szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18) 1 szklanka cukru 4 jaja 1 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu 2 łyżki kakao 1/2 szklanki bakali (rodzynki, orzechy, czy co tam komu pasuje) Jajka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe
Cynamonowe szczęściewody (lub trochę więcej). Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Gotowe danie nakładamy na przygotowane talerze, każdą porcję posypujemy odrobiną orzechów ziemnych. Smacznego
MyCookBook.plklonowego ¾ szklanki makaronu orzo 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone lub 400 ml domowego przecieru pomidorowego sól 2 ½ ostrej papryki w proszku ½ kostki (100g) wędzonego tofu 1 łyżka orzechów piniowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki octu jabłkowego pieprz Paprykę oraz cebulę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę oraz
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: Ciasto kruche: 250 gram maki pszennej pół kostki margaryny 100 gram cukru 3 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 100 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram skórki pomarańczowej 10 gram suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część
Bajeczna Kuchniagram mąki pszennej 100 gram cukru 150 gram margaryny 100 gram miodu 1 jajko 1,5 łyżeczki sody 1,2 szklanki śmietany 18 % Masa bakaliowa: 0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 0,5 szklanki posiekanych migdałów 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki pokrojonej skórki pomarańczowej 0,5 szklanki pokrojonych suszonych śliwek 0,5 szklanki miodu płynnego Krem
Bajeczna Kuchniacukru cukier waniliowy 2 jajka 175 g masła mak 500 g zmielonego maku 1/2 litra mleka 5 łyżek miodu 200 g cukru 100 g masła 2 jajka bakalie orzechy migdały itp Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie rozwałkować i wyłożyć spód formy. Masa makowa. Zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego rodzynki, cukier (odkładamy dwie kopiaste łyżki), miód, masło. Mieszamy
Pychotkaaaprzyprawy do piernika 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 3 jajka 2 szklanki mąki bakalie 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Tabliczka czekolady do polania powidła śliwkowe drobno posiekane orzechy Wykonanie: Miód, kakao oraz przyprawę do piernika rozpuścić. Osobno rozpuścić masło. Gdy wszytko delikatnie przestygnie wszystko wlać do jednego garnka wraz z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać bakalie i dokładnie
Pychotkaaawaniliowy lub śmietankowy 1/2 puszki kajmaku kilka kropli esencji rumowej Spód ciasta: opakowanie herbatników lub tak jak u mnie ciastka kruche na wagę rodzynki żurawina 3 łyżki kakao posiekane orzechy inne bakalie 2 -3 łyżki masła Wykonanie: Masło rozpuścić, ciasta pokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach. Tortownicę wysmarować
PychotkaaaSkładniki: Kubek mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia garść posiekanych orzechów 2 łyżki miodu 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru mąka (tyle ile przyjmie ciasto) olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na końcu dodawać mąkę aby uzyskać konsystencje typowo naleśnikowego ciasta nie za rzadkie nie za gęste. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni na jednej łyżce oleju
Pychotkaaałyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Ciasto jasne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 starta gorzka czekolada 10 dag rodzynek 10 dag kokosu 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł Ciasto ciemne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie 1 kostka masła cukier do smaku Wykonanie: Ciasto Zrobić ciasto
Pychotkaaamargaryny 10 dkg płynnego miodu 1 jajko 1 1/2 łyżeczki sody kwaśna śmietana(tyle ile pochłonie ciasto) 1 mały słoik powideł śliwkowych Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki pokrojonych orzechów 1/2 szklanki pokrojonych migdałów 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki pokrojonych skórek z pomarańczy 1/2 szklanki miodu Masa: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy
Pychotkaaaszklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 2 łyżki ciemnego kakao garść orzechów włoskich Wykonanie: Składniki suche wymieszać ze sobą, tak samo zrobić ze składnikami mokrymi. Następnie składniki mokre wlać do składników suchych i wszystko razem wmieszać. Ciasto rozlać na 13 muffinek piec
Pychotkaaadobrze wystudzić. Gdy będzie zimny zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem. Ciasto przeciąż na 2 blaty i delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą przekładając masą. Ciasto idealnie smakuje z orzechami lub migdałami
PychotkaaaSkładniki: ciasto orzechowe 25 dag orzechów grubo krojonych 5 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 1/2 l mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek (pozostałych z ciasta) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 1/2 kostki masła (zrobiłam z 2 kostek) dodatkowo: 50 dag suszonych śliwek które
Pychotkaaa