orzechy - 16941 przepisów (strona:779/1130)

Batoniki musli z śliwką i migdałami oraz Bezglutenowe batoniki orzechowe 101

Dzisiaj w roli słodkiego na weekend chciałam Wam zaproponować dwie zdrowe wersje domowych batoników: musli z bakaliami i bezglutenowe z ciecierzycy z orzechami. Słodkiego weekendu! Batoniki musli z śliwką i migdałami Składniki: skórka otarta z 2 cytryn 50ml solu jabłkowego 50g cukru dwie łyżki miodu 20g masła 2 szklanki płatków owsianych pół szklanki suszonej śliwki pół

Pyry na Gaz
Deser bananowy z orzechami w karmelu 73

Prosty deser, który dobrze sprawdza się jako słodka przekąska w czasie dnia oraz jako podwieczorek. Klasyczne połaczenie lekkiego jogurtu naturalnego z owocami z dodatkiem nietypowego składnika, czyli orzechami otoczonymi chrupiącym karmelem. Chwilkę trzeba poświęcić na ich produkcję, ale dzięki nim ten deser jest świetny

Milion Smaków
Domowa chałwa ze słonecznika - prosta i zdrowa przekąska z 2 składników + opis właściwości słonecznika 188

potrząsając patelnią. Jeśli słonecznik się przypali to wyjdzie nam gorzka chałwa. - studzimy słonecznik, następnie blenderujemy go na pył. Ja używam miksera ręcznego z końcówką do orzechów. - roztapiamy miód i dodajemy do blendera. Blenderujemy tak długo aż nie otrzymamy produktu podobnego w dotyku do modeliny. Często masa przywiera do ścianek więc trzeba ją wymieszać łyżeczką

Pora na pora i pomidora
Rolki Dolmaski z ryżem i grzybami w liściach winorośli 192

Dolmades to przypominające to małe rolki przypominające kształtem cygara, najczęściej faszerowane ryżem (bez mięsa), orzechami przyprawione świeżą miętą, koperkiem i innymi aromatycznymi dodatkami. Są również wersje z farszem z dodatkiem mięsa, jednak te wegetariańskie są najczęściej spotykane. Tym czym faszerowane są Dolmades zależy głównie w jakim kraju są podawane. Często dodaje się do farszu również drobno posiekane rodzynki. Taki farsz

Sztuka gotowania w/g Samiry
Twarogowe kuleczki z kaszą manną 94

łyżki mąki pszennej 100 g kaszy manny Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze zmiksować za pomocą miksera lub wymieszać trzepaczką. Z masy uformować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Wodę zagotować w garnku. Gdy zacznie bulgotać, wrzucić kuleczki twarogowe. Gotować do wypłynięcia, odcedzić. Podawać np. z owocami, miodem lub jogurtem. Smacznego! Inspiracja/ źródło:  Baby w kuchni

Nastoletnie Wypiekanie
Kuczak migdałowy 125

migdałowym wg przepisu G. Ramsaya z książki Great Escape. Jest to danie kuchni indyjskiej, w której bardzo często używa się orzechów, w tym mielonych do zagęszczenia sosu. Danie jest delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam! Składniki : 500g piersi z kurczaka  4 ząbki czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru

Codzienne Gotowanie
Ciasto z cukinia 115

cukrem i oliwa, nastepnie dodac aromat waniliowy i starta cukinie. W drugiej misce dokladnie wymieszac wszsytkie suche skladniki: make, cynamon, galke muszkatolowa, sode, proszek do pieczenia, sol oraz orzechy i rodzynki. Suche skladniki dodac do mokrych i dokladnie wymieszac. Foremke wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta, wlac do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo

Codzienne Gotowanie
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 167

groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze

Codzienne Gotowanie
Chleb z makiem i estragonem 148

Bochenek chleba dla niektórych niedościgniony ideał wypiekania a to takie proste, naprawdę polecam pieczenie własnego chleba. Tym razem proponuje cudny bochen z makiem i estragonem, orzechami pekan, błonnikiem i do tego jest pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką z makiem. Chleb z makiem i estragonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasteczka pieczarki 170

masła dodajemy całe jajko i aromat migdałowy. Przesiewamy obydwie mąki i sodę i dodajemy do masy maślanej razem z łyżką soku z cytryny. Zagniatamy ręcznie ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kieliszek lub szyjkę z plastikowej butelki zanurzamy w kakao i delikatnie wciskamy w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami

tojestpyszne.blogspot.com
Korzenne ciasto z selerem i jabłkami 161

wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180 C około godziny, Samo w sobie jest pyszne, przysięgam, ale ja dla podkręcenie jeszcze bardziej smaku polałam skarmelizowanym mlekiem ryżowym i posypałam orzechami włoskimi. Smacznego

greenscarf
Dyniowe trufle mumie 113

domu. Samo wykonanie trufli jest bardzo proste, trochę więcej zabawy jest z dekoracją. Oczywiście nie muszą to być mumie, a białą czekoladę można zastąpić ciemną lub np. posiekanymi orzechami. Za to moja wersja świetnie wpisuje się w temat Halloween. Czytaj dalej... Artykuł Dyniowe trufle mumie pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Wino .. makaron .. czyli spotkanie Malma 134

temperaturze pokojowej.  Ale co tam wina ;) jednym z dań które zostało nam podane a ja się w nim zakochałam od razu to było Spaghetti z gorgonzolą szpinakiem i orzechami .. odlot !      A z makaronowych ciekawostek wiecie, że makaronu Malma nie da się rozgotować i zawsze zostaje al dente.  Było smakowicie ! dziękuję za zaproszenie

Kuchnia na wzgórzu
Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 202

się wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego mięsa malutkie kuleczki. Mielone z piersi kurczaka również świetnie się sprawdzi. Kuleczki powinny być naprawdę malutkie, mniejsze od orzecha włoskiego, tak by po dodaniu zatopiły się w sosie. Dodajemy je wtedy do sosu w połowie duszenia i mieszając uważamy by nie rozpadły się. Do masy mięsnej można dla spoistości

Sztuka gotowania w/g Samiry

Proponowane wyszukiwania