Dzisiaj w roli słodkiego na weekend chciałam Wam zaproponować dwie zdrowe wersje domowych batoników: musli z bakaliami i bezglutenowe z ciecierzycy z orzechami. Słodkiego weekendu! Batoniki musli z śliwką i migdałami Składniki: skórka otarta z 2 cytryn 50ml solu jabłkowego 50g cukru dwie łyżki miodu 20g masła 2 szklanki płatków owsianych pół szklanki suszonej śliwki pół
Pyry na GazProsty deser, który dobrze sprawdza się jako słodka przekąska w czasie dnia oraz jako podwieczorek. Klasyczne połaczenie lekkiego jogurtu naturalnego z owocami z dodatkiem nietypowego składnika, czyli orzechami otoczonymi chrupiącym karmelem. Chwilkę trzeba poświęcić na ich produkcję, ale dzięki nim ten deser jest świetny
Milion Smakówpotrząsając patelnią. Jeśli słonecznik się przypali to wyjdzie nam gorzka chałwa. - studzimy słonecznik, następnie blenderujemy go na pył. Ja używam miksera ręcznego z końcówką do orzechów. - roztapiamy miód i dodajemy do blendera. Blenderujemy tak długo aż nie otrzymamy produktu podobnego w dotyku do modeliny. Często masa przywiera do ścianek więc trzeba ją wymieszać łyżeczką
Pora na pora i pomidoraDolmades to przypominające to małe rolki przypominające kształtem cygara, najczęściej faszerowane ryżem (bez mięsa), orzechami przyprawione świeżą miętą, koperkiem i innymi aromatycznymi dodatkami. Są również wersje z farszem z dodatkiem mięsa, jednak te wegetariańskie są najczęściej spotykane. Tym czym faszerowane są Dolmades zależy głównie w jakim kraju są podawane. Często dodaje się do farszu również drobno posiekane rodzynki. Taki farsz
Sztuka gotowania w/g Samiryłyżki mąki pszennej 100 g kaszy manny Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze zmiksować za pomocą miksera lub wymieszać trzepaczką. Z masy uformować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Wodę zagotować w garnku. Gdy zacznie bulgotać, wrzucić kuleczki twarogowe. Gotować do wypłynięcia, odcedzić. Podawać np. z owocami, miodem lub jogurtem. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Baby w kuchni
Nastoletnie Wypiekaniemigdałowym wg przepisu G. Ramsaya z książki Great Escape. Jest to danie kuchni indyjskiej, w której bardzo często używa się orzechów, w tym mielonych do zagęszczenia sosu. Danie jest delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam! Składniki : 500g piersi z kurczaka 4 ząbki czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru
Codzienne Gotowaniecukrem i oliwa, nastepnie dodac aromat waniliowy i starta cukinie. W drugiej misce dokladnie wymieszac wszsytkie suche skladniki: make, cynamon, galke muszkatolowa, sode, proszek do pieczenia, sol oraz orzechy i rodzynki. Suche skladniki dodac do mokrych i dokladnie wymieszac. Foremke wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta, wlac do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo
Codzienne Gotowaniegroch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze
Codzienne GotowanieBochenek chleba dla niektórych niedościgniony ideał wypiekania a to takie proste, naprawdę polecam pieczenie własnego chleba. Tym razem proponuje cudny bochen z makiem i estragonem, orzechami pekan, błonnikiem i do tego jest pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką z makiem. Chleb z makiem i estragonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemasła dodajemy całe jajko i aromat migdałowy. Przesiewamy obydwie mąki i sodę i dodajemy do masy maślanej razem z łyżką soku z cytryny. Zagniatamy ręcznie ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kieliszek lub szyjkę z plastikowej butelki zanurzamy w kakao i delikatnie wciskamy w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami
tojestpyszne.blogspot.comwysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180 C około godziny, Samo w sobie jest pyszne, przysięgam, ale ja dla podkręcenie jeszcze bardziej smaku polałam skarmelizowanym mlekiem ryżowym i posypałam orzechami włoskimi. Smacznego
greenscarfdomu. Samo wykonanie trufli jest bardzo proste, trochę więcej zabawy jest z dekoracją. Oczywiście nie muszą to być mumie, a białą czekoladę można zastąpić ciemną lub np. posiekanymi orzechami. Za to moja wersja świetnie wpisuje się w temat Halloween. Czytaj dalej... Artykuł Dyniowe trufle mumie pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakutemperaturze pokojowej. Ale co tam wina ;) jednym z dań które zostało nam podane a ja się w nim zakochałam od razu to było Spaghetti z gorgonzolą szpinakiem i orzechami .. odlot ! A z makaronowych ciekawostek wiecie, że makaronu Malma nie da się rozgotować i zawsze zostaje al dente. Było smakowicie ! dziękuję za zaproszenie
Kuchnia na wzgórzusię wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego mięsa malutkie kuleczki. Mielone z piersi kurczaka również świetnie się sprawdzi. Kuleczki powinny być naprawdę malutkie, mniejsze od orzecha włoskiego, tak by po dodaniu zatopiły się w sosie. Dodajemy je wtedy do sosu w połowie duszenia i mieszając uważamy by nie rozpadły się. Do masy mięsnej można dla spoistości
Sztuka gotowania w/g Samiry