orzechy - 16941 przepisów (strona:757/1130)

Krówka 226

cukru krem: 300 ml śmietany kremówki 250 dag mascarpone 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny wierzchnia warstwa: 1 puszka masy korówkowej do dekoracji wg uznania: orzechy, ozdoby, wiórki kokosowe wykonanie: ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części. Blaszkę o wymiarach ok. 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić

Ania i Marcin gotują
#15 Mundialowa pizza z mięsnymi piłeczkami - mięso 180

dodajemy cukier. Odstawiamy na kilka minut, następnie zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy klopsiki: mięso mieszamy z jogurtem, koncentratem i przyprawami. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki przesmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody i podduszamy kilka minut pod przykryciem. Aby zrobić sos, należy rozgrzać oliwę w rondelku, przesmażyć posiekanego

Kuchnia w szuwarach
Warsztaty kulinarne z Gorenje 178

Lewandowski Po wstępnych uprzejmościach, powitaniu i oprowadzeniu nas po showroomie przez przedstawicieli marki Gorenje, zabraliśmy się do dzieła. Wspólnymi siłami przygotowaliśmy: sałatkę z pieczonych buraków z serem gorgonzola i orzechami włoskimi, pstraga z grzybami i szynką parmeńską, risotto milanese z szafranem podane z osso-buco z gremolatą cytrynowo-pietruszkową. Sprawdziło się tutaj powiedzenie, że proste potrawy są zazwyczaj najsmaczniejsze! Zasiedliśmy

karmelowy
BABECZKI KAKAOWE Z ORZECHAMI 148

babeczki to nic innego jak inne wersja podania muffinek. SKŁADNIKI: 200 g mąki 100 g cukru brązowego 2 jajka 75 ml mleka 75 ml oleju garść pokruszonych orzechów 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżeczka wanilii Do jednej miski dajemy suche składniki, a do drugiej mokre. Wymieszać składniki w obydwu miskach i do suchych dodać mokre

harrisa
Makowiec bakaliowy z jabłkami 422

pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 60 dag jabłek 15 dag masła 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kokos) 1 łyżka budyniu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 2 łyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 3 łyżki cukru wiórki kokosowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kruche : Mąkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka pierniczkowe 137

połączenia składników. Ostudzić. Do sporej miski przesiać mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika. Dodać jajko, olej i mieszaninę miodową. Połączyć mikserem składniki, zarobić. Odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z lekkimi odstępami. Piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić na kratce, zimne posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Ekologiczne praliny kokosowe z kaszy jaglanej 157

odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy syrop z agawy, olej kokosowy i blendujemy na gładką masę. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby masa stwardniała. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, do środka każdej z nich wkładamy migdał, obtaczamy w wiórkach kokosowych (normalnych, nie prażonych). Przechowujemy w temeraturze pokojowej

Zawsze głodna!
Torcik Sachera 148

Niewiele jest tak lubianych przysmaków jak czekolada. Bez względu na to czy czekolada jest słodka, gorzka, mleczna, z orzechami czy biała, rezygnujemy z niej z trudnością, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale w dodatku poprawia humor i samopoczucie. Proponuję dzisiaj bardzo czekoladowy torcik Sachera. Składniki; TORT 150g gorzkiej czekolady 1 50g  masła 150g cukru 5 jajek 150 g mąki

Gorący kąsek
Kruche ciasteczka kukurydziane 98

Obydwie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą. Następnie wymieszać (najlepiej dłonią) z masłem. Dodać jajka, cukier i dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ciasteczka można obtoczyć w cukrze. Całość ułożyć (zachowując około 3 cm odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. (Autorka piekła 12 minut

Di gotuje
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 161

składniki suche. Łączymy składniki drewnianą łyżką. Masa wyjdzie dosyć luźna i kleista – taka ma być. Część pierników zrobiłam z marmoladą, część bez. Ręce lekko „naoliwiamy” i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 34g). Te, które będą z marmoladą rozpłaszczamy na dłoni, wkładamy porcję marmolady i ponownie formujemy kulę. Jedne i drugie układamy w odstępach na blaszce wyłożonej matą lub papierem

mojewypiekiinietylko
Pierniki norymberskie 182

zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150g zmielonych migdałów (lub orzechów) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym razem dodam odrobinę więcej) 50g kandyzowanej skórki cytrynowej 50g rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych) 50g wiórków kokosowych 250ml mleka (temperatura pokojowa) ewentualnie ok. 25 dużych

Kuchnia domowa Ani
Chleb bez mąki 142

rodzina lubi ziarniste chleby, więc nam to nie przeszkadza. Składniki na mały bochenek: Mieszanka wieloziarnista – zawarte w opakowaniu woda przegotowana 230 gr/ml 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanych orzechów lub owoców suszonych lub ziaren słonecznika/dyni/siemienia 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczka soli Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na 5 min. Po tym czasie przełożyć

moj przepis na
Mini bajaderki 129

dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce. Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, następnie uformować w dłoniach kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut. Składniki na polewę: 200 gr czekolady białej

moj przepis na
Nalewka z pigwy – Pigwówka 196

odmian pigwy. Nasza pigwa była wielkości gruszki – w smaku jak lekko kwaśne jabłko, ale są też malutkie pigwy z krzewu o nazwie Pigwowiec – te owoce są wielkości orzecha włoskiego – są bardzo kwaśne i twarde, trudne w obróbce, z nich Pigwówka wychodzi najlepsza, najbardziej aromatyczna, bardziej kwaśna niż ta, robiona z Pigwy wielkoowocowej. Składniki: 2 kg pigwy

moj przepis na