orzechy - 16941 przepisów (strona:765/1130)

Smakosz wg Siostry Anastazji 178

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Ciasto jasne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 starta gorzka czekolada 10 dag rodzynek 10 dag kokosu 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł Ciasto ciemne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie 1 kostka masła cukier do smaku Wykonanie: Ciasto Zrobić ciasto

Pychotkaaa
Ciasto Ule Karoliny wg Siostry Anastazji 152

margaryny 10 dkg płynnego miodu 1 jajko 1 1/2 łyżeczki sody kwaśna śmietana(tyle ile pochłonie ciasto) 1 mały słoik powideł śliwkowych Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki pokrojonych orzechów 1/2 szklanki pokrojonych migdałów 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki pokrojonych skórek z pomarańczy 1/2 szklanki miodu Masa: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy

Pychotkaaa
Muffiny czekoladowo-orzechowe 136

szklanki mąki 3/4 szklanki cukru  2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 2 łyżki ciemnego kakao garść orzechów włoskich Wykonanie: Składniki suche wymieszać ze sobą, tak samo zrobić ze składnikami mokrymi. Następnie składniki mokre wlać do składników suchych i wszystko razem wmieszać. Ciasto rozlać na 13 muffinek piec

Pychotkaaa
Makowo-kokosowe ciasto na bazie białek 179

dobrze wystudzić.  Gdy będzie zimny zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem. Ciasto przeciąż na 2 blaty i delikatnie zwilżyć przegotowaną wodą przekładając masą. Ciasto idealnie smakuje z orzechami lub migdałami

Pychotkaaa
Łącki przekładaniec wg Siostry Anastazji 397

Składniki: ciasto orzechowe 25 dag orzechów grubo krojonych 5 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 1/2 l mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek (pozostałych z ciasta) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 1/2 kostki masła (zrobiłam z 2 kostek) dodatkowo: 50 dag suszonych śliwek które

Pychotkaaa
Placek Rumowy wg Siostry Anastazji 146

Dziś przepis na ciasto które mnie zaskoczyło, ponieważ wyszło bardzo niskie, ale jego smak go obronił. Rum i orzechy to połączenie idealne. Polecam każdemu smakoszowi. Piekłam w dużej formie o wymiarach 41 cm x 25 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Top października. Najpopularniejsze przepisy. 199

kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light)  6. Obiad z piekarnika. Pieczone ziemniaki (w delikatnych ziołach) z kiełbasą.  7. Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Danie w 10 minut.  8. Domowa sałatka jarzynowa - przepis. Sałatka idealna na co dzień, jak i od święta.  9. Serniczki last

Słodkie okruszki
Grillowane czekoladowe ciasteczka na desce cedrowej 181

mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę. Do mieszanki dodajemy maślankę i roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy. Wyrabiany ciasto. Powinno mieć zwartą strukturę ale jednocześnie być lepkie. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (rozpłaszczamy je). Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury do około 190 ° C. Na namoczonej desce grilla wykładamy ciasteczka i pieczemy w grillu z zamkniętym piekarnikiem przez około 12 minut

naRuszcie
Mini pierniczki bez mąki 118

gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Podawać z jogurtem i orzechami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Zupa rozgrzewająca z pulpecikami 196

razem z przyprawami, gotować.  Następnie przygotować pulpeciki.  Przełożyć do miski mięso, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrobić masę mięsną. Z mięsa formować pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego.  Pulpeciki obtaczać w mące, smażyć na tłuszczu, przełożyć do warzyw, gotować.  Papryki pokroić w kostkę, dodać do pulpetów, razem z odlaną z zalewy fasolą, oraz sos meksykański

Kuchnia Danusi
Piernik staropolski - dojrzewający II 166

słoik powideł śliwkowych (lub dwa słoiki jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki masa marcepanowa (opcjonalnie)  Składniki na polewę i dekorację: bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) lub cukrowe dekoracje 100g masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru łyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta (surowej masy): W garnku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło

Mania Wypiekania
Tiramisu z dynią 168

łyżeczki zmielonego imbiru 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :)) Dodatkowo: cynamon do posypania     1. Składniki do nasączenia wymieszać. 2. Biszkopty maczać w kawowym ponczu

Mała Cukierenka
Rustykalne bułki nocne 175

kminek (nie więcej niż 2 pełne łyżki stołowe) - czarnuszkę (1 łyżkę stołową)   To jest lekkie pieczywo, na bardzo niewielkiej ilości drożdży. Dodatek czegokolwiek co tłuste i ciężkie (np. orzechów włoskich, oliwek czy nawet zbyt dużej ilości mąki razowej) sprawi, że nieprawidłowo wyrośnie . Ta ilość drożdży nie ma aż takiej mocy przerobowej. Na następny dzień wyrośnięte ciasto będzie bardzo mokre

Karo in the Kitchen
CIASTECZKA AMARETTI 189

puder trzcinowy do obtoczenia kulek Wszystkie składniki oprócz pudru trzcinowego umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Z powstałej masy odrywamy małe kawałki, formujemy kulki wielkości mniejszych orzechów włoskich, które obtaczamy dokładnie i dość grubo w pudrze i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy ok.15 minut

Smaczne Zdrowe
Jak zrobić domowe mleko migdałowe 93

Domowe mleko migdałowe Mleko roślinne można zrobić z migdałów, nerkowców, prawie każdych orzechów, ale też wiórków kokosowych :) Lepsze od kupnego, w końcu zupełnie naturalne, a do tego tańsze. Świetnie odświeży owsiankę i inne dania bazujące na mleku. Pyszne! A jakie proste! Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  kilka minut (moczymy migdały kilka godzin) Składniki

Bazując na smaku