od razu do zupy, ostrożnie mieszać i gotować jeszcze przez chwilę, Na koniec dodać śmietanę (uprzednio do śmietany dodając nieco zupy dla zahartowania śmietany

Gotowanie jest łatwe
Surówka z białej i czarnej rzepy 176

proporcje to ilość dla 2 osób. Składniki: 1 biała rzepa (duża) ¼ czarnej rzepy ½ cebuli 3 kwaśne jabłka 1 plaster cytryny (do wyciśnięcia) 1 łyżka oliwy lub oleju (np. z orzechów włoskich lub lnianego) sól i odrobina cukru 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Obie rzepy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka również obrać i zetrzeć

Trzeci talerz
Kluski śląskie 112

dokładne wypełnić powstałą lukę. Następnie dokładamy odsuniętą ćwiartkę i na każde 60 dag ziemniaków dokładamy jedno żółtko. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na fragmenty, z których następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej małym paluszkiem wykonujemy dziurkę :) Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku, od wypłynięcia 3-4 minuty. Nie zostawiajmy zrobionych klusek na długi czas bez gotowania, gdyż ciasto na bazie

kawawszklance
Batoniki ( ciasteczka) owsiano-żytnie z bakaliami bez pieczenia 124

obeschnąć delikatnie i można już je jeść. Jeżeli mamy więcej czasu i lubimy zabawy plastyczne ( lub mamy małe dzieci, które lubią zabawy plasteliną) - z przestygniętej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego  i delikatnie spłaszczamy dłońmi. Następnie postępujemy jak z batonikami - obtaczamy w ulubionych ziarenkach i pozostawiamy do obeschnięcia.  . Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance

Proponowane wyszukiwania