orzechy - 16941 przepisów (strona:757/1130)

Kuleczki fit daktylowe z amarantusem 220

słodkiego to proponuję je zrobić. Z pewnością mogą zastąpić świąteczną porcję ciasteczek.  Składniki: 100 g daktyli bez pestek 0,5 szkl amarantusa ekspandowanego Ale-raj 0,5 szkl orzechów włoskich 0,5 szkl płatków owsianych 1 łyżka nasion chia Ale-raj 1 płaska łyżka kakao 1 płaska łyżka miodu 150 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty) Do obtoczenia: kokos migdały

Ala piecze i gotuje
Półfrancuskie drożdżowe rogaliki z masłem orzechowym i powidłami 240

ciasto drożdżowe i pomyślałam ,że może zamiast zwykłego masła do ciasta półfrancuskiego użyć właśnie orzechowego..... nigdzie na necie nie znalazłam takiego doświadczenia więc zrobiłam:) hmmmm.....i wyszły rewelacyjne :) pachnące orzechami i wanilią a powidła śliwkowe przełamały smak :) najlepsze jeszcze letnie :) Składniki na 16 sztuk  dużych rogalików : - 560 g mąki pszennej typ 550 lub 650 - 70 g cukru

Wypieki Rene
Jabłkowo cynamonowe ciasteczka 115

wystarczy, wszystko zależy od tego jak bardzo soczystych jabłek użyjesz. Wymieszaj wszytko najpierw łopatką, potem dłonią, ciasto nie powinno się ani kruszyć ani kleić do rąk. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz każdą w mieszance cukrowo-cynamonowej i spłaszcz każdą sztukę szklanką lub dłonią Piecz ciacha w temp. 180C 15 minut na środkowej półce piekarnika. Wiem, że wyglądają trochę

greenscarf
popękane ciasteczka 556

mieszamy do połączenia się składników. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie wyciągamy z lodówki (ciasto powinno być bardzo twarde) i przy pomocy małej łyżeczki formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je obficie w cukrem pudrem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 165 st. C przez ok. 10 -12 min. (nie za długo aby ciasteczka

Domowy Smak Jedzenia
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 151

młodsza tak się ozdabiało pierniczki.Nie wiem czy Wam się podoba ,ale ja się w nich zakochałam i powróciły piękne wspomnienia. Całość została pokryta lukrem,na który kładłam mniejsze kawałki orzechów,następnie rozpuściłam na parze czekoladę i polewałam pierniczki,tworząc esy-floresy.Całość wyszła bardzo smaczna,nie przesłodzona...są naprawdę pyszne....cieszę się,że powróciłam do tego przepisu i takiego zdobienia. Lukier

Niespełnione zdolności kulinarne
Wyniki konkursu - SUPERFOOD NA CO DZIEŃ - Jamie Oliver 149

ciężkim sercem muszę przyznać jedną nagrodę. W tym konkursie przyznam szczerze, że wszystkie propozycje były na prawdę bardzo kuszące jednak sałatki najbardziej mnie zaciekawiły i tutaj miałam bardzo ciężki orzech do zgryzienia. Długo się zastanawiałam i podjęłam decyzję, że książkę wygrywa sałatka: Sałatka z brukselką ,granatem, kaki i grillowanym kurczakiem wraz z orzeszkami pekan - autorką jest Pani Barbara Bardzo proszę

Niezły Młynek
Ciasteczka mocno czekoladowe 139

końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jednolitą masę schłodzić (około 2 h) w lodówce. Po tym czasie z ciasta formować kulki (odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego) i od razu obtaczać je w cukrze pudrze. (Ciasto jest troszkę lepkie, więc można sobie pomóc poprzez lekkie podsypywanie dłoni cukrem pudrem.) Ciastka (nie należy ich spłaszczać) ułożyć na blasze

Di gotuje
Ciasteczka roztopione bałwanki 147

zagnieć tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Zimne ciasto podziel na 18 równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek

Food Square
GRILLOWANY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM NA CHIPSACH Z TOPINAMBURU 128

morska ziołowa pieprz cytrynowy oliwa sok z cytryny 3 garści świeżego szpinaku 1 łyżeczka masła sól morska pieprz 1 ząbek czosnku kilka bulw topinamburu olej 1 łyżka posiekanych, uprażonych orzechów nerkowca A jak to zrobić: Topinambur dobrze wyszorować (nie obierać). Pokroić w cienkie plasterki i przełożyć do miseczki. Skropić olejem i oprószyć solą ziołową, dobrze wymieszać. Plasterki ułożyć na blasze

Kuchnia w opałach
Chrupiący chleb na zakwasie 158

dodajemy do pieczenia. Można przechowywać w lodówce do 24 dni*  - masę przełożyć do 2 podłużnych foremek i odstawić na 12 -14 godzin -  wierzch posypać ziołami, nasionami lub orzechami - piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec przez 1godzinę * zakwas możemy wykonać sami lub zakupić w prywatnej piekarni. PRZEPIS NA ZAKWAS <klik> SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Krówka 219

cukru krem: 300 ml śmietany kremówki 250 dag mascarpone 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny wierzchnia warstwa: 1 puszka masy korówkowej do dekoracji wg uznania: orzechy, ozdoby, wiórki kokosowe wykonanie: ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części. Blaszkę o wymiarach ok. 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić

Ania i Marcin gotują
#15 Mundialowa pizza z mięsnymi piłeczkami - mięso 175

dodajemy cukier. Odstawiamy na kilka minut, następnie zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy klopsiki: mięso mieszamy z jogurtem, koncentratem i przyprawami. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki przesmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody i podduszamy kilka minut pod przykryciem. Aby zrobić sos, należy rozgrzać oliwę w rondelku, przesmażyć posiekanego

Kuchnia w szuwarach
Warsztaty kulinarne z Gorenje 172

Lewandowski Po wstępnych uprzejmościach, powitaniu i oprowadzeniu nas po showroomie przez przedstawicieli marki Gorenje, zabraliśmy się do dzieła. Wspólnymi siłami przygotowaliśmy: sałatkę z pieczonych buraków z serem gorgonzola i orzechami włoskimi, pstraga z grzybami i szynką parmeńską, risotto milanese z szafranem podane z osso-buco z gremolatą cytrynowo-pietruszkową. Sprawdziło się tutaj powiedzenie, że proste potrawy są zazwyczaj najsmaczniejsze! Zasiedliśmy

karmelowy
BABECZKI KAKAOWE Z ORZECHAMI 144

babeczki to nic innego jak inne wersja podania muffinek. SKŁADNIKI: 200 g mąki 100 g cukru brązowego 2 jajka 75 ml mleka 75 ml oleju garść pokruszonych orzechów 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżeczka wanilii Do jednej miski dajemy suche składniki, a do drugiej mokre. Wymieszać składniki w obydwu miskach i do suchych dodać mokre

harrisa
Makowiec bakaliowy z jabłkami 417

pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 60 dag jabłek 15 dag masła 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kokos) 1 łyżka budyniu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 2 łyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 3 łyżki cukru wiórki kokosowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kruche : Mąkę

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania