orzechy - 16941 przepisów (strona:766/1130)

Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 258

owocami morza. Coś wspaniałego ! ! ! Trawa cytrynowa, galangal, chilli, sok z limonki, liście limonki kafir, kolendra, ojjj czego tam nie było :) Tom Kha Mniam ! Kurczak na słodko z orzechami nerkowca. Zielone curry z tajską bazylią. Nie pamiętam jak to się nazywało ale było w gęstym sosie i z owocami morza. Kolejna pyszna zupa Tom  Kha z mlekiem kokosowym. Przysmak Królewicza

Jemy Pijemy
Muffinki Oreo 148

Składniki na ciasto: 2 jajka 200g mąki 175g cukru 25g rozpuszczonego masła 4 łyżki kakao 75ml gorącej wody (mniej więcej 1/3 szklanki) 75g  mielonych orzechów włoskich lub wiórków kokosowych 100g jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli ciasteczka Oreo (ok. 12-20 szt. - w zależności od wielkości blaszki, którą mamy) Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło

Mania Wypiekania
Sękaczek - warstwowa szarlotka wg Siostry Anastazji 324

tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i smażyć ok. 10 minut (pod przykryciem). Następnie dodać galaretki w proszku i wymieszać. Składniki na polewę: 180g cukru 180g posiekanych orzechów włoskich 150g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka Wykonanie polewy: Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje.  Ciasta przełożyć masą jabłkową

Mania Wypiekania
Ciasto z jabłkami i orzechami 129

jabłka "na zbyciu" dla lubiących wilgotne ciasta dla lubiących proste ciasta Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,25 szklanki oleju 1 szklanka posiekanych na kawałki orzechów włoskich 3 jajka łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 6 pokrojonych w kostkę jabłek Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać łyżką (tak by jabłka obkleiły się ciastem). Blaszkę wyłożyć papierem

Mania Wypiekania
Pierniczki I 165

przed pieczeniem (najlepiej wykałaczką). Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu, natomiast jeśli chcemy pierniczki udekorować bakaliami, perełkami cukrowymi to smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp. i wkładamy do piekarnika.   Piec około 7 - 10 minut w temperaturze 180ºC. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, ale później miękną.  Można przechowywać kilka miesięcy

Mania Wypiekania
Ciasteczka piernikowe z czekoladą 154

końcu wmieszać czekoladę w kawałkach. Masę wyrobić, spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, formować z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w białym cukrze. Kłaść na blachę w sporych odstępach, spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 160ºC przez około 12-15 minut. Po upieczeniu odczekać 5 minut i zdejmować z blachy

Mania Wypiekania
Ciasteczka "Brzoskwinie" 136

ucieramy z cukrem, dodajemy do tego jajka i przesianą mąkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Wykładamy blachę silikonową matą lub papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich (powinno nam wyjść ok. 22-24 kulki). Układamy je na blaszce i lekko przyciskamy, by spłaszczyły się delikatnie na spodzie (ale z góry zostały zaokrąglone). Pieczemy

Mania Wypiekania
Czekośliwka do słoików na zimę 99

śliwek dla czekołasuchów Składniki: 1,5kg śliwek (waga po wypestkowaniu) łyżeczka (płaska) cynamonu 7 tabliczek gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 550g cukru 6 łyżek kakao 1,5 szklanki orzechów włoskich, laskowych lub fistaszków lub migdałów Wykonanie: Umyć śliwki, wypestkować, zasypać cukrem. Postawić na malutkim ogniu i gotować, aż cukier się roztopi i śliwki puszczą sok (nie nakrywać garnka pokrywką

Mania Wypiekania
Krem czekoladowy z awokado 129

lubiących kremy czekoladowe do kanapek dla lubiących kuchenne eksperymenty Składniki: 1 dojrzałe awokado* 2 łyżki kakao 50g masła (opcjonalnie) 2 łyżki cukru pudru (lub miodu - najlepiej akacjowy) mielone orzechy lub migdały - wg uznania Wykonanie: Awokado umyć, obrać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Spróbować - w razie, gdyby był zbyt mało słodki- dosłodzić i ponownie zmiksować

Mania Wypiekania
Piernik staropolski - dojrzewający 151

soli Składniki na masę i polewę: słoik powideł śliwkowych (lub dwa słoiki jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki masa marcepanowa (opcjonalnie) bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) czekolada lub lukier do polania (opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Miód, cukier i masło podgrzej, aż prawie zaczną wrzeć, potem ostudź. Gdy masa będzie już chłodna dodaj

Mania Wypiekania
Ciasteczka z masłem orzechowym i M&M's 151

łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki masła orzechowego (może być zwykłe lub crunchy) ok. 180g 3/4 szklanki czekoladowych cukierków typu M&M's (bez orzechów) ok. 150g Wykonanie: Ucieramy masło z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Wsypujemy

Mania Wypiekania
Pełnoziarniste ciasteczka z bakaliami 133

Wszystkie składniki poza bakaliami zmiksować ze sobą. Wsypać bakalie i zagnieść, by połączyły się z ciastem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Między ciastkami należy zostawić dość duże odstępy gdyż podczas pieczenia ciastka rozleją się trochę na boki. Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 190 stopni. Z przepisu otrzymamy

Mania Wypiekania
Konkurs z Anielskim Domem - wyniki 125

Przyszedł czas na wyniki na, które z pewnością czekacie! Po pierwsze: dziękuję Wam za zgłoszenia (zarówno te mailowe jak i blogowe).  Po drugie : daliście mi ciężki orzech do zgryzienia z wybraniem najbardziej kreatywnej odpowiedzi.  Po trzecie : niech nie martwią się Ci, którym tym razem się nie powiodło - na wszystkich uczestników konkursu czeka specjalna zniżka na zakupy w Anielskim

Mania Wypiekania
"Kulki życia" - pralinki z migdałami, orzechami, daktylami i kokosem (bez cukru, glutenu i laktozy) 132

cukrowe słodkości dla małych dzieci dla tych, którzy stawiają na zdrowy tryb życia Składniki: szklanka wiórków kokosowych (+ ew. do obtoczenia) szklanka migdałów (bez skórki) szklanka daktyli bez pestek szklanka orzechów nerkowca łyżka kakao Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na masę w misie blendera. Najlepiej blendować składniki partiami, by nie spalić sobie urządzenia. Można ewentualnie pokroić daktyle na cząstki, by szybciej się

Mania Wypiekania